Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Васил Василев спечели конкурса за шеф на Народния, но министърът на културата отказва да разпише

ЗАД КУЛИСИТЕ

Васил Василев спечели конкурса за шеф на Народния, но министърът на културата отказва да разпише

"Известно е на всички, че обстоятелствата на конкурса са съмнителни. Един от кандидатите се е явил в нетрезво състояние и е класиран. Това е скандално", твърди Атанас Атанасов

Режисьорът и настоящ шеф на плевенския театър Васил Василев е спечелил конкурса за директор на Народния театър, но министърът на културата Атанас Атанасов е заявил, че няма да разпише протокола заради пропуски в процедурата.

Още

Дългоочаквано: Александър Морфов се завръща на българска сцена

Дългоочаквано: Александър Морфов се завръща на българска сцена

Това съобщи самият Василев в профила си във фейсбук: "Благодаря на министъра на културата Атанас Атанасов, който в регламентирания срок обяви публично чрез предаването "Лице в лице" резултата от проведения конкурс за директор на Народния театър "Иван Вазов", като съобщи, че спечелилият конкурса е Васил Василев. Приемам това и за уведомление към мен, макар да буди недоумение заявлението му, че няма да разпише протокола от проведения конкурс", написа шефът на един от най-успешните и печеливши театри в страната, който върна на родна сцена топ режисьора Александър Морфов.

Малко по-рано министърът на културата каза в предаването "Лице в лице" по bTV следното: "Един порок се появява в нашето общество. Известно е на всички, че обстоятелствата на конкурса за директор на Народния театър са съмнителни. Един от кандидатите се е явил в нетрезво състояние и е класиран. Това е скандално. Аз не съм си сложил подписа на протокола и няма да го направя, докато не изясним всички обстоятелства. Един член на комисията си е тръгнал преди края. Има съмнения за конфликт на интереси за членовете на комисията. Обсъждат се всички алтернативи. Очаквам становище на нашите юристи. Когато разберем какво се е случило, ще решим. В момента директор няма и моят подпис не е сложен никъде", каза Атанасов.

"Министърът на културата се е позовал на някакви процедурни несъответствия. Но ако имаше такива, нали другите кандидати щяха да обжалват?!", коментира пред "24 часа" Васил Василев.

"Това беше изключително нелепо изказване. За 2 минути толкова гафове. Да обявиш резултата в национален ефир, а да не го обявиш там където трябва по регламент?? Да обиждаш хора от кандидатите без да имаш доказателства. Да говориш за своя подпис като за нещо вездесъщо. И нито едно от нещата които изтъкна като проблеми от конкурса да не се отнасят за кандидата с най-висок резултат. Лошото е, че това е един човек малко след своето тийнейджърство и той изобщо не знае кой кой е. Наистина за 2 минути този министър ме разочарова. И то много. За младите хора съм, но тук...", коментира под поста на Василев звездата на Народния театър Владимир Карамазов.

Официалното решение на комисията, избираща новия директор на Първата сцена, все още не е публикувано на сайта на Министерството на културата.

Коментирай 23

Календар

Препоръчваме ви

Спектакли от България, Белгия и Бразилия във втория уикенд на ONE DANCE WEEK

След зашеметяващ старт фестивалът за съвременен танц продължава с пълна сила в Пловдив

Петото юбилейно издание на SoFest ще се проведе в третата седмица на юни

Любимият софийски фестивал ще предложи на феновете уникални концерти и спектакли в четири поредни дни

"Фолкпевица" от Народния театър с бенефис на 19 май

Последно за сезона представление на моноспектакъла "Бонбон" на София Бобчева, бонбони и вълк за публиката в салона

"Свободно падане" - новият спектакъл на Марион Дърова със световна премиера на ONE DANCE WEEK 2022

Спектакълът е първата копродукция на фестивала за съвременен танц ОNE DANCE WEEK и Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"

Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват с ансамбъл "5/4 Танго" в уникален спектакъл

Светлин Ивелинов създава хореографията специално за това събитие от Европейския музикален фестивал 2022

"Локдаун №5" - комедия за една пандемия

Премиера на първия моноспектакъл на актрисата Сребрина Тимофей на 13 май в Yalta Art Room