Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тодора Радева и Демна Димитрова за шансовете на думите тук и сега

РАЗГОВОРИ

Тодора Радева и Демна Димитрова за шансовете на думите тук и сега

Интерактивна инсталация, литературни текстове, дискусия, разговори и разкази на живо, четения, специално написани за събитието произведения, книжарница и 25 участници ни очакват в двата дни на "Литературни срещи лято 2023"

От ляво надясно - Тодора Радева и Демна Димитрова от фондация "Прочети София", която организира "Литературни срещи", "Литературни маршрути" и "Скритите букви", а на вдясно е Боряна Зафирова, една от създателките на "Убежища" (Снимка: Стефан Джамбазов)

Летните "Литературни срещи" от второто издание на поредицата от събития на фондация "Прочети София" ще бъдат на 24 и 25 юни в Театрална работилница "Сфумато".

Всяка една от Срещите през годината включва различни гости и разнородни формати, а този път акцентът е нехудожествената литература.

По същото време в Театрална работилница "Сфумато" започва и фестивалът "Малък сезон", който ще продължи до 3 юли.

И двете събития са обединени под обща тема: "Войната и мирът", а програмата им е със свободен достъп.

Тодора Радева и Демна Димитрова от фондация "Прочети София" разказват повече за основните идеи, задачи и идеали на "Литературните срещи".

Демна Димитрова на зимното издание на "Литературни срещи" (Снимка: Яна Лозева)

Още

"Войната и мирът" е темата на летните "Литературни срещи" и "Малък сезон" в Театрална работилница "Сфумато"

"Войната и мирът" е темата на летните "Литературни срещи" и "Малък сезон" в Театрална работилница "Сфумато"

- Кое е най-основополагащото за лятното издание на "Литературни срещи"?
- Демна Димитрова:
Мисля, че донякъде е това как литературата реагира на историята, на реалността, на големите събития и промени, които засягат света и се случват в момента. Отдавна искахме да направим събитие, което да е посветено предимно на документалното в литературата и на нехудожествената литература.

За наш късмет се оказа, че в подобна (предимно театрална, разбира се) посока е мислил и екипът на Театрална работилница "Сфумато", където ще бъдат летните "Литературни срещи", а и където по същото време започва фестивалът "Малък сезон".

"Сфумато" е наш домакин и партньор и ние сме много благодарни на целия екип, който освен дадената подкрепата, прие и идеята да обединим двете събития под общата тема: "Войната и мирът".

По идея Срещите имат годишни издания и всяко включва няколко събития. Опитваме се да правим различни неща постоянно, често експериментираме в представянето на литературата и понякога се получава по-добре, друг път не става съвсем това, което сме си представяли.

В летните "Литературни срещи" предизвикателството беше как да запазим перформативните елементи, които винаги са част от нашите събития и как да не превръщаме това в игра или в някаква форма на забавление. Със сигурност не целим развлечение, а по-скоро се надяваме, че събитията ще са повод за сериозен разговор.

Надявам се също и че публиката ще е любопитна да се включи в друг вид литературно преживяване. Но накратко - в рамките на два дни сме подготвили пет събития, които ще предложат различни интерпретации на темата "Войната и мирът".

Тодора Радева (Снимка: Фелия Барух)

Още

Пролетните „Литературни срещи“ и изборите на писателите

Пролетните „Литературни срещи“ и изборите на писателите

- Какви ще бъдат акцентите върху тези много важни за литературата изобщо теми, как ще бъдат коментирани те?
- Тодора Радева: Войната променя всичко - усещането за време, пространство, езикът, паметта, изправя ни на ръба на поносимото.

Ще се питаме какви са шансовете на думите тук и сега, как да удържаме човешкия разказ за ставащото, какво пази мира и ни възвръща усещането за нормалност. Всъщност ние сме се опитали да мислим през перспективата на мира значително повече, отколкото през ужаса на войната.

Жанровият акцент е нехудожествената литература, литературната журналистика, личният разказ, свидетелството, документалистиката, граничните жанрове. Това най-общо ще е литературната рамка на събитието.

В центъра на програмата ни е дискусията "Репортажи от разломите на света", която ще се проведе на 25 юни от 18:00 ч. на Голяма сцена в ТР "Сфумато". В нея ще се включи журналистът и поет Димитър Кенаров, чиято книга "Диктатори, трактори и други приключения" излезе съвсем наскоро.

Специално за събитието в България пристига и британският журналист, писател и историк Оуен Матюс, а модератор на дискусията ще бъде Биляна Курташева, която е доктор по теория и история на литературата и доцент в Нов български университет.

Позволявам си да цитирам малко от начина, по който Биляна описва намерението на този разговор:

Още

Литературният избор – фокус на пролетните "Литературни срещи"

Литературният избор – фокус на пролетните "Литературни срещи"

"Ще говорим с Оуен Матюс и Димитър Кенаров, автори, журналисти, събирачи на истории оттатък ръба на подредения свят. В траекториите им - професионални и биографични - освен Украйна от вчера и днес, влизат места като Босна, Чечня, Афганистан (Матюс), Ирак, Беларус (Кенаров). Но във фокуса на тяхното писане не са само конфликтите и крайностите, а преди всичко хората, техните гласове и гледни точки, съпротиви, съмнения, заблуди, оцелявания. Това е живият материал на литературната журналистика, на художествената документалистика - едно от най-мощните течения в съвременната англоезична литература. Изправяйки се на ръба на света, се изправяш и на ръба на жанровете, принуден си да отидеш отвъд привичните им формати. Но доколко медиите са готови на това, и доколко - читателите?"

Много ми се искаше да има разказ от първо лице, въобще реални свидетелства, да поставим разказвачите под светлините на прожекторите.

Тук няма да има предварително написани истории, но ще има разказване на истории и те ще бъдат за различни места по света, за опасни места по света, за България като възможен дом и всъщност за България като държава, която все пак живее в мир.

Източник: Фондация "Прочети София"

Нарекохме това събитие "Разкази за войната и мира: седем лични истории", то ще бъде първата вечер на 24 юни от 20 ч. в "Сфумато".

Още

Ноемврийските „Литературни срещи“ провокират разговор и преглед на „Литературната 2022“

Ноемврийските „Литературни срещи“ провокират разговор и преглед на „Литературната 2022“

Поканихме седем души, които могат да разкажат своите съвсем лични преживявания, свързани с войната и мира.

Така че тези откровени истории ще бъдат на писателите Анна Багряна (Украйна) и Йордан Ефтимов; Владислав Дамянов от "Каритас България", който ще разкаже за книгата "Пътуващи приказки", написана от деца бежанци; военният кореспондент Георги Милков, журналистката Мария Черешева; Силсила Махбуб, напуснала Афганистан преди повече от 8 години и издателят Манол Пейков. Водеща на събитието ще бъде журналистката Ирина Недева.

Специално за нашето събитие поканихме петима съвременни писатели да напишат въображаемо писмо за фронта. Дадохме им пълна свобода в начина, по който да интерпретират темата.

Това писмо би могло да бъде до реален човек или фикционален герой, да е свързано с настояща или с всички възможни войни. Това са напълно нови текстове, които публиката ще може да чуе на 25 юни от 17:00 ч. в Камерна зала. Ще участват писателите Албена Стамболова, Албена Тодорова, Петър Денчев, Петя Кокудева и Тодор П. Тодоров. Всеки от тях е написал писмото си лично, на ръка. И хората ще имат възможност да получат някое от тях през двата дни.

Още

Ето краткият списък с номинираните за литературните награди на "Перото"

Ето краткият списък с номинираните за литературните награди на "Перото"

- Кои са задачите, които си поставяте - за участниците, за публиката и читателите също.
- Демна Димитрова:
Централната ни задача във всички събития, които правим винаги е да споделяме повече литература с повече хора, да мислим критично, аналитично и по интересен начин за литературата. Въпросът за публиката е сложен и голям.

