Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Край на драмата: Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

ЗАД КУЛИСИТЕ

Край на драмата: Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

Министърът на културата обяви в парламента, че нарушения в конкурса няма, след като преди дни сам загатна за такива

Васил Василев се пребори за лидерския пост в Народния. Снимка: Фейсбук профил на режисьора

Конкурсът за директор на Народния театър е легитимен, обяви министърът на културата Атанас Атанасов на днешното заседание на парламентарната комисия по културата и медиите.

Още

Васил Василев спечели конкурса за шеф на Народния, но министърът на културата отказва да разпише

Васил Василев спечели конкурса за шеф на Народния, но министърът на културата отказва да разпише

Поисканата от министъра проверка е завършила днес. "Бях длъжен да поискам такава проверка, за да съм сигурен, че за най-важната ни институция, когато се отнася до театрите, всичко е ясно и осветлено", каза Атанасов.

"Резултатът е, че не са налице някакви знакови и огромни нарушения. Има такива, но те не са предпоставка за анулиране на конкурса или за касация. Така, че всичко ще си продължи, както е по протокол", обясни министърът.

По думите му процедурата, по която се водят конкурсите, е от 2007 г. и е изключително несъвършена, затова според Атанас Атанасов трябва да започнат реформи в тази наредба. Апелирам за помощ към вас да направим конкурсите по-адекватни в бъдеще, каза още министърът пред парламентарната комисия. Ако имате сигнали за нарушения, споделете ги с нас, каза още той.

Според протокола от конкурса на първо място е класиран режисьорът Васил Василев, който в момента е директор на Плевенския театър. 

Още в началото на днешното заседание обаче Тошко Йорданов направи забележка на Атанасов, че на предишното заседание, когато бил поканен за изслушване, той не се явил и отишъл на тв интервю в предаването "Лице в лице". Именно там министърът на културата обяви, че Васил Василев е победителят в конкурса. "Отиването ви в "Лице в лице" вместо в комисията не звучи добре", каза Йорданов.

Тома Биков от ГЕРБ се усъмни в протоколите от конкурса, тъй като бил научил, че точките, давани за кандидатите, се сумирали не пред самата комисия.

Атанасов обясни, че всички тези въпроси са изяснени и не е намерена достатъчна причина конкурсът да бъде анулиран. Той се е запознал и с оценъчните карти и е установил, че сборът на точките съвпада със съответните оценки, а и никъде резултатите не били поправяни. 

Коментирай 14

Календар

Препоръчваме ви

"Платонoff" или голямата болка на Чехов за "изчезващия човек" е петата премиера на "Сфумато"

"Нашият спектакъл има дързостта да възкреси този Чехов, забравен и през годините заметен под постулатите на психологическия реализъм", казва режисьорът проф. Иван Добчев

Балет "Арабеск" и мистерията на българския фолклор

На мистерията на българската душевност, закодирана в нашия фолклор и на 110 годишнината на изключителния български композитор Марин Големинов - спектакъл на 2 март на сцената на Музикален театър от 19.00 ч.

Виенски вкус в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с "Прилепът"

Под палката на Димитър Косев, Еделина Кънева и Марчо Апостолов гостуват в главните роли в една от най-известните оперети от Йохан Щраус-син на 27 февруари в операта в Бургас

Ясмина Реза, Стоян Радев и "Три версии на живота" с премиера в I AM Studio

Спектакълът е на 28 февруари на сцената на I AM Studio

Танцовата драма "Нестинарка" - 96 години български професионален балет

Обичаният и емблематичен танцов спектакъл се показва в изложба, филм и спектакъл на 29 февруари от балетната трупа на Старозагорската опера

Народният театър посреща над 50 гости от цяла Европа за първото издание на формата "НТ Мини"

От 27 февруари до 2 март в Народен театър "Иван Вазов" ще се проведе първото издание "НТ Мини" - умален формат на шоукейс, който в пет поредни вечери ще покаже селекция от пет емблематични спектакъла от репертоара на театъра