Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иван Лечев: Rock is not dead!

РОК СЪДБА

Иван Лечев: Rock is not dead!

"Вече повече от 40 години откак се занимавам с музика, непрекъснато погребват рока, но той си е жив и здрав" споделя големият музикант

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Супергрупата "Фондацията" ще изпълни новия си проект "Големите БГ рок гласове" на 31 март 2022 г. от 20:00 ч. в Зала1 на НДК. Ще чуете на живо песни като "Черната овца", "Няма връщане назад", "Вкусът на времето", "Пак ще се прегърнем" и много други емблематични, любими български, рок парчета, които никога не остаряват. 

Още

"Фондацията" на 31 март в зала 1 на НДК

"Фондацията" на 31 март в зала 1 на НДК

"Фондацията" планира още големи летни концерти у нас, за които ще разберем съвсем скоро.

До тогава ви предлагаме разговор с един от най-легендарните български китаристи - Иван Лечев, когото познаваме освен като член на култовата група "ФСБ", също така като част от "Обичайните заподозрени", "Фондацията" и още много музикални проекти, които е създавал през годините. Каквото и да кажем за Иван Лечев, все ще е малко, заради огромната енергия, с която иска да прави музика. Това ще видим и тук - музикантът споделя, че заедно с Никеца от Casual Threesome, с когото имат една песен, искат да създадат отделен проект. За Иван Лечев няма граници, а рокът, колкото и да бива вкарван в ъгъла, че лежи на стари лаври, може да вълнува и да създава емоции, каквито никоя друга музика не може да породи. 

- Концертът на "Фондацията" в Зала 1 е едно от първите по-големи събития за годината, като имаме предвид, че до много скоро избягвахме социалните събития. Как гледате на този концерт от гледна точка на срещата с публиката, отново заедно, на живо.
- Нямам търпение, защото страшно обичам да свиря пред публика на живо. Ние в този период си стояхме повече вкъщи, гледахме си работата, но нищо не може да замени живия контакт. Предстои да се случат много интересни неща.

Поканили сме специални гости като Наско от БТР, Звезди от "Ахат", Славин Славчев... Те ще пеят едни от най-знаковите български рок парчета. Отделно от това концертът ще се открие от моите трима финалисти от "Гласът на България", чакам само Борис Христов да се прибере от Южна Африка.

Юбилеен концерт на „Щурците” в зала „Арена Армеец” (Снимка: BulFoto)

Още

Спечели билет за големия концерт на "Фондацията" - "Големите БГ рок гласове"

Спечели билет за големия концерт на "Фондацията" - "Големите БГ рок гласове"

- Много интересна формация се заформя, наистина. Проектът "Големите БГ рок гласове" се оказа доста успешен. Защо?
- Още когато направихме "Фондацията" и говорихме с Дони, един журналист ни каза, че това е проект, който е обречен на успех. И тази линия продължава. Ние не изпълняваме нито една непозната песен. Само големи български хитове с цел те никога да не бъдат забравени. В същото време хората много им се радват.

- А защо публиката толкова много харесва старите рок парчета? Живеем в свят, в който ни заливат всякакви стилове музика, имаме много избор какво да слушаме. Хората обаче се вълнуват от старите "класики". 
- Това е някакъв феномен, който не се среща само в България. Има го в цял свят.

Концерт на рок група "Фондацията" на Spice Music Festival в Бургас, август, 2021 г. (Снимка: BulFoto)

Старата музика продължава да се търси и да се продава навсякъде. Може би заради начина, по който е създадена, защото там се търси повече мелодия, не толкова непременно танцувален ритъм, а по-богата хармония и мелодичност. Това не е така само тук, нека припомня, че все още никой не е задминал Ролинг Стоунс по посещения на концерти. И това говори достатъчно само по себе си.

- Аз също попаднах наскоро на изследване, в което става ясно, че на Острова през последната година има рекорд по продадени грамофонни плочи. Това е до голяма степен почит и към правенето на музика по един по-различен начин като технология.
- Точно така е.

Това е музика, която е свирена на живо, а ролята на компютрите и семплерите е минимална или ги няма. И в трите групи, в които в момента свиря, се набляга изключително много на живото свирене. Ние правим макети, компютърни, но след това всичко се свири на живо. Правим си демо, за да можем да имаме представа за конструкцията на песента, но след това всичко се свири на живо.

Легендарната българска рок група FSB отбелязва 40-годишния си юбилей на сцена с грандиозен концерт в столичната Арена Армеец, октомври 2017 г. (Снимка: BulFoto)

- Това е причината толкова много хора да обичат "Фондацията". Истинската музика. Такава, каквато трябва да бъде.
- Да. И повечето от парчетата, които свирим, ги свирим през наша призма. Не ги повтаряме, а ги аранжираме по наш начин.

"Фондацията" е предимно акустичен проект, но към края на концерта със Славчо ще извадим и електрическите китари и ще се свири здрав рок, такъв, какъвто трябва да се свири. Казвал съм го много пъти, но пак ще го кажа.

Вече повече от 40 години откак се занимавам с музика, непрекъснато погребват рока, но той си е жив и здрав.

Юбилеен концерт на „Щурците” в зала „Арена Армеец” (Снимка: BulFoto)

- Да и тук е много интересно, че на вашите концерти идват и млади хора, не само рок поколението, но и децата, родените след прехода. Това, че те се идентифицират също с тази музика е страхотно.
- Така е. Аз съм изключително щастлив да видя толкова много млади хора на наши концерти. Тези хора, за които говорите са внуците на хората, които са слушали нашата музика 80-те. А може и да са правнуци. Което е страхотно! Това показва, че тази музика има много здрави корени и тя няма как да бъде изместена окончателно по никакъв начин.

- Има ли разлика в емоцията, когато свирите тези превърнали се в класика парчета днес и когато сте ги свирили в миналото?
- Винаги гледаме да даваме свой поглед върху тези парчета. Има песни на Кирил Маричков, които пеят Дони и Славчо. Песента "След 10 години" на ФСБ накрая сме я направили на три гласа, в оригинала няма такова нещо. Стремим се по всякакъв начин, без да ги разваляме, да ги осъвременяваме. Освен това вече разполагаме с инструменти, които звучат прекрасно и звукът на живо е много добър.

Юбилеен концерт на „Щурците” в зала „Арена Армеец” , юни, 2017 г. (Снимка: BulFoto)

Още

"Фондацията" представя "Големите БГ рок гласове" с голям концерт в зала 1 на НДК догодина

"Фондацията" представя "Големите БГ рок гласове" с голям концерт в зала 1 на НДК догодина

- В такъв случай да питам вече директно, кои парчета ще свирите на концерта? Ще издадете ли малко?
- Много ще стане дълъг разговорът, ако кажа всички, но ще са над 20. Освен това идеята е моите трима финалисти от "Гласът на България" да се представят с по една песен и да изпеят и една обща. И последните три песни с гостите накрая. Въобще ще стане един сериозен концерт от над 2 часа.

"Обичайните заподозрени" по време на коцнерт. Април, 2021 г. (Снимка: BulFoto)

- Какъвто и трябва след това време на изпитание за всички фенове на музиката и музиканти. През 2014 г. именно в Зала 1 беше един от първите концерти на "Фондацията". Вие очаквахте ли да продължи толкова дълго това музикално обединение, очаквахте ли този успех?
- Ние очаквахме всичко това, защото знаехме какво да очакваме. Имаме намерението този проект да продължава във времето с нашите деца. Моят най-малък син вероятно може да бъде барабанист на "Фондацията".

Ние самите от дълго време обсъждаме, че вече е крайно време да пишем песни, специално за "Фондацията". Доколкото знам, вече има написани няколко песни и това ще бъде следващата крачка в развитието на тази група.

Още

Китаристът и композитор Славчо Николов: "Фондацията" ще съществува и след нас

Китаристът и композитор Славчо Николов: "Фондацията" ще съществува и след нас

- С какво се различава участието Ви във "Фондацията" с другите групи?
- Случаят със Стефан Вълдобрев е много интересен. В последния албум, който направихме с "Обичайните заподозрени" участвам с две авторски песни. Във "Фондацията" и във "ФСБ" нямам авторски песни, освен че участвам в аранжиментите. Но при Стефан имам и това ме поставя в малко по-различна светлина. Приятно ми е, че много хора харесват особено едната от тях.

- Значи трябва да помислите повече за развитие в тази посока.
- О, аз пиша! Рядко, но сладко.

Иван Лечев със своето семейство (Източник: Личен архив)

Много хора не знаят, че преди години аз написах 4-5 песни за един албум на Лили Иванова. Казва се "Частен случай", даже и самата заглавна песен е моя. Правя от време на време и такива опити, но трябва сериозно човек да седне и да помисли. Аз обикновено живея много забързано, защото с три групи не е лесно. Писал съм и театрална музика. Имам един "Аскеер".

Така се запознахме реално със Стефан Вълдобрев. Двамата бяхме номинирани за "Аскеер" за театрална музика. Така се запознахме и останахме приятели за цял живот. Въпреки че никой от нас не спечели награда.

Концерт на група "Фондацията" в Античния театър в Пловдив, юли, 2021 г., (Снимка: BulFoto)

- Как е възможно днес да се пише хубава авторска музика, във време, в което историята на музиката ни предлага толкова много. Но може би е като в литературата - има много литература от древни времена, но все още излизат страхотни книги.
- Точно така.

Творчеството никога няма да спре. Творческото начало го има или го няма.

Аз гледам на себе си повече като на изпълнител отколкото на композитор, от време на време ми се иска да измисля нещо свое, рядко, но ми се получава.

Иван Лечев (Източник: Личен архив)

Още

"Обичайните заподозрени" за чешитите в музиката, интуицията без маркетинг и киното

"Обичайните заподозрени" за чешитите в музиката, интуицията без маркетинг и киното

- Споменахте участието на Вашите финалисти от "Гласът на България" в концерта. Смятате ли, че такива формати помагат на младите музиканти да се развиват, да могат да правят музика, да придобиват самочувствие...
- За мен това е най-ценното на този формат. Че той показва на цяла България хора, които повечето не са чували. Това за мен е един летящ старт. Оттук нататък вече въпросът е в ръцете на всеки от тях и кой какво ще направи със себе си.

Концерт на група "Фондацията" в София, юли, 2021 г. (Снимка: BulFoto)

Важното е, че им е дадена възможност и хората ги виждат, стават свидетели на това какво могат. Това е най-важното.

Още

"Жълт код" - новият албум на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени

"Жълт код" - новият албум на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени

- Вие бихте ли помогнали на такъв проект от млади музиканти, които искат да правят рок банда? Ако Ви харесва, разбира се.
- Зависи. Зависи най-вече от стила на проекта.

Например с Никеца, който миналата година не успя да спечели, направихме една песен. Сега работя върху втора. Той самият пише много интересни песни.

Харесвам групата им Casual Threesome, сега им предстои да издадат албум. Има едно парче там, което страшно много ми допада. Ние дори говорихме с тях тримата да си направим отделен проект. Говоря за Иван Иванов, Никеца и аз. Искаме да го измислим да е отделен от всичките останали групи. Само дето не знам къде, кога и как ще ги сместя с останалите групи.

Но когато човек има желание, всичко е възможно.

- Ето, че рокът изобщо не възнамерява да е мъртъв или да стои на стари лаври. Каква е тайната рок музиката да оцелява на днешните предизвикателства в музикалната индустрия?
- Според мен единствената тайна е, че това е една честно направена музика. Повечето от рок музиката по света се създава без хората да търсят забогатяване за един ден.

- Rock is not dead!
- Абсолютно!

Интервю на Юлия ВЛАДИМИРОВА

Още

Легендите от ФСБ се събират за най-големия си концерт

Легендите от ФСБ се събират за най-големия си концерт

Още

Новият вокалист на "Тангра" - Боби Косатката: Никога не съм си представял, че ще стана част от групата

Новият вокалист на "Тангра" - Боби Косатката: Не съм си и представял, че ще бъда в групата

Още

Наско и Славчо от Б.Т.Р.: Незаменимо е това, което получаваме горе на сцената!

Наско и Славчо от Б.Т.Р.: Незаменимо е това, което получаваме горе на сцената!

Още

Наско от Б.Т.Р.: Когато ме поканиха за първи път за солов певец, щях да припадна от кеф! Славчо: Луд съм! Добре, че още ме търпят!

Наско от Б.Т.Р.: Когато ме поканиха за първи път за солов певец, щях да припадна от кеф! Славчо: Луд съм! Добре, че още ме търпят!

Още

„Щурците“ отбелязват 50 години в „Арена Армеец“

„Щурците“ отбелязват 50 години в „Арена Армеец“

Още

Валди Тотев: В "Щурците" се чувствах като новобранец

Валди Тотев: В "Щурците" се чувствах като новобранец

 

 

 

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев

Нина Николина Haute couture: Фолклорът и любовта като от музикален бутик

"Важно е да познаваме корените си, за да можем да гледаме напред в бъдещето. Това те прави уверен, здраво стъпил на земята човек, знаещ, оттам нататък можеш да превземеш света", казва певицата