Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художник анималист превръща столичната улица "Иван Вазов" в арт галерия на открито

ИЗКУСТВО НА УЛИЦАТА

Художник анималист превръща столичната улица "Иван Вазов" в арт галерия на открито

Анелия Александрова преобразява стари ръждясали електрически табла в истински произведения на изкуството, 2-годишният й санбернар търпеливо й позира като модел

Анелия Александрова - Ая

Знаковата софийска улица "Иван Вазов" посреща пролетта още по-красива и цветна, а причината е, че две от старите и сиви електроразпределителни касети на тротоарите й бяха професионално изрисувани с трайни акрилни бои от художничката Анелия Александрова - Ая и вече радват с ярките си багри минувачите. И най-вече децата, разбира се.

Обяснението е, че централно място в арт композицията, в която се превърнаха ел.таблата, е отредено за един от най-добрите приятели на човека - кучето. Дружелюбният и жертвоготовен санбернар е лавинно куче спасител, но тук е представен и като закрилник на синявицата, която е защитен вид в България.

Програма "Творчески инициативи"

Още

Новата статуя на "Майката на феминизма" в Лондон беше облепена и покрита с маски

Новата статуя на "Майката на феминизма" в Лондон беше облепена и покрита с маски

"Трансформацията" на старите и неугледни електрически табла в творби на изкуството, носещи и силно послание, са част от проекта "Пътепис на анималистичното изкуство" на Анелия Александрова - Ая, която се стреми да заздрави връзката на природата с градската среда чрез анималистични образи.

Авторката ни кани на едно любопитно пътешествие из животинския свят в неговото многообразие и символика. В условията на пандемия и на въведени противоепидемични мерки проектът на младата художничка развива идеята за галерия на открито, представяща по оригинален начин анималистичното изкуство.

"Преобразените" електрически табла по ул. "Иван Вазов" с живописните творби "Приятели" и "Полет" са реализирани по програма "Творчески инициативи" с финасовата подкрепа на Национален фонд "Култура " в партньорство с "ЧЕЗ Разпределение" АД и Столичен инспекторат, като част от кампанията на ЧЕЗ - "Цветни улици".

В живописната творбата "Приятели " е въплътена идеята за приятелството и хармоничното съжителството между куче, котка, заек и птица. Както животните могат да изградат приятелски взаимоотношения помежду си, ако са под един покрив, така и хората трябва да се учат да живеят в разбирателство помежду си, категорична е Анелия Александрова. В другата й творба - "Полет", е заложена идеята за стремежа на свободния дух към духовни висини.

Орелът традиционно е символ на просперитет, слава и могъщество. Не бива обаче да забравяме, че царският орел е застрашен от изчезване и от всички нас се изисква да полагаме повече грижи за съхраняване на природата и нейната фауна, защото животът на Земята е един организъм в симбиоза с всяка една част от него.

Наруши ли се балансът, се губи равновесието в природата и последствията могат да са катастрофални и необратими.

Затова хората трябва да живеят в хармония с природата и представителите на животинското царство и с уважение към всички живи същества на Земята, смята Анелия Александрова.

Програма "Творчески инициативи"

Още

Батман живее на нашата улица: Реалните супергерои са между нас

Батман живее на нашата улица: Реалните супергерои са между нас

Художничката не крие, че нарисуваното куче на ел. таблото "Приятели" всъщност е нейният любим санбернар Бос Ларо, който е само на две години, но е много умен и крайно дружелюбен към всички деца.

Трансформирайки ел. таблата в арт творби, Анелия се сблъскала и с неочаквани премеждия. Докато завършвала работа си по едното табло, някой "шегаджия" надраскал с маркер другото, което било почти готово.

Наложило се тя отново да го изрисува. Като приключила с "Приятели", отново пребоядисала другото табло, но буквално още преди боите да са изсъхнали, пак го надраскали и пак се наложило да го възстановява.

Докато рисувах анималистични сюжети върху ел. таблата, минаваха родители с деца и всички много се радваха на таблото с кучето и котката. Някои минаваха дори и по няколко пъти на ден, за да видят докъде съм стигнала, голяма атракция бях, особено в компанията на моя санбернар, който страшно търпеливо ми позираше, споделя Анелия Александрова.

Тя е родена в София, където през 1998 г. завършва гимназията за изобразителни изкуства "Николай Райнов". През 2003 г. тя завършва магистърска степен по специалност "Стенопис" в Националната художествена академия. През 2006 г. й е присъдена образователната и научна степен доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства към специалност "Стенопис" в НХА в София.

От 2018 г. членува в Международна асоциация на ръчни производители на хартия и художници на хартиено изкуство (IAPMA). Тя има реализирани 7 самостоятелни изложби и участие в 52 групови национални и международни изложби. Има и реализирани четири стенописа. 

През 2012 г. тя получава наградата на журито "Пазител на традициите" 2012 в категория "Изобразителни изкуства" - Млади, както и награда като победител в онлайн гласуването. През 2020 г. реализира филма "Потайностите на моето ателие " по инициатива "Солидарност в културата" на Столична община.

През същата пандемична година създава късометражния филм "Ябълката на раздора" с подкрепа на НФ "Култура" по програма "Творчески стипендии за подпомагане на млади и изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата".

Линк към проекта ТУК

Още

На стената! Виртуална обиколка из уличното изкуство в България

На стената! Виртуална обиколка из уличното изкуство в България

Още

Лондонският карнавал "Нотинг Хил" се превръща от улично парти в екранен фестивал

Лондонският карнавал "Нотинг Хил" се превръща от улично парти в екранен фестивал

Още

Звездни балетисти танцуват по празните улици в Амстердам

Звездни балетисти танцуват по празните улици в Амстердам

Още

"Висяща" фотоизложба в "Капана" показва улиците на Пловдив и техните скрити съкровища

"Висяща" фотоизложба в "Капана" показва улиците на Пловдив и техните скрити съкровища

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Историята на НДК оживява този петък в разкази, музика и артистични изпълнения

Събитието "НДК е #soSofia" на фонтан "Космос" в подлеза на НДК ще представи 40-годишната история на двореца чрез гледните точки и изкуството на исторически фигури, знакови личности, представители на различни субкултури и артисти

Случайна среща с видеотриптиха "Друга светлина" на четири места в София

За "Друга светлина" е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форм

Гръцкият илюстратор Bilos ще рисува върху стените на "Квадрат 500"

Между 10 и 13 май той ще изрисува своето произведение в атриума на галерията, където има монументално декоративно пано като място за израз на съвременни автори с фокус върху графити и стенописно изкуство

6Fest представя цял месец улични изкуства в Пловдив с две поредни фестивални издания

Цирк, танци, огън, карнавални паради и арт работилници от 28 април до 29 май 2022 г.

Картини на Роби Уилямс излизат на пазара за изкуство

Съвместните работи на Уилямс с Ед Годрич ще бъдат продадени на търг заедно с произведения на Жан-Мишел Баския