Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Минеков настоя за смени в ръководството на Народния театър, Карабашлиев хвърли оставка

ЗАД КУЛИСИТЕ

Минеков настоя за смени в ръководството на Народния театър, Карабашлиев хвърли оставка

„Аз държа на присъствието на режисьора Морфов и за съжаление вследствие на събитията той е силно разколебан в желанието си за присъствие там. Това би било щета”, каза министърът на културата

Министърът на културата проф. Велислав Минеков настоява екипа на директора на Народния театър Васил Василев да бъде сменен, за да не се превръща институцията в "кръжок по политически интереси".

Още

Захари Карабашлиев е новият драматург на Народния театър

Захари Карабашлиев е новият драматург на Народния театър

БНР припомня, че преди десетина дни вратата на пиара на театъра Велислава Кръстева беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай", табелката с името ѝ беше изкъртена, а за деянието вина пое режисьора Александър Морфов, който обвини Кръстева в "политическа пропаганда".

Ето още от коментара с днешна дата на министъра на културата проф. Велислав Минеков: "За съжаление това политическо напрежение може би представлява някаква форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място и аз ще помоля тези хора да бъдат сменени и да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти. Всичките. Аз държа на присъствието на режисьора Морфов в Народния театър и за съжаление вследствие на събитията той е силно разколебан в желанието си за присъствие там. Това би било щета. Голяма щета. Към директора ще отправя предупреждение и ще искам да се извърши пълна проверка не само на случая, но и на всичко, което става в театъра, откакто той е директор".

Още

Край на драмата: Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

Край на драмата: Народният театър вече има нов директор

Минеков каза още, че има небивало покачване на заплатите на артистите в Народния театър и една част от тях получават месечно 5 хиляди лева, което е смущаващо.

Няколко часа по-късно главният драматург на Първия театър Захари Карабашлиев обяви в социалните мрежи, че подава оставка:

"В Народния театър "Иван Вазов" срещнах единствено добро отношение - от портиера до директора - и хора, с които беше удоволствие да пресечем пътища. Вчера обаче аз уважително депозирах своята оставка. Тя е свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция, като косвено и пряко засегна и мен. Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, разговори и опити за разрешаването на тази криза.

По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде "балансирана" с друга такава. Няма как да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция.

Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа -- мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия.

Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър "Иван Вазов" отвън.", написа Карабашлиев във Фейсбук.

Той бе назначен за писател драматург на Народния театър "Иван Вазов" във втората половина на юли. Авторът на "18 процента сиво" и "Опашката" трябваше да съвместява позицията с тази на главен редактор в "Сиела", какъвто е от 2014 г.

Според източници на Dir.bg скоро се очакват и други оставки.

Коментирай 20

Календар

Препоръчваме ви

Празнично настроение в Бургаската опера с два спектакъла на "Лешникотрошачката"

Балетната феерия по музика на П. И. Чайковски и режисура на проф. Хикмет Мехмедов ще оживее на бургаска сцена на 9 декември от 16 часа и на 19 декември от 19 часа в залата на Операта

Три британски театрални спектакъла се прожектират в Дома на киното

Постановките са част от програмата National Theatre Live, ръководена от Кралския национален театър в Лондон

Постановката "Исус и Лазар" се завръща на театралната сцена в София

Една година след премиерата си театралните любители ще имат възможността да гледат отново постановката "Исус и Лазар" в арт пространството на I AM STUDIO на 6, 9 и 13 декември в столицата

"Описания. Преди да заспиш" – театрален пърформанс, с премиера на 10 декември

Марион Дърова, Стефан Иванов, Николай Колев и Мартина Апостолова с продължението на „Списъци“, но в увеличен екип на сцената на Yalta Art Room