Артистичната сцена в София е доста динамична, страшно много неща се случват и всъщност е трудно да се до възможната публика на едно събитие. Но със сигурност голямата задача е събитията, които правим да създават усещане за принадлежност и се надяваме, че те всъщност имат потенциала да са интересни и за все повече хора, които обичайно не посещават събития, свързани с литература.

Тодора Радева: Да, затова и често смесваме литературата и другите изкуства. Също така мислим за някакво по-цялостно преживяване, по-концентрирано. Събитията ни имат интензивна и сгъстена програма, обичайно в рамките на два дни.

Конкретно за "Литературните срещи" се надяваме, че хората ще следват програмата от едно събитие в друго, надяваме се на съпричастие и откровен разговор по тази нелека, но важна тема, надяваме се публиката да се включи активно в инсталацията "Убежища", да слуша и задава въпроси. През двата дни ще направим и временна книжарница, където всеки ще може да закупи книга на участниците.

Още

Литературни маршрути за Георги Рупчев, Светослав Минков и нощна поетична обиколка из София

Литературни маршрути за Георги Рупчев, Светослав Минков и нощна поетична обиколка из София

- Едно от събитията ви се нарича "Убежища", което е една аудио-визуална инсталация, в която самата публика може да открие своя личен момент посредством предмети и звуци. Разкажи повече за нея.
- Демна Димитрова:
"Убежища" е точно това смесване на форми и изкуства, което много настойчиво правим във всичките си събития.

Откриването на инсталацията е всъщност първото събитие от програмата.

Много ни се искаше самото откриване да има едновременно литературен и перформативен характер, затова поканихме актрисата Елена Телбис, като ѝ предоставихме един колаж от текстове, свързани с темата за войната от различни автори.

Предложихме ѝ чрез четене в движение тя да заведе публиката до зала "Ъндърграунд" в "Сфумато", където ще се намира инсталацията в двата дни на Срещите.

Елена Телбис всъщност разви и театрализира тази идея по страхотен начин, така че тя ще преведе публиката през разни вътрешни пространства на театъра, за да стигнем до "Убежища".

Това обаче ще е много бутиково събитие, защото ще може да включи малко хора, които предварително трябва да се запишат във формата, която сме подготвили.

Инсталацията е създадена от Боряна Зафирова и Екатерина Минкова. Включва колаж от текстове на Сергий Жадан, Дубравка Угрешич, Уилям Уортън, Василий Гросман, Адам Загаевски, Ерих Мария Ремарк, Светлана Алексиевич, Георги Господинов, Вера Мутафчиева и др.

Най-общо идеята е, че публиката попада на едно място, където са експонирани онези вещи, които крепят личния мир в извънредната ситуация - вещи, които пазим, за да помним нормалността. Това може да са много неща - вещи от първа необходимост, книги, скъп спомен и какво ли не.

Тук за нас беше много важно да не симулираме бомбоубежище, а обратно - да помислим какво буквално е вещественото, което пази мира за всеки от нас. Може би тогава би станало по-лесно и по-достъпно да мислим мира ежедневно и по-отговорно. Наскоро благодарение на издателство "Точица" се появи книгата за деца, която се казва точно така: "Войната и мирът". В нея се подчертава нещо, което ми се струва фундаментално - мирът не е естественото състояние на света, за него трябва да полагаме постоянни усилия.

Още

Книга с разговори с поета Ани Илков "Сеч и маланхолия" възстановява поредицата "Литературни анкети"

Книга с разговори с поета Ани Илков "Сеч и маланхолия" възстановява поредицата "Литературни анкети"

- Какви са жанровете, с които ще бъде изговорена темата за войната и мирът?
- Тодора Радева: Поставяме акцента върху нехудожествената литература, литературната журналистика, личния разказ, свидетелството, за които споменах. Но тук бих допълнила, че винаги търсим и специфично литературната рефлексия.

По този повод направихме "Писма за фронта", но и затова никога не пропускаме да имаме и събитие, посветено на поезията. В случая ще завършим с четене, вдъхновено от антологията "Поезия срещу войната". Нови и дори не само техни стихотворения ще чуем на 25 юни от 20:00 ч. на сцената пред "Сфумато" от Георги Гаврилов, Анна Лазарова, Стефан Иванов, Преслава Виденова, Иван Димитров, които са част от авторите в едноименната антология.

Към тях ще включи и украинската поетеса Анна Багряна. Ще слушаме и музика от украинския музикално-поетичен проект Fokstroty, в който участват Сергей Жадан и Любов Якимчук, също автори в антологията "Поезия срещу войната".

Още

Олга Токарчук и Георги Господинов поставят началото на първото издание на „Литературни срещи“

Олга Токарчук и Георги Господинов поставят началото на първото издание на „Литературни срещи“

- По какъв начин обвързвате театралното изкуство с литературата в това издание?
- Тодора Радева:
Театралното тук е много повече в програмата на "Малък сезон".

Разбира се, перформативното четене на Елена Телбис ще бъде отново в този регистър. Но също така две представления, които са в програмата на "Малък сезон", рамкират началото и края на "Литературните срещи".

На 24 юни, точно в 18:00 ч. ще представлението "Времеобичане" по текстове на Георги Господинов и под режисурата на Василена Радева, заедно със студенти от департамент "Театър" на НБУ. А на 25 юни от 21:00 ч. пък ще се играе "Приказки за мъртвата царкиня" от Николай Коляда, под режисурата на Ана Батева.

Всички събития са със свободен достъп.

"Литературни срещи лято 2023" се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации"; Столична община и Министерство на културата.

"Литературни срещи" се организират от фондация "Прочети София". Реализират се с партньорството на Театрална работилница "Сфумато.

Още

Олга Токарчук: Литературата също може да бъде бунт

Олга Токарчук: Литературата също може да бъде бунт

Още

Георги Господинов и Светлана Алексиевич ще са сред гостите на "Аполония" в Созопол тази година

Георги Господинов и Светлана Алексиевич ще са сред гостите на "Аполония" в Созопол тази година

Още

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

Още

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Писателят Тодор П. Тодоров: Живеем в епоха, в която мислещият човек е застрашен вид

"Свободата на словото и правото на другия станаха нещо съмнително, нароиха се нови цензори, налагат се забрани, изключвания, черни списъци" споделя още писателят

Клара Фюри: Харесва ми, когато драматургията възниква случайно

"Понякога когато думите не достигат, аз танцувам с изпълнителите и те танцуват за мен и така намираме думите, с които да облечем нещата, които правим!", разкрива известната хореографка

Десислава Терзиева: Целта ми е да отпразнувам необикновеното!

"Приемам факта, че докато някои неща се губят в превода, други се появяват от пукнатините", споделя българо-американската художничка, която представя своята нова изложба "между другото" в Sarieva/Gallery

Столина Добрева: Фестивал АЛЕГРА се превърна в семейство за нас

Директорът на Националното музикално училище Любомир Пипков за предизвикателствата на музикалното образование, успехите на децата и силата на приемствеността в музиката

Васил Василев: Театърът е изкуство, което трябва да следва пулса на живота

Печелим световни режисьори с професионализъм, страхотни актьори и добра атмосфера, конкуренцията между творците повишава качеството на продукта

Мария Абрашева: Фестивал Алегра е кауза на духа

"Разнообразната програма с интересни акценти и необичайни тандеми на сцена ще провокира отново меломаните да запазят в календарите дните, в които столицата ще вибрира на честотата на вечната класика" споделя една от създателките на фестивала