Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Директорът на Народния театър: Четири месеца пазих достойнството на хората в екипа

ПОЗИЦИЯ

Директорът на Народния театър: Четири месеца пазих достойнството на хората в екипа

"Г-н Александър Морфов в качеството си на главен режисьор е уволнен с мотивите, които той може да ви каже, но творецът Александър Морфов никой никъде не може да уволни ", каза Васил Василев днес пред медиите

Директорът на Народен театър "Иван Вазов" - Васил Василев (Снимка: BulFoto)

Днес директорът на Народния театър Васил Василев направи първа пресконференция пред медиите, след напускането на пиара на театъра Велислава Кръстева и дисциплинарното уволнение на главния режисьор Александър Морфов - и двете инициирани от него. 

"Спазих буквата на закона и всичко, което е необходимо. Това няма нищо общо с личностите им, а със техните служебни задължения", беше неговият коментар.

На открития разговор в театъра присъстваха и много актьори от първата ни трупа - Георги Мамалев, Антон Радичев, Жорета Николова, Бойка Велкова, Стоян Пепеланов, Ани Пападопулу, Владимир Карамазов, Христо Петков, Радена Вълканова, Дарин и Деян Ангелови, Стефания Колева, Александра Василева, Вяра Табакова, Васил Драганов, Ева Данаилова, Илиана Коджабашева, Павлин Петрунов, Любомир Петкашев и други.

Георги Мамалев (Снимка: BulFoto)

На пресконференцията днес в Народен театър "Иван Вазов" (Снимка: BulFoto)

Още

Руси Чанев пред Dir.bg: Директорът на Народния театър трябва да си ходи

Руси Чанев пред Dir.bg: Директорът на Народния театър трябва да си ходи

"Личностите в националния театър не значат нищо. Националният театър значи и ние трябва да защитаваме неговите интереси. Всеки един достоен актьор и творец има място да твори на сцената на Народния театър.

Г-н Александър Морфов сключи два договора с Народен театър "Иван Вазов". За продължаване на представленията "Животът е прекрасен" и "Хъшове" и получаване на авторски права върху тях. С това театърът гарантира бъдещето на тези два спектакъла. И ако някой от тук натам иска да ги свали, това не е Васил Василев", коментира Васил Василев дисциплинарното уволнение на Морфов от административната длъжност главен режисьор. 

А обръщението си започна така:

"Изключително съм щастлив, че след 4 месечно присъствие на Народния театър в медиите ние успяхме да се сплотим. Ние успяхме да направим една блестяща продукция и се опитахме да покажем как националният ни театър трябва да тръгне в една нова посока. Жалко е, че някои неща от кухнята, които трябваше да си останат там, където им е мястото, излязоха.

Още

Георги Мамалев: В момента в Народния театър се прави опит за преврат

Георги Мамалев: В момента в Народния театър се прави опит за преврат

Историята познава и други такива случаи, като историята с Пенчо Славейков. Това не е прецедент, за наше съжаление. Това е бъдеще и тези, които бяха създателите на Народен театър "Иван Вазов" те трябваше да тръгнат по тези стъпки. Ние сме в Европа. Имаме друг поглед, друг мироглед.

Ние живеем по друг начин и би трябвало да пазим тези наши ценности и стойности. Защото около нас има и друг свят, в който се работи точно по-другия начин. Назначават се удобни хора, да изпълняват удобни поръчки. Аз и екипът ми уважаваме творците", бе категоричен Василев.

Директорът на Народен театър "Иван Вазов" - Васил Василев (Снимка: BulFoto)

"Аз Васил Василев - човек, не творец, се водех от един единствен принцип, който винаги ме е преследвал в моята кариера. Да запазя достойнството на хората, с които работя. Да запазя достойнството на екипа, който е с мен. За да можем да се сплотим. Ние всички сме едно семейство. Във всяко семейство стават странни неща, но после се гледаме в очите и продължаваме.

4 месеца се опитвах, 4 месеца създавах, 4 месеца колегите твориха и бях изключително щастлив. Но твориха в една странна обстановка, в която те бяха притискани. Една много творческа обстановка. Странна обстановка. В творчеството да се опиташ да се докажеш кой си, да се противопоставиш на другия творец, да се притесниш.

Още

Валери Йорданов: Ще се борим до последно, защото нещата излязоха извън контрол (снимки)

Валери Йорданов: Ще се борим до последно, защото нещата излязоха извън контрол (снимки)

Много исках и това беше част от моята програма да направя едни Троянски кон. Той трябваше да се случи и да бъде. Представях си сцената на Народния театър един огромен кон, който ми беше мечтата, и в който са събрани всички проблеми на държавата - за ниските заплати на актьорите, за проблема на достойнството, за морала. Моят е един, твоят е друг. Но законът не съществува за нас, защото моралът е над него. Тук трябваше да избираме - кой от погледите е по-ценен.

Европейският път в защита на малкия човек, на служителя, актьора, този който трябва да търпи обидите, колебанията за нечия глупост. Ние сме малка държава и трябва да пазим личностите си. Боли ме и затова говоря емоционално.

Директорът на Народен театър "Иван Вазов" - Васил Василев (Снимка: BulFoto)

Още

Народният театър след уволнението: Г-н Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги

Народният театър след уволнението: Г-н Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги

Боли ме, защото след 4 месаца опити да подобрим условията във взаимоотношенията между една личност и друга личност. Това не беше проблем между мен и някоя от тях, защото всички в Народния театър бяха равни и поставени пред равни условия - с достойно възнаграждение, достойни роли. Театърът се отвори като световна сцена, към европейски режисьори, отвори се към нова посока.

Неслучайно в момента имаме покани за европейски, за световни сцени, но това е тема за друг разговор. Ние трябва да знаем общата посока и общото бъдеще към което сме тръгнали.

Още

Народният театър след уволнението: Г-н Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги

Народният театър след уволнението: Г-н Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги

Достойнството на един човек и достойнството на друг. Как се пази? Когато единият има свои респекти и вярва в тях, и другият има такива свои. И защо днес нашето общество е толкова разделено, докога ще се противоставяме, докога няма да можем да бъдем обединени и да тръгнем напред.

Благодаря ви, че вие ни показахте в центъра на събитията! Вие показахте колко сме важни за българската държава. Благодаря ви, защото тук при нас ние създаваме модел на търпимост и модел на омраза. Но за четири месеца, за да запазя театъра, за да спася от проблеми колегите, аз направих този ход.

Длъжността главен режисьор и ръководител връзки с обществеността, вече не са част от нашата трупа и екип. Жалко, че до този момент в медийното пространство се изговориха куп интересни неща, да не казвам лъжи. Куп фантазии.", категоричен бе Василев.

Антон Радичев (Снимка: BulFoto)

Още

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър

"Аз щях да бъда много щастлив, ако и последните документи, които разписах, бяха извадени и показани. За да разберем какви са проблемите, да разберем обвиненията на обществото, дори се намесиха и партии, и да покажем какво всъщност се случи.

Какъв е проблемът за длъжността главен режисьор, която е една административна длъжност, с която беше натоварен Александър Морфов, за да подпомага и обедини театъра. Да тръгне във вярната посока, да създаде нови спектакли. Той постигна своето.

И тук е мястото отново да заявя, като човек и творец, преди да престъпя към най-тежките мои решение през живота ми, аз се опитах. Опитах се чрез всякакви мерки да запазя достойнството на тези хора.

Споделям ви, че преди да стигнем до тежкото наказание, ние извървяхме "добър" път. Важно е обаче защо тези документи не излязоха никъде, защо никой в медиите не каза, че г-н Александър Морфов сключи два договора с Народен театър "Иван Вазов". За продължаване на представленията "Животът е прекрасен" и "Хъшове" и получаване на авторски права върху тях. С това театърът гарантира бъдещето на тези два спектакъла. И ако някой от тук натам иска да ги свали, това не е Васил Василев."

Още

Александър Морфов: Очаквах да бъда уволнен от Народния театър

Александър Морфов: Очаквах да бъда уволнен от Народния театър

"Васил Василев направи всичко възможно г-н Александър Морфов да се върне отново на българска сцена. Да създаде един спектакъл в Плевен. Да върне на сцената в София "Животът е прекрасен" и "Хъшове". Имаше достатъчно голямо търпение да очаква премиера в края на февруари. Но съжалявам, аз като директор на театър съм се явил на конкурс, спечелил съм го, явявам се с програма и концепция и я изпълнявам. Аз не се явявам като политик и не мога да лъжа. Аз изпълнявах моята програма. Не лъгах за увеличението на заплатите, не лъгах за гастрол на режисьори.

Приемете моите извинения за тези два дни, в които не отговарях на обажданията, но исках да бъда откровен пред вас!

Личностите в националния театър не значат нищо. Националният театър значи и ние трябва да защитаваме неговите интереси. Всеки един достоен актьор и творец има място да твори на сцената на Народния театър."

Още

Директорът на Народния театър Васил Василев: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

Директорът на Народния театър: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

Директорът още каза, че "започвам от този ден да се боря и предизвиквам всички политически партии, които се явяват в парламента да направят така, че актьорската заплата да е 2 500 лв. и тук всички колеги ще го потвърдят. Заплатите тук се определят на базата на на правила и на реално изработен труд, заслуги престиж, сцена.

Правилата са важни за всички. Затова е важно да спазваме законите. Аз съм немски възпитаник и на някой ще му се стори, че аз съм авторитарен и че едва ли не въвеждам някакъв казармен принцип. Не! Това са западни правила и трябва да ги спазваме."

Директорът на Народен театър "Иван Вазов" - Васил Василев (Снимка: BulFoto)

Още

Директорът на Народния театър: Морфов се гласи да гастролира с графитите и в други представителни сгради

Директорът на Народния театър: Морфов се гласи да гастролира с графитите и в други представителни сгради

Дали отчита някаква своя грешка и как ще коментира творческия сезон на голяма сцена Васил Василев започна с това, че може би е било грешка тръгването му от Плевен към Народния театър. "Това ми е 3 опит да водя театри. Когато променяш има шамари, когато слугуваш си боготворен."

