Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художникът Греди Асса е носителят на Национална награда за живопис „Захарий Зограф” за 2023 година

БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРЦИ

Художникът Греди Асса е носителят на Национална награда за живопис „Захарий Зограф” за 2023 година

Наградата ще бъде връчена през месец октомври в Самоков

Художникът Греди Асса е носителят на Национална награда за живопис „Захарий Зограф” за 2023 година (Снимка: BulFoto)

Още

Греди Асса и неговите "Пътувания"

Греди Асса и неговите "Пътувания"

Художникът Греди Асса е носителят на Националната награда за живопис "Захарий Зограф" за 2023 година, съобщиха от пресцентъра на Община Самоков след заседание.

Журито с председател проф. Аксиния Джурова проведе заседание за определяне на носителя на награда "Захарий Зограф" за 2023 година в залата на общинската администрация.

На заседанието присъстваха кметът Ангел Джоргов, зам. кметът Люба Кленова, директорът на Исторически музей - Самоков Веселин Хаджиангелов, художникът и носител на наградата Захари Каменов, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, галеристът Иво Масларски и изкуствоведът Борислав Китанов.

Любен Генов представи номинациите на Съюза. Първи в списъка бе Греди Асса. Останалите предложения бяха за художници, чиито изложби са били през тази година, което е в разрез със статута на наградата и те не бяха обсъдени.

Захари Каменов номинира Димитър Петров. Борислав Китанов също предложи Греди Асса като представи мотивите за номинацията си.

След проведеното обсъждане и включване по телефона и на другия член на журито Станислав Памукчиев, председател на секция "Живопис" и също носител на наградата, журито с пет гласа "за", един "въздържал се" и един "против" определиха носителя на наградата за 2023 г. да бъде Греди Асса.

Още

Неясният блян за красота - "Край езерото"  от Греди Асса

Неясният блян за красота - "Край езерото" от Греди Асса

Художникът твори в областта на пейзажа, голото тяло и абстрактната живопис. Предпочитани техники са акварел, туш и маслени бои. Характерни за стила му са символизмът и интензивността на цветовете, енергията и скоростта на контраста. Негови картини са притежание на галерии в страната и чужбина. Греди Асса е и сред основателите на групата за авангардно изкуство "Градът" и заедно с другите художници от групата реализират редица изложби, а през 1989 година, основават своя едноименна галерия, която е и първата българска частна галерия, управлявана от художници.

Взето бе решение датата за провеждане на церемонията по връчване на Националната награда "Захарий Зограф" да се върне в първоначалния й формат и да се провежда в петъка, преди 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и славянската писменост.

Наградата през тази година ще се връчи на церемония, която ще се проведе през октомври, а от 2025 година отново ще се връчва през месец май, съобщиха от Общината.

"Много се радвам, че за пореден път наградата се дава на един емблематичен художник. Греди Асса е художник, който характеризира поколението, което се ражда между 1950-1960 година. Той е от тези, които бях от групата "Градът" - една от най - модерните и авангардни групи преди 1989 година", каза пред репортер на БТА проф. Аксиния Джурова, която е част от журито.

Още

"Деца на въображението" от Греди Асса и неговата "Лична история на изкуството"

"Деца на въображението" от Греди Асса и неговата "Лична история на изкуството"

Тя посочи, че Асса получава тази награда не само заради подредените изложби във Велико Търново и в Софийска градска галерия, но и защото е представител на лиричната импресия в България. "Той е художникът, който доказва, че не можеш без да правиш класическо изкуство, без да познаваш историята, паметта и традицията, да направиш една модерна живопис. Струва ми се, че изложбата, която ще подготвим есента във връзка с връчването на наградата ще покаже още едно голямо име от нашето изкуство ", посочи още изкуствоведката.

Проф. Джурова каза, че журито е било затруднено в избора на победител. "Останалите художници бяха по-млади. Все още тръгващи по трудния път на изкуството".

Носителят на наградата за 2022 година бе Енчо Пиронков.

Още

"Пространството се сгъва и разгъва" в "Посока юг" на Греди Асса

"Пространството се сгъва и разгъва" в "Посока юг" на Греди Асса

Още

"Дива луна" – нови разкази от Виктор Меламед с илюстрациите на проф. Греди Асса

"Дива луна" – нови разкази от Виктор Меламед с илюстрациите на проф. Греди Асса

Още

 Греди Асса показва над 70 картини за Франция

Греди Асса показва над 70 картини за Франция

Още

Греди Асса откри изложба навръх рождения си ден заедно с дъщеря си

Греди Асса откри изложба навръх рождения си ден заедно с дъщеря си

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

bTV откри фотографска изложба "Другата страна"

Проектът е част от поредицата "bTV разказва" на Радиана Божикова и е посветен на условията на живот и правото на достъп до образование на децата в Уганда

Италианска геоложка дешифрира мистериозния фон на картината "Мона Лиза"

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в.

Картина на Франсис Бейкън беше продадена за 25,7 милиона евро

Творбата представлява портрет на партньора на твореца - Джордж Дайър