Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Какво е толкова доброто на Разпети петък, че на английски го наричат Good Friday (Добър петък)

СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

Какво е толкова доброто на Разпети петък, че на английски го наричат Good Friday (Добър петък)

Защо наричаме Разпети петък "добър", когато си припомняме толкова мрачно събитие, ден на страдание и смърт за Иисус Христос?

Старинно изображение на Разпъването на Исус (Илюстрация: iStock by Getty Images)

Разпети петък, петъкът преди Великден, е християнският свят ден за възпоменание на Разпятието на Иисус и Неговата смърт на Голгота. Известен е още като Свят петък, Велики петък, Черен петък.

Картина от 19 век (Илюстрация: iStock by Getty Images)

Още

Свети петък с вдъхновение за самопожертвувание в нашите помишления и действия

Свети петък с вдъхновение за самопожертвувание в нашите помишления и действия

За християните Разпети петък е ключов ден в годината, защото отбелязва и предшества това, което вярваме, че е най-важният уикенд в историята на света.

Откакто Иисус умря и възкресна, християните провъзгласиха кръста и възкресението Му за решаваща повратна точка за цялото творение.

Апостол Павел смята, че е "от първостепенно значение" Иисус да умре за нашите грехове, да бъде погребан и да възкръсне на третия ден, всичко в съответствие с това, което Бог е обещавал през цялото време в Библията (1 Коринтяни 15:3).

На Разпети петък си спомняме деня, в който Иисус доброволно пострада и умря чрез разпъване като най-голямата жертва за нашите грехове (1 Йоан 1:10). Следва Великден, славното честване на деня, в който Иисус възкръсна от мъртвите, възвестявайки победата Си над греха и смъртта, сочеща напред към бъдещо възкресение за всички, които са свързани с Него чрез вяра (Римляни 6:5).

Картина на Гюстав Доре към "Легенда за скитащия евреин" (Илюстрация: iStock by Getty Images)

Още

По кръстния път на Спасителя – Via Dolorosa

По кръстния път на Спасителя – Via Dolorosa

Какво тогава означава да го наричаме "Добър" петък?

И все пак защо наричаме деня на смъртта на Иисус "Добър петък" вместо "Лош петък" или нещо подобно? Някои християнски традиции приемат този подход: на немски например денят се нарича Karfreitag или "Скръбен петък". Всъщност на английски език произходът на термина "добър" е дискусионен: някои смятат, че думата се е развила от по-старото "Божи петък" -"God`s Friday".

Независимо от произхода, названието Добър петък е напълно подходящо, защото страданието и смъртта на Иисус, колкото и ужасни да са, бележат драматичната кулминация на Божия план да спаси народа си от греховете.

"Разпятието на Исус" (Илюстрация: iStock by Getty Images)

За да може добрата новина на Евангелието да има значение за нас, първо трябва да разберем лошата новина за нашето състояние като грешни хора под осъждане. Добрата новина за освобождението има смисъл само след като видим как сме поробени.

Още

Започна Страстната седмица - последната от живота на Исус Христос

Започна Страстната седмица - последната от живота на Исус Христос

Друг начин да се каже това е, че е важно да се разбира и прави разлика между закон и Евангелие в Библията. Трябва първо законът да ни покаже колко безнадеждно е състоянието ни, след което идва евангелието на благодатта на Иисус и ни носи облекчение и спасение.

Именно така Разпети петък е "добър" (Good Friday), защото колкото и ужасен да беше този ден, трябваше да се случи, за да получим радостта от Великден. Божият гняв срещу греха трябваше да се излее върху Иисус, съвършеният жертвен заместител, за да последват прошката и спасението на народите. Без този ужасен ден на страдание, скръб и пролята кръв на кръста, Бог не би могъл да бъде едновременно "справедлив и оправдател" за онези, които се вярват в Иисус (Римляни 3:26). Парадоксално е, че денят, който изглежда като най-големия триумф на злото, всъщност е смъртоносен удар срещу него в славно добрия Божи план да изкупи света от робство.

Гравюра от 1870 г. на сцена от Новия завет от Гюстав Доре, показваща Исус, свален от кръста (Илюстрация: iStock by Getty Images)

Кръстът е мястото, където виждаме сливането на голямото страдание и Божията прошка. Псалм 85:10 възпява деня, в който "правда и мир" ще се "целунат един друг". Кръстът на Иисус е мястото, където това се случи, където Божията воля и Неговата правда, съвпаднаха с Неговата милост.

Получаваме божествена прошка, милост и мир, защото Иисус доброволно пое нашето наказание, резултат от Божията праведност срещу греха.

"Заради радостта, поставена пред него" ( Евреи 12:2 ) Иисус издържа кръста на Разпети петък, знаейки, че това води до Неговото възкресение, нашето спасение и началото на Божието царство на правда и мир.

Разпети петък отбелязва деня, когато гневът и милостта се срещнаха на кръста. Ето защо Разпети петък е толкова мрачен и толкова добър.

Автор: Джъстин Холкомб, christianity.com
Превод: "ГЛАСОВЕ"

Още

Как в действителност е изглеждал Христос?

Как в действителност е изглеждал Христос?

Още

Джото е първият художник, очовечил Христос

Джото е първият художник, очовечил Христос

Още

Чудесата, сътворени от Христос, според евангелията

Чудесата, сътворени от Христос, според евангелията

Още

Икони и стенописи, свързани с последните земни дни на Христос

Икони и стенописи, свързани с последните земни дни на Христос

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Концерт в опера "Метрополитън" набра средства в подкрепа на Украйна

С три огромни украински флага, с които е покрита фасадата на сградата, операта в Ню Йорк проведе концерт в подкрепа на Украйна

В Италия започна петиция срещу културната изолация на Русия

Тя е подписана вече от повече от 20 хиляди души

От библейските текстове: Къде е Армагедон и там ли ще се състои Апокалипсисът?

Богослови, археолози, историци и хора на изкуството за Края на света

Операта в Барселона отмени участието на Анна Нетребко в концерта за 175-ата си годишнина

Заради събитията в Украйна е пред провал е и концертът на сопраното в германския Щутгарт, планиран за септемвр

Музеят Ермитаж Амстердам прекрати отношения с Ермитажа в Санкт Петербург

От Амстердам уточняват, че управителният и надзорен съвет е взел решение да се прекрати 30-годишното сътрудничество между двата музея, но изразява надежда, че един ден връзките могат да бъдат възобновени, ако има "промени в Русия

Огромна статуя Моаи потегли към Великденския остров

"За първи път Моаи ще се завърне на острова от континента", коментира министърът на културата Консуело Валдес