Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кога козунакът се появява на българската трапеза?

ТРАДИЦИИ

Кога козунакът се появява на българската трапеза?

Козунакът се появява на българската трапеза преди повече от век, посочва силистренска етнографка Донка Съботинова

Снимка: iStock by Getty Images

Козунакът се появява на българската трапеза преди повече век, смята силистренската етнографка Донка Съботинова.

Според нея в България е пренесен вероятно от Румъния от търговци някъде между 1915 и1920 година.

Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове - в различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и пармак.

Според Донка Съботинова родината на козунака е Полша, където се прави от XVII век.

В своята книга "На една земя, под едно небе" Донка Съботинова е събрала празниците и обичаите на българи, турци, арменци, руси-староверци и роми. Изследвани са 39 населени места - близо една четвърт от всички селища в Силистренско. Според Съботинова българите в Добруджа имат 50 религиозни и календарни празници.

Още Свети петък с вдъхновение за самопожертвувание в нашите помишления и действия

Свети петък с вдъхновение за самопожертвувание в нашите помишления и действия

Още Какво е толкова доброто на Разпети петък, че на английски го наричат Good Friday (Добър петък)

Какво е толкова доброто на Разпети петък, че на английски го наричат Good Friday (Добър петък)

Още  Васил Петров с нова песен и видеоклип за Великден

Васил Петров с нова песен и видеоклип за Великден

Още Огромна статуя Моаи потегли към Великденския остров

Огромна статуя Моаи потегли към Великденския остров

Коментирай1

Календар

Препоръчваме ви

Корейското кимчи или философията на една туршия

Най-известната корейска храна по света е включена в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, а днес отбелязваме Световния ден на кимчи

Направиха "Герника" на Пикасо от... шоколад

Баски майстори изработиха копие на шедьовъра по повод 58 години от бомрдировките на едноименния град

Майсторите на белгийски пържени картофи искат признание от ЮНЕСКО

Фламандският регион включи пържените картофки в своя списък на нематериалното и културно наследство през 2014 г.

Фермерското изложение в Пенсилвания прави конкурс за скулптури от масло

Заради пандемията изложението тази година ще бъде виртуално

Истории в чиния от Васил Апостолов

"Кухнята на петзвезден хотел сама ме повика", шегува се майсторът-готвач, който започва от мивката, за да стане един от учениците на Йестер Ларсен, по-известен като готвача на датската кралица

Тери Кулето създава хлябове, вдъхновени от картини на Ван Гог

Като чест посетител на Музея за изящни изкуства в Бостън, тя е запленена от изложбата на художника. Задава си въпроса: "Защо да не опитам?"