Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

София Стоянова - внучка на Радой Ралин: Дядо ми е бил гласът на истината по столичните улици

100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАДОЙ РАЛИН

София Стоянова - внучка на Радой Ралин: Дядо ми е бил гласът на истината по столичните улици

"Домът ни беше като една неформална "софийска чайна", където са се събирали творци, интелектуалци и политици", разкрива младата писателка

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg/Снимки: Личен архив

Макар и само 26-годишна, София Стоянова (1995) вече подготвя автобиографичната си книга "Две лица". Съставител е на книгата с избрано творчество на Радой Ралин "Късно откритие" и е създател на сайта https://sophiastoyanova.com/.

Открива интереса към творенето в много ранна възраст. Според нея, наследява любовта към писането и работохолизма от дядо си.

Представяме ви София в едно специално интервю за Impressio за родовите корени, за преоткриването на себе си, за любовта към литературата и родината, наследена от Радой и рода им, потомък на сливенския Таньо войвода, участвал в подготовката на Априлското въстание.

"Гордея се с дядо ми за това, че не се е страхувал да каже какво мисли, дори и в най-смутните времена. При него никога не е имало втори план - всичко, което е мислил, го е казвал.

Радой Ралин (Източник: Държавна агенция "Архиви", Фонд "Радой Ралин")

Гордея се, че е отишъл като доброволец във Втората световна война.
Гордея се с всичко, което e направил - в литературата, киното, музиката.
Гордея се с неговите "Люти чушки", които е издал без да му мигне окото, въпреки, че след това е преследван от властта, а тиражът е бил изгорен.
Гордея се, че отказа онази кола, която Слави Трифонов искаше да му подари - вместо да я приеме, каза че я дарява за линейка.

Гордея се, че е "непоклатим, като опорна точка", изповяда внучката на големия Радой, по повод 100-годишнината от рождението му.

София Стоянова (Снимка: Личен архив)

- Кога разбра кой всъщност е дядо ти, София?
- Започнах да осъзнавам общественото значение на личността на дядо ми в периода 2003 -2005 година. През 2003-та у нас идваше екипът на Илко Дундаков да снима документалния филм "Радой Ралин и времето". Аз по това време бях на 7 години и със семейството ми живеехме заедно с Радой в дома му до хотел "Плиска".

На 21-ви юли 2004 г., когато той почина, аз бях на 8. Вече знаех, че е бил значим човек, и че се е занимавал с литература. През август 2004 - един месец след смъртта му, написах детска приказка, в която се разказва за извънземна зоологическа градина. Тогава реших да стана писателка като него. (смее се)

През лятото на 2005-та година отбелязвахме една година от кончината му и имаше прожекция на филма "Радой Ралин и времето" в Дома на киното. Салонът беше пълен. Баща ми много беше харесал един ред от мое стихотворение:

"Всеки всички трябва да обича,
за да може той на Господ да прилича."

и го беше отпечатал на някои от анонсите за прожекцията. Бях много горда с това и за пръв път почувствах какво означава хората да прочетат нещо, написано от мен.

С началото на моето тийнейджърство, аз започнах да се занимавам с личността на Радой като дисидент, да изучавам биографията му. Започнах да чета огромното му творчество, което се разпростира в 60 години труд и няколко различни жанра и форми.

Димитър Аврамов и Борис Христов в кабинета на Радой Ралин (Източник: Държавна агенция "Архиви", Фонд "Радой Ралин")

Имах честта и да се запозная с част от неговите приятели като Милчо Левиев, Джони Пенков, Йордан Василев и др.

