Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ноемврийските „Литературни срещи“ провокират разговор и преглед на „Литературната 2022“

ЛИТЕРАТУРНИ СРЕЩИ

Ноемврийските „Литературни срещи“ провокират разговор и преглед на „Литературната 2022“

През 2022 г. Фондация "Прочети София" започна своята нова поредица "Литературни срещи", а първата почетна гостенка на новия формат бе носителката на Нобелова награда за литература - Олга Токарчук

Основна идея на "Литературни срещи" е да добавят разнообразни подходи към представянето, но също и към възможните ракурси на опознаването и осмислянето на литературата, литературните тенденции и процеси (Източник: Фондация "Прочети София")

През 2022 г. Фондация "Прочети София" започна своята нова поредица "Литературни срещи". Първият почетен гост на новия формат бе носителката на Нобелова награда за литература - Олга Токарчук, която се срещна с българската публика в разговор с писателя Георги Господинов.

Още

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

Във втория ден полската писателката се включи в 7-часовия колаж от литературни събития, които се проведоха в РЦСИ "Топлоцентрала".

Основна идея на "Литературни срещи" е да добавят разнообразни подходи към представянето, но също и към възможните ракурси на опознаването и осмислянето на литературата, литературните тенденции и процеси. Всяко издание на "Литературни срещи" всъщност е годишна програма от различни по съдържание, мащаб, продължителност и акценти събития.

През 2022 г. месеците, в които се провеждат Срещите са юни и ноември, а през 2023 г. към програмата ще бъде добавен и месец април.

През 2022 г. Фондация "Прочети София" започна своята нова поредица "Литературни срещи". Първият почетен гост на новия формат бе носителката на Нобелова награда за литература - Олга Токарчук, която се срещна с българската публика в разговор с писателя Георги Господинов (Източник: Фондация "Прочети София")

"Литературните срещи" през ноември се провеждат само в един ден. Те ще бъдат различни от събитията през юни и ще включват международна дискусия и Литературен куиз. Събитието е посветено на коментара върху литературата през последната година. Тази литературна среща ще се проведе на 16 ноември с начален час 18:30 в РЦСИ "Топлоцентрала" (зала 1).

Основна за формата през ноември ще бъде дискусията с участници от пет държави, които работят в различни сфери на литературата. Както заглавието ѝ предполага, "Литературната 2022: по действителен случай" ще фокусира вниманието върху литературните тенденции, ще постави акцент както върху глобалните литературни процеси, така и върху по-локалните тенденции в държавите на участниците.

Още

Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на СУ„Св. Климент Охридски“

Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на СУ„Св. Климент Охридски“

Замислен като дебат върху различния литературен (личен и професионален) опит и контекст, Фондация "Прочети София", съвместно с Фондация "Следваща страница" и Къща за литература и превод, канят на разговор Биляна Курташева (България) - доктор по теория и история на литературата, доцент в НБУ; Владимир Арсениевич (Сърбия) - писател, преводач, редактор, публицист и творчески директор на фестивала "Крокодил"; Владимир Янковски (Северна Македония) - писател, преводач, редактор в издателство "Готен"; Кейт Грифин (Великобритания) - програмен директор на Националния център за писатели в Норич, литературен консултант с проекти в Средния Изток, Европа, Азия и Латинска Америка и Хана Комар (Беларус) - поетеса и активистка. Модератор на дискусията ще бъде Яна Генова - литературен мениджър, директор на Фондация "Следваща страница" и инициатор на Къщата за литература и превод.

Ноемврийските "Литературни срещи" ще проследят процеси, които днес виждаме като тенденции. Как литературата взаимодейства все по-интензивно с днешното е сред съществените въпроси, които дискусията поставя. Участниците в нея ще дискутират още: как "действителният случай" влияе и навлиза в художествения процес; наистина ли се пише все повече нехудожествена литература; предпочитан жанр ли е "автофикцията", която тази година стана още по-обсъждана и заради това, че Нобеловата награда за литература бе присъдена на Ани Ерно.

Още

Олга Токарчук: Литературата също може да бъде бунт

Олга Токарчук: Литературата също може да бъде бунт

Ще бъде обърнато внимание на популярността на антиутопиите, екофикцията, научната фантастика, които създават възможните бъдещи светове, но всъщност третират проблемите на настоящето; какво променят войната, пандемията, екологичните теми, бежанските кризи в литературата; допълнителна стойност ли дава включването на реалното в художественото произведение; може ли авторите да пишат за неща, които не са преживели.

Към тази голяма тематична територия ще бъдат поставени и въпроси, свързани с интересни примери за литературните събития днес и какво се промени след две години без почти никакви живи срещи с публика. Динамична и интересна, дискусията ще бъде покана за разговор както към литературните професионалисти, така и към широката публика, която следи съвременната литература.

Литературната среща ще бъде на английски език, без допълнителен превод. Събитието е със свободен достъп.

И тъй като "Прочети София" винаги опитва да разшири дискурса, разговорът ще продължи и в подкаста на Ratio - inter alia с Васил Лозанов с броеве, посветени по-тясно и специфично на някои от обсъжданите теми. Епизодите са съвместна инициатива на Ratio и "Литературни срещи" и първият ще бъде достъпен до броени дни. Негов гост е поетът и журналист Димитър Кенаров.

Още

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

"Литературните срещи" през ноември ще завършат с Литературен куиз, който ще се проведе отново на 16 ноември от 20:30 ч. на Сцена бар в "Топлоцентрала". Куизът ще продължи темата за актуалността в литературата и въпросите в него ще са предимно свързани със съвременни автори и произведения. Той ще включва четири кръга върху съвременната литература. Отбори между двама и пет човека могат да се записват предварително.

Куизът ще бъде на български език, но въпросите ще бъдат превеждани и на английски език, тъй като участниците в дискусията ще имат свой отбор. Създатели на куиза са ТривиЯл, а водещи ще бъдат Гергана Гълъбова и Страцимир Ботев. Наградите ще са предоставени от Фондация "Прочети София", Ratio и издателство "Колибри".

Организатор на поредицата от събития "Литературни срещи" е Фондация "Прочети София".

"Литературни срещи" 2022 са част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г. и се осъществяват с финансовата подкрепата на Национален фонд "Култура", Министерство на културата, Столична програма "Култура".

Партньори на "Литературни срещи" са Фондация "Следваща страница", Къща за литература и превод, Ratio, издателство "Колибри".

Събитието е част от проекта на RECIT "Превод в действие"/Translation in Motion, съфинансиран от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз и от Национален фонд "Култура".

Още

Литературни маршрути за Георги Рупчев, Светослав Минков и нощна поетична обиколка из София

Литературни маршрути за Георги Рупчев, Светослав Минков и нощна поетична обиколка из София

Още

 Четвърти сезон на "Литературните маршрути" и представяне на поетическа антология "Скритите букви"

Четвърти сезон на "Литературните маршрути" и представяне на поетическа антология "Скритите букви"

Още

"Прочети София" с новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

"Прочети София" с новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

Още

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пия Лейно идва с посланието: Да излезем от Матрицата

Антиутопичният роман на финландката спечели няколко награди и много читатели

Уникални издания на "Дон Кихот" са предложени за продажба на търг

Семейната книжарница на Ед Магс в Лондон става известна преди 170 години. Именно оттам са закупени два тома, които ще бъдат продадени на аукцион

Романът "Трио" - психологическа и емоционална провокация от Уилям Бойд

Новата книга на британския автор разказва за киноиндустрията през '68-а

Легендарната "Дъга" се завръща с антология от девет нови истории

"Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса "Няма ли да е яко да видя нов брой на "Дъга"?, казва редакторът на антологията Андрей Андров

Германският писател и есеист Ханс Магнус Енценсбергер почина на 93 години

Енценсбергер е съосновател на едно от най-големите германски издателства "Зуркамп"