Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

1 юни - ден за спомени и размисъл за бъдещето

ВРЕМЕНА И НРАВИ

1 юни - ден за спомени и размисъл за бъдещето

За малки и пораснали деца

"Детство мое"

1 юни е Международен ден на децата в почти всички бивши социалистически страни. В България се чества за пръв път през 1949 година по съветски почин, и се наричаше Международен ден за защита на децата.

Днес времето е друго, а празникът си остава. Само дето като чуеш за защита на децата, тутакси се сещаш за една агенция с това име и недоволството от нея; за един фонд за лечение на деца и извращенията в него; за протестите на фондации, конфедерации и родители срещу безчинствата на социални работници в структурите за работа с деца; за търговията с деца; за майките на деца-инвалиди, за протестите на бащите, лишени от родителски права; за безобразията в домовете за социална грижа и изобщо - за липсата на реална защита и правосъдие и в тази много чувствителна страна на живота ни.

В Бразилия новородено проходи с първия си плач, но 1 юни там не е празник на детето. Бразилците празнуват Световния ден на децата на 20 ноември - така е определен от ЮНЕСКО през 1954 г. В Япония пък Денят на детето мина - беше на 5 май. А Денят на детето в ислямските държави предстои - на 4 юли. Така че, както е видно, светът и "по празници" е разделен. Едно е валидно навсякъде по света - родителите обичат децата си. Няма нормален родител, който да не иска за детето си най-доброто бъдеще. Лошото е , че разделението и агресията в света пречат на хуманните планове, на живота като цяло. По време на войната в Сирия, с бежанската вълна към Европа, хиляди деца изчезнаха в безизвестност, а други се удавиха, заедно с родителите си, в опита им да пресекат нелегално границата по море.

Днес, на 1 юни, по света и у нас са се случили и други знаменателни събития, назад във времето. Например, през 1880 г. е приет първият държавен бюджет на Българското княжество. И в него са предвидени пари за откриването, а не за закриването на училища, както става днес. Малко българи знаят още нещо - че 1 юни е Ден на град Враца и на селата Априлово, Безмер, Гранитово, Гьоврен, Дуранкулак, Одърци, Свобода и Церово, в половината от които училищата са закрити!..

През 1935 година на 1 юни в Англия се въвеждат изпитите за получаване на свидетелство за правоуправление на автомобил. Въвеждат ги и в другите европейски страни. Остава съвсем малко до век оттогава, а днес у нас тези свидетелства се купуват, и по пътищата на България загинаха убити в катастрофи хиляди деца; много деца станаха убийци на пътя, заради липсата на такова свидетелство за правоуправление.

През 1979 г. на 1 юни ЦК на БКП взима решение на децата до 3 години и на бременните жени да се предоставят безплатни лекарства при домашно лечение. Днес, дори да се влачи по корем, бременната трябва да се замъкне до джипито си и да го помоли за някое по-евтино лекарство, защото мъжът й или е безработен, или е на ниска заплата. Мнозина са на мнение, че човек трябва да е луд, или безотговорен, за да роди, когато в живота си има толкова проблеми от социално-битов характер. Затова у нас безотговорно раждат преди всичко онези, които държавата безотговорно подкрепя. А защо го прави, ли? - Заради демографския срив. И заради популистките лозунги, макар да са в пълно противоречие със стандарта ни на живот.

Детските градини в много селища не достигат, а където ги има - таксите се оказват непосилни за много родители. Тези дни социологическо проучване посочи, че 75% от българите смятат, че таксите в детските градини трябва да отпаднат. Докато това се реши, ако изобщо стане, децата на протестиращите ще са пораснали!..

На утрешния празник родители, деца и подкрепящи граждански организации ще отбележат Деня на детето, като протестират пред сградата на МС на "Дондуков" - срещу неспазването на процедурите във връзка със Закона за домашното насилие, срещу неадекватната реакция на социалните по казуси с родителско отчуждение, срещу незаконното отнемане на деца от семейства и прочееq все нерешени проблеми.

И неволно на човек му хрумва да промени онова куплетче от детската песничка "Детство мое, пъстрокрила птица..." с "... отлетяла птица". Защото, децата си растат и отлитат от гнездото, а проблемите си стоят и застояват, без да се решават. Стареят! Вчерашните деца също остаряха. И понеже не можем нито да спрем времето, нито да решим проблемите си, на 1 юни се отдаваме на соц спомени: как сме били "зайчета" на празненството за Първа пролет в градината; как написахме първата си картичка с "Мила моя мамо, сладка и добричка", как станахме чавдарчета, а после пионерчета; как сме пели в училищния хор и как се биехме с учебниците по главата, понеже на никого не му идваше и на акъл да попита, дали училището, билетът в автобуса, водата от чешмата, или токът по жицата - струват пари!

Хубаво време беше, някогашният 1 юни!.. Защото бяхме деца, а сега сме възрастни. И защото едно е да празнуваш, а съвсем друго - да поемеш отговорност. Едно е да си дете, а друго - да си родител. Блъскаш си главата, как да дадеш на детето си "честна мускетарска" за бъдеще, което не можеш да предвидиш, камо ли - да обещаеш?!..

Еми МАРИЯНСКА

В Деня на детето ви предлагаме уникална галерия с носталгични снимки от времето на соца:

 Снимки: Архив IMPRESSIO

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

История в снимки: 29 г. от първия дебат по въпроса "Накъде след Живков?"

Журналистката Ангелина Петрова и фотожурналистът Иван Григоров единствени отразяват във в. "Поглед" първия дебат по темата във ВМЕИ на 15 ноември 1989 г.

Пеещият каубой на соца: Дийн Рид

Роденият преди 80 години Дийн Рид имаше славата на червения „Елвис Пресли“

Новооткрити снимки разкриват семейния живот на последния руски император

Кадрите са заснети от английския възпитател на племенниците на Николай II

Снимката на две деца, спасени при трагедията с "Титаник", обиколила световната преса

Момченцата пътували с баща си - Мишел Навратил, който искал да ги отвлече в Америка под фалшиви имена

Уникални снимки, които ще ви накарат да настръхнете

Документални кадри от миналото, "без грим"