Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Корейският секс парк на остров Джеджу бил създаден с образователна цел

ИЗКУСТВО СРЕЩУ КОНСЕРВАТИЗМА

Корейският секс парк на остров Джеджу бил създаден с образователна цел

Той е истински паметник на бунта срещу традицията с договорените бракове

Паркът на територията на най-големия корейски остров Джеджу - "Jeju Loveland", отдавна е една от най-големите световни атракции за туристи, както и любимо място за сключване на брак за младоженци от цял свят.

Остров Джеджу е наричан "корейския Хавай". Красотата на острова е неописуема, но е любопитно как възниква секс паркът на негова територия, препоръчван като "мястото, където еротиката се среща с изкуството на любовта".

Инициаторите на парка твърдят, че той е създаден с... образователна цел?

Още

Шокиращите еротични скулптури на Кхаджурахо

Шокиращите еротични скулптури на Кхаджурахо

Може това да изглежда в очите на някои като оправдание за дързостта, с която се показват сексуални интимности, но от друга страна идеята има исторически основания за възникването си. В корейската традиция все още съществуват  договорените бракове. Родителите решават съдбата на децата си, а новобрачните млади често се виждат за пръв път на... сватбата. На много от младите корейци им липсват елементарни познания за сексуален живот. 

След Корейската война, остров Джеджу се превръща в нещо като символ на хармонията и радостта от мирния живот.

Топлият климат и красивите пейзажи, бързо го превръщат в любима дестинация за туристи, както и в предпочитано място за сватбени церемонии.

Към инициативата Джеджу да се превърне в "оазис на любовта", започнали да се включват и мениджърите на хотели на острова?.. Изобщо, всичко тръгва с комерсиална цел, завоалирана под знака на "образование за любовта".

Основите на парка се полагат през 2002 г., когато на възпитаници от университета "Хонгик" в Сеул е поръчано да изваят еротични скулптури. Паркът "Jeju Loveland" е открит 2 години по-късно - през 2004 г.

Мнозина корейци гледат на парка като на своеборазен бунт срещу вековните корейски традиции. Пуританството в Корея допреди 15-ина години стигаше до драстични забрани за младите хора, които ги поставяха вън от цивилизования свят.

Посетителите на парка могат да се позабавляват на свобода и да демонстрират бунта си срещу вековните табута

Още

"Живите" скулптури на Лу Ли Рон

"Живите" скулптури на Лу Ли Рон

Все още в корейското общество са табу съвместните съжителства между мъж и жена, което е широко разпространена практика в САЩ и Европа; в Корея хората над 30-годишна възраст, без брачни партньори, не се ползват с "доверие".

На фона на тези консервативни възгледи, паркът "Jeju Loveland" е буквално паметник на сексуалната революция в Корея.

"Шамарите" срещу фалша на пуританите тръгват още от входа, където първата гледка за посетителите са фалосът с жълти чорапогащи Булккеуни и вагината с розова шапка Саекеуни.

От гледна точка на познавачи на изобразителното изкуство, отделните скулптури и композициите, са изработени на много високо ниво. В парка освен стотиците скулптури, има и други фигури с еротични елементи - полови органи, които може да изучавате и пипате.

Това превръща мястото в нещо като увеселителен парк, но ни най-малко не снижава високата оценка на експертите за качеството на фигурите.

Сред персонажите са представени мъже и жени от множество националности, митологични образи, филмови герои и секс-играчки.

Още

Вижте скулптури атракции от цял свят

Вижте скулптури атракции от цял свят

Най-интересното е, че почти никой от запитаните дали не намира статуите в парка за аморални, не отговаря с "Да".

Обратното, всички посетители са категорични, че те са изкуство и освен това " с едно намигване", както се изразява един изкуствовед, зареждат с позитивизъм. 

Организаторите на парка са помислили за всички детайли - дори за аксесоарите в тоалетната, които също са "тематични".

За да разгледат целия парк, на туристите са им нужни поне два часа. Необходимото условие, за да влезете, е да сте навършили 18.

"Не на табутата"

За родителите, дошли с деца, има специализирана детска зона, където могат да ги поверят на грижите на специално обучени служители.

Още

"Мастурбиращото момче" на Такаши Мураками е една от най-скъпо продадените съвременни скулптури

"Мастурбиращото момче" на Такаши Мураками е една от най-скъпо продадените съвременни скулптури

Самите корейски художници ценят високо работите на колегите си в парка "Jeju Loveland" и всяка година там се организират изложби с широк диапазон на творчески търсения.

Мястото е подходящо заради големия интерес към него - посещаемостта му е свръх очакванията дори на инициаторите му.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вместо автопортрет - самостоятелна графична изложба на Людмил Георгиев

Събитието е до 6 юни 2021 г. в Градска художествена галерия - филиал "Капана" в Пловдив

Картина на Пикасо беше продадена за 103,4 милиона долара в Ню Йорк

На платното "Жена, седнала до прозорец" е изобразена музата и любовница на Пикасо Мари-Терез Валтер

Пловдив става новата столица на карнавала с уличния фестивал 6Fest

Куклен театър, съвременен цирк, улична магия, артисти на кокили, огнено шоу, певци и танцьори завладяват града под тепетата от 14 до 16 май

Ния Пушкарова възстава срещу ограниченията с новата си изложба „Аз, нормалната“

„Всеки има силата да се изправи срещу ограниченията!", казва авторката по повод една от творбите си - пърформанс. Откриването е на 18 май от 18:00 ч. в галерия Порта

Художникът Андрей Кулев между Варвара и Китай

Във Варвара се намира ателието на художника, а с азиатската страна е свързан от 2016 г., когато става гост професор по анимация в Чангчун

Картина на Банкси бе продадена за 2 милиона долара

Напоследък има значително търсене на произведенията на тайнствения майстор на улично изкуство