Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Директорът на Народния театър Васил Василев: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

ПОЛЕМИКИ И ПОЗИЦИИ

Директорът на Народния театър Васил Василев: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

"В единия случай, изпълнявайки закона, трябва да се разделиш с човек, който го е нарушил. В другия случай съм принуден да отстраня човек, който по никакъв начин не е нарушил закона", заяви в ефира на bTV директорът на институцията

Васил Василенв - директор на Народен театър "Иван Вазов" (Снимка: BulFoto)

Вече повече от месец продължават скандалните страсти около първата ни сцена, както и нажежаването на мълчаливото напрежение около нея. Политиката ли превзе изкуството в националната ни театрална институция? 

Всичко започна след като кабинетът на настоящия ПР на театъра Велислава Кръстева осъмна надраскан и с изкъртена табелка, а за деянието вина пое главният режисьор на театъра Александър Морфов, който обвини Кръстева в "политическа пропаганда", заради гласуването й заедно с лидера на ДПС Ахмед Доган.

Още

Велислава Кръстева за конфликта в Народния театър: Не сме си научили уроците по демокрация

Велислава Кръстева за конфликта в Народния театър: Не сме си научили уроците по демокрация

Тогава Кръстева коментира във фейсбук страницата си, че за сблъсъка с агресията и грубостта трудно се говори. "Защото издрасканото с ярост "изчезвай" заличава сякаш надеждата, че сме си научили уроците по толерантност, по демокрация, по заедност" и бе категорична, че няма да отстъпи и да подаде оставката си.

Все още чакаме официалната позиция на режисьора Александър Морфов, в подкрепа на който подписаха петиция близо две хиляди знакови артисти, творци и граждани - ТУК.

Миналата седмица актьорът Валери Йорданов направи публична подписка и си обръсна главата във видео, заснето в дома му и излъчено в неговия YouTube канал, в знак на протест срещу директора на театъра Васил Василев и пиарката на институцията Велислава Кръстева, срещу хаоса в Народния театър и в подкрепа на Александър Морфов:

Веднага последва и друга подписка в подкрепа на директора Васил Василев, подписана от близо 50 актьори от трупата на Народния театър.

"Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър "Иван Вазов". Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда", се казва в изпратено до медиите отворено писмо, което завършва така:

"Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!"

Още

Министърът на културата: Има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър

Министърът на културата: Има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър

Служебният министър на културата Велислав Минеков заяви на официална пресконференция на 1 декември в Министерството, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър и назначи проверка в институцията:

Проф. Минеков допълни, че ще изчака резултата от назначената проверка.

"Решението е в ръцете на директора. Ако този директор не извади сам себе си от блатото, мога да ви обещая, че блатото ще бъде пресушено", каза още министърът.

"Срокове не мога да поставя, но едва ли такава проверка става за един ден", каза още той. "Не приемам подписки, в които директор моли служителите по такъв начин, че, както казваше Дон Корлеоне, да не му откажат. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето", обяви министърът.

"Има подписка, която само преди няколко дни беше от 600 човека, в подкрепа на Александър Морфов, Явор Гърдев и Захари Карабашлиев, с ясно желание кой трябва да бъде освободен и с желание да бъдат освободени не само двете лица, които са началник на кабинета и шефката ПР, но и самият директор. Мисля, че тази подписка вече върви към 800 подписа", каза проф. Минеков.

Днес последва и отговорът на директора Васил Василев:

"От какво спасяваме Народния театър?

От служебния министър на културата. Може би там спасяваме Народния театър? Нашето изкуство е една пясъчна къщичка. И ако ние си позволим, това което в момента се опитваме да направим - да я бутнем. Тя ще остане само пясък. Моите две ръце в момента го държат той да не падне.", коментира Васил Василев пред Цвети Петрунова в "Тази събота и неделя" по bTV и допълни, че няма как да се чувства заплашен човек, след като изпълнява програмата, която е защитил.

Още

И Явор Гърдев депозира оставката си в Народния театър след Карабашлиев

И Явор Гърдев депозира оставката си в Народния театър след Карабашлиев

"Тук имам други притеснения и те са свързани с това, че започваме да прекрачваме границата от това, което законът е позволил на г-н Минеков.

Той не може и няма право да кадрува в един театър. Това е в нарушение на Закона за закрила и развитие на културата."

Директорът на Народния театър дълго време пазеше мълчание и си позволи да говори официално едва тези дни.

(Цялото интервю на Цвети Цвети Петрунова в "Тази събота и неделя" по bTV можете да гледате - ТУК)

Още

Минеков настоя за смени в ръководството на Народния театър, Карабашлиев хвърли оставка

Минеков настоя за смени в ръководството на Народния театър, Карабашлиев хвърли оставка

"Функцията на един директор е различна от това да говори пред медиите.

Имаме много други ангажименти, които правим в момента. Репетираме усилено. Когато показваш как и по какъв начин изпълняваш програмата си, когато в тези 6-7 месеца имаш 6 премиери, когато един несъществуващ конфликт е изнесен извън сградата на театъра, как можеш да обърнеш внимание към един междуличностен конфликт, който в момента се решава вътре в нашата институция.", каза директорът на Народния театър по повод пазенето мълчание, което реши да наруши.

