Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Народният театър след уволнението: Г-н Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги

ПОЗИЦИИ

Народният театър след уволнението: Г-н Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги

Народният театър публикува официална позиция по казуса с Морфов

Снимка: БТА

Позицията на Народния театър идва ден след като Велислава Кръстева напусна длъжността си на пиар на театъра, а до вчера главният режисьор Александър Морфов бе дисциплинарно уволнен. 

Публикаваме я без редакции:

"През последните четири месеца Народният театър "Иван Вазов" бе подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.

Въпреки това в театъра бяха успешно реализирани множество премиери, сред които "Великденско вино" на Явор Гърдев, "Частици жена" на Крис Шарков "Орфей" на Йерней Лоренци, "Нора" на Тимофей Кулябин, "Хоро" на Василена Радева, както и гостуването на спектакъла на Тимофей Кулябин "В самотатата на памуковите полета" с участието на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте.

Въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали, без връзка с естеството на творческия процес, измести фокуса на публичното внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката.

Още

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър

Огромните усилия на Народния театър да създаде максимално добри условия за работа в трупата, да отвори дейността си към нови партньорства с български и чужди творци, да влезе в диалог с високите образци на световния театър бяха помрачени от медиен шум, провокиран от действията на няколко личности.

Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия.

След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел "Връзки с обществеността".

Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър "Иван Вазов".

Позицията "Главен режисьор" беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев.

Още

Александър Морфов: Очаквах да бъда уволнен от Народния театър

Александър Морфов: Очаквах да бъда уволнен от Народния театър

Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи.

"Главен режисьор" е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.

За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция.

За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство.

Още

"Един кон влязъл в бар" - Самуел Финци в Народния театър през март

"Един кон влязъл в бар" - Самуел Финци в Народния театър през март

Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Александър Морфов подписа договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър "Иван Вазов", свързани с възстановените негови постановки на спектаклите "Хъшове" и "Животът е прекрасен", които остават част от репертоара на театъра.

Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър "Иван Вазов"."

Още

Директорът на Народния театър Васил Василев: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

Директорът на Народния театър: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

След уволнението и оставката вчера, актьори се събраха пред сградата на Народния театър вечерта, за да подкрепят Морфов и да изразят несъгласието си с действията на директора на културната институция Васил Василев. 

На своеобразния протест пред театъра бяха актьори като Камен Донев, съпругата на Александър Морфов Рени Врангова, Албена Михова и др. 

Актьорите изразиха желанието си отново да направят подписка в подкрепа на режисьора. Пред БНТ, актьорът Камен Донев коментира:

"Тук имаме сериозен морален проблем. Проблем на ценностна система. Нека си зададем простия въпрос кой кой е? Кой е Васил Василев, какво е изиграл, какво е режисирал? Падна като мушмула отнякъде и мисли, че може да ни прави на маймуни". 

Режисьорката Лилия Абаджиева коментира също пред БНТ: 

"Зад маската на демокрацията някак се извършват престъпления срещу личността. Тези процеси срещу Личността, срещу Артиста, текат отдавна..."

Актьорът Валери Йорданов обяви във своя фейсбук профил, че на 2 март в 14:00ч. хора от гилдията в подкрепа на Александър Морфов се събират пред Министерство на културата, за да изразят позиция и несъгласие. 

Още

Джон Малкович на сцената на Народния театър.  Билетите - в продажба след броени дни!

Джон Малкович на сцената на Народния театър. Билетите - в продажба след броени дни!

Още

Директорът на Народния театър: Морфов се гласи да гастролира с графитите и в други представителни сгради

Директорът на Народния театър: Морфов се гласи да гастролира с графитите и в други представителни сгради

Още

49 актьори от Народния театър искат оставката на проф. Минеков с писмо до президента

49 актьори от Народния театър искат оставката на проф. Минеков с писмо до президента

Още

Румен Радев: Независимо от проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката

Румен Радев: Независимо от проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката

Коментирай 92

Календар

Препоръчваме ви

Бина Харалампиева с "Граф Монте Кристо" - на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

След премиерата, предстоят следващите дати на спектакъла - 12-ти и 20-ти април от 19:00 ч. и 30-ти април от 21:00 ч.

Американската балерина Кира Никълс ще обучава младежи в танцова работилница в София

Работилницата ще е своеобразен конкурс за стипендии за летни програми в САЩ, като част от участниците ще получат възможност да се обучават в Pacific Northwest Ballet в Сиатъл, Kansas City Ballet и Ballet Chicago през това лято

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април