ХРАНА С ИСТОРИЯ
Корейското кимчи или философията на една туршия
Най-известната корейска храна по света е включена в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, а днес отбелязваме Световния ден на кимчи
Автор : / 6844 Прочита 7 Коментара
Приготвяне на кимчи (Снимка: iStock by Getty Images)По случай Деня на корейската туршия кимчи 22 ноември, Посолството на Република Корея организира събитие, с което показа как можем да изживеем приготвянето на кимчи и споделянето на зимнина, както и цялостната празнична атмосфера и вълнение, наречено "кимджанг".
От 2013г. "кимджанг" е практика, включена в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.
Снимка: iStock by Getty Images
За всеки един кореец "кимджанг" е повече от самото приготовление на кимчи, това е специалният момент от годината, в който цялото семейство се събира и забавлява.
Най-известната по света корейска дума е може би кимчи. Когато в Корея си правят снимки, казват не "зеле" като нас, а именно "кимчиии" (чието произнасяне води до усмивка).
Снимка: iStock by Getty Images
През вековете кимчито е придобило стойност, която включва в себе си различни по рода си корейски характеристики - от географията и климата, до националните специфики на хората по тези земи.
Всяка зима през ноември часовникът показва, че е време за подготовката на кимчи.
С ритуала, наречен "кимджанг", корейците показват не само колко важна част от тяхната култура е храната, но и солидарност, идентичност и важността от това да сме заедно и да не изпускаме близостта помежду си.
Шеф Виктор Жечев демонстрира как се приготвя традиционно корейско кимчи (Снимка: Юлия Владимирова)
Кимчи носи духа на солидарността, защото то се споделя с хората на масата, със съседите, с приятелите.
Корейците смятат, че дълголетието и красотата се дължат на благоприятните върху човека свойства на кимчи.
Значението на кимчи
Въпреки всички на света съществуващи видове ферментирали зеленчуци и кисело зеле, които са различни по своя характер - чешкото кисело зеле, германското, руското...кимчито се отличава по своя характер и е някак сантиментално за корейците.
Човечеството е намерило креативни начини да запазва храна за зимните месеци и това не е особено странно. Приготвянето на осолена храна или изсушаването на храна за запаси за зимата е начин да се преживеят по-тежките условия на този сезон и липсата на определени храни.
Какво ни трябва, за да се приготви едно кимчи?
На първо време ни трябва така нареченото у нас китайско зеле, което предстои да бъде овкусено със специфични подправки, които се различават значително от начина, по който например ние приготвяме кисело зеле.
За кимчито са нужни лют червен пипер, рибен сос, понякога сок от лук и чесън, настъргана ряпа, а може да се добават и джинджифил и ферментирали морски дарове.
Кимчи ферментира за 1-2 дни на стайна температура или по-бавно в хладилника.
Ако не е стерилизирано, кимчито трябва да се изяде за около седмица, тъй като продължителната ферментация повече от седмица влошава качеството му.
В зависимост от отделните райони, кимчи може да се приготвя по много различни начини, съществуват над 200 рецепти с голямо разнообразие и вариации. Ястието се консумира по всяко време на годината в Корея и като съставна част на всяко едно от трите ястия за деня.
Шеф Виктор Жечев демонстрира как се приготвя традиционно корейско кимчи (Снимка: Юлия Владимирова)
Ястието е толкова популярно, че е разработен специален вид, който да може да се консумира от първия корейски космонавт в Космоса.
По време на олимпиадата в Сеул, в Корея е отчетен бум на консумацията на кимчи, което го прави любимо ястие и на чужденците.
Кимчито в Корея се сервира ежедневно, но и по официални поводи като сватби, рождени дни, банкети, както и панахиди.
Въпреки, че в различните части на Корея, кимчито може да се различава и варира, то е най-важната част от наследяването на ритуала за приготвянето му. Рецептата на приготвяне се наследява от майки на дъщери и от свекърви на снахи.
Знанията и уменията за приготвяне на кимчи също така се предават между роднини, приятели, съседи, колеги.
Затова именно кимчи е не просто туршия за корейците. Кимчи е по-скоро връзката между хората и символизира това, че винаги е добре да споделяме и да бъдем солидарни - навън, на масата, независимо къде.
Приготвянето на кимчи носи радост, но и насърчава приготвящите го да се обръщат към природните продукти, които предлага сезона и животът им да бъде в хармония с тях.
Като неразделна част от корейската хранителна култура от хиляди години, кимчи се счита за символ на корейската идентичност и гордост.
Специфичната култура на кимчи и кимджанг произлиза от древните мъдрости и старите традиции на Корея, в които е положена много философия.
Кимчи е съответствие с древната философия ин и ян, петте елемента (дърво, огън, земя, метал и вода), лечебната храна, красотата, дейност, извършвана от общността, синовна почит и хуманистични ценности към ближния.
Ето защо кимчи не е просто храна на един етнос, а глобално културно наследство, което трябва да бъде запазено.