Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Руси Чанев пред Dir.bg: Директорът на Народния театър трябва да си ходи

СБЛЪСЪК

Руси Чанев пред Dir.bg: Директорът на Народния театър трябва да си ходи

Десетки актьори и граждани излязоха на протест в подкрепа на Александър Морфов, който бе дисциплинарно уволнен от директора на театъра Васил Василев

Руси Чанев и Къци Вапцаров подкрепиха протеста в подкрепа на Александър Морфов (Снимка: БТА/ Владимир Шоков)

Десетки граждани и артисти се събраха пред Министерство на културата, където протестираха срещу дисциплинарното уволнение на до скоро главния режисьор на Народния театър Александър Морфов. 

Десетки протестиращи изразиха подкрепа към Александър Морфов (Снимка: БТА/ Владимир Шоков)

Те изразиха ясно позициите си, че директорът на Народния театър Васил Василев трябва да си подаде оставката. Чуваха се викове "оставка" и "Сашо". 

Протестът пред културното министерство се проведе паралелно с пресконференция на Васил Василев в Народния театър. 

Камен Донев и Руси Чанев на протеста в подкрепа на Александър Мрофов (Снимка: БТА/ Владимир Шоков)

Актьорът Руси Чанев, който също бе дошъл да изрази подкрепата си за Александър Морфов, сподели специално пред Dir.bg, че това според него е всъщност моралната позиция. 

"Морфов ми е приятел и аз играя главно в негови представления. Подкрепям неговата позиция, защото това е морална позиция. Не трябва да се месят политици в нашите работи. Ние се нагледахме на тези политици, които се месят в разни работи през комунизма. Нека ни оставят спокойно да си играем. Защо трябва да има хора на партийни позиции в ръководството на вестници, телевизии и театри?

Десетки протестиращи изразиха подкрепа към Александър Морфов (Снимка: БТА/ Владимир Шоков)

На въпрос защо толкова хора подкрепят Морфов, той каза:

"Хората го подкрепят, защото го харесват. Морфов не може да бъде уволнен дисциплинарно."

Според Руси Чанев, директорът Васил Василев не се е справил с позицията си, тъй като много по-рано е трябвало да си подаде оставката:

"Това трябваше да се случи още, когато напуснаха Захари Карабашлиев и Явор Гърдев, а Сашо Морфов да го глобят една заплата за това, че е боядисал врата. Въпросът можеше да бъде решен бързо, а не след четири месеца"

"Можеше да няма репликова драматургия от типа на 'ти си такъв, аз съм такъв'. Може би има някакъв интерес тази работа да се точи, да се чува. Можеше Велислава Кръстева да напусне много по-рано, а Морфов да бъде наказан."

Десетки актьори и граждане се събраха пред Министерството на културата в подкрепа на Александър Морфов (Снимка: БТА/ Владимир Шоков)

Според Чанев директорът на театъра е показал, че не се е справил с настоящата ситуация. 

"Очевидно директорът на Народния театър не може да се оправи с тази ситуация както трябва и трябва да си ходи. Той не изпълнява концепцията си."

Руси Чанев специално извади записани бележки от джоба си, от които цитира част от концепцията на самия Васил Василев, в която се казва:

"Единствен по мащаба си и размера си в българския театър. Това го казва директора в концепцията си, с която е станал директор. И на този единствен ти му даваш пътя. Oткриваш някакви позиции, после ги закриваш. Това са някакви глупости на човек, на който това не му е работа.

Валери Йорданов (Снимка: БТА/ Владимир Шоков)

Актьорът и режисьор Валери Йорданов, едно от главните лица в защита на Морфов и инициатор на подписката в негова подкрепа също изрази позицията си, че уволнението на до скоро главния режисьор е недопустимо:

"Не може да уволниш главния режисьор, при когото 2/3 от актьорите и режисьорите казват, че са се учили"

Той допълни, че досега са събрани над 6000 подписа в подкрепа на Александър Морфов. Събирането на подписи продължава.

Актьорът Тончо Токмакчиев (Снимка: БТА/ Владимир Шоков)

Валери Йорданов коментира и темата по какъв начин се очаква служебният министър на културата Найден Тодоров да се намеси:

"В момента правилника е така създаден, че на министъра на културата наистина са му доста вързани ръцете. Аз му благодаря, че не се подведе на натиска той да премахне длъжността главен режисьор и всъщност той да уволни Александър Морфов. Благодаря му за смелостта. Не може Министерството на културата да иска документи на Васил Василев за договори с фирми, ДДС-та, спонсорски договори, дарения и ти да отказваш да го направиш и ти да отказваш да предоставиш такива документи на своя принципал и началник. Това е напълно достатъчно един директор да си отиде. Той само навреди на театъра!"

Режисьорката Лилия Абаджиева и сценаристът Иво Сиромахов (Снимка: БТА/ Владимир Шоков)

Актьорът Камен Донев също коментира казуса на протеста: 

"Всеки има право на своя протест. Начините на протест са много. Театъра, хората на изкуството, културните среди, не работят във фабрика за консерви. Тези хора имат своята чувствителност, емоция, правото да бъдат импулсивни. Те могат да излизат извън рамките, защото това е същността на твореца."

Според Камен Донев трябва да се види добре кой кой е в настоящата ситуация. 

"Тук идва въпросът кой с какво е допринесъл за Народния театър до момента. Какво е дал Александър Морфов на Народния театър и какво е дал Васил Василев."

"Победителят е този, който знае своето място и който отстъпва. Категорично Васил Василев е човекът, който трябва да отстъпи и да се махне от този пост" каза още Камен Донев. 

По-късно протестът от Министерството на културата се премести пред сградата на Народния театър, когато там се провеждаше пресконференция на Васил Василев в присъствието на актьори и режисьори от театъра.

Протеста се изнесе от Министерство на културата към Народния театър, където паралелно се провеждаше пресконференцията на директора на театъра Васил Василев (Снимка: БТА/ Владимир Шоков)

Актрисата Ана Вълчанова, дъщеря на прочутия режисьор Рангел Вълчанов и съпруга на предишния служебен министър Велислав Минеков, също бе на протеста и изрази пред нас позицията си: 

"Смятам, че в България има малко хора, които са толкова значими за българската култура и за България и трябва да пазим тези хора. Недостижими са величините, недопустимо е човек, дал толкова много за българската култура да бъде унижаван по този начин. Аз се чувствам лично унизена заради отношението към Александър Морфов. Като нация имаме проблем с хората, които ни превъзхождат. Морфов е човек, който ни превъзхожда като можене, като смелост и като морал. Трябва да можем да се възхищаваме на такива хора, а не да се поставяме над тях."

Сред дошлите да подкрепят протеста пред МК и Народния театър бяха също актьорите Ани Вълчанова, Василена Винченцо, Благой Бойчев, Борян Пунчева, Велизар Бинев, Владимир Люцканов, Владимир Михайлов, Даниел Цочев, Диана Любенова, Касиел Ноа Ашер, Къци Вапцаров, Руси Чанев, Стефан Денолюбов, писателят и тв водещ Иво Сиромахов, медийният експерт проф. Нели Огнянова, граждани.

Протеста се изнесе от Министерство на културата към Народния театър, където паралелно се провеждаше пресконференцията на директора на театъра Васил Василев (Снимка: БТА/ Владимир Шоков)

Още

Георги Мамалев: В момента в Народния театър се прави опит за преврат

Георги Мамалев: В момента в Народния театър се прави опит за преврат

Още

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър

Още

Александър Морфов: Очаквах да бъда уволнен от Народния театър

Александър Морфов: Очаквах да бъда уволнен от Народния театър

Още

Народният театър след уволнението: Г-н Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги

Народният театър след уволнението: Г-н Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги

 

 

 

 

Коментирай 91

Календар

Препоръчваме ви

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с концерт на 29-и този месец

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Защо Владимир Михайлов обича лошото време?

"Не трябва да легитимираме чрез работата си неправдите, трябва да се грижим за това, какво казваме на хората", категоричен е актьорът и музикант

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

Почина скулпторът проф. Венелин Божидаров

Опелото в негова памет ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища