Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Новият вокалист на "Тангра" - Боби Косатката: Никога не съм си представял, че ще стана част от групата

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Новият вокалист на "Тангра" - Боби Косатката: Никога не съм си представял, че ще стана част от групата

"Съветвам всеки да прави това, което обича", казва фронтменът на Der Hunds

Боби Косатката (Колаж: Юлиян Илиев)

За феновете на родната рокмузика името на Борислав Мудолов, по-известен като Боби Косатката, е достатъчно известно, за всички останали ще го представим накратко като новия вокалист на култовата група "Тангра", фронтмен на алтърнатив бандата Der Hunds и част от Intelligent Music Project. Косатката е машинен инженер по образование, но музикант по призвание.

Какво е да станеш вокалист на групата, на която си бил на втория концерт в живота си, защо по-голямата награда за един музикант са не парите, а участие на голям музикален фестивал и как храни музикант къща в България, говори Боби Косатката.

Боби Косатката (Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg)

- Здрасти, Боби, как си?
- Обичам да отговарям: "Все по-добре!". Научих го от един познат, който е от хората със супер позитивно мислене, но наистина има нещо такова, че като мислиш позитивно и ти се случват хубави неща.

- Какви са хубавите неща, които ти се случват в последно време?
- Не са едно и две.

Най-новото е, че от тази година съм певец и китарист на група "Тангра", което за мен е... да не използвам някакви клишета като "сбъдната мечта", но огромна чест и привилегия.

Вторият концерт, на който съм ходил в живота си, бил съм в 3-4 клас, беше техен. Вуйчо ми ме заведе в "Лиляна Димитрова" на концерт на група "Тангра". Сега, като си говорим с тях, това са били първите им концерти в новия формат - ню уейв формата, с песни като "Бъди какъвто си", "Оловният войник", "Жулиета" и т.н. Аз си ги спомням.

Дани Ганчев, Емил Герасимов и Косьо Марков от "Тангра" с Боби Косатката (Снимка: Официален профил във Facebook)

- На мен "Жулиета" ми е любимата...
- Много са готините песни, но никога не съм си представял, че някой ден ще стана част от тази група. С тях концертираме. Скоро бяхме в Кюстендил. Готвим голям концерт в София, но още е под секрет кога ще се случи. По-важното е, че сега ще се появим на 15 октомври в Зала 1 на НДК на един концерт на поета Александър Петров, който е написал, мога да кажа, почти всички български рок хитове. Повечето на "Тангра" са негови. Това са песните, които изброих, както и "Богатство", "Нашият град", "Любовта, без която не можем" и т.н. В този концерт ще участват групите, за които той е писал текстове - "Сигнал", Кирил Маричков, "Щурците", Б.Т.Р., D2, "Фактор", "Тангра", разбира се. Сашо си организира всичко сам под името "Рок поезия" и за първи път ще бъдат изпълнени хитовете му на една сцена. И след това, може би в началото на следващата година, ще се появим с "Тангра" в Зала 1 на НДК.

- Албумът с "Тангра" готов ли е?
- Не е готов. Признавам си. Той също трябва там някъде да се появи - в началото на следващата година. Правим нови песни, имаме вече 3 излезли, които се въртят по радиата.

- В него ще има 10 нови парчета, нали така?
- Така го бяхме избрали условно като бройка, но може да се случи и друга конфигурация.

- Ще запишете ли нещо старо в нов вариант?
- Да, има такива идеи. Повечето песни все пак са записвани преди повече от 30 години, да не кажа за някои и 40 г. Те ми разказват много интересни истории, някои са записвани нелегално, в извънработно време в "Балкантон". То си личи и в по-старите записи, че са правени набързо, техниката не е била толкова добра.

- Точно исках да кажа, че оттогава насам техниката страшно много се е развила.
- Басистът Косьо Марков има оборудвана стая у тях и почти всичко записваме там. Вече има начини дори в апартамента си да запишеш цял албум. Това е огромен плюс. Действаме, то ще се чуе, когато му дойде времето. (смее се)

- А какво друго подготвяш?
- Мога много да ти разказвам. Работя в момента активно с три банди - с моята си банда...

- Der Hunds?
- А, така! С тях също подготвяме албум. В момента пак басистът ни (Мартин Евстатиев-б.р.) го смесва - не знам каква е тази съдба (смее се), басистите да са тонрежисьори. Понеже всичко си го правим сами, нямаме краен срок и така го мотаме близо 5 години.

- Самопродуцирате ли се?
- Да, всичко от концерти, от продажба на тениски (мърчандайз), влагаме в записите. Те реално не струват толкова много, защото пак по същия начин си ги правим в "Балкантон". Имаме една репетиционна под наем от 15 години. Пълно е с музиканти там. На мен там ми е хвърлен пъпът (смее се).

Даже като бяхме деца, докато ритаме топка долу, идваха Лили Иванова, Васил Найденов. Много пъти ни се е случвало тонрежисьорът да вика през прозореца: "Деца, по-тихо, защото правим запис!" (смее се).

Там сме с Der Hunds и си правим всичко сами. В днешно време ти трябва един компютър и една хубава звукова карта, инструментите си ги имаме.

Боби Косатката (Снимка: Личен архив)

- Албумът с Der Hunds в какъв стил е? Пак алтърнатив и гръндж звучене ли има?
- Рок. Много мразя тези определения - heavy metal, thrash metal, alternative. Това са някакви определения от детството, когато бяхме на по 16 години. Просто свирим рок. Подобно ще е звученето. Интересното е, че искаме да направим албума свързан, без паузи. Ще има някакви звуци от околната среда. Нашият басист ходи навсякъде с един диктофон и записва някакви звуци - напр. някой реже с флекс (смее се). Бях скоро в Сърница и му записах звука от джамията, как отеква в планините. Представи си нещо от сорта на "Стената" на Pink Floyd. Част от парчетата вече са излезли, даже преди 1-2 години, половината все още не са чувани. Ще избухнем с тях, защото сега сме в лек застой.

- Всяка група има такива периоди.
- Има, като всеки работи нещо друго - всеки от тях работи нещо - програмист, финансист, тонрежисьор. Това е нашият проблем, че се събираме вечер след работа в 7 часа, свирим по две песни, пием по една бира и това е. Другата банда, с която свиря и с която скоро бях във Велико Търново, е Intelligent Music Project. Това е проект на един доктор - Милен Врабевски.

Intelligent Music Project (Снимка: Официален профил във Facebook)

- Той е доста известен.
- Да, той е филантроп. С много неща се занимава, има дарителска фонданция, но неговата страст е музиката, има и студио, прави по-прогресив неща като Toto, Pink Floyd и т.н. Той измисля песни и ги записва със световноизвестни музиканти като барабаниста на Toto - Саймън Филипс, Джон Лоутън от Uriah Heep, сега пееше Рони Ромеро, който е настоящият певец на Rainbow и др., но преди да ги даде на тези хора да ги изсвирят и изпеят, минават едно демо, което го записват български музиканти като мен. Аз съм от тези, които пеят вокалите, за да могат да ги чуят западните музиканти. В България реално сме само българи - едни от най-добрите музиканти. Стунджи е барабанист, Бисер Иванов, който свиреше с Лили Иванова - китарист, Ивайло Звездомиров, който беше от група "Те", Славин Славчев е беквокалист и т.н. 8 души сме, концертираме. През февруари ще направим турне в Пловдив, Варна, София със западните певци, барабанистът на Toto - Саймън Филипс, ще дойде, тези певци, които вече изброих. Ще направим и две дати в чужбина - в Германия и в Холандия.

- А по клубове ли свирите основно?
- С Der Hunds - да, но ето сега лятото свирихме в Приморско на площада - където ни поканят. С "Тангра" предимно на големи общински фестивали, големи сцени, на празници на градове.

И между другото хората реагират страшно - идват, казват: "Ние сме отраснали с вашата музика!", искат автографи, дечица също, възрастни хора. Последния път в Кюстендил дойде един човек с плочи от преди 30 години, искаше автограф. Много емоционално. Страхотно е да си част от това нещо - като запееш и целият площад започва да пее с теб.

- Как те избраха "Тангра"?
- Донякъде не е случайно. Поетът Сашо Петров, с когото се познаваме доста отдавна, е голям приятел с тях - ходили са заедно по турнета. Пях на неговата 60-годишнина, по други събития пея една песен, която Чочо Владовски пееше, "Безсъние", но повечето хора я знаят като "Дон Кихот".

Дани Ганчев, Боби Косатката, Косьо Марков и Емил Герасимов (Снимка: Официален профил във Facebook)

Още

Дани Ганчев от Тангра II - оловният войник на българския ню уейв

Дани Ганчев от Тангра II - оловният войник на българския ню уейв

- Тя му е една от емблематичните...
- Сашо дори твърди, че това му е любимият текст. Той е приятел с Косьо Марков. Сашо го доведе да ме чуе в един клуб, в който пея. Косьо се изкефи много, на другия ден ми се обади да се видими ми предложи да стана част от "Тангра" и аз веднага се навих.

- Какво стана с вашия проект с Der Hunds - трибюта на Крис Корнел?
- На последната репетиция си говорихме, че трябва да го възобновим, защото през пролетта с китариста ни Деян направихме един акустичен трибют и беше пълно, имаше адски много хора, които са присъствали на "електрическия" трибют и питаха няма ли да го направим отново. Решили сме да го направим и него, но пак ще е догодина. Има интерес към това. Този човек липсва, голяма празнина остави.

- Той беше легенда в алтърнатива.
- Просто много внезапно се случи. Никой не очакваше - в пика на кариерата си, на върха на славата си.

- Като солов изпълнител наистина беше в пика си...
- Нещо като момента, в който се самоуби Кърт Кобейн, преди 25 години. Спомням си го много добре. Това беше първата смърт на музикант от група, която харесвам. Бяхме във Велико Търново на свиждане на приятел, който учеше във военното училище, и в едно заведение бяха пуснали MTV и пишеше "Kurt Cobain found dead". Това е нещо, което много те шокира. Веднага започваш да си задаваш въпроси - какво им липсва на тези хора, какво не им е наред, имат всичко - пари, слава... Ние направихме с Der Hunds една кампания...

Боби Косатката (Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg)

- Точно исках да те попитам за нея, тя беше свързана с депресиите, нали?
- Да. Никой не може да разбере какво е в главите на тези хора и затова тази кампания беше насочена към това да обръщаме внимание на близките си, когато видим, че има някакъв подобен проблем. Лекари и всякакви специалисти подкрепиха кампанията и обясняваха доста интересни неща. Научих много. Едно от тях е, когато видиш някого, че не е добре, че се затваря в себе си, да го попиташ, да споделя, а не както тук сме свикнали: "Хайде, бе, стегни се! Мъж си!" Това още повече влошава нещата. Трябва да проявяваш разбиране и да внимаваш за такива симптоми. Крис Корнел просто са го изпуснали. Антидепресантите, които е приемал, ако прекалиш с тях и си дотам.

- В Щатите още през 50-те години започва манията по антидепресантите и е страшно разпространено и до ден-днешен. Което е странно, защото би трябвало да са доста развити по отношение на психоанализата, но въпреки това имат уклон да взимат хапчета.
- Явно и лекарите имат уклон да изписват. Сега чета книгата "Всички обичат Сиатъл" ("Всички обичат Сиатъл: Историята на грънджа", автор Марк Ярм-б.р.).

Всички тези хора са прекалявали с наркотици, с алкохол, просто заместват наркотиците и алкохола с лекарства. И не само сиатълците - и Уитни Хюстън, и Майкъл Джексън, и Принс и всичките, които умряха по някакъв подобен начин.

Боби Косатката (Снимка: Личен архив)

- Животът на Корнел отстрани изглеждаше супер, но явно има неща, които са в главата на човека...
- Като му прочетеш текстовете и всичко ти се изяснява - black, dark, night... Има някаква депресия в тези хора. За Корнел се твърди, че са го изпуснали за малко. Просто е било някакво моментно състояние, не е бил постоянно със суицидна мисъл. Радвам се, че имах удоволствието да го гледам в Пловдив за пръв и последен път в живота си. Беше много емоционален концерт - един човек с китара омагьоса 4-5000 души, заваля един дъжд и той дори каза: "Е, заприлича ми на Сиатъл". Остана ми хубава спомен от него.

- Кои са ти любимите групи, музиканти?
- Световни или български?

- Всякакви
- Е, ако почна с българските, може да изпусна някого. В момента имам една група, която открих преди около две години, точно някъде след смъртта на Корнел, един приятел ми ги пусна. Те са канадци. Може би, ако ги чуеш, донякъде вокалът прилича на Крис Корнел. Това е едно мое вдъхновение оттогава. Просто не спирам да ги слушам. Big Wreck се казват. Те са от 90-те години, но са се разделяли, събирали. Вокалистът им е страшен и китарист, и композитор - 3 в 1 и правят точно такава музика, каквато бих искал аз да правя. А са супер подценявани и много неизвестни.

- Студийна група ли са?
- Не, не, свирят си, но не излизат от Северна Америка. От българските има адски много банди, които ме кефят, но няма да ги изреждам сега.

- А от какво страда българската рок сцена.
- От липса на вяра, че можеш да успееш. Моите приятели от Der Hunds - всеки е избрал да работи сигурното, вместо да се гмурне и да си сложи главата в торбата - има хляб за музиканти, че дори и за рок музиканти, като гледам как се случват нещата в страната. Постоянно се търсят групи за партита, за заведения. Аз лично успявам да се изхранвам с това, имам и семейство с две деца. Мисля, че се справям доста добре. Не всеки има смелостта. И това, от което се оплаквам, че няма пазар, няма публика, не е така - това е твое решение.

Боби Косатката (Снимка: Личен архив)

- Преди време превих интервю с Ерсин от Jeremy?. Тогава той каза, че се опитва да работи само това и сподели, че се оправя.
- Него го виждам редовно в "Балкантон". Ето, те са един пример за това, което казвам. Те са се посветили само на музиката и има резултати. Jeremy? в момента са навсякъде - и по медии, и по концерти, за което много се радвам. Ние сме много сходни банди, проходихме заедно от Seattle Night-овете горе-долу по едно и също време.

Даже си спомням, че някъде през 2008 г., на първия или втория Seattle Night, на който свирихме с Der Hunds, Ерсин ми каза: "Много готино свирите, що не направите албум?!" И ние 2009 г. записахме и издадохме първия албум на Der Hunds, а те - години по-късно. А той беше човекът, който ми даде акъл. (смее се)

- А преди Der Hunds какви групи си имал?
- Имал съм. (смее се)

- Колко? 10, 20?
- Чак 20 - не. Първата по-сериозна, беше през 1994-5 г., повлияна от сиатълския алтърнатив - Desert Fish, имахме авторски песни. Не сме свирили кой знае къде, то и нямаше такива места. За първи път свирих с банда във Funky's през 1997 г. Казваше се Puzzle Out - правехме предимно кавъри. После имах две банди, повлияни от Майк Патън, Faith No More и особено Mr. Bungle, едната се казваше P.M.B.M. (Пи Ем Би Ем), даже мислехме първият албум да се казва "'ем пием, 'ем бием" (смее се), а другата беше Blitz Directors. Така си и останаха тези банди, това беше до 2000-2002 г. Някъде през 2003 г. се събрахме Der Hunds и оттогава това си ми е основната група, където си правя моята музика. През годините съм бил в различни проекти - в една банда The Art of Joke, която после се превърна в Gravity Co. - всичките хора без вокала Яворчо.

Боби Косатката (Снимка: Личен архив)

- С Der Hunds сте ходили на "Евросоник" в Грьонинген...
- Да, преди две години се случи, беше много яко. Спечелихме награда на конкурса "Пролет" на БНР и това за нас беше мечтаната награда. Не ни блазнят парите толкова, а това беше страхотно преживяване. Три дни прекарахме там. Видяхме как се прави наистина. В 300 000-град се случва - всички заведения се превръщат в сцени. Ние свирихме в едно заведение с две зали - едно от най-хубавите в центъра на града. Организацията ни направи страшно впечатление, отиваш там в нещо като олимпийско село, посрещат те, дават ти купони за храна, настаняват те на едни корабчета, дадоха ни стек бира, брандирана с името на групата - много готино отношение. На корабчето си говорим с рецепционистката на английски и изведнъж се оказа, че целият персонал са българи (смее се). След нас отидоха Jeremy?, Saint Electrics - все готини банди. В БНР-конкурсите се появиха много рок банди. Та, има някакъв подем. Всички групи, които изброих, са хора като мен, на около 40 години.

- Точно исках да те попитам дали има млади банди, които се занимават с рок?
- Има, има много. Срещам страшно много, по страната също. И то много добри музиканти. Нашият китарист в Der Hunds е с 20 години по-млад от мен, той свири страхотно. Аз, на неговите години, дори нямах една хубава електрическа китара.

- Условията са други сега...
- Да, и достъпът до информация. Ако имаш желание да се развиваш, можеш да го направиш невероятно бързо и добре. Аз явно цял живот съм воден от желанието си. Не съм учил много музика - само 4 години в детска музикална школа - класическа китара и солфеж, но това явно ме е водело. По образование съм машинен инженер, но от малък постоянно си пеех нещо с грамофона, после с касетофона, с ученическа група свирихме на кашони - цял живот това съм правил и то ми се превърна в професия.

Съветвам и всеки, не само когато става дума за музика, който може, да прави това, което обича. Не всеки успява, но моят съвет е такъв. Виждам, че когато копаеш достатъчно дълго в определена посока, нещата се получават.

Интервю на Нели Делчева

Боби Косатката (Снимка: Личен архив)

Боби Косатката можете да гледате на 15 октомври в Зала 1 на НДК като вокалист на група "Тангра". На 25 ноември ще пее на Seattle Night в София и на 30 ноември в Download в Пловдив, а на 25 октомври с Intelligent Music Project в Bee Bop отново в Пловдив. На 2 ноември с групата Noizes в City Stage ще правят Foo Fighters Tribute.

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Това, което е над нотите

Маестро Григор Паликаров пред Виолета Тончева за 150-годишнината от създаването на Верди Реквием

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli