Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Захари Карабашлиев: Егото е враг, с който трябва да се съобразяваш. И приятел, от който трябва да те е страх

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Захари Карабашлиев: Егото е враг, с който трябва да се съобразяваш. И приятел, от който трябва да те е страх

"Да не се ограничаваме с това да празнуваме буквите. А това, което казват", е посланието на писателя в навечерието на 24 май

Захари Карабашлиев (Снимки: Павлин Даскалов/Колаж: Юлиян Илиев)

Още

Михаил Вешим: По-добре ведър идиот, отколкото мрачен темерут

Михаил Вешим: По-добре ведър идиот, отколкото мрачен темерут

Наближаващият Ден на българската писменост и култура - 24 май, е поводът да си дадем среща с трима български писатели. Наш партньор в тази поредица е BNP Paribas, които подкрепят празника със своята кампания "Отваря се нова страница за вашите спестявания". В рамките на инициативата, всеки нов клиент, открил онлайн депозит в БНП Париба до 31 май 2019 г., може да получи ваучер на стойност 30 лева за покупка на книги в книжарници "Сиела"А книгите на авторите, които ще представим, можете да намерите в книжарниците на издателството.

Днес наш специален гост е писателят Захари Карабашлиев. Заповядайте за кратко в пъстрия свят на майстора на перото и автор на бестселъра "18% сиво", класиран сред стоте най-любими книги на българските читатели.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- Каква е "жаждата" на Захари Карабашлиев? Има ли утоляване?
- Жажда за свободно време - за семейство, природа, повече неангажиращи занимания и т.н... Но май е ще си остана жаден (усмихва се)

- Къде намирате повече сила и спокойствие - в написването на една своя книга или в издаването и представянето на друг автор?
- Сила намирам, когато съм в самия акт на писане. Когато историята върви и аз само й помагам да намери пътя си - без да я насилвам, бутам, дърпам... Спокойствие намирам, когато в "Сиела" издаваме значими книги на други автори.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- Нарисувайте пишещия човек.
- Такъв събирателен образ няма - всеки е чешит по своему. Все едно да ви помоля да опишете интервюиращия човек?

- Писането при вас има ли си работно време?
- Не. Но обикновено вечер.

- Какво разбирате под израза "четящ човек"?
- Някой, който влиза в други светове, но търси същите истини.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- А четящ човек ли е българинът? Какво търси, какво купува, какво го вълнува?
- Умерено четящ е. Какво търси? Това, което докосва сърцето му. Какво купува? Което вярва, че ще му донесе смисъл, утеха, развлечение, радост... Различно е за всеки.

- В лесносмилаемото ни ежедневие и алчността ни да изконсумираме по много от всичко, къде е мястото на качествената литература в тази хранителна верига?
- Едновременно над нещата, над злобата на деня, но никога откъснато от света, в който живеем.

- Колко е тънка днес границата и има ли я между комерсиалната и качествената литература?
- Качествената литература може да има комерсиален ефект - това значи тя да се купува. Погледнете класациите на The New York Times, The Guardian и т.н... Там е пълно с качествени книги в стотици хиляди и милиони тиражи. Може да си на върха на пирамидата и да си останеш качествен автор на качествена литература - Тери Пратчет, Кормак Макарти, Джонатан Франзен, Ей Джей Фин, Джордж Мартин и т.н... У нас Георги Господинов, Милен Русков, Владимир Зарев са едновременно качествени и комерсиални. И слава богу.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- Има ли пропаст между четенето при различните поколения? Преди години благоговеехме при отгръщането на страниците и мириса на книгата. Днес електронните устройства като че ли правят книгите "без лица".
- Няма пропаст. Моите читатели са в диапазона от 15 до 95 и когато говоря с тях виждам, че се вълнуват от същите неща. Колкото до физическия носител - книгата си остава.

- Ще изчезнат ли писалките и мастилото?
- Ще изчезнат ли четките и боите?

- Писането учи ли се? Къде свършва дисциплината и започва талантът в този интимен процес?
- Учи се. Не може да се научи обаче. Първо се започва с таланта, а после с дисциплината. Ако нямаш таланта, дисциплината може да те направи войник, но не и писател.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- Кога един писател може да се нарече успял в България?
- Успял автор те правят читателите ти. Но само читателите не са достатъчни, за да се наречеш "успял писател". Необходимо е професионално признание. А то идва трудно и често не навреме.

- А какво е успехът за вас и къде се чувствате професионалист - като писател или като главен редактор на водещо издателство като "Сиела"?
- Не мога да си позволя да не съм професионалист и в двете. Дотук успявам.

- Последните пет книги, които излязоха с печата на "Сиела" и които не трябва да се пропускат?
- "Ал" на Уилям Уортън, "Предсмъртните видения на Никола Петков" на Томас Макгонигъл, "Инстинктът на съзнанието" на Майкъл Газанига", "Погубената България" на Вили Лилков и Христо Христов.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- Кое провокира темата за номадството в романите ви. И номадството наказание ли е, съдба или избор на духа?
- За мен номадството е винаги духовно. В 21 век не е наказание, а съзнателен избор.

