Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Директорът на Народния театър: Морфов се гласи да гастролира с графитите и в други представителни сгради

ДЕБАТИ И ПОЗИЦИИ

Директорът на Народния театър: Морфов се гласи да гастролира с графитите и в други представителни сгради

Скандалните полемики и "тихото" напрежение между Александър Морфов и директора на Народния театър Васил Василев продължават, след нови надраскани врати

Директорът на Народен театър "Иван Вазов" - Васил Василев (Снимка: BulFoto)

Полемиките и напрежението около първата ни сцена продължават да се вихрят вече повече от два месеца и очевидно ще продължат да разделят артистичната ни общност и през новата година. Припомняме ви, че назначения одит от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков в Народния театър "Иван Вазов", все още продължава.

На 7 януари, събота вечерта след спектакъла "Животът е прекрасен" вратите на кабинетите на директора на Народния театър Васил Василев и на пиарката му Велислава Кръстева отново са били надраскани съответно с надписи "офис" и "приемна" на ДПС, съобщават първо от Mediapool.bg.

Малко по-късно режисьорът Александър Морфов, който е и главен режисьор на театъра, потвърди пред "Площад Славейков", че той е отново автор на надписите:

"Народният театър е дъщерна фабрика на Доган и Борисов. Целта на директора е сам да го освободя от присъствието си. Но не мисля да го правя. Василев не само, че не взима решение, но узакони цялата безмозъчна партийна централа, която създаде в Народния театър.

Първата стъпка бе да купи артистите. Заплахи, инсинуации, лъжи, комисии, подтикване към доносничество, посещения при президента... Това е политическа акция, той иска да управлява театъра като частна фирма", каза режисьорът в интервю пред Диляна Димитрова в "Площад Славейков", което можете да прочетете - ТУК.

Александър Морфов (Снимка: BulFoto)

От Народния театър не излязоха с официално потвърждение за събитията, но днес директорът на Народния театър Васил Василев отговори с категоричен пост в социалните мрежи:

 "Не желая да коментирам обществените изяви на Морфов. Това е част от някакъв негов нагон да привлича интерес върху себе си.

Още

49 актьори от Народния театър искат оставката на проф. Минеков с писмо до президента

49 актьори от Народния театър искат оставката на проф. Минеков с писмо до президента

Давах си сметка за неговата екстравагантност, когато го назначих, но определящи бяха творческите му качества.

За мен е важно как изпълнява задълженията си към театъра като главен режисьор, както и личните му творчески ангажименти, които има свързани с репертоара на театъра.

За новото му амплоа, разбрах, че се гласи да гастролира с графитите и в други представителни сгради, като Президентството, Министерски съвет, Народното събрания. Явно това е нова фаза в личностното му развитие.", коментира директорът на Народния театър във фейсбук профила си.

Още

Директорът на Народния театър Васил Василев: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

Директорът на Народния театър: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

Там той категорично заяви, че "никоя политическа сила и никоя овластена персона не е в състояние да ми оказва въздействие за кадровата политика. Нито ДПС може да назначи някой в Народния театър "Иван Вазов" докато съм директор, нито ще уволня някой по прищевките на Морфов. Ще уволня всеки, който не изпълнява задълженията си по трудовите договори.

Тези "високи" заплати в Народния театър "Иван Вазов" се изработват с много труд и талант, а не по стари заслуги и няма да допусна никой да живее на гърба на колегите, които репетират и са на сцена ежедневно."

Постът му завършва така:

"Морфов трябва да е наясно, че с него няма да водя никаква полемика и да дискутирам никакви теми извън рамките на служебната ни взаимовръзка. Нито Народният театър "Иван Вазов" е арена за партийни изяви, нито той може да е съдържателен политически събеседник."

Още

Подписката в подкрепа на Александър Морфов събра близо 3000 подписа

Подписката в подкрепа на Александър Морфов събра близо 3000 подписа

Скандалът в Народния театър "Иван Вазов" се разгоря в края на месец октомври миналата година, след като вратата на пиара на трупата Велислава Кръстева беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай", а за деянието вина пое Александър Морфов, който обвини Кръстева в "политическа пропаганда", заради гласуването й заедно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Последваха няколко отворени писма и подписки в подкрепа на едната и другата страна. Актьорът Валери Йорданов, освен че поде публична подписка си обръсна главата в знак на протест срещу директора на театъра Васил Василев и пиарката на институцията Велислава Кръстева, срещу хаоса в Народния театър и в подкрепа на Александър Морфов.

Още

Министърът на културата: Има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър

Министърът на културата: Има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков пък обяви, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър и назначи проверка в институцията. Той каза, че получава обаждания от актьори, които се чувстват потиснати и уплашени, защото не са съгласни с директора на Народния театър. По думите на Минеков директорът е зависим.

Главният драматург на Първия театър Захари Карабашлиев обяви в социалните мрежи, че подава оставка: 

"Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър "Иван Вазов" отвън.", написа Карабашлиев във Фейсбук.

Още

И Явор Гърдев депозира оставката си в Народния театър след Карабашлиев

И Явор Гърдев депозира оставката си в Народния театър след Карабашлиев

"Заедно с оставката на Захари Карабашлиева е депозирана и моята. Това обяви в предаването "Лице в лице" по bTV и режисьорът Явор Гърдев, който коментира скандала в Народния театър. Явор Гърдев обаче уточни, че в момента е в предпремиера и е в процес на репетиции на представление, което не иска да оставя и е много по-значимо от причините, поради които би го направил.

"Оставката ми има срок на падеж и тя е денят след премиерата на представлението", посочи режисьорът.

"В момента е много важен наративът за театъра - по какъв начин е представян в публичните очи. Това е много важен въпрос. В контекста на такъв политически живот много силно влияние имат хората, които предават разказа и представят пред обществото какво е Народният театър", коментира Гърдев.

Още

Румен Радев: Независимо от проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката

Румен Радев: Независимо от проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката

В края на годината президентът Румен Радев също се срещна с представители на трупата на Народния театър "Иван Вазов", след като те изпратиха отворено писмо до него и призоваха Народният театър да не се превръща в заложник на политически амбиции. На срещата държавният глава подчерта, че институциите трябва да бъдат партньор на хората на изкуството и да съхраняват достойнството им, така че артистите да усещат подкрепа и да имат свободата и спокойствието да работят.

"Позитивно е, че въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката.", коментира президентът.


Проф. Велислав Минеков: Сценичните изкуства се нуждаят от реформа

Още

Проф. Велислав Минеков:  Мисля си да кажа край. Аз съм човек с гражданска позиция, но тя не се оказа толкова полезна

Велислав Минеков пред Dir.bg: Мисля си да кажа край. Имам позиция, но тя не се оказа толкова полезна

Сценичните изкуства се нуждаят от реформа. Това пък посочи служебният министър на културата проф. Велислав Минеков на 5 януари по време на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите, където той отговаряше на актуални депутатски въпроси.

Напрежението в сектора се очаква да ескалира в цялата страна след подаденото отворено писмо до всучки институции от всички заети в сектора "Сценични изкуства". Ето какво се казва в него:

"Сценичните изкуства са изключително важна част от културната политика на България. Те са не само мерило за просперитета на нацията, но и визитка на страната пред света.

Потопени в общия контекст на тежки кризи и предизвикателства, обаче, днес сценичните изкуства в България са поставени пред дилемата дали да продължат да съществуват, заради самото си съществуване, или да предприемат път към трансформация, така че да могат ефективно да изпълняват своите социални и културни функции.

Проблемите, пред които секторът е изправен, се дискутират от години, но тези дискусии така и не успяха да мотивират конкретни политически и законодателни процеси и действия в последното десетилетие. 

Ние, заетите в държавните културни институти в сектор сценични изкуства, идентифицираме следните взаимосвързани ключови области и проблеми, които се нуждаят от спешни адекватни решения от страна на държавата..." - цялото отворено писмо може да видите - ТУК.

Още

Минеков настоя за смени в ръководството на Народния театър, Карабашлиев хвърли оставка

Минеков настоя за смени в ръководството на Народния театър, Карабашлиев хвърли оставка

Министърът отбеляза, цитиран от БТА, че загубите на сценичните изкуства от пандемията са били впечатляващи и поради тази причина към тях са насочили 33 млн. лв.

По думите му има голяма разлика в състоянието на театрите и операта в столицата и тези в другите градове. Докато в София, Пловдив и Варна държавните културни институти работят добре и залите са пълни, в Русе, Бургас и Стара Загора оперите са в относително тежко състояние, отбеляза той. Минеков допълни, че на много места артистите работят за заплати от максимум 1100 - 1200 лв., което не е добре.

Според министъра една реформа в сектора трябва да засегне въпроса с финансирането на сценичните културни институти и за избора на директорите им. Минеков смята, че не е добре решенията за програмите на културните институции да се взимат само на базата на финансови параметри. По думите му трябва да има и ценностни.

Той даде пример с Германия и Франция. Минеков отбеляза, че в Германия се субсидира по-добре класиката и дебютите, отколкото сатирата например.

Освен това на конкурсите за директор кандидатите трябва да имат предложение за човек, който ще отговаря за бюджета и финансовите въпроси. По думите на министъра артистичният директор трябва да се занимава с артистичната програма. Има начин да се решат проблемите, каза проф. Минеков и допълни, че те черпят информация от законите в други европейски страни.

Минеков коментира и ситуацията в Народния театър. По думите му извършваният в момента одит тече твърде бавно. Той посочи, че ако има съмнения, че проверката се прави в интерес на настоящия директор, ще потърси и външен одит. Според него в театъра съществуват страхове, хората там се чувстват потиснати, а трупата е абсолютно разделена и щетите ще бъдат големи.

На въпрос за забавени преписки от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), министър Минеков отбеляза, че действително има над 3000 преписки, а някои са изчаквали доста години. Той даде пример с такава, чийто срок на изчакване е бил 12 години.

Според Минеков проблемът е с малкия състав на комисията и недоброто заплащане на специалистите. Той посочи, че институтът е разполагал с 2800 сътрудници и служители, а когато за първи път е станал служебен министър, те са били 45 души.

Средната заплата в НИНКН е била 1050 - 1100 лв. и на редица обявявани конкурси за работа никой не се е явявал. В момента увеличихме заплатите, като средната стана над 1600 лв., каза още той. Министърът отбеляза, че се работи и върху въпроса институтът да се върне в сградата, която е създадена специално за него.

Още

Край на драмата: Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

Край на драмата: Народният театър вече има нов директор

Още

Велислава Кръстева за конфликта в Народния театър: Не сме си научили уроците по демокрация

Велислава Кръстева за конфликта в Народния театър: Не сме си научили уроците по демокрация

Още

Дългоочаквано: Александър Морфов се завръща на българска сцена

Дългоочаквано: Александър Морфов се завръща на българска сцена

Още

Александър Морфов показа за първи път пред публика в Плевен своята театрална импровизация на "Антигона"

Александър Морфов показа за първи път пред публика в Плевен своята театрална импровизация на "Антигона"

Коментирай 27

Календар

Препоръчваме ви

Почина диригентът на Лиричната опера в Чикаго Андрю Дейвис

"Изключителен музикант, невероятно гъвкав и феноменален колега", каза сопраното Рене Флеминг

Културният министър Найден Тодоров отличи проф. Пламен Джуров с плакет "Принос в развитието на културата"

"Наградата не е само знак на дълбока благодарност към проф. Джуров, а също и надежда и стимул той да продължава да дава посока на своите колеги и на младите поколения", посочи министърът

Това, което е над нотите

Маестро Григор Паликаров пред Виолета Тончева за 150-годишнината от създаването на Верди Реквием

Неда Спасова: Премиера на български филм е наистина празник

"Не мога да опиша чувството, с което виждаш очите на зрителите след прожекцията на филма "Защото обичам лошото време", споделя актрисата

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес