Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ноемврийските „Литературни срещи“ провокират разговор и преглед на „Литературната 2022“

ЛИТЕРАТУРНИ СРЕЩИ

Ноемврийските „Литературни срещи“ провокират разговор и преглед на „Литературната 2022“

През 2022 г. Фондация "Прочети София" започна своята нова поредица "Литературни срещи", а първата почетна гостенка на новия формат бе носителката на Нобелова награда за литература - Олга Токарчук

Основна идея на "Литературни срещи" е да добавят разнообразни подходи към представянето, но също и към възможните ракурси на опознаването и осмислянето на литературата, литературните тенденции и процеси (Източник: Фондация "Прочети София")

През 2022 г. Фондация "Прочети София" започна своята нова поредица "Литературни срещи". Първият почетен гост на новия формат бе носителката на Нобелова награда за литература - Олга Токарчук, която се срещна с българската публика в разговор с писателя Георги Господинов.

Още

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната е връщане назад към миналото

Във втория ден полската писателката се включи в 7-часовия колаж от литературни събития, които се проведоха в РЦСИ "Топлоцентрала".

Основна идея на "Литературни срещи" е да добавят разнообразни подходи към представянето, но също и към възможните ракурси на опознаването и осмислянето на литературата, литературните тенденции и процеси. Всяко издание на "Литературни срещи" всъщност е годишна програма от различни по съдържание, мащаб, продължителност и акценти събития.

През 2022 г. месеците, в които се провеждат Срещите са юни и ноември, а през 2023 г. към програмата ще бъде добавен и месец април.

През 2022 г. Фондация "Прочети София" започна своята нова поредица "Литературни срещи". Първият почетен гост на новия формат бе носителката на Нобелова награда за литература - Олга Токарчук, която се срещна с българската публика в разговор с писателя Георги Господинов (Източник: Фондация "Прочети София")

"Литературните срещи" през ноември се провеждат само в един ден. Те ще бъдат различни от събитията през юни и ще включват международна дискусия и Литературен куиз. Събитието е посветено на коментара върху литературата през последната година. Тази литературна среща ще се проведе на 16 ноември с начален час 18:30 в РЦСИ "Топлоцентрала" (зала 1).

Основна за формата през ноември ще бъде дискусията с участници от пет държави, които работят в различни сфери на литературата. Както заглавието ѝ предполага, "Литературната 2022: по действителен случай" ще фокусира вниманието върху литературните тенденции, ще постави акцент както върху глобалните литературни процеси, така и върху по-локалните тенденции в държавите на участниците.

Още

Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на СУ„Св. Климент Охридски“

Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на СУ„Св. Климент Охридски“

Замислен като дебат върху различния литературен (личен и професионален) опит и контекст, Фондация "Прочети София", съвместно с Фондация "Следваща страница" и Къща за литература и превод, канят на разговор Биляна Курташева (България) - доктор по теория и история на литературата, доцент в НБУ; Владимир Арсениевич (Сърбия) - писател, преводач, редактор, публицист и творчески директор на фестивала "Крокодил"; Владимир Янковски (Северна Македония) - писател, преводач, редактор в издателство "Готен"; Кейт Грифин (Великобритания) - програмен директор на Националния център за писатели в Норич, литературен консултант с проекти в Средния Изток, Европа, Азия и Латинска Америка и Хана Комар (Беларус) - поетеса и активистка. Модератор на дискусията ще бъде Яна Генова - литературен мениджър, директор на Фондация "Следваща страница" и инициатор на Къщата за литература и превод.

Ноемврийските "Литературни срещи" ще проследят процеси, които днес виждаме като тенденции. Как литературата взаимодейства все по-интензивно с днешното е сред съществените въпроси, които дискусията поставя. Участниците в нея ще дискутират още: как "действителният случай" влияе и навлиза в художествения процес; наистина ли се пише все повече нехудожествена литература; предпочитан жанр ли е "автофикцията", която тази година стана още по-обсъждана и заради това, че Нобеловата награда за литература бе присъдена на Ани Ерно.

Още

Олга Токарчук: Литературата също може да бъде бунт

Олга Токарчук: Литературата също може да бъде бунт

Ще бъде обърнато внимание на популярността на антиутопиите, екофикцията, научната фантастика, които създават възможните бъдещи светове, но всъщност третират проблемите на настоящето; какво променят войната, пандемията, екологичните теми, бежанските кризи в литературата; допълнителна стойност ли дава включването на реалното в художественото произведение; може ли авторите да пишат за неща, които не са преживели.

Към тази голяма тематична територия ще бъдат поставени и въпроси, свързани с интересни примери за литературните събития днес и какво се промени след две години без почти никакви живи срещи с публика. Динамична и интересна, дискусията ще бъде покана за разговор както към литературните професионалисти, така и към широката публика, която следи съвременната литература.

Литературната среща ще бъде на английски език, без допълнителен превод. Събитието е със свободен достъп.

И тъй като "Прочети София" винаги опитва да разшири дискурса, разговорът ще продължи и в подкаста на Ratio - inter alia с Васил Лозанов с броеве, посветени по-тясно и специфично на някои от обсъжданите теми. Епизодите са съвместна инициатива на Ratio и "Литературни срещи" и първият ще бъде достъпен до броени дни. Негов гост е поетът и журналист Димитър Кенаров.

Още

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

Нобеловата лауреатка Олга Токарчук ще е почетен гост на "Литературните срещи"

"Литературните срещи" през ноември ще завършат с Литературен куиз, който ще се проведе отново на 16 ноември от 20:30 ч. на Сцена бар в "Топлоцентрала". Куизът ще продължи темата за актуалността в литературата и въпросите в него ще са предимно свързани със съвременни автори и произведения. Той ще включва четири кръга върху съвременната литература. Отбори между двама и пет човека могат да се записват предварително.

Куизът ще бъде на български език, но въпросите ще бъдат превеждани и на английски език, тъй като участниците в дискусията ще имат свой отбор. Създатели на куиза са ТривиЯл, а водещи ще бъдат Гергана Гълъбова и Страцимир Ботев. Наградите ще са предоставени от Фондация "Прочети София", Ratio и издателство "Колибри".

Организатор на поредицата от събития "Литературни срещи" е Фондация "Прочети София".

"Литературни срещи" 2022 са част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г. и се осъществяват с финансовата подкрепата на Национален фонд "Култура", Министерство на културата, Столична програма "Култура".

Партньори на "Литературни срещи" са Фондация "Следваща страница", Къща за литература и превод, Ratio, издателство "Колибри".

Събитието е част от проекта на RECIT "Превод в действие"/Translation in Motion, съфинансиран от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз и от Национален фонд "Култура".

Още

Литературни маршрути за Георги Рупчев, Светослав Минков и нощна поетична обиколка из София

Литературни маршрути за Георги Рупчев, Светослав Минков и нощна поетична обиколка из София

Още

 Четвърти сезон на "Литературните маршрути" и представяне на поетическа антология "Скритите букви"

Четвърти сезон на "Литературните маршрути" и представяне на поетическа антология "Скритите букви"

Още

"Прочети София" с новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

"Прочети София" с новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

Още

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Чешкият писател и преводач Мартин Данеш ще гостува с представяне на романа си "Прекършените думи"

Това ще се случи на 5 декември от 18..00 часа на ет.4 в НДК в рамките на Софийския международен панаир на книгата

"Слънчево изгригване" за любовта: Четеш и забравяш, че е Тя. Нагазваш в себе си

Стихотворенията на Павлина Михайлова са вдъхновени от срещи в непознати страни, преживявания в планината, както и от гмуркания в света на любовта, раздялата и отчаянието

Кино между страниците

Предлагаме ви 10 заглавия, които ще ви помогнат да разберете повече за историите, които стоят зад великото кино

Детският литературен фестивал стартира след седмица

Тематичен фокус този път са скандинавските страни, а мотото е "Създаваме истории. Създаваме история."

Почина писателят Джон Никълс

Авторът на "Войната в бобовите полета на Милагро" и "Стерилната кукувица" си отиде на 83-годишна възраст

"Направи си сам приказка" – обновено издание на любимата творческа игра

Творческата игра е вдъхновена от "Граматика на фантазията" от Джани Родари