Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Мастурбиращото момче" на Такаши Мураками е една от най-скъпо продадените съвременни скулптури

ГЕНИИ НА СЪВРЕМИЕТО

"Мастурбиращото момче" на Такаши Мураками е една от най-скъпо продадените съвременни скулптури

Авторът й е считан за най-комерсиалния японски художник

Такаши Мураками

Такаши Мураками е име не само в живописта и скулптурата, но и любим автор на знаменитости от света на киното и музиката. Роден е на 1 февруари 1962 г. Завършва Университета по изкуства и музика в Токио, и е доктор на същия университет. От малък проявява интерес към анимацията. Първите му творби са сатирични комикси със социална насоченост. Започва разработването на собствена поп икона - Mr. Dob, който се превръща в уникален комикс и анимационен герой, и в същото време изразява самоиронията на автора си, като своеобразен негов автопортрет.

Героят Мистър Доб

Работите на Такаши ураками придобиват голяма известност, но първоначално се приемат скептично в собствената му родина Япония. През 1994 г. художникът заминава за Ню Йорк , където създава малко студио и полага началото на компанията си Kaikai Kiki. Скандалните му произведения започват да привличат многобройни фенове. Не закъсняват и поканите от известни галерии в Европа и Америка.

Такаши Мураками

Такаши Мураками е единственият японски художник, представил свои творби в двореца Версай през 2010 г., макар творбите му да са в пълен дисонанс с интериора на двореца, което първоначално предизвиква скандални коментари във френската преса, а после прераства и в обществен скандал. Принц Сикст-Анри де Бурбон Пармски, потомък на крал Людовик XIV дори подава съдебен иск за забрана на изложбата, защото според него тя била "обидна за културното наследство на Франция".

2010 г. Изложбата на Такаши Мураками в двореца Версай

Само за няколко часа фенове на художника обаче организират многохилядна подписка в негова защита и организират протест. Така скандалът донася само дивиденти на Такаши Мураками, като послужва за безплатна реклама на изложбата му. 

Стилът му, наричан от експертите Superflat и нео-поп, всъщност може да бъде наподобен на графично изображение, подчинено на субкултурата, консуматорството и сексуалния фетишизъм. Самият художник признава: "Изследвах тайните за оцеляване на пазара, като имах за обект универсални герои като Мики Маус, например". През 2002 г. Такаши Мураками създава сатирична скулптура на анимационна героиня с огромни гърди , която е продадена на търг в Christie's за рекордната сума от 427 500 долара.

Анимационната героиня с големите гърди

Още на следващата година произведенията на японския художник и скулптор са обявени за най-желаните и скъпо продавани творби на изобразителното изкуство в света. Скулптурата му на мастурбиращо момче / "My Lonesome Cowboy"/ е продадена за 15.2 милиона от Sotheby's през 2008 г.

Статуята "Моят самотен каубой" е продадена за 15,2 млн. долара

Към художника започват да проявяват интерес много хора на изкуството. Той прави обложката на първия албум на Кание Уест и режисира анимираното видео на песента му "Good Morning". Такаши Мураками създава цяла индустрия от продукти за забавление - дрехи и аксесоари с разнообразни изображения - чанти, възглавници, калъфи за компютър и пр. Превръща се в истински феномен на световния пазар. Всичко това е направо казано - комерсиално, но самият той казва, че творчеството му е критика на японското общество. "В съвременна Япония няма разлика между високото изкуство и консумацията на храна!", скандализира сънародниците си художникът и продължава смело да експериментира.

Световете на Такаши Мураками

"Цветен свят"

След многобройните му проекти, идва ред и на киното. През 2013 г. дебютира на екран с първия си игрален филм "Медузи на очите".

Фантастичната лента разказва историята на малък японски град, в който живеят същества, подобни на медузи и децата от градчето играят с тях, без да подозират за опасността - че тези същества са секретен есперимент и могат да им навредят. Идеята на филма, според Такаши, е по забавен начин до децата да стигне посланието,че съвременният свят крие опасности и жестокост, но човечеството трябва да има сили да се пребори с тях.

Всичките си артистични проекти Такаши Мураками ръководи с огромна дисциплина, като междувременно върти и мащабната си търговия. Част от нея е в помощ на художниците. Компанията му Kaikai Кики Co., Ltd., продава творби на съвременни японски художници, организира изложбите им. От 2002 г. насам художникът е куратор на изложението за изкуство GEISAI, което се провежда два пъти годишно в Токио. С право може да се каже, че художникът няма равен по размаха на реализация на творческите си идеи и с право е наричан "най-големият американец" в Япония. Едно е сигурно - че Такаши Мураками е най-продаваният японец в Америка.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Разпад": Изложба на Дейвид Тадесе

От 5 декември до 12 декември в културно пространство "Бобина", София, ул. „Триадица“ 5А

Картината "Монте Карло" на Тойен беше продадена за 64,8 млн. чешки крони

Началната цена е била 18 млн. крони, а крайната сума е надминала очакванията

Изложба на Ханс Холбайн в Бъкингамския дворец

От ноември 2023 г. до април 2024 г. посетителите на достъпната за широката публика Галерия на кралицата в Бъкингамския дворец ще могат да видят над 100 платна и рисунки на големия ренесансов творец

"Метрополитън" в Ню Йорк представя в нова светлина европейска живопис от пет века

Повече от 700 нидерландски, фламандски, френски, италиански, испански и английски шедьоври са окачени отново и осветени по стените на 45 галерии в постоянната изложба "Виж отново: Европейска живопис 1300-1800"

Оставки заради конфликта между Палестина и Израел в "Документа"

"Документа" се смята за една от най-значимите изложби на съвременно изкуство, а германската министърка на културата Клаудия Рот поиска "ново начало"

"Албертина модерн" съпоставя творби на Оскар Кокошка и Херберт Бьокл

Работите са подбрани от богатата колекция на "Албертина" и ще бъдат показани до средата на март