"Когато си явих на конкурс, аз защитих една програма, която е за развитие на Народния театър "Иван Вазов". Аз си поставих едни много високи цели за европейското израстване на нашия театър. И когато си си поставил високите цели, ти започваш да обграждаш със специалисти в съответната област, които да работят заедно с теб в тази посока."

Той разказа, че е научил за инцидента в Америка, два дена след случилото се от служител от отдел "Сигурност" в театъра. И е направил съответните мерки, за да се види кой е бил извършител.

"Няма как, човек, който е в качество на директор да не говори със своите служители. Все още чакам да говорим с господин Морфов по новия ни съвместен проект, който трябва да направим.

Чакам го с голяма надежда, да започнем вече творчески да си говорим, защото функцията на главния режисьор не е да бъде художник, на една или друга врата. Не е негова функция да изразява някакъв протест, който го осъзнава два дена, след като го е извършил в един празен театър.

Още

Край на драмата: Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

Край на драмата: Народният театър вече има нов директор

Функцията на главния режисьор е да бъде обединител на театъра. И в един прекрасен момент се получава някакво друго, негово, лично противопоставяне срещу друг служител, което аз лично не мога да разбера.

Когато има конфликт между един служител и друг служител, в разрешаването му, трябва да спазим закона с всяка буква и всеки член. Но за да бъде извървяно и направено решението, трябва да имам съответни доказателства.

Аз не мога да обвинявам някой. Не мога да съдя някой без вина!

Още

Александър Морфов показа за първи път пред публика в Плевен своята театрална импровизация на "Антигона"

Александър Морфов показа за първи път пред публика в Плевен своята театрална импровизация на "Антигона"

Васил Василев продължи с това, че той е поканил, както Александър Морфов, така и Велислава Кръстева и заяви, че "всеки служител, който е на територията на Народния театър има диалог с мен. Аз го виждам, аз го срещам. Аз никога не прекрачвам границата между служителя и приятеля!"

"С господин Морфов имаме вече творческа биография - аз като ръководител на съответен театър, той като творец. И нека не забравяме, че именно Александър Морфов след 7 годишно отсъствие се върна не къде да е, а в Плевенския театър, който тогава ръководих."

Категоричен е, че Велислава Кръстева е назначена за ПР на театъра, за да се занимава с рекламата и с продажбата на билетите и няма никаква ръководна функция в театъра:

"Това е един служител със срочен договор в рамките на една календарна година и безсрочен договор от страна на г-н Морфов, който се случи един месец след назначаването на г-жа Кръстева. И когато сключихме този договор г-н Морфов по никакъв начин не показа някаква политическа несъвместимост с определеното лице. Тук има прозрачност."

Още

Дългоочаквано: Александър Морфов се завръща на българска сцена

Дългоочаквано: Александър Морфов се завръща на българска сцена

"Политика в Народния театър "Иван Вазов" няма. "Ние не сме политически сили, един човек да се противопоставя на друг, заради своите политически пристрастия, или своята политическа принадлежност.

В нашия екип има хармония и тя е сведена до най-висшето изкуство - театралното изкуство."

Василев допълни, че не обвинява никого, а говори със събитийност и може да каже, че преди Велислава Кръстева в Народния театър е имало и ПР на АБВ:

"Аз ви казвам, че преди това е съществувал и ПР, който е бил на друга политическа партия в Народния театър, но чисто хронологично г-н Морфов го е нямало в театъра."

Васил Василенв - директор на Народен театър "Иван Вазов" (Снимка: BulFoto)

Дали ще подаде оставка Васил Василев бе категоричен:

"Аз не съм човек, който не може да си тръгне във всеки един момент. Но аз ще си тръгна за нещата, които не съм свършил и никога няма да си тръгна, заради нещата които съм свършил."

А относно неговото решение коя страна ще надделее завърши така:

"Вече времето много напредна и аз ще изляза с генерално решение. В единия случай, изпълнявайки закона, трябва да се разделиш с човек, който го е нарушил. В другия случай съм принуден да отстраня човек, който по никакъв начин не е нарушил закона.

В европейска България би трябвало да държим на европейските ценности."

Цялото интервю на Цвети Петрунова с Васил Василев в "Тази събота и неделя" по bTV можете да гледате - ТУК

Коментирай 18

Календар

Препоръчваме ви

Екзотичната Манал Ел Фейтури с ангелски глас: Удивително е какво можете да чуете в тишината

"Основната ми причина да избера да дойда в България е, че тя е много специална страна за мен и много от най-близките ми приятели са оттук и живеят тук", споделя кралицата на мюзикъла

"Вино от глухарчета" - поклон към порасналите деца (ВИДЕО)

Катя Петрова поставя романа на Рей Бредбъри за първи път на театралната сцена у нас

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

На 23 ноември една от най-успешните български цигуларки на международната сцена - Лия Петрова се завръща в зала "България", за да изсвири Втория концерт за цигулка на Барток под палката на маестро Габриел Бебешеля

Майк Дауни: Нуждаем се от нова форма на колективизъм

Председател на Европейската филмова академия, продуцент, сценарист и писател, Майк Дауни говори за цензурата, бъдещето на европейската кино индустрия и силата на политическото кино днес

Катрин Ди: Самодивата Вида е олицетворение на младежкия бунт и инат

"Живеем във време, когато да си искрен, значи да си слаб, страхуваме се да обичаме, за да не ни наранят", казва младата писателка, която наскоро издаде "Лунно цвете"