Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Паулина Георгиева: Словото е най-добрият и красив начин да се свързваме един с друг

ЛИТЕРАТУРНИ НАХОДКИ

Паулина Георгиева: Словото е най-добрият и красив начин да се свързваме един с друг

Разговор с авторката на романа "Симулацията"

"Симулацията" е дебютният роман на Паулина Георгиева (Източник: Издателство "Книгомания")

Дебютният роман на Паулина Георгиева "Симулацията", издаден от издателство "Книгомания", е трилогия, която изследва преди всичко човека. Под формата на психологическа драма, Симулацията е игра, популярна във Виенския университет. В романа тя завършва фатално за един от героите - сириеца Далил Заид. 

Симулацията е игра, в която участниците се упражняват да говорят за събития през техните различни разкази. Различните разкази провокират различни думи, а тези думи изваждат на дневен ред травматични, болезнени и унищожителни емоции. 

Паулина Георгиева успява да създаде история, която държи читателя любопитен и в съспенс през цялото време, като го кара сам да извади на показ начина, по който управляваме отношенията си с другите. 

Източник: Издателство "Книгомания"

Още

Ивайло [Нойзи] Цветков: Политически елит няма, има крадливо съглашение

Ивайло [Нойзи] Цветков: Политически елит няма, има крадливо съглашение

Паулина Георгиева е позната като автор на разкази, публикувани в медии и отличени в литературни конкурси. Текстовете ѝ изследват невидимите страни на човешката душа и ситуациите, които преобръщат живота. Историите, които разказва, изненадват читателя с неочакван край. Психологическата драма "Симулацията" е първият ѝ роман.

Авторката е носител на: Голямата награда на V националeн литературен конкурс "Атанас Липчев", 2019; Специалната награда на литературния конкурс "Кутия с неизпратени писма", организиран от Клуба на дейците на културата "Нов живец" - Атина, 2019; Отличие в националния конкурс за кратък разказ "Тетрадката", 2019.

Възпитаник е на НГДЕК "Константин Кирил Философ", магистър по история към Софийския университет "Св. Климент Охридски", сертифициран коуч към Института за интегрална психология. Водещ обучител е в международната програма за обучения на лидери с помощта на коне HorseDream. Завършила е курс по творческо писане на Фондация "Елизабет Костова". По професия е корпоративен ловец на глави - така тя определя сама себе си. 

"Симулацията" е дебютният роман на Паулина Георгиева (Източник: Издателство "Книгомания")

Още

Романът "Симулацията" - игра, завършваща трагично (откъс)

Романът "Симулацията" - игра, завършваща трагично (откъс)

- Паулина, разкажете как се роди идеята да създадете тази история и тя има ли общо с Ваши преживявания и случки?
- В самия роман - "Симулацията" се засяга тази тема - за "душата" и "тялото" в литературата.

Кое е първото при създаването - идеята или реално събитие.

В този случай романът не е провокиран от конкретни събития и герои, а от идеята за свързаността между хората; за начина, по който изграждаме или разрушаваме отношения.

Моделът на западния човек, в който ние самите живеем, е да противопоставяме. В конфликт и сравняване, ние се ориентираме по-добре и сме свикнали да функционираме така. Но този модел е деструктиван, защото пречи на свързването ни като хора.

Затова и в "Симулацията" разказвам историите на няколко души, чиито съдби претърпяват обрат от едно драматично събитие и те започват да се учат как да преразгледат отношенията си с другите, така че да могат да ги хармонизират.

Като символ на това свързване разглеждам Словото, защото то е най-добрият и красив начин да се свързваме един с друг.

Затова и драматичното събитие е една учебна игра в часовете по творческо писане, която внезапно претърпява обрат.

Източник: Издателство "Книгомания"

- Романът Ви "Симулацията" е преди всичко една история за човека и способността му да бъде съзидателен и разбиращ чувствата си. Всъщност тази игра изглежда полезна за това да не забравяме, че за всяка история може да има различен разказ. Това упражнение по творческо писане в крайна сметка се оказва терапевтично, макар да завършва фатално...
- Романът е изграден като мини трилогия, в която всяка част се разказва от различен герой, който описва своята гледна точка. Никой от тримата разказвачи не знае цялата история.

Читателят също не знае цялата истина и до края всички - и героите, и читателят събират пъзела.

Още

Биография хвърля нова светлина върху живота на Майстора

Биография хвърля нова светлина върху живота на Майстора

Да, напълно сте права, че това упражнение се оказва терапевтично за героите. Символично и тримата разиграват отново "Симулацията" десет години след самата учебна игра като се опитват да разкажат историята през ролите на играта и на финала виждаме личности, които са различни от тези, които са били преди десет години. Всеки от тях е по-мъдър, разбиращ и свързващ се с другите.

- Психологическата драма е отличителна в романа, в крайна сметка ситуациите преобръщат живота на героите. Докъде са способни да стигнат те в това упражнение "Симулацията"?
- В психотерапията често се използва един модел на работа - психодрама.

В него участват повече хора, т.е. не е самотната двойка от терапевт и неговия клиент.

Предимството на метода психодрама е, че процесът върви по-бързо и се отключват скоростно прозрения; по -инвазивен е. Хората, които са участници в психодрамата, застават на ръба на чувствата си, излизат от обичайния си комфорт, провокирани са да се изправят пред истини за себе си.

В "Симулацията" драматичното събитие от фаталния 11 октомври в университета във Виена се превръща от учебна игра в психодрама, която променя героите. И да, самият жанр, в който е написана историята е психодрама, макар че съм ползвала и елементи на трилъровия наратив, в който да създам напрежение до финала.

- Сякаш донякъде сте си поставили за задача да изследвате границите на човешките чувства и емоции?
- Героите на "Симулацията" са сложни хора, с интересни истории и любопитни характери. Когато имаме такива персонажи, те самите подават материал за изследване на чувства и емоции.

Това са хора, които са емоционално интелигентни и те се опитват да се справят със своите чувства, да разберат себе си, да преживеят своя катарзис и да излязат от тази история по-добри версии на себе си. И това става не само с вторачване в личния Аз, но и в обръщане към другия и опит да бъде разбран и той.

Един от героите - Емил Лазар, например, има счупена връзка с баща си, който е бил Дон Жуан. Въпреки презрението към собствения си баща, Емил повтаря този модел и отношение към жените, които баща му е имал. И в късна възраст проумява, че с това свое поведение е наранявал жените около себе си. За негова радост получава шанса да поправи това през връзката с последната жена в живота му.

Още

Десетте града, които поведоха света (откъс)

Десетте града, които поведоха света (откъс)

- Това е наистина силен дебют, дълго време ли искахте да напишете именно роман, като авторка на разкази?
- Наистина съм щастлива, че "Симулацията" се приема добре и от читателите, и от критиката. Виждам как хората се замислят.

Някои дори споделят, че първоначално са я чели, увлечени от самата интрига и после я четат отново, за да влязат отново в дълбочината й. Всеки взима това, което иска и има нужда да поеме от нея.

Колкото до решението за написването му, не отне дълго време.

Бях провокирана от един коментар, че да си истински писател трябва да напишеш роман.

А аз до този момент се заигравах със създаването на разкази. Имах вече няколко литературни награди и реших, че наистина е време да посегна към по-дългия формат. Дори си спомням как сглобих финала на историята, като я рисувах върху хартиената подложка в един софийски ресторант. Знам, че звучи като градска легенда, но е самата истина.

- Как литературата дойде в живота Ви?
- Литературата винаги е била част от живота ми. Научих се да чета на четири години. И започнах с такава страст, че родителите ми не смогваха да ми доставят детска литература.

В прогимназията вече бях "изяла" световните класици и всичко, което беше планирано в учебната програма за години напред. Сега не успявам да чета всичко, което искам. Дори понякога се натъжавам от този факт. Влизам в книжарница и виждам колко много книги няма да мога да прочета.

Затова и си измислих подход - на първо място поставям автори, които са отличени с литературни награди. Все пак е критерий за качество. Вероятно пропускам ужасно много добра литература така, но това е начинът, който съм намерила да селектирам сред цялото това изобилие от книги.

Още

Руският писател Сергей Лебедев пристига в София за представянето на две свои книги

Руският писател Сергей Лебедев пристига в София за представянето на две свои книги

- Кои са Вашите големи вдъхновители в литературата?
- През различните периоди, докато съм се изграждала като читател, са били различни. Като малка много харесвах Вера Мутафчиева, Фани Попова Мутафова и Павел Вежинов. Автори с интерес към деликатността на човешката душа и прекрасни разказвачи.

Сега например съм голям почитател на Маргарет Атууд, Олга Токарчук, Кадзуо Ишигуро, Чарлз Фрейзър, Джилиан Флин. Много са. Не бих могла да изброя всички.

Източник: Издателство "Книгомания"

- Представяли ли сте си романа ви на кино?
- Докато пишех "Симулацията", историята се прожектираше в главата ми и това явно се е отразило в текста, защото коментарите са, че романът е кинематографичен - визуален, динамичен е, отключва сетивата.

Така че веднъж вече съм си го представила като филм. Защо да не го видим и на голям екран някой ден.

Още

Костурица екранизира три произведения на Гогол

Костурица екранизира три произведения на Гогол

Още

Една нова книга, от която "горчи"...

Една нова книга, от която "горчи"...

Още

10 любовни романа, които си струва да прочетете

10 любовни романа, които си струва да прочетете

Още

10 от най-добрите класически книги, които си струва да прочетете

10 от най-добрите класически книги, които си струва да прочетете

Още

10 книги, които ще променят живота ви

10 книги, които ще променят живота ви

Още

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

Още

10 въздействащи книги с поезия

10 въздействащи книги с поезия

Още

10 интересни романа от български автори

10 интересни романа от български автори

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи