Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Корейският секс парк на остров Джеджу бил създаден с образователна цел

ИЗКУСТВО СРЕЩУ КОНСЕРВАТИЗМА

Корейският секс парк на остров Джеджу бил създаден с образователна цел

Той е истински паметник на бунта срещу традицията с договорените бракове

Паркът на територията на най-големия корейски остров Джеджу - "Jeju Loveland", отдавна е една от най-големите световни атракции за туристи, както и любимо място за сключване на брак за младоженци от цял свят.

Остров Джеджу е наричан "корейския Хавай". Красотата на острова е неописуема, но е любопитно как възниква секс паркът на негова територия, препоръчван като "мястото, където еротиката се среща с изкуството на любовта".

Инициаторите на парка твърдят, че той е създаден с... образователна цел?

Още

Шокиращите еротични скулптури на Кхаджурахо

Шокиращите еротични скулптури на Кхаджурахо

Може това да изглежда в очите на някои като оправдание за дързостта, с която се показват сексуални интимности, но от друга страна идеята има исторически основания за възникването си. В корейската традиция все още съществуват  договорените бракове. Родителите решават съдбата на децата си, а новобрачните млади често се виждат за пръв път на... сватбата. На много от младите корейци им липсват елементарни познания за сексуален живот. 

След Корейската война, остров Джеджу се превръща в нещо като символ на хармонията и радостта от мирния живот.

Топлият климат и красивите пейзажи, бързо го превръщат в любима дестинация за туристи, както и в предпочитано място за сватбени церемонии.

Към инициативата Джеджу да се превърне в "оазис на любовта", започнали да се включват и мениджърите на хотели на острова?.. Изобщо, всичко тръгва с комерсиална цел, завоалирана под знака на "образование за любовта".

Основите на парка се полагат през 2002 г., когато на възпитаници от университета "Хонгик" в Сеул е поръчано да изваят еротични скулптури. Паркът "Jeju Loveland" е открит 2 години по-късно - през 2004 г.

Мнозина корейци гледат на парка като на своеборазен бунт срещу вековните корейски традиции. Пуританството в Корея допреди 15-ина години стигаше до драстични забрани за младите хора, които ги поставяха вън от цивилизования свят.

Посетителите на парка могат да се позабавляват на свобода и да демонстрират бунта си срещу вековните табута

Още

"Живите" скулптури на Лу Ли Рон

"Живите" скулптури на Лу Ли Рон

Все още в корейското общество са табу съвместните съжителства между мъж и жена, което е широко разпространена практика в САЩ и Европа; в Корея хората над 30-годишна възраст, без брачни партньори, не се ползват с "доверие".

На фона на тези консервативни възгледи, паркът "Jeju Loveland" е буквално паметник на сексуалната революция в Корея.

"Шамарите" срещу фалша на пуританите тръгват още от входа, където първата гледка за посетителите са фалосът с жълти чорапогащи Булккеуни и вагината с розова шапка Саекеуни.

От гледна точка на познавачи на изобразителното изкуство, отделните скулптури и композициите, са изработени на много високо ниво. В парка освен стотиците скулптури, има и други фигури с еротични елементи - полови органи, които може да изучавате и пипате.

Това превръща мястото в нещо като увеселителен парк, но ни най-малко не снижава високата оценка на експертите за качеството на фигурите.

Сред персонажите са представени мъже и жени от множество националности, митологични образи, филмови герои и секс-играчки.

Още

Вижте скулптури атракции от цял свят

Вижте скулптури атракции от цял свят

Най-интересното е, че почти никой от запитаните дали не намира статуите в парка за аморални, не отговаря с "Да".

Обратното, всички посетители са категорични, че те са изкуство и освен това " с едно намигване", както се изразява един изкуствовед, зареждат с позитивизъм. 

Организаторите на парка са помислили за всички детайли - дори за аксесоарите в тоалетната, които също са "тематични".

За да разгледат целия парк, на туристите са им нужни поне два часа. Необходимото условие, за да влезете, е да сте навършили 18.

"Не на табутата"

За родителите, дошли с деца, има специализирана детска зона, където могат да ги поверят на грижите на специално обучени служители.

Още

"Мастурбиращото момче" на Такаши Мураками е една от най-скъпо продадените съвременни скулптури

"Мастурбиращото момче" на Такаши Мураками е една от най-скъпо продадените съвременни скулптури

Самите корейски художници ценят високо работите на колегите си в парка "Jeju Loveland" и всяка година там се организират изложби с широк диапазон на творчески търсения.

Мястото е подходящо заради големия интерес към него - посещаемостта му е свръх очакванията дори на инициаторите му.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

bTV откри фотографска изложба "Другата страна"

Проектът е част от поредицата "bTV разказва" на Радиана Божикова и е посветен на условията на живот и правото на достъп до образование на децата в Уганда

Италианска геоложка дешифрира мистериозния фон на картината "Мона Лиза"

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в.