Колко често ще играят спектаклите на Алексанъдр Морфов, директорът коментира така:

"Отпред пише Народен театър "Иван Вазов", никъде не пише Народен театър "Александър Морфов" и искам да го подчертая. Народният театър е отворен театър за постиженията на всички български режисьори, за постиженията на всички европейски и световни режисьори. Не случайно сме тръгнали в тази посока и те трябва да бъдат равнопоставени. Не могат да бъдат привилегировани и това е проблемът в нашето общество! Ние изграждаме фигури, ние не изграждаме общество. Ние се лъжем зад фигурите. Ние не се лъжем зад идеите, зад каузите. Трябва да гледаме за общия морал, а не за личния."

Още

Подписката в подкрепа на Александър Морфов събра близо 3000 подписа

Подписката в подкрепа на Александър Морфов събра близо 3000 подписа

Относно заплащането в Народния театър Васил Василев коментира, че е дигнал високо летвата и е подсигурил онзи бюджет, кой му е нужен, за да може всички 300 служители на Народния театър всеки месец да си получават месечното възнаграждение.

Той продължи с това, че в момента салоните са пълни за всички представления. И че е фалшиво, че за едно представление салоните са пълни за сметка на друго. "Най-гледаемият спектакъл в Народния театър е "Народът на Вазов" и за първите два месеца приходите в театъра са 1 250 000 лв. Нека всеки да свърши тая работа, която моят екип прави."

По време на пресконференцията пък десетки граждани и артисти се събраха пред Министерство на културата, където протестираха срещу дисциплинарното уволнение на Александър Морфов и с искането за оставка на Васил Василев. 

"Не ни вкарвайте в политиката, ние не не сме там!", заяви той по повод исканата му оставка и бе категоричен, че носи цялата отговорност и финансова и художествена, според българското законодателство с програмата, която има.

"Мога да правя компромиси със себе си, затова не поставям на сцената на Народния театър. Искам всички наши режисьори да бъдат равнопоставени." 

На запитването дали има възможност при този непотушен конфликт Морфов да си изтегли едностранно спектаклите "Хъшове" и "Животът е прекрасен" от първата ни сцена: "Всичко може да се очаква. Човешката висота е безгарнична. И в полета, и в падението", каза Васил Василен, подчертайваайки успехите на Морфов в една по-източна държава.

"Ние сме се подсигурили, тези спектакли да бъдат продължени. Мога да ви покажа двата договора, като съм зачел твореца и възможността, той да живее добре от предложения авторски труд, за да може да твори и да се изяви, когато е готов с нов спектакъл и починал от тежката творческа година."

Стефания Колева (Снимка: BulFoto)

Още

Александър Морфов показа за първи път пред публика в Плевен своята театрална импровизация на "Антигона"

Александър Морфов показа за първи път пред публика в Плевен своята театрална импровизация на "Антигона"

Александър Морфов ще остане режисьор в Народния театър, обяви служебният министър на културата Найден Тодоров пред bTV днес.

Морфов няма да бъде главен режисьор, но с друг договор той се е съгласил неговите постановки да се играят на първата ни сцена, поясни министърът и допълни, че според него в заповедта няма противоречия и юридически казус, след като се е запознал с мотивите за уволнението му.

Морфов освобождава единствено административната длъжност там.

"Аз виждам един много голям режисьор, който е уволнен дисциплинарно и това за мен е проблем като човек. Но, не виждам нарушение в закона. Александър Морфов остава режисьор и той винаги е бил такъв, и спектаклите му, според всичко което знам ще продължават да се играят в Народния театър", каза министърът.

Ани Пападопулу (Снимка: BulFoto)

Владимир Карамазов (Снимка: BulFoto)

Жорета Николова (Снимка: BulFoto)

Антон Радичев и Георги Мамелев (Снимка: BulFoto)

Христо Петков (Снимка: BulFoto)

Още

49 актьори от Народния театър искат оставката на проф. Минеков с писмо до президента

49 актьори от Народния театър искат оставката на проф. Минеков с писмо до президента

Още

Минеков настоя за смени в ръководството на Народния театър, Карабашлиев хвърли оставка

Минеков настоя за смени в ръководството на Народния театър, Карабашлиев хвърли оставка

Коментирай 74

Календар

Препоръчваме ви

Доайенът на френското кино, актрисата Мишлин Прел, почина на 101 години

Мишлин почина спокойно в Националния дом на артистите в Ножан-сюр-Марн, съобщи нейният зет Оливие Бомсел

Цветана Манева с Почетния знак на президента: Усещам, че имаме дълг към всичките деца на България

"Впечатляващият талант и неподражаем почерк едновременно вълнуват и респектират поколения българи", посочи Румен Радев

Мартин Скорсезе: Не мисля, че киното умира. Трансформира се!

Филмовата легенда получи почетна "Златна мечка" на кинофестивала "Берлинале"

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър