Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звездата от "Като две капки вода" Башар Рахал: Българин съм, страстен и ревнив като ливанец

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Звездата от "Като две капки вода" Башар Рахал: Българин съм, страстен и ревнив като ливанец

Да те смятат за Дон Жуан продава, казва актьорът

Чаровникът на българското кино Башар Рахал или както приятелите му го наричат Башо, е роден на 20 октомври 1974 година в град Дубай, Обединени арабски емирства в семейството на Мунзер Рахал - ливанец и българката и Мариана Рахал. Има сестра Карла Рахал, която е певица и актриса. През 1980 година семейството му заминава за България. На 12 години Рахал започва да играе в телевизионни скечове. Две години по-късно влиза в групата на театър "Сълза и смях". Там играе различни постановки, някои от които по Шекспир и Чехов. Участва във филмите "1952: Иван и Александра (1989)",

"След края на света" (1998), "Дунав мост" (1999), в сериала "Стъклен дом" (2011) - Стефан Шакалиев - Шаки (от 4 сезон), "Корпус за бързо реагиране" (2012) - Кутрум, "Домашен арест" (2012) - Йоландо Есмериан, "Дървото на живота" (2013) (24 серии), "Легендата за Хекулес" (2014), "Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха (2014), "Непобедимите 3" (2014) - "Живи машини" (2014) и мн. др.

Водещ е на телевизионното предаване "Следващият, моля" по ТV7. От 5-ти септември 2015 е водещ на собствено шоу "Бездомното шоу на Башар Рахал" по bTV.

На 27 февруари 2017 г. стана част от петия сезон на телевизионното шоу "Като две капки вода" по Нова телевизия.

 Представяме ви Башар Рахал - специално прeд Impressio.

Като Фил Колинс в "Капките" (Снимка: BulFoto) BulFoto

- Башар, защо прие да участваш в "Като две капки вода", в какво е провокацията за теб?
- От много време правим обучения с една психоложка на лидери, които имат подчинени хора и ги учим да бъдат автентични. Една от задачите ни е да ги научим да излизат без проблем от зоната им на комфорт. Дадох си сметка, че аз никога не съм правил опит да изляза от зоната си на комфорт. Когато дойде предложението за "Като две капки вода", реших да предизвикам себе си пред цяла България, дали аз самият мога да го направя и да изляза пред 1 млн. зрители.

- Как се чувстваш на сцената на шоуто?
- Само аз и Ваня Джаферович не сме певци. Ако другите 6 човека имат да преборят себе си и да се съсредоточат в имитацията като преправят гласа си, ние освен това трябва да се научим и да пеем. Другите всички знаят на колко сантиментра се държи микрофон, как се пее пред публика, как да се чува тона, все неща, които са тяхна практика. Ако аз сложа един от тези 6 човека пред камера и му кажа: "Дай, да снимаме филм", обърквацията ще бъде пълна. По един начин ще се чувства той, по друг аз, който имам 75 филма зад гърба си. В никакъв случай не обвинявам формата, просто на нас ни е една идея по-трудно.

Като Фил Колинс в "Капките" (Снимка: BulFoto)

На пресконференцията на шоуто "Като две капки вода" (Снимка: BulFoto)
- В какви други по-големи проекти участваш?
- Ники Илиев продуцира сам следващия си филм, който се казва "Всичко, което тя написа" с още двама-трима продуценти. Имам честта и аз да съм един от тях. Ще се занимавам предимно с продажбата на филма извън България. Това е една романтична любовна история мужду американец и българка, които се срещат при странни обстоятелства. И двамата са душевно разклатени, но любовта ги променя. В главните роли са холивудската звезда Гари Дурдан, известен от "От местопрестъплението" и Саня Илиева. 98 процента диалогът е на английски език. Има много екшън, MMA- боеве, снимахме в Ню Бояна и в Ню Йорк. Орлин Павлов прави чудесна роля. Играят още Диана Любенова, Катерина Евро, Георги Стайков, Александър Кадиев. Аз съм в една от главните роли във филма, агента на главния герой, който е ММА-боец и е нещо като негов втори баща. В момента ходя на монтаж, филмът се получава доста интересен, доста различен от всички български филми, които сме гледали досега. Ники Илиев се развива страхотно като режисьор, опитва нови неща, което е страхотно.

Другият проект, в който участвам е филма на Асен Блатечки и Катерина Горанова "Бензин". Това е страхотен екшън с надбягване с коли. В него ще играе холивудската звезда Майкъл Медсън. Участват още Асен Блатечки, Калин Врачански, Снежана Макавеева, Пламен Манасиев... Аз съм собственик на автокъща. Ще се занимавам и с продажбите на филма извън България.

Снимам и един филм по идея на Яна Маринова, казва се "Училищни връзки". По него работи екип от сценаристи. Мартин Макариев ще е режисьор, аз-продуцент. Май месец ще започнем снимките. Историята е близка до "XI а". Яна ще играе в главната роля, преподавателка, която не се поддава на манипулациите на друга, Койна Русева ще бъде злата директорка, Луиза Григорова - ученичка, която създава неприятни моменти в душата на Яна, а аз ще бъда собственикът на училището.

С Луиза Григорова и Мартин Макариев (Снимка: BulFoto)

С Теодора Духовникова и Стефан А. Щерев на премиерата на "Събирач на трупове" (Снимка: BulFoto)
- В момента всичко това ли те задържа в България?
- Да, но наскоро бях 15 дни в Америка. Преди това децата бяха за Коледната ваканция 3 седмици при мен. Гледам всеки удобен момент да се прибера там или те да дойдат в България.

- Последните години ти излезе име на страшен Дон Жуан...
- Уорън Бийти е един от най-известните донжуановци в Холивуд и има много добра репутация. Защото това се продава. Не че това ми харесва, но да ходя да се обяснявам с всеки, няма нужда. Абсурдно е - пълна безпомощност от страна на журналистите. С Яна Маринова ме свързваха, с Луиза Григорова покрай едни рекалами. Нима, ако имам връзка с една жена, ще кача снимката си с нея във Фейсбук?! Със съпругата ми Калина сме си в прекрасни отношения, няма някакви драми, всичко е наред. Не ми е казвала, но все още ми е законна съпруга.

- Дъщерите ти Клои и Индия как се развиват, нещо ново около тях?
- Клоичето е вече на 14 години. Ходи в училище, свързано с изкуства, работи върху мюзикъли, отделно посещава актьорски часове. Всеки ден се чуваме и ми разказва какви нови трикове има техният преподавател, работим понякога заедно монолозите, които има да подготвя. А Индия е на 7 годинки, прекрасно детенце, супер артистично, малко по-палаво и разсеяно от сестра си. Клои е отличничка, Индия е четворкаджийка. Но като цяло смятам, че Инди е по-интересна от Клои.

Учат в държавно училище. Частните училища в Америка развалят децата. Смятам, че много повече се учи в държавните училища, в добрите държавни училища, в които много трудно се влиза. Не ми харесва социалната среда в частните училища. Не искам детето ми да се конкурира с другите деца кой по-богат родител има. Това не е моят стил.

Със семейството си

С малката Индия

- Съпругата ти Милена е много успял човек, журналист, носител на награди "Еми", ти си доста време в България. Кой се грижи за тях?
- Разбира се, че майка им е до тях. Сутрин отиват на училище, майка им в 3 часа след обед свършва работа и си ги прибира. Имаме доста приятели, които имат деца в същото училище. Там за разлика от тук, хората си партнират. Клои се прибира от училище с други три деца. И родителите се "въртят" кой да прибере децата. Самите училища изискват това, за да не идват много коли до училището. Или се прибират с училищния автобус.

- Наскоро бяха раздадени "Оскарите". Съвпадна ли мнението ти с това на Академията?
- Не съм доволен от някои от наградите. За мен "Зовът на съвестта" на Мел Гибсън беше феноменалният филм. Няма слаб момент в него.
Най-много бях щастлив за Кейси Афлек, който спечели наградата за най-добра мъжка роля, защото той играе чудесно в "Манчестър край морето".

С любимия си герой Чубака от "Междузвездни войни" (Снимка: BulFoto)
- Баба ти е сирийка и принадлежиш към най-големия източно-православен род в Бейрут. Как ще коментираш драмата с бежанците в момента?
- Малко съм краен и може да прозвуча фанатично. Бежанците от Сирия са преди всичко християните. Това са тормозените хора, преди всичко на религиозна основа. Трябва да има показатели, кои бежанци да бъдат приемани и кои не. Не могат да се приемат бежанци от Алжир и Афганистан, например, където няма война. Те са тръгнали да търсят по-добър икономически живот. По същата причина моето семейство е в Америка. Нас никой не ни гони. Но ние сме отишли там не да търсим просто по-добър живот. Аз спечелих "зелена карта" по линия на т. нар. купуване на умове. Дори смятам, че е малко нечестно, ако не мога да се развивам като актьор в Америка, да стоя там. Лично аз - Башар.
Освен това има много злонамерени хора сред тези мигрантски потоци и затова проверките трябва да се затегнат, да се знае кой влиза. Европа не може да приеме целия арабски свят.

- Какъв се чувстваш ти? Какво е самосъзнанието ти?
- Ливанците не са араби, а финики. В жилите ми тече ливанска кръв. Българин съм, страстен и ревнив като ливанец.

Снимка: BulFoto

- Какви са мечтите ти оттук нататък?
- Единственото нещо, което искам, е да бъда спокоен. Спокойствието е нещо, което е много важно, а ние в този забързан живот, ставаме агресивни и най-лошото е, че това е заразно. Това, което търся аз, е хармонията.

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Екзотичната Манал Ел Фейтури с ангелски глас: Удивително е какво можете да чуете в тишината

"Основната ми причина да избера да дойда в България е, че тя е много специална страна за мен и много от най-близките ми приятели са оттук и живеят тук", споделя кралицата на мюзикъла

"Вино от глухарчета" - поклон към порасналите деца (ВИДЕО)

Катя Петрова поставя романа на Рей Бредбъри за първи път на театралната сцена у нас

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

На 23 ноември една от най-успешните български цигуларки на международната сцена - Лия Петрова се завръща в зала "България", за да изсвири Втория концерт за цигулка на Барток под палката на маестро Габриел Бебешеля

Майк Дауни: Нуждаем се от нова форма на колективизъм

Председател на Европейската филмова академия, продуцент, сценарист и писател, Майк Дауни говори за цензурата, бъдещето на европейската кино индустрия и силата на политическото кино днес

Катрин Ди: Самодивата Вида е олицетворение на младежкия бунт и инат

"Живеем във време, когато да си искрен, значи да си слаб, страхуваме се да обичаме, за да не ни наранят", казва младата писателка, която наскоро издаде "Лунно цвете"