Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звездата от "Петя на моята Петя" Албена Павлова: Чистотата на младите колеги спираше дъха ми

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Звездата от "Петя на моята Петя" Албена Павлова: Чистотата на младите колеги спираше дъха ми

Съпругът ми Емил Марков е бил съученик на Петя Дубарова в Бургас. Участието за него във филма е лична биография и кауза, разкрива актрисата

Албена Павлова в кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

Албена Павлова е в ролята на учителката Бочева в новия български филм на режисьора Александър Косев "Петя на моята Петя", вдъхновен от живота и поезията на голямата поетеса Петя Дубарова, която си отива само на 17 с прекършени криле. Тази година тя щеше да стане на 60.

Популярната актриса е родена е на 7 август в Русе. През 1984 г. завършва със златен медал Руска езикова гимназия "Максим Горки" в Русе. През 1988 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професорите Сашо и Цветана Стоянови.

Албена Павлова в кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

Още по време на следването си се снима във филмите "Сляпа събота", "По здрач" и "Време разделно", като в първите два играе главна роля.

Още

Звездата Албена Павлова пред Impressio: Ако се върна назад, не бих била толкова строга майка

Звездата Албена Павлова пред Impressio: Ако се върна назад, не бих била толкова строга майка

Започва театралната си кариера в Сливенския драматичен театър в "Опакометаморфози" по поемите на Валери Петров, "Добрият човек от Сечуан" на Бертолт Брехт и "Илюзията" на Пиер Корней. Има още около петнадесет роли в продължение на четири сезона.

От 1992 г. е актриса в Сатиричен театър "Алеко Константинов", където работи с режисьори като Гриша Островски, Теди Москов, Галин Стоев, Иржи Менцел, Маргарита Младенова, Андрей Аврамов, Елена Цикова, Борислав Чакринов, Иван Добчев и други.

През 2007 г. получава наградата "Икар" на Съюза на артистите в България за поддържаща женска роля в постановката "Отделената глава" на Десислава Шпатова.

Изключително популярна Албена Павлова става с ролята си на Гълъбина Чеканова в сериала "Столичани в повече".
Атрактивно е участието на актрисата в сериала"Татковци" по bTV.

Омъжена е за популярния актьор Емил Марков, който е и сценарист. Имат син и дъщеря.
Семейството е ангажирано с каузата за спасяването на бездомните животни.

Кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

С актрисата разговаряме за това как се прави кастинг по любов, за красивото преживяване "Петя на моята Петя", за чистотата на младите, за обещанието да им дадеш опора идеалът в сърцата им да е жив, докато са живи самите те.

Албена Павлова специално пред Impressio:

Албена Павлова в кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

- Как стигнахте до участието във филма "Петя на моята Петя"?
- Част от завладяващата сила на този филм е, че екипът е събран по приятелство, по любов. Кастинг имаше, но това не беше актьорски, а чисто човешки кастинг. Преди да се изберем да работим заедно, се бяхме избрали като приятели.

Това направи процеса още по-красив, още по-вълнуващ, като преживяване с приятели. Не беше като "да отида да свърша една работа"...

Още

"Петя на моята Петя" строи мостове между поколенията и провокира с въпроси

"Петя на моята Петя" строи мостове между поколенията и провокира с въпроси

Покани ме режисьорът Сашо Косев, с когото съм работила в сериала "Столичани вповече" години наред, от първи до последен сезон. Това създаде между нас такова човешко и професионално доверие, че някак съвсем естествено дойде неговото предложение да поема тази толкова важна за филма роля. Той имаше единствено притеснения, че аз съм много по-млада от героинята си - учителката Бочева.

Кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

Тя трябваше да е в пенсионна възраст, съпругът й е на годините на Васил Банов, който изпълнява тази роля. Това беше единственото притеснение на Сашо Косев, но не и колебание. Беше го решил може би още като е чел сценария.

Той знаеше с кого иска да работи. Отнасяше се с нас като към героите във филма - с уважение, с търпение, с любов, с признание, с благодарност....

Малко режисьори създават такава атмосфера на актьорите, с които работят. Такова отношение се отблагодарява в крайна сметка...

Албена Павлова в кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

Ние всички сме в този филм, защото така ни е видял режисьорът, така ние е видял продуцентът, така са ни видяли сценаристите. Нямаха нужда от план Б, В и т. н.

- Съпругът ви, Емил Марков, е в съвсем малка роля в "Петя на моята Петя". Каузата ли при него е имала водещо значение, за да я приеме?..

- Емил е бил съученик на Петя Дубарова в Бургас още от основното училище, след това са били заедно в Английската гимназия.

Така че това за него е лична биография, а не само кауза. Но това е само едната причина да се съгласи. Другата е, че и той като всички нас, актьорите, работили със Сашо Косев, много харесва неговата работа и атмосферата, която създава.

Искаше да подкрепи приятеля си, да участва в неговия дебют, а и в крайна сметка да съпреживее цялата тази история от младостта си отново.

Кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

- Преди това вие познавахте ли историята на Петя Дубарова, нейното творчество, може би покрай съпруга ви?
- В моето юношество много популярно беше списание "Родна реч", за което бях абонирана и броях дните, докато излезе новият му брой. В него публикуваха само ученици. Оттогава съм запалена много по поезията. Вълненията на тези млади хора бяха и мои вълнения, бунтовете им бяха и мои бунтове.

Там публикуваше стихове и Петя Дубарова. Лично не съм я познавала. Аз съм русенка, а тя, както знаем, е от Бургас. Вълнувала съм се от написаното от нея, от света, който е сътворила. Защото Петя е свят, няма никакво съмнение. Но от личната драма не съм се интересувала, признавам.

Алиса Атанасова в кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

Но вече от позицията на майка на големи деца, на доста преживял човек, осъзнах какво огромна трагедия е да си отиде 17-годишен човек... Дори да не е Петя Дубарова, с нейните гениални стихове. Отива си един свят...

Това по време на снимките на филма ме караше много да плача. Много ме вълнуваше сценарият, много ме вълнуваше проблемът, много ме вълнуваха и колегите ми...

Още

Сценаристката на "Петя на моята Петя" Нели Димитрова: България е неблагоприятна среда за талантливите

Сценаристката на "Петя на моята Петя" Нели Димитрова: България е неблагоприятна среда за талантливите

- Как общувахте с младите си колеги, които са ваши ученици във филма?
- Чистотата, тази безкомпромисна чистота на младите ми колеги, беше нещо, от което ми спираше дъха. Искам да им се поклоня и да им пожелая да я запазят.

В това има толкова светлина, толкова смисъл, толкова обещание за бъдеще... Контактът ми с тях много надрасна професионалния и стана твърде личен.

Кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

Те прекрасно се справиха с актьорските си задачи. Това означава, че режисьорът добре е работил с тях, а също така, че чрез "Петя на моята Петя" по някакъв начин тези млади хора разказваха и някаква своя лична история. Само така можеше да се получи толкова силно, толкова вълнуващо, толкова убедително.

Кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

- Какви емоции остави у вас по време на снимките Александра Костова, която е в ролята на главната героиня Петя Монева?
- Александра Костова е като извор с чиста вода. Ти можеш да се огледаш, можеш да пиеш, можеш да съзерцаваш...

Тя е човек с невероятни дълбини, с изключително чувствителна, нежна душа. И с изключително борчески, смел и свободен дух. Александра е абсолютен мъдрец. В едно малко, почти детско тяло живее наистина един мъдрец.

Александра е за мен любов от пръв поглед. Още първия път, когато Сашо Косев ни събра да заснемем пробно една сцена заедно, аз не можех да се отлепя от нея. Исках да я разпитвам, да ми разказва, да ми споделя.

Александра Костова в кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

Изключителна чистота, изключителна последователност - човек, който знае какво иска да прави в живота, и не точно като професия, а като посока. Тя иска да прави добро и ще го прави, сигурна съм.

- Защо "Петя на моята Петя"?
- "Петя на моята Петя" е разказ на Петя Дубарова. Препратка към това, че всеки е Петя, тогава, когато има куража, смелостта, достойнството, гордостта, да се бори за идеалите си.

Но за да си Петя не е нужно да вършиш грандиозни дела, а просто в ежедневието си да живееш достойно.

- Какво още казвате на младите хора?
- Това, което им казваме е, че не са сами, че има хора, които ги е грижа за тях и ще им бъдат опора идеалът в сърцата им да е жив, докато са живи самите те.

- Казвали сте ми преди време, че ако можехте да върнете времето назад, не бихте били толкова строга майка. В личен план повлия ли ви филмът?
- Всяко преживяно оставя отпечатък в нас. Някой път преживяното се нарича поука, друг път се нарича травма...

С Александра Костова в кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

Имах много красиво преживяване с този филм, дълбоко осъзнаване на човешката природа - за това, кое ни прави нерешителни и страхливи, че винаги имаме шанс да останем верни на себе си.

Да бъдем вгледани в другите и да се мъчим да разберем причината за техните постъпки, а не да ги осъждаме...

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Facebook                                                          Инстаграм

Повече за екипа на филма:

Александър Косев е режисьор на много български сериали, част от които "Откраднат живот" (2016 - 2019), "Кантора Митрани" (2012), "Дървото на живота" (2013), хитовата комедия "Столичани в повече" (2011 - 2016) и "Връзки" (2015 - 2016).

Кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

Нели Димитрова е сценарист на най-касовите български филми "Голата истина за група Жигули", "Възвишение" и "Love.net", както и на сериали като "Връзки" и "Домашен арест". Преподава кино и телевизионна драматургия в НАТФИЗ.

Валентина Ангелова е сценарист в трети сезон на сериала "Под прикритие", и в сериалите "Домашен арест" и "Скъпи наследници". От 2013 г. е член на WannaBe Production, където разработва независими сценарни проекти.

Кадър от филма "Петя на моята Петя" (Снимки: Симон Варсано)

Оператор на филма е Иван Вацов, снимал над 40 игрални филма и участвал в заснемането на американски продукции като "Expendables 3", "300: Rise of an Empire", "Conan the Barbarian" и други.

Продуцент на филма е Николай Урумов, BOF Pictures, познат от сериалите "Кантора Митрани" (2012), "Домашен арест", филмате "Вила Роза" (2013) и "Лабиринти на любовта" (България/Русия, 2016).

Копродуцент е Кръстьо Ламбев, Concept Studio, известен като продуцент на "Голата истина за група Жигули".

Още

Създателите на "Петя на моята Петя" представят видео-кауза "Коя е Петя Дубарова?"

Създателите на "Петя на моята Петя" представят видео-кауза "Коя е Петя Дубарова?"

Още

Звездна галапремиера на "Петя на моята Петя" в София предизвика вълна от емоции

Звездна галапремиера на "Петя на моята Петя" в София предизвика вълна от емоции

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев