Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

49 актьори от Народния театър искат оставката на проф. Минеков с писмо до президента

СКАНДАЛИ И ДЕБАТИ

49 актьори от Народния театър искат оставката на проф. Минеков с писмо до президента

Мълчанието ни до този момент се дължеше на убеждението, че всяко следващо изказване би удължило живота на скандала, пише в писмото

Народен театър "Иван Вазов" (Снимка: iStock by Getty Images)

49 актьори от Народния театър "Иван Вазов" поискаха оставката на министъра на културата проф. Велислав Минеков с отворено писмо до президента Румен Радев.

В него те твърдят, че с публичните си изяви във връзка с конфликта в театъра, служебният министър на културата уронва престижа на представляваната от него институцията.

Още

Подписката в подкрепа на Александър Морфов събра близо 3000 подписа

Подписката в подкрепа на Александър Морфов събра близо 3000 подписа

Скандалът в Народния театър "Иван Вазов" се разгоря преди около месец, след като вратата на пиара на трупата Велислава Кръстева беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай", а вина за деянието пое Александър Морфов, който обвини Кръстева в "политическа пропаганда". На официална пресконференция на 1 декември министър Минеков пък обяви, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър и назначи проверка в институцията. А вчера в интервю за bTV проф. Велислав Минеков каза, че получава обаждания от актьори, които се чувстват потиснати и уплашени, защото не са съгласни с директора на Народния театър. По думите на Минеков директорът е зависим. 

"Изразяваме дълбокото си възмущение от раздухването на конфликта в медийното пространство чрез разпространяване на полуистини, слухове и лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публични изяви. Можем да цитираме дълга поредица от изявления, в които Народният театър е определян като "блато" и "пирамида", артистите като жертви на "шпиономания, външен натиск и страх", целящи подкрепа на директора и т. н. Изреждането на подобни изказвания би превърнало писмото ни в ехо на езика на омразата, затова ще спрем дотук", пишат в писмото си актьорите, сред които са Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Параскева Джукелова и Антон Радичев.

Според подписалите писмото актьори мълчанието им до този момент се е дължало на убеждението, че всяко следващо изказване би удължило живота на скандала.

Ето и цялото отворено писмо от артистите:

До
г-н Румен Радев
Президент на Република България
Уважаеми господин Президент,

Обръщаме се към Вас във връзка с т. н. "скандал" в Народен театър "Иван Вазов" тъй като Вие сте човекът, назначил господин Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата.

Действията на господин Минеков в качеството му на министър на културата и представител на изпълнителната власт, би следвало да водят до разрешаване на конфликти, ограничаване на щети от всякакъв характер и прилагане на висок етичен стандарт при разрешаване на кризи.

С публичните си изяви по конфликта в Народния театър, господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институцията.

Ние, долуподписаните артисти от Народен театър "Иван Вазов", се обединяваме в искане за оставка на министър Минеков.

Изразяваме дълбокото си възмущение от раздухването на конфликта в медийното пространство чрез разпространяване на полуистини, слухове и лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публични изяви. Можем да цитираме дълга поредица от изявления, в които Народният театър е определян като "блато" и "пирамида", артистите като жертви на "шпиономания, външен натиск и страх", целящи подкрепа на директора и т. н. Изреждането на подобни изказвания би превърнало писмото ни в ехо на езика на омразата, затова ще спрем дотук.

Мълчанието ни до този момент се дължеше на убеждението, че всяко следващо изказване би удължило живота на скандала, че медиите разчитат на нашата приказливост в подобни случаи, за да го възпроизвеждат в най-невероятни вариации по темата, включително и за да го политизират. В момент на политическа нестабилност именно това е най-опасният възможен сюжет. За съжаление липсата на публична реакция от наша страна започва да се тълкува превратно. Сега ние излизаме от зоната на неутралитет.

Какви щети са нанесени в резултат от действията на министър Минеков: уронване престижа на министерската институция, уронване авторитета на трупата на Народен театър "Иван Вазов" - културен институт с национално значение, опит за внасяне на разкол в артистичното съсловие чрез манипулативното оповестяване на трудовите ни възнаграждения, опити да бъдем припознати като поддръжници на определена политическа партия, легитимиране на "езика на омразата" като естествена форма за разрешаване на кризи в обществото и в частност на кризи в културния сектор. Такива действия не застрашават само Народния театър. Те могат да се разпространят епидемично и да се превърнат в норма на поведение, а това би означавало културна катастрофа.

При пожар в театъра се спуска желязна завеса, за да бъдат спасени зрителите. Така се е случило преди почти 100 години, на 10 февруари 1923 г. Сцените са ветровити места и пожар може да тръгне от една искра. Днес всяка неистинна дума се превръща в пламък. Пуснете желязната завеса на сцената на скандала!

Вярваме, че законовите средства в рамките на институцията са единственият възможен инструмент за установяване на истината. Назначеният одит на театъра е стъпка в тази посока. Преди приключването му обаче общественото мнение е тенденциозно манипулирано от министър Минеков с неверни и провокативни изказвания и със заемане на страна в конфликта. Това поражда съмнение и в резултатите от назначените проверки, поради простия факт, че те се случват в предубедена публична среда.

Ако смятате, че министър Минеков действа от позицията на принципал на Министерство на културата и приемете в този случай думата "култура" в нейния широк смисъл, едва ли нещо ще Ви попречи да "изхвърлите в кошчето" това писмо.

С уважение:

1. Албена Ставрева
2. Александра Василева
3. Ана Пападопулу
4. Антон Радичев
5. Асен Данков
6. Биляна Петринска
7. Бойка Велкова
8. Валентин Балабанов
9. Васил Драганов
10. Виктория Колева
11. Владимир Карамазов
12. Владислава Николова
13. Вяра Табакова
14. Георги Мамалев
15. Гергана Змийчарова
16. Дарин Ангелов
17. Деян Ангелов
18. Деян Донков
19. Димитър Николов
20. Ева Данаилова
21. Ева Тепавичарова
22. Елена Иванова
23. Емануела Шкодрева
24. Жаклин Даскалова
25. Жорета Николова
26. Зафир Раджаб
27. Илиана Коджабашева
28. Ирина Митева
29. Йордан Петков
30. Карла Рахал
31. Любомир Петкашев
32. Михаил Петров
33. Ненчо Костов
34. Павел Иванов
35. Павлин Петрунов
36. Параскева Джукелова
37. Пламен Димов
38. Радена Вълканова
39. Радина Кърджилова
40. Снежина Петрова
41. София Бобчева
42. Стелиан Радев
43. Стефан Къшев
44. Стефания Колева
45. Стоян Пепеланов
46. Христо Петков
47. Христо Терзиев
48. Христо Чешмеджиев
49. Цветан Алексиев

Още

Директорът на Народния театър Васил Василев: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

Директорът на Народния театър: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

Още

Министърът на културата: Има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър

Министърът на културата: Има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър

Коментирай 35

Календар

Препоръчваме ви

Министърът на културата: Има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър

На пресконференцията в Министерството на културата присъстваха актьорите от "първата сцена" - Албена Колева и Валери Йорданов, които обявиха, че протестират срещу хаоса в театъра

Директорът на Народния театър: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

"В единия случай, изпълнявайки закона, трябва да се разделиш с човек, който го е нарушил. В другия случай съм принуден да отстраня човек, който по никакъв начин не е нарушил закона", заяви в ефира на bTV директорът на институцията

Виенски вкус в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с "Прилепът"

Под палката на Димитър Косев, Еделина Кънева и Марчо Апостолов гостуват в главните роли в една от най-известните оперети от Йохан Щраус-син на 27 февруари в операта в Бургас

Ясмина Реза, Стоян Радев и "Три версии на живота" с премиера в I AM Studio

Спектакълът е на 28 февруари на сцената на I AM Studio

Танцовата драма "Нестинарка" - 96 години български професионален балет

Обичаният и емблематичен танцов спектакъл се показва в изложба, филм и спектакъл на 29 февруари от балетната трупа на Старозагорската опера

Народният театър посреща над 50 гости от цяла Европа за първото издание на формата "НТ Мини"

От 27 февруари до 2 март в Народен театър "Иван Вазов" ще се проведе първото издание "НТ Мини" - умален формат на шоукейс, който в пет поредни вечери ще покаже селекция от пет емблематични спектакъла от репертоара на театъра