Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Президентът Петър Стоянов се вгледа в "България през стъклото на времето"

СВИДЕТЕЛСТВА НА ВРЕМЕТО

Президентът Петър Стоянов се вгледа в "България през стъклото на времето"

Фондацията на Антонина Стоянова - "Ценности" представи в Националната галерия Квадрат 500 завладяваща фотоизложба и филм

Президентът Петър Стоянов с Богдана Карадочева и бившия премиер Филип Димитров (Снимка: Фондация "Ценности")

С класическа музика, изпълнена на електронни инструменти от трио "Хипнотик", бяло сладко и бабини банички бе открита фотоизложбата "България през стъклото на времето", организирана от фондация "Ценности" и нейният председател Антонина Стоянова в Националната галерия Квадрат 500. Изключителен спомоществувател на експозицията е бизнесдамата Нели Беширова.

Още

Фондацията на Антонина Стоянова представя "България през стъклото на времето"

Фондацията на Антонина Стоянова представя "България през стъклото на времето"

Причудливото на пръв поглед съчетание между съвременни технологии, музика и национални гозби е търсено и оправдано, защото проектът елегантно и ненатрапчиво съчетава фотоси със сюжети от българския бит от края на 19-и и началото на 20-и век с родова история, преминала през различни епохи и държави и акостирала в нашата съвременност.

Антонина Стоянова на откриването на фотоизложбата "България през стъклото на времето" (Снимка: Фондация "Ценности")

Историята на стъклените плаки, залегнали в основата на изложбата, е готов сюжет за игрален филм: Марко Близнаков от Стара Загора е изпратен да специализира пристанищно дело в Триест от княз Фердинанд, след като е завършил инженерни науки в Гент, Белгия. Там се влюбва в състоятелната италианка Петронила Венециани, която го придружава в Бургас, докато той участва в изграждането на местния порт. Там се раждат две от децата им. Семейството се връща в Триест, където във вила "Венециани" живеят заедно с фамилията на прочутия писател Итало Звево, женен за сестрата на Петронила - Ливия. Двамата баджанаци отварят клон на фабриката на тъста си в Англия, където се запознават с един от създателите на модерния роман Джейм Джойс. Канят го в Триест. Той остава там 11 години и този период се смята за най-плодотворния в творчеството му - започва да пише знаковия си роман "Одисей", издава "Портрет на художника като млад" и... преподава английски на две от дъщерите на Марко Близнаков.

Трио "Хипнотик" на откриването на фотоизложбата в Квадрат 500 (Снимка: Фондация "Ценности")

Българинът става почетен консул на родината си в Италия и поръчва стъклени плаки (предшественици на диапозитива), за да изнася с тях сказки за красотите на България и нейния бит. Те се пазят в семейство Близнаков като родова реликва, синът му Никола - също почетен консул, продължава традицията, а неговата дъщеря Надежда, решава да ги дари на отечеството на своите предци. Ирина Дилкова, бизнесдама и журналистка, свързва г-жа Близнаков с Антонина Стоянова (първа дама през 1999 година). Цели 20 години стъклените плаки очакват своята среща с българската публика. Моментът настъпва, когато известният фотограф Иво Хаджимишев предлага да ги дигитализира. Така съвременните технологии целуват старинните кадри.

Режисьорката Милена Кънева, автор на награждавани документални творби, заминава с Ирина Дилкова за Италия за кратко интервю с дарителката Надежда Близнаков, но 95-годишната дама изважда такива изумителни спомени от раклата на родовата памет, че кратката версия на филма "Съкровище в сърцето" става 20 минути. Лентата ще се прожектира непрекъснато по време на изложбата чак до закриването й на 7 април и е част от дългосрочен проект за пълнометражна творба.

Италианският посланик Стефано Балди на откриването на "България през стъклото на времето" (Снимка: Фондация "Ценности")

Историята, подобна на приказка, привлече за откриването на изложбата в Зала 19 на Националната галерия Квадрат 500 стотици почитатели на автентичното и българското, сред които президентът Петър Стоянов, експремиерът Филип Димитров, бившият вицепремиер Даниела Бобева, посланикът на Италия в България Стефано Балди и бъдещият посланик на страната ни в Рим Тодор Стоянов, настоящ заместник-министър на външните работи. Почетни гости бяха трите дъщери на Надежда Близнаков - графините Даниела, Кристина и Николета ди Микели Витури, пристигнали специално за събитието от Италия.

Графините Даниела и Николета ди Микели Витури на откриването на "България през стъклото на времето" (Снимка: Фондация "Ценности")

Кураторът д-р Райна Дамяни, водеща на предаването за култура по Дарик радио "В часа на синята мъгла", е преплела в изложбата старинен полъх с присъствието на оригинали на стъклените плаки, предоставен от Иво Хаджимишев, германски фотоапарат, подобен на онзи, с който са били заснети, дигитализираните от него изображения и отпечатаните върху текстил "обвивки" на диапозитивите - дипломатически грами, съобщения на световни агенции, свързани с България от 20-те и 30-те години на 20-и век.

Директорката на Националата галерия Квадрат 500 Яра Бубнова открива експозицията (Снимка: Фондация "Ценности")

Директорът на Националната художествена галерия и Квадрат 500 Яра Бубнова откри изложбата "България през стъклото на времето", подчертавайки художествената и историческа стойност на артефактите в нея. Председателят на фондация "Ценности" Антонина Стоянова благодари на екипа, осъществил проекта, на дарителите семейство Близнаков, и заяви: "От деня, в който се роди идеята за нея, ние искахме тази изложба да е нестандартна като замисъл, новаторска като концепция и съвременна като реализация. Надявам се чрез необичайните експонати, макар и само за час, всички ние да отправим поглед назад към едно време, което понякога сякаш забравяме, но което би могло да бъде богат извор за самочувствието ни на българи". Президентът Стоянов поднесе на съпругата си огромен букет, който дъщеря им Теофана и синът Стефан са поръчали за тържествения повод на майка си.

Още

Директорката на НХГ Ярослава Бубнова: 2019-а ще ознаменуваме с участието си на Венецианското биенале

Директорката на НХГ Ярослава Бубнова: 2019-а ще ознаменуваме с участието си на Венецианското биенале

Със специална благодарност към спомоществувателя на изложбата Антонина Стоянова даде думата на бизнесдамата Нели Беширова. В емоционалното си слово тя благодари за привилегията да помогне за връщането на тази светиня в България и подчерта, че "трябва да помним миналото си, за да имаме бъдеще".

Нели Беширова е известна не само със сериозното си присъствие в българската енергетика, но и с щедрото си сърце. Тя е виден меценат и съпродуцент на успешния филм "12 А", спонсор на автомобилния състезател Григор Григоров и на волейболен отбор, автор е на детската книжка "Умно дете си ти, Тино", публикувана в сътрудничество в УНИЦЕФ и на епистоларния роман "Любов и его", издаден от "Български писател". Член е на международния ПЕН-клуб.

Не по-малко разчувстващи бяха думите на Даниела ди Микели Витури, една от дъщерите на Надежда Близнаков, която призна, че малко преди да тръгне за София е заснела видео с майка си, която казва "Щастлива съм, че доживях до 95, за да мога пак да говоря за България".

Всички присъстващи с интерес изгледаха филма "Съкровище в сърцето", а след това дълго споделяха впечатления от изложбата и от наситените с информация пояснителни текстове към снимките, написани от консултанта на проекта, етнолога Анелия Милушева.

Екипът на проекта "България през стъклото на времето" (Снимка: Фондация "Ценности")

Събитието на фондация "Ценности" в Зала 19 на Квадрат 500 събра на чаша вино много гости, сред които астролога Светлана Тилкова-Алена, Педя човек-лакът брада Слава Рачева, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, актрисата и поетеса Ана-Мария Гюзелева, тв водещата Искра Ангелова, политическия анализатор Алекс Алексиев, арх. Стефан Добрев, почти целия състав на италианското посолство и представители на италиански институции у нас, интелектуалци, журналисти и ценители.

Снимки Кайя Христова, Мари Къналян

Коментирай 30

Календар

Препоръчваме ви

"Магнолии" - дебютна фотографска изложба на Валентина Владимирова

Официалното откриване ще бъде на 8 март от 19:00 ч. в BECA Center of Visual Storytelling /Café Synthesis

Испанското посолство представя в Пловдив фотографска изложба "Испания и България. Заедно в Европейския Съюз"

Откриването е на 7 февруари 2024 г. в 12.00 часа в Дом на културата "Борис Христов". Изложбата може да бъде разгледана до 23 февруари.

"Пътуване до Азербайджан" - част от фестивала Sofia MENAR

"Тези кратки пътешествия из труднодостъпните кътчета на Азербайджан ме принудиха да се обърна към документалната същност на фотографията", споделя Арслан Ахмедов

Фотографът Симон Варсано отваря ново пространство за култура

"Като фотограф, снимал еднакво дълго аналогово и дигитално, смятам, че е важно да не развиваме консуматорство в начина, по който снимаме.", казва фотографът

Световноизвестната фотографка Кристина де Мидел гостува в София

На 25 януари, в Националната художествена галерия - Двореца, се открива изложбата "По ръба на реалността"

Конкурс за фотография и рисунка "Божурът среща розата"

Поводът на конкурса е годишнината от установяването на българо-китайските отношения