Още

Учредиха награда за епиграма "Крилатия козел" в памет на Радой Ралин

Учредиха награда за епиграма "Крилатия козел" в памет на Радой Ралин

- Какво още са ти разказвали майка ти и баща ти за Радой?
- Всичко, което знам за Радой, е от майка ми, баща ми, баба ми и всички негови приятели, с които съм разговаряла. Книгите, които са ориентир за мен са: "Хора и срещи по моя път" на Вълчан Хаджи-Вълчанов (негов биологичен брат), в която той разказва подробно фактите около осиновяването на дядо ми. Другата е литературните анкети с Радой Ралин "Просто живях", събрани от Вихрен Чернокожев. Много ценна за мен книга е "Радой - смутителят на реда и тоягата на властта", написана от родителите ми Таня и Стефан. В тези три книги най-подробно са описани факти от биографията на дядо ми.

Синът на Радой, Стефан, и снахата Таня, родителите на София (Снимка: Личен архив)

Баща ми винаги е гледал на Радой с голяма обич, уважение и страхопочитание. Той е бил негов духовен учител. Наричаше го "фадъра".

До ден днешен знае неговите епиграми наизуст. Може веднага да разпознае стиховете, които не са написани от Радой, а само са му приписвани ("Ванка с танка", "Безглаголното стихотворение" и др.).

Баща ми е гледал на Радой от детския си хоризонт. Разказвал ми е как той се е превръщал в магнит за хората по улиците на София.

Радой е бил като една "улична медия", привличал е цялото внимание в градския транспорт - говорил е на висок глас нещата, които никоя медия по това време не би посмяла да напише и "изрече".

Вляво: Радой Ралин и Борис Димовски в Галерия "Райко Алексиев" (Източник: Държавна агенция "Архиви", Фонд "Радой Ралин")

Майка ми като млада снаха е сервирала чай на приятелите на Радой в хола на нашия дом. Идвали са и канени, и неканени - всякакви хора.

Понякога гостите са чакали Радой да си дойде с часове и в това време тя е разговаряла с тях. Домът ни е бил като една неформална "софийска чайна", където са се събирали творци, интелектуалци и дори политици: Атанас Далчев, Александър Геров, Валери Петров, Борис Априлов, Генко Генков, Никола Фурнаджиев, Димитър Аврамов, Николай Генчев, Джони Пенков, Блага Димитрова, Борис Христов, Желю Желев, Петър Стоянов и много други.

И до ден днешен, живеейки в този дом, аз усещам тяхната енергия и обожавам да каня гости.

От ляво надясно Божидар Кунчев, Борис Христов, Проф. Димитър Аврамов, Йордан Радичков, Любен Дилов - баща, Радой Ралин, неразпознат (Източник: Държавна агенция "Архиви", Фонд "Радой Ралин")

- Животът на баща ти Стефан е бил доста тежък...
- Баща ми е много сърцат човек - състрадателен милосърден и добър. Има таланта да бъде художник, но по времето на социализма, не са го допуснали да учи. Освен това е бил следен от ДС под псевдонима "Прилеп" и агентите около него са му погаждали всякакви номера.

В момента работи в Нидерландия, работи какво ли не, но винаги с достойнство и гордо вдигната глава. Той ми е показал, че няма срамна работа, независимо потомък на чий род си.

Баща ми ми разкри колко важен е природосъобразният живот. Това му помага да се справя с всичко.

- Сега вече с какво се гордееш с дядо ти?
- Гордея се с него за това, че не се е страхувал да каже какво мисли, дори и в най-смутните времена. При него никога не е имало втори план - всичко, което е мислил, го е казвал.

Още

97 години от рождението на сатирика Радой Ралин

97 години от рождението на сатирика Радой Ралин

Гордея се, че е отишъл като доброволец във Втората световна война.
Гордея се с всичко, което e направил - в литературата, киното, музиката.

Гордея се с неговите "Люти чушки", които е издал без да му мигне окото, въпреки, че след това е преследван от властта, а тиражът е бил изгорен.
Гордея се, че отказа онази кола, която Слави Трифонов се искаше да му подари - вместо да я приеме, каза че я дарява за линейка.
Гордея се, че е "непоклатим, като опорна точка."

- Какво ти се иска да кажеш на дядо ти днес?
- Бих му благодарила за паметта, която ни е оставил! Бих му благодарила, че е спрял родителите ми да емигрират като млади, Защото е искал с брат ми и сестра ми да се родим в България и да опознаем българската литература. И аз днес никога не бих напуснала България, защото споделям любовта на дядо ми към родината. Все пак нашият род е наследник на сливенския Таньо войвода, който е участвал в подготовката на Априлското въстание.

София Стоянова (Снимка: Личен архив)

- Какво би попитала дядо си?
- Радой щеше да е първият човек, на когото щях да покажа ръкописа на автобиографичната ми книга "Две лица" и да поискам професионален съвет. В днешно време черпя творчески съвети само от книгите му. Като например:

"Писателю, бъди чевръст дух!
Къде ти подтекст в тая глъч.
Бъди достъпен като въздух,
бъди директен като лъч!"

- Как се роди идеята за книгата ти "Късно откритие"?
- Това беше през далечната 2011-та година, когато бях на 16 години. Една вечер за пръв път зачетох Tом Първи от изданието на "Български писател" - "Радой Ралин - избрани творби в два тома". Този том с поезия е отпечатан през 1984 и съдържа всички поетични стихосбирки на Радой до този момент.

Това издание така ме грабна, че до сутринта го изчетох цялото. По това време имах навика да си записвам в една тетрадка цитати, които са ми допаднали. Същото направих и през тази вечер. Записаните цитати знам наизуст и до ден днешен. Ето част от тях:

"Дневният живот не стига вече.
А нощта поетите откриха.
Хубаво че я откриха."
"Свойството да се разочароваш,
то е твоето освобождение -
вятър, който саждите изтласква"
"А щастието за това е хубаво,
защото никога не те преследва"

Откриване на паметника на Радой Ралин 24.05.2012. От ляво на дясно: Мария Стоянова, София Стоянова, Стефан Стоянов, Георги Чапкънов, Константин Чапкънов (Снимка: Личен архив)

Тези стихотворения и цитати ме съпровождаха в живота дълго време след това и съм си ги повтаряла много пъти в различни ситуации.

През 2018-та година, 100-годишнината от рождението на милия ми дядо, вече беше в обозримо бъдеще. По този повод тогава реших да събера любимите ми негови стихотворения в книга. Това е моят начин да почета юбилея му. Работата по книгата ми отне 3 години и през ноември 2021 готовият подбор беше изпратен към издателство "Модерно изкуство".

Още

50 години след "Люти чушки" в Музея на хумора и сатирата

50 години след "Люти чушки" в Музея на хумора и сатирата

- А защо "Късно откритие"?
- Това е заглавието на едно стихотворение на Радой, което заема основно място в подборката ми:

"Светът променят мислите и думите,
но не шумът."

Смятам, че това е особено актуално в нашето време. В този век на излишни "шумове", младото поколение има нужда да преоткрие Радой и неговите послания.

- Какво още включва твоят подбор от творчеството на Радой?
- Радой Ралин вярва в безсмъртието на човешкия дух и в постоянното преоткриване на себе си. Идеите му се дообясняват помежду си в различните творби.

Подредих стихотворенията, съответстващо с биографията на Радой.

Подборът "Късно откритие" започва с ранните му, младежки стихотворения. Преминава през военните, от периода, когато е бил доброволец - военен кореспондент по времето на Втората световна войнa.

15 години след войната, Радой създава семейство и пише много прочувствени бащински стихотворения. Част от тях съм включила.

Следват философските стихотворения, които разкриват дълбочината и ерудицията на поета.

Радой Ралин (Източник: Държавна агенция "Архиви", Фонд "Радой Ралин")

В края на 60-те години комунистическият режим много загрубява и Радой не остава мълчалив към това. През 1969 година изгарят целия тираж на "Люти чушки" в пещите на Полиграфическия комбинат. Причината е карикатурата на Борис Димовски - прасе, чиято опашка удивително прилича на подписа на Тодор Живков, нарисувана като илюстрация към епиграмата "Сит търбух за наука глух".

А през януари 1969 г. Ян Палах се самозапалва в Прага в знак протест срещу нашествието на войски на СССР в Чехословакия. Този героичен акт е вдъхновение за стихотворението на Радой "Реквием'69". Включила съм това стихотворение, както и други, които описват борбата срещу режима като "Стена на умрелия плач", "Антитеория на свободата" "Балада за Яна Язова", "Гладна стачка" и др.

Тези стихотворения са срещу злокобния режим, който смачква хората и след него остава само пепел и разрушение. Подобна ситуация като в момента в Украйна.

Включила съм и стихотворения, посветени на приятелите на Радой, както и такива, с които се прекланя пред велики български и световни творци: Кирил Христов, Николай Лилиев, Аристофан, Джонатан Суифт, Петрарка, Мигел Де Сервантес. Не пропуснах и поредицата, написана за задочната любов на Радой и Лаура - неговата муза от Италия.

Вдясно: Радой Ралин, Йосиф Петров, Кеворк Кеворкян с Надежда Дженева на бул. “Витоша”, галерия “Отечество Радой Ралин (Източник: Държавна агенция "Архиви", Фонд "Радой Ралин")

Работейки по книгата установих, че в късните си стихотворения Радой става виртуоз на езика, а символите, които използва, достигат върховете на българската поезия.

Още

 Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

- Освен с "Късно откритие", как ще отбележите 100-годишния юбилей от рождението на Радой Ралин?
- Първата книга, която излезе по този повод беше "Просто живях".

Вече на пазара е юбилейният том, озаглавен "Събрано", от издателство "Милениум".

На 27 април от 19:30 ще се състои спектакъл, посветен на Радой, в Сатиричния театър - "Една красива грешка".

На 29 април в Столичната библиотека ще има литературна конференция, организирана от професор Божидар Кунчев.

Още

Четирима президенти откриха паметна плоча на д-р Желю Желев в родното му село

Четирима президенти откриха паметна плоча на д-р Желю Желев в родното му село

След 23 април на всяка лампа на алея "Яворов" в Борисовата градина, ще има залепено по едно стихотворение или епиграма на Радой. Нарекла съм този пърформанс - "Поетична разходка с Радой Ралин".

Освен това точно в навечерието на 100-годишнината, създадох сайта radoyralin.com, който ще бъде администриран от семейството.

А една от целите ми за 110-годишнината е да инициирам създаването на филм по сценария на Радой Ралин "Аз съм Левски".

Тази година предстои да излезе още една книга с подбор на лирика на Радой - съставена от Божидар Кунчев.

Моят подбор навярно няма да е толкова професионално изпипан, колкото другите два, но е направен от сърце и с уважение и любов към великия ми дядо...

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Още

"Война" на Яна Язова излиза след 20 години пауза

"Война" на Яна Язова излиза след 20 години пауза

Още

"Да се усмихнем заради Борис Димовски" - изложба в чест на именития ни художник

"Да се усмихнем заради Борис Димовски" - изложба в чест на именития ни художник

Още

Блага Димитрова: Пази се от кротките, като от лавина!

Блага Димитрова: Пази се от кротките, като от лавина!

Още

Президентът Петър Стоянов се вгледа в "България през стъклото на времето"

Президентът Петър Стоянов се вгледа в "България през стъклото на времето"

Коментирай 42

Календар

Препоръчваме ви

След ИКАР-ите: Владимир Пенев, Маргита Гошева и Мария Бакалова пред Dir.bg (снимки)

Трябва да се научим да прощаваме на себе си, а след това на всички останали", каза Владимир Пенев, а Маргита Гошева допълни: "Нека зрителите ходят с удоволствие на театър, защото ще получат цял набор от емоции, които рядко присъстват толкова синтезирано в ежедневието ни"

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства