Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Захари Карабашлиев е новият драматург на Народния театър

НОВО НАЧИНАНИЕ

Захари Карабашлиев е новият драматург на Народния театър

Авторът на "Опашката", "18% сиво" и "Хавра" ще съвместява позицията с тази на главен редактор в издателство "Сиела"

Писателят Захари Карабашлиев e новият драматург на Народния театър (Снимка: BulFoto)

Още

Захари Карабашлиев и романът му "Опашката" - за света, в който живеем

Захари Карабашлиев и романът му "Опашката" - за света, в който живеем

Заслужено признание получи писателят Захари Карабашлиев, който от втората половина на юли 2022 г. ще заеме позицията писател драматург на Народен театър "Иван Вазов". Той ще съвместява поста с този на главен редактор на издателство "Сиела", която заема от 2014 г. насам, съобщават от Издателството.

Авторът на "18% сиво", "Хавра" и "Опашката" от години е свързан с театъра. Негови пиеси - "Откат", "Неделя вечер", "Лисабон", "Опашката" и други - са поставяни на български и чужди сцени. "Опашката" с режисьор Явор Гърдев, създадена по едноименния му роман, спечели и "Аскеер" за най-добра постановка в началото на 2022 г.

Захари Карабашлиев (Снимка: Ивайло Петров)

През септември 2022 г. в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен предстои премиера на друг негов текст - "Талант" с участието на актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

"Чест и радост е за мен да кажа, че от няколко дни съм част от Народен театър "Иван Вазов". Позицията ми е творческа, свързана е със създаване, адаптация и/или развитие на драматургични текстове.

Поканата е от новия директор Васил Василев, с когото ни запозна обща работа в Плевенския театър. Продължавам да съм главен редактор на издателство "Сиела", което вече 8 години е мой дом (когато не съм си у дома), който деля заедно с екип от чудесни професионалисти, с които прекарвам не по-малко време отколкото със семейството си.

Продължавам и да пиша проза, пиеси, сценарии.

В театъра са ми отредили най-задължаващото работно място - кабинета и бюрото на поета Николай Лилиев (дългогодишен драматург на Народния театър), а над стената над стола му е окачен един портрет на Яворов, нарисуван така, сякаш наднича през рамото ти да види какво точно там правиш.

Та, усещането ми за бъдещата работа в Народния театър е като към наистина голяма институция, чудесна школа и добра възможност за още по-пълноценен творчески път. Поемам поста, като се сещам и за думите на Лилиев:

"...С великата жажда за ден, за нови и нови познания, да търся, в живота пленен, живот и разумни желания." Разумни желания!", написа самият Карабашлиев във връзка с новото начинание.

Писателят Захари Карабашлиев (Снимка: BulFoto)

Още

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

Още

Захари Карабашлиев: Егото е враг, с който трябва да се съобразяваш. И приятел, от който трябва да те е страх

Захари Карабашлиев: Егото е враг, с който трябва да се съобразяваш. И приятел, от който трябва да те е страх

Още

Откровено за Варна от Захари Карабашлиев

Откровено за Варна от Захари Карабашлиев

Още

 "Хавра" на Захари Карабашлиев: Истината до свобода ли води, или до смърт?

"Хавра" на Захари Карабашлиев: Истината до свобода ли води, или до смърт?

 

 

 

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Теодосий Спасов: Провокират ме различните сцени, обичам да се впускам в неща, които са нови за мен

"В момента има пренасищане с културни събития заради пандемията от КОВИД-19, която в последните години постави артистите в много тежко положение, но публиката не е разтегателна, тя е една и съща и се надявам това, което ѝ предлагаме, да я радва", споделя изключителният музикант

Актьорът Михаил Мутафов вече е "Почетен гражданин на Варна"

"Една такава награда е голяма отговорност“, казва актьорът, "тя не само носи радост, но и задължава. Човек трябва да я заслужи по някакъв начин и след това да бъде отговорен в това което работи занапред"

Илюстраторът Реймънд Бригс, автор на книгата "Снежният човек", почина на 88 години

Бригс се превръща в един от популярните автори-илюстратори във Великобритания през 70-те години на миналия век с книгите "Дядо Коледа“, "Дядо Коледа отива на почивка" и "Снежният човек"

Почина полската писателка Зофия Посмиш, оцеляла в концлагера Аушвиц

Посмиш бе сред бившите затворници, които посрещаха през 2006 г., родения в Германия, папа Бенедикт Шестнадесети в бившия лагер на смъртта Аушвиц

Високият нисък мъж Дъстин Хофман - на 85

Актьорът бил истински аутсайдер до дебюта си на 30

Неугасващата блондинка: Пет от най-великите превъплъщения на Мерилин Монро

Преди 60 години на 4 август най-съблазнителната платинено руса жена в историята на поп културата напуска трагично този свят