Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

БЪЛГАРСКИ ТАЛАНТИ

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

На 23 ноември една от най-успешните български цигуларки на международната сцена - Лия Петрова се завръща в зала "България", за да изсвири Втория концерт за цигулка на Барток под палката на маестро Габриел Бебешеля

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална (Източник: Софийска филхармония)

На 23 ноември една от най-успешните български цигуларки на международната сцена - Лия Петрова се завръща в зала "България", за да изсвири Втория концерт за цигулка на Барток под палката на маестро Габриел Бебешеля, който който заедно със Софийската филхармония ще представи и Сюита из балета "Петрушка" от Игор Стравински.

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална (Източник: Софийска филхармония)

Ето какво сподели Лия Петрова дни преди концерта:

- През пролетта на 2023 представихте пред света последния си албум Momentum 1 с произведения на Уолтън и Респиги. Там изпълнихте виртуозно Концерта за цигулка на Уолтън, записан с Кралския филхармоничен оркестър под ръководството на Дънкан Уорд и Сонатата за цигулка от Респиги с френския пианист Адам Лалум. Как се стигна до този проект?
- В основата на този проект е концертът на Уилиям Уолтън, който за мен е абсолютен шедьовър в цигулковия репертоар, но за жалост изключително рядко изпълняван на живо както и на запис.

Желанието да запиша концерта се появи още в началото, когато започнах да го уча. Смятам, че тази музика - толкова богата на контрасти, цветове, исторически и географски влияния заслужава да бъде чута от публиката!

Още

Лия Петрова – българката, завладяла световните сцени, се завръща в София

Лия Петрова – българката, завладяла световните сцени, се завръща в София

Концертът от Уолтън е посветен на големия цигулар Йаша Хайфец и, разбира се, идеята да допълня диска с концерта на Корнголд се появи много бързо и естествено, тъй като и Корнголд както Уолтън е бил писан и изпълнен за първи път от знаменития цигулар през 40-те години.

Но след подробна работа и анализ на концерта от Корнголд си дадох сметка, че на хартия двата концерта си пасват чудесно, но чисто музикално нещата не стоят така. Започнах да търся пиеси , които са по-подходящи и така се спрях на нестандартния избор да запиша две сонати за цигулка и пиано, които да съпровождат двата концерта за цигулка и оркестър.

Купи билет

Ето как се роди и оформи проекта Моментум, с два диска. Втория от тях ще излезе на пазара догодина с концерта от Корнголд, записан както и Уолтън с Кралския филхармоничен оркестър и диригента Дънкан Уорд и сонатата от Щраус, която имах шанса и щастието да запиша с моя близък приятел и невероятен музикант Александър Канторов, която българската публика вече добре познава!

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална (Източник: Софийска филхармония)

- Вие сте ученичка на Огюстен Дюме, който наскоро за първи път свири и дирижира в зала "България". Какъв човек е той? Кои са най-ценните съвети, които получихте от него?
- Огюстен е един голям артист, който има изключително щедра натура. Музикално разбира се, но и чисто човешки.

Разбира се, с него сме прекарали много ценни и безкрайно интересни за мен часове, работейки над репертоара за цигулка, но най-важното, което той ми е дал и с което продължава да ме вдъхновява е именно тази негова щедрост, която е толкова "заразна" и нужна във времето, в което живеем.

- На сцената си партнирате с едни от най-добрите музиканти от световната класика като Марта Аргерич, Юрий Башмет, Беатрис Рана, Пабло Фернандес, Александър Канторов, Еманюел Паю, Жерар Косе, Орилиен Паскал, Юджа Уанг, Миша Майски, Рено и Готие Капюсон и др. Как се отнасяха с вас като млад музикант?
- Колкото по-голям е един артист, толкова по-добре се отнася той с заобикалящите го. Много от хората, които споменавате по-горе, са близки мои приятели днес и наистина се чувствам щастлива да мога да споделям сцената и да се уча и вдъхновявам от тях ежедневно.

- На 23 ноември под диригентската палка на Габриел Бебешеля ще гостувате на Софийската филхармония. В концерта ще изсвирите Концерт за цигулка №2 от Барток. Защо публиката трябва да дойде и да чуе това произведение? Какви предизвикателства откривате при изпълнението му?
- Вторият концерт от Барток е един от най-красивите, но и най-трудните на 20ти век. Изпълнението му е истинско предизвикателство само по себе си. За мен това произведение е "фолклорния" концерт за цигулка и оркестър, написан на езика на "класическата музика"!

Купи билет

Барток е бил много вдъхновен от фолклорните песни и ритми (включително българските) и според мен това е наистина интересно да се чуя за публиката. Освен това за разлика от повечето произведения, писани през този период, имаме изключително малко информация за контекста, в който е писан концерта, което според мен дава повече място за въображението на изпълнителите. Експлозия от цветове, звук, контрасти и фолклорни песни и ритми.

Още

 Лия Петрова и Мартин Цонев партнират на националния оркестър в София и Русе

Лия Петрова и Мартин Цонев партнират на националния оркестър в София и Русе

- Вие сте свирили като солист с най-големите оркестри като филхармониите на Брюксел, Люксембург, Осака и Монте Карло, Камерния оркестър на Лозана и Националния оркестър на Монпелие и др. в едни от най-престижните концертни зали. Какво е усещането обаче да свирите пред българска публика? Различава ли се тя с публиката по света?
- За мен българската публика се различава по това какво значи тя за мен. Това е моята публика, родната. Имам бегъл спомен от първия ми концерт на сцената на зала "България" , когато бях на 5 години.

Израснала съм с тази публика, и за мен тя е и винаги ще бъде специална!

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална (Източник: Софийска филхармония)

- През какво минава пътят до голямата сцена?
- За всеки артист пътят е различен в зависимост от характера, таланта, хората, които го заобикалят, мястото където е роден и живее, и още хиляди фактори. Но със сигурност всички, които стигат и се задържат на голямата сцена, минават през много работа, голяма дисциплина, жертви, свързани с ежедневнието и пълна отдаденост!

- Какво ви предстои от тук нататък? Какви са следващите ви творчески спирки?
- Освен колаборациите ми със Софийската филхармония през този сезон, за които се радвам специално, имам и многоочаквани дебюти в Англия, Нидерландия, Германия, Франция, Хонг Конг с водещи европейски оркестри. Очаквам с нетърпение и втория диск от проекта Моментум, който ще излезе през 2024!

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална (Източник: Софийска филхармония)

Купи билет

Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена още през 2016, когато спечели първата награда на конкурса "Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от изключителни постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се откриват и в записите ѝ на Концерт на Нилсен и Първия концерт на Прокофиев - съвместно със Симфоничния оркестър на Одензе и диригентката Кристина Поска.

„Тези изключителни интерпретации ѝ печелят признание от международната преса, а критици от "Sunday Times", "Pizzicato", "Gramophone", "The Strad" и "Classical Music" оценяват нейния уникален "прекрасен звук - зрял и сребрист, изразен с величествена широта". Като солист, Лия Петрова е чест гост на най-реномираните оркестри по света. Тя си дели сцената с изявени диригенти и музиканти, които също се наслаждават на нейната музикалност. От Париж до Люксембург, от Антверпен до Брюксел, тя създава незабравими изживявания за публиката. Талантливата цигуларка представя произведения от велики композитори като Бетовен, Барбър и Бритън, обогатявайки класическото наследство със своя уникален стил.

Още

Лия Петрова - лирична и почти съвършена

Лия Петрова - лирична и почти съвършена

Още

Лия Петрова представя Бетовен под палката на маестро Георги Димитров

Лия Петрова представя Бетовен под палката на маестро Георги Димитров

Още

Лия Петрова се завръща в България за концерт със Софийската филхармония

Лия Петрова се завръща в България за концерт със Софийската филхармония

Още

"Танц за трио" събира за първи път на една сцена талантливите музиканти Виктория Василенко, Лия Петрова и Атанас Кръстев

"Танц за трио" събира за първи път на една сцена талантливите музиканти Виктория Василенко, Лия Петрова и Атанас Кръстев

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Екзотичната Манал Ел Фейтури с ангелски глас: Удивително е какво можете да чуете в тишината

"Основната ми причина да избера да дойда в България е, че тя е много специална страна за мен и много от най-близките ми приятели са оттук и живеят тук", споделя кралицата на мюзикъла

"Вино от глухарчета" - поклон към порасналите деца (ВИДЕО)

Катя Петрова поставя романа на Рей Бредбъри за първи път на театралната сцена у нас

Майк Дауни: Нуждаем се от нова форма на колективизъм

Председател на Европейската филмова академия, продуцент, сценарист и писател, Майк Дауни говори за цензурата, бъдещето на европейската кино индустрия и силата на политическото кино днес

Катрин Ди: Самодивата Вида е олицетворение на младежкия бунт и инат

"Живеем във време, когато да си искрен, значи да си слаб, страхуваме се да обичаме, за да не ни наранят", казва младата писателка, която наскоро издаде "Лунно цвете"

Христо Мутафчиев: При мен дяволите понякога повече подскачат, но пък ангелите ги спират

"Боже мой" е втори моноспектакъл на актьора в Народния театър с режисьора Стоян Радев