Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кралицата на корейската ъндърграунд сцена идва за първи път в България

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС

Кралицата на корейската ъндърграунд сцена идва за първи път в България

Внушителният спектакъл ДРАКОНИ на Еън-Ми А ще бъде представен на 3 юни от ONE DANCE WEEK

Спектакълът ДРАКОНИ на Еън-Ми А ще бъде представен на 3 юни от ONE DANCE WEEK (Снимка: Sukmu Yun)

Знаково име на корейския авангард, първият асоцииран артист на престижния Театър дьо ла Вил в Париж от азиатска държава и една от най-интересните фигури на съвременната танцова сцена, хореографът Еън-Ми А гостува за първи път в България. На 3 юни, от 19:30ч, в Дом на културата "Борис Христов", Пловдив, тя ще представи новия си спектакъл ДРАКОНИ / DRAGONS.

Завладяващо сценично творение с участието на млади танцьори от различни държави в Азия, ДРАКОНИ ни отвежда до магично и невиждано досега бъдеще. Спектакълът e една от най-големите продукции, част от дебютното пролетно издание на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK, което ще се проведе от 13 май до 6 юни.

Билетите за ДРАКОНИ са вече в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на EASYPAY в цялата страна.

Спектакълът ДРАКОНИ на Еън-Ми А ще бъде представен на 3 юни от ONE DANCE WEEK (Снимка: Sukmu Yun)

ДРАКОНИ

В свят, до известна степен вече доминиран от азиатската съвременна поп култура (от BTS до Black Pink и Squid Game), новият спектакъл на Еън-Ми А демонстрира младото поколение успява да намери място на традиционния корейски танц в съвременната поп култура.

В ДРАКОНИ участват 13 танцьори-представители на поколението Z, които идват от Япония, Индонезия, Тайван, Южна Кoрея и Малайзия, 6 от които ще видим на сцената под формата на холограми. Заедно те създават ново време-пространство, обитавано от митичния Дракон. Фигура, която в азиатската култура е символ на трансцендентната сила, радостта и късмета, а в западния свят - свързвана с образа на злото, което трябва да бъде победено. И така, тонът е зададен за завладяващо изпълнение, което наподобява калейдоскоп от форми, цветове и ритми, в екстравагантния стил, който е запазената марка на "непослушното дете" на корейския танц.

"Работих усилено, изследвайки много различни региони на Азия, за да намеря и разбера по-добре танцьорите, родени след 2000-ната година и навършването на пълнолетие в свят, вече управляван от технологиите." - споделя Еън-Ми А. Заключението: в Азия поколението Z се справя с бъдещето с радост и ентусиазъм.

ЗА ДРАКОНИТЕ | БЕЛЕЖКА ОТ ХОРЕОГРАФА:

Спектакълът ДРАКОНИ на Еън-Ми А ще бъде представен на 3 юни от ONE DANCE WEEK (Снимка: Sukmu Yun)

"Във всеки културен пейзаж, вкоренен в християнството, разбира се, такова същество може да бъде само чудовище, което трябва да бъде унищожено. Но в повечето други области на света драконът отдавна функционира като символ на трансцендентна сила и мъдрост, способен да дарява човечеството със силата и смелостта, необходими за преодоляване на големите световни катаклизми. Да не говорим за гъвкавостта и устойчивостта за приспособяване и процъфтяване сред бързите промени.

Имайки предвид тези термини, тогава как да разбираме дракона? "Ние", тоест днешните, които се оказваме разочаровани от обещанието за споделен просперитет чрез глобализацията; "ние", които се страхуваме да не знаем какво ни предстои; "ние", които загубихме тези искрящи визии на ХХ век за бъдещето. Ако трябва да си представим истински дракон от 2020-те, да речем, гледащ напред към 22-ри век, как би трябвало да изглежда той?"

ЗА ЕЪН-МИ А:

Хореографът Еън-Ми А (Снимка: Sukmu Yun)

"Еън-Ми А е бъдещето." - The Korean Times

Творческият маршрут на Еън-Ми А е белязан както от изучаването и изследването на шаманската традиция, така и от многото години, прекарани в Ню Йорк с Пина Бауш (която я кани много пъти във Вупертал). Тя е космополит, фигура от авангарда, но също така и хореограф на официалната церемония по откриването на Световното първенство по футбол през 2002 г. в Тегу (Корея) и с покани от най-големите фестивали и театри в света.

"Аз съм хореограф, който танцува, създава костюми, декори и върши ръчен труд. Това е моята техника за оцеляване в капиталистическото общество. Аз съм танцьор и предавам щастие, което не може да се купи с пари. Това е моя отговорност, както и радост."- споделя Еън-Ми А в интервю пред Korean Times.

Като студентка тя участва в демонстрациите, които слагат край на военния режим в Южна Корея. Завършва изящни изкуства в прочутия университет Ewha Womans в Сеул, а същевременно изучава и традиционни корейски танци. Един ден среща по улиците на Сеул шаман, който танцува и пее с цялата си вътрешна сила. Тогава разбира, че трябва да създава автентично изкуство, идващо само от самата нея. В последствие се установява в Ню Йорк, където продължава обучението си в Tisch School of the Arts и започва да се занимава професионално със съвременен танц. Еън-Ми А прави своя дебют с "Paper Steps" и основа компанията си Eun Me Ahn Company през 1988 г.

Спектакълът ДРАКОНИ на Еън-Ми А ще бъде представен на 3 юни от ONE DANCE WEEK (Снимка: Sukmu Yun)

Във Франция екстравагантният й стил е открит през 2013 г. със спектакъла Princess Bari. След това тя става редовен гост на фестивала Paris Quartier d"Été и на Théâtre de la Ville, които представят поредица от творби, от Dancing Grandmothers до Dancing Teen Teen, които са актуална снимка на съвременното общество в Южна Корея. През 2015-2016 година Франция и Южна Корея отпразнуват 130 години от началото на дипломатическите си отношения със специално събитие- l"Année France-Corée 2015- 2016 (Годината Франция-Корея 2015-2016).

В този период Еън-Ми А печели престижната награда Prix Culturel France-Corée 2015 за приноса си към разпространяването на съвременния корейски танц във Франция, връчена от Посланика на Република Корея във Франция. През 2018 година отново приковава световното внимание с интерпретацията си на севернокорейски танц (North Korea Dance by Eun-me Ahn), който от десетилетия е невидим на международната танцова сцена, а през същата година става и първият асоцииран артист на престижния Театър дьо ла Вил в Париж от азиатска държава.

 ДРАКОНИ | ЕЪН-МИ А (ЮЖНА КОРЕЯ)
03.06.2022 - 19:30 | ДК "Борис Христов", Пловдив
Продължителност: 70 мин. / Препоръчителна възраст: 10+

Билети: https://epaygo.bg/3218705758

***

ONE DANCE WEEK 2022 | 13 май - 6 юни 2022
Събитието е част от програма Наследство на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Още

ONE DANCE WEEK 2021: Танцът като революция

ONE DANCE WEEK 2021: Танцът като революция

Още

Две от най-актуалните имена на европейската танцова сцена закриват One Dance Week 2021

Две от най-актуалните имена на европейската танцова сцена закриват One Dance Week 2021

Още

Как се създава магия на сцената: Димитрис Папайоану

Как се създава магия на сцената: Димитрис Папайоану

Още

Димитрис Папайоану изцяло променя нагласите към съвременния танц в България

Димитрис Папайоану изцяло променя нагласите към съвременния танц в България

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Огънят на Анадола" празнува 25 години на стадион

През август юбилейното турне ще мине и през България

Деклан Донелан започна репетициите на "Медея" в Народния театър

Премиерните представления са на 9 и 10 октомври

Шест моноспектакъла на големи български артисти в програмата на МТФ "Варненско лято"

Мариус Куркински, Весела Бабинова, Христо Мутфачиев, Елена Телбис, Боян Арсов и Димитър Ангелов играят във Варна през юни