Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Край на драмата: Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

ЗАД КУЛИСИТЕ

Край на драмата: Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

Министърът на културата обяви в парламента, че нарушения в конкурса няма, след като преди дни сам загатна за такива

Васил Василев се пребори за лидерския пост в Народния. Снимка: Фейсбук профил на режисьора

Конкурсът за директор на Народния театър е легитимен, обяви министърът на културата Атанас Атанасов на днешното заседание на парламентарната комисия по културата и медиите.

Още

Васил Василев спечели конкурса за шеф на Народния, но министърът на културата отказва да разпише

Васил Василев спечели конкурса за шеф на Народния, но министърът на културата отказва да разпише

Поисканата от министъра проверка е завършила днес. "Бях длъжен да поискам такава проверка, за да съм сигурен, че за най-важната ни институция, когато се отнася до театрите, всичко е ясно и осветлено", каза Атанасов.

"Резултатът е, че не са налице някакви знакови и огромни нарушения. Има такива, но те не са предпоставка за анулиране на конкурса или за касация. Така, че всичко ще си продължи, както е по протокол", обясни министърът.

По думите му процедурата, по която се водят конкурсите, е от 2007 г. и е изключително несъвършена, затова според Атанас Атанасов трябва да започнат реформи в тази наредба. Апелирам за помощ към вас да направим конкурсите по-адекватни в бъдеще, каза още министърът пред парламентарната комисия. Ако имате сигнали за нарушения, споделете ги с нас, каза още той.

Според протокола от конкурса на първо място е класиран режисьорът Васил Василев, който в момента е директор на Плевенския театър. 

Още в началото на днешното заседание обаче Тошко Йорданов направи забележка на Атанасов, че на предишното заседание, когато бил поканен за изслушване, той не се явил и отишъл на тв интервю в предаването "Лице в лице". Именно там министърът на културата обяви, че Васил Василев е победителят в конкурса. "Отиването ви в "Лице в лице" вместо в комисията не звучи добре", каза Йорданов.

Тома Биков от ГЕРБ се усъмни в протоколите от конкурса, тъй като бил научил, че точките, давани за кандидатите, се сумирали не пред самата комисия.

Атанасов обясни, че всички тези въпроси са изяснени и не е намерена достатъчна причина конкурсът да бъде анулиран. Той се е запознал и с оценъчните карти и е установил, че сборът на точките съвпада със съответните оценки, а и никъде резултатите не били поправяни. 

Коментирай 14

Календар

Препоръчваме ви

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев

Самуел Финци с гръм и трясък

Не пропускайте "Един кон влязъл в бар" на 25 и 26 март в Народния театър, копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена)