Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Посланикът на Южна Корея: Искам България да стане популярна дестинация за корейците

НА ФОКУС

Посланикът на Южна Корея: Искам България да стане популярна дестинация за корейците

Какво накара Н.ПР. Ли Хо-шик да напише книга за България и защо Созопол е любимото му място?

Н.ПР. Ли Хо-шик - пълномощен посланик на Република Южна Корея в България (Снимка: Иван Григоров)

Ли Хо-шик е пълномощен посланик на Република Корея в София от няколко години. По думите му, намира много позитивни общи черти между двата народа и се възхищава на природата на страната ни. Споделя, че не е преживял културен шок след идването му в България, която е първата страна в Европа, в която идва като дипломат.

Съвсем наскоро пише т.нар. от него "книга на приятелството" между Корея и България "Hi Sofia", в която развежда из любимите му места в България и ги представя на корейците, за да може "България да бъде по-позната дестинация".

Н. ПР. посланик Ли Хо-шик в разговор за Impressio за съвременните предизвикарества пред страната и любимите му места в България (Снимка: Иван Григоров)

Разговаряме за традиците на Южна Корея в празнуването на новогодишните празници, за тайната на добрия начин на живот на корейците, надеждата за обединение на Южна и Северна Корея и защо и как светът полудя по К-поп културата.

Още

Голямото К: Магията на Южна Корея

Голямото К: Магията на Южна Корея

- Ваше превъзходителство, защо светът така заобича поп културата на Южна Корея? На какво отдавате този глобален феномен?
- К-културата е корейската култура, едно голямо споделено събитие, станало феномен около 2000 година, когато корейското правителство подсили творческия дух на корейците с подкрепа за тази развлекателна индустрия. Това беше политическо решение във време, когато в края на 90-те Южна Корея беше в икономическа криза.

Не бих нарекъл избухването на корейската култура по света проект, но това беше част от идеята ни за свободна икономика, демокрация и популярна култура.

К-културата включва не само музика и К-поп и определен стил, но и филмовите драми, храната.

KBS, корейската национална телевизия, избраха осем групи, които да се състезават в Световния К-поп фестивал, една от тях в надпреварата е българска и предстои да разберем резултата.

Според мен трите важни стълба за развитие на Корея са: икономическо развитие, демократизация и развитие на корейската култура.

Н.ПР. Ли Хо-шик в интервю за Impressio - защо Корея е толкова глобален феномен на поп културата и как се поддържа такова осъзнато гражданско общество? (Снимка: Иван Григоров)

- Вие говорите за трите важни стълба за развитие на Южна Корея, кои са най-големите предизвикателства за страната Ви в момента?
- Това е труден въпрос. Корея е държава, която основно се занимава с търговия. Нашето икономическо развитие се основава на свободната търговия.

Световният ред за свободната търговия в момента е застрашен от различни фактори, например конфликта между САЩ и Китай, има закон за намаляване на инфлацията, има обърквания на международните доставки заради войната в Украйна.

Винаги ще държим на стабилността, просперитета, мира и ще се позоваваме на Тихоокеанската стратегия за развитие.

Н.ПР. Ли Хо-шик в интервю за Impressio - защо Корея е толкова глобален феномен на поп културата и как се поддържа такова осъзнато гражданско общество? (Снимка: Иван Григоров)

Още

Южна Корея увеличава финансирането на сериали

Южна Корея увеличава финансирането на сериали

- Къде се намира Южна Корея като позиция в тази глобална ос между САЩ и Китай? Политическите убеждения са важни, но географията също.
- Това според мен не е въпрос на избор. Ние сме съюзници с Америка, но с Китай имаме наистина голяма географска близост.

Северна Корея също е играч, ние сме между всички тези важни фактори и трябва да се съобразяваме с тях.

- Направи ми силно впечатление високата степен на гражданска осъзнатост в Южна Корея. Хората спазват реда, това е като тяхна кауза - за всеобщото благополучие. Как се постига такова гражданско общество?
- Ние сме държава, която след Корейската война, започва от нулата, за да постигне някакво развитие.

Важно за нас беше наистина икономическото развитие, развитието на бизнеса, фирмите.

Другото е желанието ни за демокрация от самите граждани. Мисля, че това е в основата на развитото ни гражданско общество - стремежът на самите корейски граждани към демократичност.

Н.ПР. Ли Хо-шик - пълномощен посланик на Република Южна Корея в България (Снимка: Иван Григоров)

Още

Фотографии от Северна Корея: как живеят хората там

Фотографии от Северна Корея: как живеят хората там

- Имате вече достатъчно впечатления от България, как мислите, има ли интерес от корейски фирми, компании, не само технологични, да инвестират в страна като България?
- 30 години след установяването на дипломатическите ни отношения, смея да твърдя, че има голям напредък в обмена на високо ниво в сферата на културата, образованието, спорта и регионално развитие.

Икономическият обмен между двете държави за жалост обаче е по-слабо развит.

Инвестициите на корейските фирми в България все още не са много активни.

Има потенциал за икономическо развитие, например в сферата на зелената енергия, слънчевите батерии, както и IT-сектора, който в България е много силен, медицина, козметика, инфраструктура и авточасти. За нас обаче е важен и туризма.

България има много прекрасна природа, исторически забележителности, хубаво море, курорти, ски курорти, минерална вода. Затова очаквам все повече туристи от Южна Корея да посещават България след пандемията от ковид.

Н.ПР. Ли Хо-шик в интервю за Impressio - защо Корея е толкова глобален феномен на поп културата и как се поддържа такова осъзнато гражданско общество? (Снимка: Иван Григоров)

Още

Корейското кимчи или философията на една туршия

Корейското кимчи или философията на една туршия

- Разкажете за този интересен от наша гледна точка закон, който ще прави корейците с около две години по-млади. Каква е системата на Корея за отчитане на възрастта?
- Има такъв корейски обичай, в който ние възприемаме живота на бебето в корема на майката като една година. Когато се ражда бебето, то се записва, че вече е на 1 година. Корейското правителство реши да хармонизира начина, по който броим годините и да ги обнови така, че да сме като всички останали по света, затова сега ще бъдем с две години по-млади. 

- Кое е онова, с което искате чужденците да свързват Южна Корея?
- Определено имаме прилики с България. Корея е държава с много културна история, имаме наследство, с което се гордеем. Например азбуката.

Винаги сме си пазили идентичността, ние сме полуостров и винаги сме били изложени на различни влияния, България също е част от Балканския полуостров и мисля, че имаме сходни исторически прилики за защита на държавите ни от различни сили за запазването на културата ни.

Н.ПР. Ли Хо-шик - пълномощен посланик на Република Южна Корея в България (Снимка: Иван Григоров)

- Намираме се на прага на Нова година, как корейците празнуват празника традиционно?
- Имаме два пъти Нова година.

Преди модернизацията, Нова година за нас беше по лунния календар, но след нея обаче започнахме да празнуваме и на 1 януари като по света. Тоест ние празнуваме и двете. Новата година по лунния календар е по-скоро нещо като национален празник, по-семеен, много корейци пътуват, прибират се у дома, за да празнуват.

Още

Столичен куклен театър с гастрол в Южна Корея

Столичен куклен театър с гастрол в Южна Корея

- Какво правят корейците на 1 януари, как празнуват, различно ли от Европа?
- В Сеул например на площада се събират много хора, има голяма камбана, която започва да звъни, когато настъпва новата година и хората празнуват заедно. В различните градове също така хората се събират заедно навън, по площади, открити пространства, за да празнуват заедно и да чакат заедно настъпването на новата година.

Н.ПР. Ли Хо-шик - пълномощен посланик на Република Южна Корея в България разказва за любопиството си към България и защо реши да напише книгата "Hi Sofia" (Снимка: Иван Григоров)

Още

BTS се завърнаха на сцената в Сеул (видео)

BTS се завърнаха на сцената в Сеул (видео)

- Каква е тайната на здравословния начин на живот на корейците? Освен, че храната е много здравословна, в Корея изключително впечатление ми направи добрият, здрав, външен вид на хората.
- Трябва наистина да подчертая здравословната храна.

Корейците хапват много ферментирали храни, които са много полезни. В България ми прави впечатление, че също се ядат много такива храни.

Второто е, че корейците много държат на външния си вид, това е нещо много важно.

Затова козметичната индустрия е толкова развита. Третото е обичта на корейците към природата и разходките в нея.

Тези три компонента за от най-важно значение за качеството на живота.

В Корея има едно ново поколение, наречено MZ, което забелязваме, че обръщат внимание към себе си, към собственото си развитие, креативност и нещата, които искат да правят. MZ са хората между тийнейджъри до тези в късните 30 години. Всички те се чувстват свободни да избират сами смисъла на това, което ги прави щастливи като хобита.

- Вие имахте ли културен шок от нещо, когато попаднахте в България?
- Първият ми изобщо мандат като посланик е в България. Така за първи път бях в Европа, но мисля, че получих културен шок в позитивен смисъл.

Първото ми впечатление от България беше красивата природа, както и оптимистичния живот на българите.

Както сте видяли в Корея, там няма свободно място, навсякъде се строят сгради.

Малко извън София, в България има много хубави земи. Смятам, че корейците не знаят много за България и ми се иска това да се промени, затова реших да напиша книга, в която разказвам за страната Ви от опита, който имам от няколко години тук. В Южна Корея досега не е имало подобна книга за България, която да разказва любопитни факти и да запознае корейците със страната Ви.

Н.ПР. Ли Хо-шик в интервю за Impressio разказва за книгата си "Hi Sofia" (Снимка: Иван Григоров)

- Какво беше основното, което Ви накара да напишете книгата "Hi Sofiа"?
- Основната ми отправна точка беше, че корейците знаят много малко за България и затова исках да оставя някакъв архив, който ще помогне за това, те да опознаят по-добре тези места.

Искам България да стане популярна дестинация за корейците.

Финалната цел на книгата ми е всъщност приятелството между Корея и България. Искам това да бъде книга на приятелството.

Още

BTS обяви първи концерти на живо в Сеул от началото на пандемията

BTS обяви първи концерти на живо в Сеул от началото на пандемията

- Кои са местата, които разглеждате във Вашата книга?
- Имах съвети от мои колеги, че книгата трябва да включва не само текст, но и снимки.

За тази цел аз използвах моите собствени снимки на места, които съм посетил из България.

По принцип имам голям интерес към историята и съм вкючил много важни и любопитни моменти от българската история, поне такива, които мен са ме впечатлили. Фокусът, разбира се, върху свободата на България.

Н. ПР. посланик Ли Хо-шик и Юлия Владимирова (Снимка: Иван Григоров)

- Кое Ви е любимото място в България?
- Любимото ми място в България е Созопол.

Аз съм роден в град в Корея, който е на брега на морето и затова много обичам морето и плуването. Созопол е градът, който съм посещавал най-много по време на престоя ми в България.

Още

Южна Корея ще постави флаг на Луната до 2032 г.

Южна Корея ще постави флаг на Луната до 2032 г.

- Вероятно постоянно Ви питат този въпрос, но в Южна Корея ми направи впечатление колко много хората искат обединение някой ден със Северна Корея, имаше лека тъга, но и надежда, че един ден, при определени условия, това може би ще се случи... Какво мислите?
- Южна и Северна Корея дълго време имат историята на една държава. Ние говорим същия език.

Нашата история, традиции, народ, култура са общи.

Затова всички вярват, че един ден Корея ще бъде обединена. Обединението няма да бъде лесна работа, тъй като режимът в Северна Корея не полага усилия за икономическо развитие, също така не се съобразява с ограничаването на ядреното оръжие, продължава да разработва ракети...

Северна Корея трябва да прекрати военните си провокации, да спре разработването на балистични ракети и да се върне към диалога със света, ставайки член на международните демократични общества.

Тяхното поведение трябва да се промени и да положат усилия за развитие на гражданско общество.

Южна Корея има абсолютната воля да подкрепи Северна Корея, ако тя вземе решение по отношение на тези въпроси. В българския празничен календар има празник на Обединението. Надявам се един ден и в корейския календар да имаме празник на Обединието на Корея!

- Пожелавам Ви го и аз!

Интервю на Юлия Владимирова

Н. ПР. посланик Ли Хо-шик и Юлия Владимирова (Снимка: Иван Григоров)

Още

Тъга и критики в Сеул след смъртта на Ким Ки Дук

Тъга и критики в Сеул след смъртта на Ким Ки Дук

Още

В Сеул ще бъде открита изложбата "Буквите на България - Азбука на Европа"

В Сеул ще бъде открита изложбата "Буквите на България - Азбука на Европа"

Още

Филмът "Паразит": Асансьорът на сеулските неравенства

Филмът "Паразит": Асансьорът на сеулските неравенства

Още

Симфоничният оркестър на БНР с изключителен успех в престижната Лоте Хол в Сеул

Симфоничният оркестър на БНР с изключителен успех в престижната Лоте Хол в Сеул

 

 

Коментирай 22

Календар

Препоръчваме ви

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli

JP3 - Живко Петров трио с премиера на "Beyond the Flesh"

На 13 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2024 триото ще представи композициите на Живко Петров от дебютния филм на Дими Стоянович "Плът"

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия