Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Греди Асса и неговите "Пътувания"

МЕТАФОРИЧНО

Греди Асса и неговите "Пътувания"

Изложбата е от 27 февруари до 2 май 2024 г. в СГХГ

Греди Асса (Източник: СГХГ)

Още

Неясният блян за красота - "Край езерото"  от Греди Асса

Неясният блян за красота - "Край езерото" от Греди Асса

Греди Асса. Пътувания - изложбата е от 27 февруари до 2 май 2024 г. Откриването е на 27 февруари от 18.00 часа в СГХГ

"Основният проблем на евреите е, че те, ходейки по земята, все търсят земя. Може би този проблем стои някъде дълбоко и в моите работи. Струва ми се, че те много по-малко са свързани с конкретни места и много повече с броденето между тях, с пътешествието."

Греди Асса

СГХГ

"Пътувания" е ретроспективна, юбилейна изложба на българския художник Греди Асса, който тази година навърши 70 години. Чрез метафората на "пътуването" тя представя основни моменти в развитието на художника с особен акцент върху приноса му за развитието на съвременното българско изкуство и мястото му в европейското и световно културно пространство.

Греди Асса е значима фигура в българското изобразително изкуство, която е оказала осезаемо влияние върху процесите по обновяване на визуалния език през 80-те и 90-те години на миналия век. Художникът има над 80 самостоятелни изложби и повече от 100 участия в колективни прояви у нас и в чужбина.

 

В изложбата са показани повече от 140 произведения - маслена живопис, акварел и рисунка - от края на 70-те години на ХХ век досега, някои от които непоказвани пред публика. Включени са творби от ателието и личния фонд на Греди Асса, от галерии и музеи в страната и от частни колекционери.

Още

"Деца на въображението" от Греди Асса и неговата "Лична история на изкуството"

"Деца на въображението" от Греди Асса и неговата "Лична история на изкуството"

Пътуващият художник е пейзажен художник - градски или природен. Греди Асса - още повече. За него, като пътешественик, еднакво важни са още интериорът, портретът, натюрмортът, музейният експонат или архитектурният детайл, които се превръщат в пейзажи.

Греди Асса е художник на пейзажи - една романтична тенденция, дълбоко вкоренена в природата му на творец. Той пътува през и създава културни пейзажи - природни, градски, музейни, битови, - сътворени от културни и исторически наслагвания и взаимовръзки.

Греди Асса (Източник: СГХГ)

В същото време тези наситени с минало срещи са първооткрития, винаги върху нов хоризонт, усвояване на нови територии - Велики географски открития в сферата на личното.

Мащабната мултимедия цели близко съпреживяване в творческия свят и личността на твореца. Изложбата е съпроводена с богато илюстрирано албумно издание с текстове на проф. д-р Чавдар Попов и Иво Милев.

Греди Асса (Източник: СГХГ)

Греди Асса (Източник: СГХГ)

Залите на Софийска градска художествена галерия са преустроени изцяло според, създаден специално за изложбата, експозиционен дизайн.

Куратор на изложбата е Иво Милев с екип от Фондация "Свободни съвременни изкуства" и Софийска градска художествена галерия. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Фондация "Лъчезар Цоцорков", Аурубис - България, Дънди - Прешъс, Кауфланд - България, Уникредит Булбанк, Софарма, Главболгарстрой, АЕЦ Козлодуй, Пенсионен фонд "Доверие" и с медийното партньорство на БТА.

Още

"Мигове светлина" с Греди Асса

"Мигове светлина" с Греди Асса

Още

Средствата, събрани от новата изложба на Греди Асса, ще бъдат изпратени в Украйна

Средствата, събрани от новата изложба на Греди Асса, ще бъдат изпратени в Украйна

Още

 Греди Асса показва над 70 картини за Франция

Греди Асса показва над 70 картини за Франция

Още

"Дива луна" – нови разкази от Виктор Меламед с илюстрациите на проф. Греди Асса

"Дива луна" – нови разкази от Виктор Меламед с илюстрациите на проф. Греди Асса

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

"Проектът досега е струвал 550 млн. евро, финансиран отчасти с огромни дарения, включително от милиардерите от луксозния сектор Франсоа-Анри Пино и семейство Арно", пясни ръководителят на строителния проект - Филип Жост

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Нови витражи в катедралата "Нотр Дам" в Париж ще се появяват не по-рано от 2026 година

Дирекцията, отговорна за възстановяването на храма след опустошителния пожар преди пет години, обяви конкурс за проекти за новите витражи

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт в Париж