- На сцената в театъра или екранизация в киното? Имате ли страхове при представянето на текстовете ви и компромис, който не бихте направили?
- Страхове нямам. Компромиси правя ежедневно, но най-големия, който не си и помислям да пристъпвам е в писането ми.

- Егото на писателя - необходимото зло или търсещото начало?
- Егото е враг, с който трябва да се съобразяваш. И приятел, от който трябва да те е страх.

- Какво казвате на младите ентусиасти, тръгнали по пътя на буквите и писането?
- Да действат.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- Урокът, който не се забравя?
- Всички уроци се забравят в някакъв момент.

- А учителите?
- Са тези, които ти помагат да се чувстваш по-голям, отколкото си.

- Нещото, което искрено ви забавлява?
- Малката ми дъщеря.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- На 29-и май за третата поредна година започва "Варналит" 2019 - фестивалът, който обръща един към друг писатели-ученици-възрастни и... море, го представяте вие? Какви ще са "историите в историята" тази година?
- "Варна Лит" е един нов литературен фестивал, който се проведе за пръв път във Варна през 2017 г. и беше с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. С него литературата "влезе" в класните стаи и извънкласни школи - над 50 на брой, а със своите най-различни лица — тези на най-добрите автори на съвременна детска и младежка литература, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри, както дебютанти, така и наложени писатели "за възрастни".

"ВарнаЛит" дава възможност учениците да се срещат с любимите си, да разговарят с тях - четенето е нещо хубаво - извън списъците със задължителна литература, извън рамкиращото "трябва" - то може да бъде както полезно, така и забавно. Освен това "ВарнаЛит" разговор между поколения, насърчи разкриване и развитие на творческия потенциал у децата чрез срещи, работилници и артистични изяви. Фестивалът беше изключително топло приет от варненци и отлично отразен в националните медии.

Темата на тазгодишното издание на фестивала е "Истории и история". Авторите са най-различни - от Стефан Цанев през Дмитрий Глуховски и Нарине Абгарян, Жером Ферари, Томас Макгонигъл, до Мария Лалева и Мирела Иванов - за възрастни. Детски автори - Весела Фламбурари, Щлия Спиридонова, Радостина Николова, Ники Райчев, Мария Донева, Цвета Белчева и други...

Ще има литературен конкурс "Големи и малки семейни истории". Във фестивала ще бъде включено и късометражно кино, работилници, пленери, срещи в класните стаи, постановки за малки и големи, както и концерт на плажа - и това ще даде старт на едно незабравимо лято.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- Следващата ви книга започва с... 
- ГЛАВА ПЪРВА (смее се)

- На 24 май какви са размислите и посланията на Захари Карабашлиев?
- Да не се ограничаваме с това да празнуваме буквите. А това, което те казват.

- Съхранява ли се духът и колко е обсипан с "добри намерения" пътят до храма му?
- Става все по-трудно да се съхрани. Но си заслужава борбата.

 Интервю на Тина Философова

Захари Карабашлиев (Снимки: Павлин Даскалов/Колаж: Юлиян Илиев)

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия, автор е на романите "18% сиво", "Хавра", на "Жажда"(повест), на сборниците "Кратка история на самолета", "Симетрия", "Откат", на есета, пиеси и сценарии.

Носител е на наградите "Роман на годината" на Фонд "13 Века България", "Роман на годината" (Фондация ВИК), "Христо Г. Данов", "Хеликон", "Цветето на Хеликон", "Комунитас" и др.

Неговата белетристика е превеждана и публикувана в Съединените щати, Франция, Германия, Полша, Турция, Словакия, Хърватия, Сърбия, включена в престижната американска антология "Най-добрата европейска проза 2018", а пиесите му са поставяни на сцени в България и чужбина. "Неделя вечер" печели "Аскеер" за драматургия(2009), а "Откат" - Наградата на публиката на театралния фестивал във Висбаден, Германия(2012). "Лисабон" е поставяна в театър "La Mama" в Ню Йорк(2014).

Между 1997 и 2014 г. живее в Съединените Щати.

От 2014 г. Захари Карабашлиев е главен редактор на издателство "Сиела".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кнут Вебер: Избрах виолончелото, когато бях на 5 години

"Да бъдеш член на Берлинската филхармония е истинска привилегия. Получаваш музикално вдъхновение всеки ден, когато свириш в оркестъра", споделя музикантът преди първото си гостуване в София

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Режисьорът Леван Когуашвили: Грузинското кино говори за тъжни неща с жизнерадост

Филмът "Брайтън 4" откри юбилейното издание на София Филм Фест в присъствието на режисьора

Блаж Кемперле от квартет "Сигнум": Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове

Световна премиера с новия проект на виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” в България

Режисьорът Петър Денчев: Положението на артистите у нас е класов проблем

"Липсата на класово съзнание как се самоопределяш в подобна система е проблем и за това каква цена можеш да изискаш за своя труд и кой трябва да я плати" споделя още Денчев

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

На своята нова среща със софийската публика на 23 септември, талантливата канадка се представя със симфоничен концерт, включващ творби от Бѐдржих Сметана, Макс Брух и Дмитрий Шостакович