Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина писателят Алек Попов

IN MEMORIAM

Почина писателят Алек Попов

Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи

Снимка: Личен архив

Българската академия на науките с прискърбие съобщава, че на 22 март 2024 г. загуби един от достойните си членове член-кореспондент Алек Попов (1966-2024).

Още

Алек Попов на 55: Самоиронията е за предпочитане пред самоомразата

Алек Попов на 55: Самоиронията е за предпочитане пред самоомразата

"Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи.

До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и чрез творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна словесност.

Многократно в различни свои интервюта и беседи той заявяваше, че е писател, който цял живот се труди на "нивата на езика". Затова и неговия основен инструмент е именно българският език. Алек Попов се интересуваше много от развитието на нашия език, от неговото обогатяване и магичната му способност да изразява и изобразява конкретните пулсации на духа на времето.

Творбите му доказваха по елегантен начин това и предизвикваха у четящия човек желание за размисъл, за диалог, а понякога и за полемика. Но нали тъкмо в полемиката и в спора се ражда истината?

Още

Експедиция търси потомците на древните българи в „Мисия Туран” – нов роман на Алек Попов

Експедиция търси потомците на древните българи в „Мисия Туран” – нов роман на Алек Попов

Книгите на Алек Попов се радваха на завиден читателски интерес. Неслучайно някои от тях имаха редица преиздания, какъвто например е случаят със сатиричния му роман "Мисия Лондон". Но нека тук добавим и други знакови негови белетристични творби като "Черната кутия" , "Мисия Туран", "Митология на прехода", "Спътник на радикалния мислител", "Телесни плевели" и т.н.

В тях авторът демонстрираше умението си за дискретен психологически анализ на своите герои, таланта си да води живо и увлекателно повествованието, да владее фабулата и сюжета на разказа, новелата или романа. И преди всичко да постига впечатляващо иронично самоотстранение, кодирано не само в сюжета, но и в езиковата фактура на творбата.", посочват от БАН.

Снимка: BulFoto

Още

Как без любовни истории? Алек Попов до Деляна Манева и как се снима филм без сценарий

Как без любовни истории? Алек Попов до Деляна Манева и как се снима филм без сценарий

Министърът на културата Кръстю Кръстев изказа съболезнования на семейството и близките на Алек Попов по повод неговата кончина:

"Между философските и забавните безценни редове, които ни остави, съумявайки същевременно да скъсява с лекота дистанцията с читателя, въпреки цялата сериозност на дейността си и като член-кореспондент и на Българската академия на науките, Алек Попов постави в обществения литературен дебат един от ключовите въпроси на съвремието ни:

"Може ли сатирата да ни промени към по-добро?". Вярвам, че благодарение на упоритата му и последователна работа в полето на българската белетристика, днес можем да сме малко по-оптимистично настроени и малко по-горди пред света, когато си отговаряме на този въпрос.

Защото неговите книги тепърва ще продължават да допринасят за еволюцията на мисленето и нашият манталитет. От нас зависи да продължим "Мисия България" на Алек Попов. Дълбок поклон!"

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството, близките и колегите на обичания български писател и уважаван член-кореспондент на Българската академия на науките Алек Попов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, цитиран от БТА.

В съболезнователното си писмо президентът откроява забележителния талант и оригиналността в творчеството на Алек Попов, получило висока оценка и постоянно читателско внимание от публиката.

"През призмата на своя задълбочен интерес към езика ни и заобикалящата ни действителност той успяваше да улови и предаде нюансите на българската народопсихология, умело анализирайки времето, в което всички живеем", посочва Румен Радев.

"Алек Попов остана изцяло отдаден на каузата да отстоява висотата и значението на българската словесност и култура", заявява президентът, като отбелязва уважението на обществото, творческите и академичните среди към писателя, както и престижните литературни награди и отличия, с които е почетен неговият принос към съвременната българска литература.

"Вярвам, че идеалите на Алек Попов, заложени в творчеството му, ще бъдат светъл пример за бъдещите поколения", подчертава още държавният глава.

Снимка: BulFoto

Алек Попов е роден в София през 1966 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и българска филология в софийския университет "Св. Климент Охридски".

Автор е на романите: "Мисия Туран", "Мисия Лондон", "Черната Кутия", "Сестри Палавееви в бурята на историята", "Сестри Палавееви по пътя към новия свят"; на есеистичната книга "Спътник на радикалния мислител", както и на редица сборници с разкази, сред които "Ниво за напреднали", "Митология на Прехода", "Телесни плевели", припомнят от БТА.

Романът "Мисия Лондон" е преведен на 16 езика, а романът "Черната кутия" - на 10. Разказите и есетата му са издавани на повечето европейски езици и са включени в множество международни антологии, сред които Best European Fiction 2011.

По романите и разказите на Алек Попов са създадени няколко филма, радиопиеси и пиеси. Той е съсценарист на филма "Мисия Лондон". През 2015 г. Драматичен театър Пловдив поставя на сцената театралната адаптация по романа му "Сестри Палавееви в бурята на историята".

Попов е носител на редица литературните отличия, сред които: наградата за нова българска проза "Хеликон", националната награда за драматургия "Иван Радоев", наградата "Елиас Канети", "Цветето на Хеликон" за най-продавана книга на 2007 и 2013 г., наградите "Четящия човек" и "Чудомир", наградата на британския П.Е.Н. център за преводна литература, наградата Pro-za-Balkan за принос към балканската литература и др.

На 22 октомври 2012 г. Алек Попов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в направление "Творци на изкуството".

Снимка: BulFoto

Дълбок поклон!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изкуството да се влюбиш в убиец: Тони Наумовски ексклузивно пред Dir.bg

"Кърджиев ужасно ми липсва - тази роля промени живота ми и мисля, че ще продължи да го променя", споделя роденият в Австралия македонец, който, освен сърцата на българите с "Есента на демона", покори и Ню Йорк

Мария Стефанова и Константин Соколов са носителите на "Аскеер" 2024 за водещи роли

Руси Чанев и Мимоза Базова получиха почетни статуетки, а най-добро представление стана "Красива птичка с цвят зелен" на режисьорката Анастасия Събева на Драматичен театър "Гео Милев" – Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора

Кирил Господинов: След първите си три филма отказах да гледам следващите, в които участвам

Днес се навършват 90 години от рождението на големия български актьор

Иван Гранитски е носител на Националната награда за поезия "Евтим Евтимов"

Той беше официално награден от председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, а награждаването се състоя в залата за четене на името на поета Евтим Евтимов в Народно читалище "Братя Миладинови - 1914" в Петрич

Министър Найден Тодоров отличи над 80 артисти и дейци на културата

Официалната церемония се състоя на "Сцена 17" в Министерството на културата в навечерието на 24 май