Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

ИКОНИ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Дора Габе публикува първото си стихотворение 12-годишна

130 години от рождението на легендарната поетеса

Дора Габе. Колаж: Юлиян Илиев

Дора Габе е име-легенда в българската литература. На 28-и август т.г. се навършиха 130 години от нейното рождение, а името й е "живо" в сърцата на няколко поколения българи. Малцина обаче знаят, че рожденото име на поетесата е Изидора Пейсах. Родена е в с. Харманлък /дн. Дъбовик/, Добричко.

Дъщеря е на публициста Петър Габе, преселник от Русия.

Изидора завършва първо гимназия във Варна, а после се записва да следва естествени науки в Софийския университет. През 1905 г. заминава да следва френска филология в Женева и Гренобъл. След дипломирането си се завръща в България и започва работа като учителка по френски в Добрич.

Дора Габе. Сн. Архив на Регионална библиотека гр. Добрич

Още

Любовта е златен сън - най-съкровените истории на Иван Вазов в стихове и писма

Любовта е златен сън - най-съкровените истории на Иван Вазов в стихове и писма

Поетичната и дарба и отличното владеене на няколко езика, я правят един от най-добрите преводачи на поезия, както у нас, така и в чужбина - в Полша, Германия, Швейцария, Австрия, Чехия, Франция, Великобритания.

През 20-те и 30-те години на миналия век Дора Габе се занимава и с литературна критика. Развива се и като буден общественик-радетел за съдбата на Добруджа.

През 1925 г. получава едно предложение от Министерството на народната просвета, да редактира поредица "Библиотека за най-малките". Това е златен шанс за нея да попадне в същинското си амплоа - да работи с любов за децата.

В периода 1939 - 1941 г. Дора Габе редактира популярното детско списание "Прозорче".

Още

Истинската същност на Пенчо Славейков - "сън за щастие" в оковите на болно тяло

Истинската същност на Пенчо Славейков - "сън за щастие" в оковите на болно тяло

През всички периоди на живота си, независимо от творческата и преводаческата си дейност, Дора Габе е общественик с будна гражданска съвест, виден интелектуалец. Тя е сред учредителите на Българския ПЕН-клуб, съветник по културните въпроси на българското посолство в Полша, учредител на Българо-полския комитет. Като член и председател на Пен-клуба представлява България на международни конгреси.

Първото стихотворение на Дора Габе се казва "Пролет" и излиза в сп. "Младина" през 1900 г. , когато тя е само на 12.

17-годишна вече е име, което прави впечатление на литературните критици с цикли стихотворения, публикувани в елитарните списания "Мисъл", "Демократически преглед" и "Ново общество".

Още

Мина, Яворов и Петко Тодоров си отиват един след друг, в рамките на 6 години

Мина, Яворов и Петко Тодоров си отиват един след друг, в рамките на 6 години

До 1930-а година вече е автор на много стихотворения, пътеписи, разкази, есеистична проза, импресии. Същевременно пише отзиви за театрални статии по въпроси на чуждестранната и българската литература, спомени за поети и писатели в списанията "Съвременна мисъл", "Златорог, "Полско-български преглед", "Демократически преглед", "Листопад", "Добруджански преглед", "Изкуство и критика" и др.

Публикува във вестниците "Слово", "Епоха", "Вестник на жената", "Свободна реч", "Зора", "Женски глас", "Мисъл", "Съвременник", "Дневник", "Заря" и др. Името й става популярно и сред най-малките читатели, защото все по-често се среща в детските периодични издания "Светулка", "Детска радост", "Детски свят", "Другарче", "Детски живот", "Росица", "Славейче", "Весела дружина", "Прозорче" и др.

Дора Габе дава автограф по време на Асамблеята "Знаме на мира" през 1981 г. Сн. Иван Григоров

Още

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Дора Габе продължава в тази линия на творчество, посветено на децата до края на живота си. След Девети септември 1944 г. публикува свои творби в списанията "Славейче", "Дружинка", "Деца, изкуство, книги" и др.

Тази изключителна интелектуалка на България от миналия век е истинско явление в литературата ни - автор с многостранен талант и необикновена работоспособност. 

Първата лирична стихосбирка на Дора Габе "Теменуги" е разпозната от критиците като сантиментален "намек" на символизма. Любопитен е фактът, че неин редактор е самият Пейо Яворов, а съставител - проф. Боян Пенев - съпругът на поетесата.

Дора Габе и Елисавета Багряна, 1927 г. Сн. Архив на Регионална библиотека гр. Добрич

Още

Художникът, почти вълшебник Вадим Лазаркевич

Художникът, почти вълшебник Вадим Лазаркевич

Дора Габе е изключително интересен автор както за читателите от всички възрастни, но дарованието й наистина се разгръща в детската литература. Книгите й за деца, като се започне от дебютното й участие сред авторите на сборника "Златна книга на нашите деца" и се стигне до "Някога", творбите й са наистина ценен вклад в Златния фонд на българската детска литература.

В продължение на 40 години поетесата твори за деца. С книгите й са отраснали и пораснали духовно няколко поколения българи.

"Детето е човек с всички чувства и божествен мир.

Трябва да направляваме детето, но никога да не го тероризираме, защото иначе ще убием у него духа, а това е най-страшното в живота. Защото човек без дух е човек обезличен.

Да бдим над децата, защото ние сме отговорни за тях - бъдното поколение."

Още

Млада жена превръща децата си в приказни герои

Млада жена превръща децата си в приказни герои

До смъртта си Дора Габе бе чутовен работохолик, който съвместяваше творчеството с преводаческа дейност от и на няколко езика - полски, чешки, руски, френски и гръцки. Превела е творби на класици на славянската литература като Адам Мицкевич, Хенрих Сенкевич, Иржи Волкер, Карел Чапек, Самуил Маршак и мн. др.

В превод от гръцки на нея дължим, че познаваме творчеството на Янис Рицос, Менелаос Лундемис и мн. др. световноизвестни гръцки автори. 

Дора Габе и Николас Гилен на Първата писателска среща, 1977 г. Сн. Иван Григоров

Още

1 юни - ден за спомени и размисъл за бъдещето

1 юни - ден за спомени и размисъл за бъдещето

Най-крупното ѝ преводаческо дело са антологиите "Полски поети", "Химни" на Ян Каспрович и "Анхели" на Ю. Словацки.

Стихосбирката й "Почакай, слънце" е преведена в десетки страни по света - Австрия, Аржентина, Великобритания, Виетнам, Германия, Гърция, Канада, Куба, Ливан, Перу, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Украйна, Франция, Чехия.

Дора Габе бе космополит по душа и радетел за мир между народите. Тя бе носител на почетна грамота от Всемирния съвет на мира и на Златен кръст за заслуги за Българо-полските отношения.

Дора Габе и Елисавета Багряна на литературно четене в Стара Загора, 1928 г. Сн. Архив на Регионална библиотека гр. Добрич

Още

Джани Родари - приказка за тъжното дете, което написа най-веселите детски приказки

Джани Родари - приказка за тъжното дете, което написа най-веселите детски приказки

През 1963 г. бе удостоена с награда от Съюза на българските писатели за стихотворението й "Родина", а през 1969-а - със званието "Народен деятел на културата". Поетесата бе носител на литературните награди "Иван Вазов" и "Петко Рачов Славейков" и на специална награда на Съюза на българските композитори. 

Дора Габе почина през 1983 г., на 95-годишна възраст, със свеж ум и добро сърце. Тя бе олицетворение на нежността и позитивизма. Един щастлив човек, който щедро подаряваше щастие и на другите - със сърдечност, красиви думи и мъдри приказки, облечени в стихове.

Скулптура на Дора Габе. Автор: Йордан Гаврилов

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Одри Хепбърн между вечността и болката

30 години от смъртта на превърналата се във вечна класика актриса и модна икона