Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Китаристът и композитор Славчо Николов: "Фондацията" ще съществува и след нас

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Китаристът и композитор Славчо Николов: "Фондацията" ще съществува и след нас

"След първия ни концерт при нас дойде един мой приятел и каза: "Ама, вие от какво се притеснявате, бе, хора! Това е обречено на успех!"

"Турнетата ни с "Фондацията" по целия свят бяха вълнуващи пътешествия. Да се срещнеш с тези българи, които съдбата е отвела толкова далеч от България и да ги направиш щастливи, да чуят любимите си песни, е изключително изживяване. Те са много щастливи, но плачат, когато пеем песни като "Клетва", "Облаче ле, бяло", "След 10 години"...
Колкото и да са уморителни дългите полети до тези дестинации, когато видиш очите на хората, забравяш всичко друго", разказва музикантът.

Известният китарист и композитор Славчо Николов ексклузивно пред Impressio, дни преди концерта на "Фондацията" на 13 юли в парка на "Военна академия" в София и в разгара на лятното им турне:

- Славчо, как се роди идеята за мегагрупата "Фондацията", събрала едни от най-известните ни музиканти?
- Идеята за "Фондацията" е на Дони. Едно негово пътуване до морето го беше натъжило, защото карайки близо 4 часа и слушайки радио, не беше чул нито една българска песен.

"Фондацията" във Варна (Снимка: БТА)

И спонтанно му хрумнало, че може да създаде формация, по примера на световните супер групи, която да изпълнява на живо песни от репертоара на групите, от които са членовете на групата. При "Фондацията" това на практика са едни от най-значимите български песни, с които са израснали поколения - "Среща", "Вълшебен свят", "След 10 години", "Малкият принц" и много, много други.

Дони на концерт на "Фондацията" (Снимка: БТА)

Дони се обади първо на мен, да ме пита какво мисля за идеята. Аз я прегърнах веднага, защото наистина много ми хареса.

Още

НДК и "Фондацията" представят "Кирил Маричков на 75 години"

НДК и "Фондацията" представят "Кирил Маричков на 75 години"

След това звъннахме на Кирил Маричков, Иван Лечев и Венко Поромански. Събрахме се на една работна среща и си казахме:

"Давайте да го правим!"

Започнахме сериозна подготовка. Репетирахме много, преди да направим първия си концерт, на който поканихме само приятели, за да видим как ще ни приемат. И като видяхме тяхната реакция, знаехме вече, че сме на прав път.

Славчо Николов (Снимка: БТА)

Тогава дойде един мой приятел и каза:

"Ама, вие от какво се притеснявате, бе, хора!

Това е обречено на успех!"

Публиката във Варна (Снимка: БТА)

А нашето притеснение беше как ще обединим толкова различни стилове музика на групите, от които произлизаме. Дони и Момчил са уникални, "Щурците" са с друга стилистика, ФСБ, Б.Т.Р. и Група "Те" - също много различни. Тогава решихме да свирим на акустични китари и да пресъздадем звук, който да обедини музиката ни.

Това беше много добро решение. И до ден днешен, вече 8 години, продължава пътешествието на група "Фондацията" и свирим по този начин. Разбира се, разнообразяваме, свирим и с електрически китари.

Славчо Николов (Снимка: БТА)

- Защо се нарекохте "Фондацията"?
- На Дони му дойде идеята да наречем нашата група така по романа на Айзък Азимов. Идеята е тя да продължи да съществува вечно. Винаги в нея ще могат да влизат нови членове. И един ден да се случи така - съвсем нови хора да продължат тази традиция за съхраняване на най-доброто от българска популярна музика.

А ние ще оставим нашите песни в архива на "Фондацията", за да могат и след много години да бъдат изпълнявани.

- Как работите по новите аранжименти на вечните песни?
- Всички заедно. Събираме се на репетиция, всеки си е научил своята партия, сядаме и работим заедно. С толкова добри и рутинирани музиканти, бързо стават нещата. На всеки му е ясно какво прави, работата е много приятна.

- С "Фондацията" сте обиколили целия свят. Разкажи за срещите ви с българите?
- Първо тръгнахме на турне в Америка. Направихме 3 концерта в Канада и 11 - в САЩ.

Като се върнахме в България беше първият ни голям концерт - в зала 1 на НДК, която се разпродаде буквално за часове. След това имахме 3 турнета в Америка, направихме едно околосветско пътешествие, като "завъртяхме" от изток на запад цялото земно кълбо.

Концерт на "Фондацията" (Снимка: БТА)

Имаме 3 турнета и в Европа и едно турне в Нова Зеландия и Австралия.

Това бяха вълнуващи пътешествия. Да се срещнеш с тези българи, които съдбата е отвела толкова далеч от България и да ги направиш щастливи да чуят любимите си песни, е изключително изживяване. Те са много щастливи, но плачат, когато пеем песни като "Клетва", "Облече ле, бяло", "След 10 години"...

Колкото и да е уморително с дългите полети до тези дестинации, когато видиш очите на хората, забравяш всичко, много е вълнуващо.

На ето, че заради пандемията последната 1 година не сме правили нищо, така че си починахме...

- Как прекарахте този тежък период?
- Работих по новия албум на група Б.Т.Р. Вече записваме. Дони направи един албум с музика със симфоничен оркестър, Кирчо Маричков пише автобиографична книга. Иван Лечев работеше по своите проекти. Венко Поромански преподава в музикалната академия.

Иван Лечев и Кирил Маричков (Снимка: БТА)

- А ти, който си известен с това, че не можеш да стоиш дълго на едно място, чисто емоционално как се почувства?
- Доста стресиращо беше точно по тази причина. Ние бяхме много стриктни, когато казаха, че трябва да се стои вкъщи, не трябва да се излиза.

Б.Т.Р. (Снимка: Александър Нишков)

Но аз пък реших, че няма да имам по-добра възможност да работя по нов албум на Б.Т.Р. и започнах да пиша много музика.

Още

Наско от Б.Т.Р.: Когато ме поканиха за първи път за солов певец, щях да припадна от кеф! Славчо: Луд съм! Добре, че още ме търпят!

Наско от Б.Т.Р.: Когато ме поканиха за първи път за солов певец, щях да припадна от кеф! Славчо: Луд съм! Добре, че още ме търпят!

Обичам да се провокирам и да създавам различна музика, да бягам от статуквото.

Разбира се, четох много книги...

- Новият албум на Б.Т.Р. кога ще види бял свят?
- Албумът се казва "Пъзел". Премиерата му ще бъде на 13 октомври 2021 в Зала 1 на НДК. Вече пуснахме видеоклип на самата песен "Пъзел", който осъществихме с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Като цяло музиката и текстовете на песните са мое дело, а барабанистът ни Илиян Диков написа за пръв път текст на песен, която изпълнява нашият приятел Александър Филчев - Санеца.

- А над какви проекти работи в момента "Фондацията"?
- "Фондацията" представя "Големите БГ рок гласове". Искахме да поканим още наши приятели, които имат голям принос в българската музика и публиката очаква да чуе и види.

И още един интересен проект е - "Фондацията" представя музиката на Дони и Момчил." Поканили сме Момчил Колев и правим един по-голям блок от песните, които този уникален дует създаде.

Първият ни голям концерт ще бъде в Бургас на 6 август на Sofia Summer Fest. След това с този проект сме на 6 септември на Празниците "Аполония" в Созопол. Билети вече има и за двата фестивала.

Още

"Фондацията" със специален летен концерт в София на 13 юли

"Фондацията" със специален летен концерт в София на 13 юли

- Къде са локациите на "Големите БГ рок гласове"?
- Специалният концерт в София с гости Звездомир Керемидчиев от "Ахат", Атанас Пенев от Б.Т.Р. и Славин Славчев ще бъде на 13 юли 2021 г. от 20.30 часа в парка на "Военна академия".

На някои от концертите гостува и Валди Тотев от "Щурците".

След това на 25 юли сме в Античния театър заедно с Пловдивска филхармония, в Тутракан на 31 юли и във Варна на 12 септември. Там "Фондацията" откри сезона в Летния театър през юни, но толкова ни харесаха, че ни поканиха и да го закрием. (смее се)

А на 26 юли Б.Т.Р. ще има концерт в Парка на Военна академия. Там ще изсвирим една песен от новия албум, която още не сме представяли пред публика.

- Тази година Б.Т.Р. има ли номинации за наградите на Бг радио?
- Имаме номинация за група.

- Желая ви успех!

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg/ Снимки: БТА, Личен архив

Славчо Николов е музикант и композитор, член на групите Б.Т.Р. и "Фондацията".

Роден е в град София на 15 май 1967 година.

През 1993 г. става част от Б.Т.Р. През 2004 г. неговите изпълнения са включени в албума "Големите китари на България", където са публикувани най-добрите изпълнения на български китаристи.

От 2013 г. е член на Фондацията.

БИЛЕТИТЕ за концерта на "Фондацията" на 13 юли в София вече са в продажба ексклузивно в мрежата на Ticketportal.bg. Цената им е от 25 до 45 лв., според мястото. Те могат да се закупят още от Билетен център НДК, билетна каса на зала "Арена Армеец", бензиностанции ОМВ, книжарници Booktrading, Office1Superstore, касата на Летен театър Варна и ДКС.

При провеждане на събитията ще бъдат спазени всички законови мерки и препоръки във връзка с превенцията и борбата срещу COVID-19, както и процентното ограничение на допустимия брой зрители.

Още

Б.Т.Р. ще изнесе 15 концерта в САЩ и Канада

Б.Т.Р. ще изнесе 15 концерта в САЩ и Канада

Още

Б.Т.Р. взриви НДК с премиерата на новия си албум "Невидими стени"

Б.Т.Р. взриви НДК с премиерата на новия си албум "Невидими стени"

Още

Б.Т.Р. с концерт под открито небе в Борисовата градина

Б.Т.Р. с концерт под открито небе в Борисовата градина

Още

Славин Славчев: Не съм забравил старите кучета, но душата ми принадлежи на Julian's Laughter

Славин Славчев: Не съм забравил старите кучета, но душата ми принадлежи на Julian's Laughter

 

 

Коментирай 2

1/1

Още ВИДЕО

Новото лице на българското кино Елеонора Иванова номинирана за награда "Полет в изкуството"

Актрисата от трупата на Театър „София“ впечатли журито с неподправената си харизма и автентичен талант.

Брус Дикинсън и още петима световни рок музиканти пристигнаха в София за уникално събитие с музиката на Джон Лорд

Шоуто Концерт за група и оркестър от Джон Лорд и музиката на Deep Purple ще разтърси българската публика в два разпродадени концерта в зала 1 на НДК на 18 и 19 март

RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март

Музиканти и визуални артисти от 4 държави ще излязат на сцената на Sofia Live Club

Кой е необикновеният, винаги усмихнат художник Думисани Карамански?

Победителят в категория "Визуално изкуство" е избран заради страстта му да пресъздава емоциите и вълненията на младото поколение

Филмът "Блок" ще разблокира възприятията ни за българско кино

От 31 март по екраните тръгва български филм от италиански продуцент, съчетаващ в едно жанровете: черна комедия, трилър, романтична драма и криминале

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"

Виж всички

Календар