Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наско и Славчо от Б.Т.Р.: Незаменимо е това, което получаваме горе на сцената!

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Наско и Славчо от Б.Т.Р.: Незаменимо е това, което получаваме горе на сцената!

"На концерта Камен Донев ще изпее една много лична и сантиментална песен, той знае как да докосне хората с гласа си...", разкриват музикантите

Музикантите от култовата група ще представят на 13 октомври в зала 1 на НДК новия си албум "Пъзел". В над двучасовия концерт те ще изсвирят и много хитове, създадени през годините.

Автор на музиката и осем от текстовете е Славчо Николов. Текстът на песента "Вяра" е написан за Б.Т.Р. от поета Волен Николаев още през 2008 г., а барабанистът на групата Илиян пише текста на песента "Анасонови дни", изпълнявана от Санеца.

Аранжиментът на всички песни в албума е дело на Б.Т.Р.

В концерта участват и техните приятели - Кирил Маричков, Валди Тотев, Камен Донев, "Ахат", Иван Лечев, Добромир Поликов, Александър Филчев - Санеца, Ясен Велчев.

Албумът "Пъзел" с 10 песни е многообразен, като съчетава различни стилове в рока, подчинени на стила на Б.Т.Р.

Снимки: Архив Б.Т.Р.

Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

Наско и Славчо от Б.Т.Р. ексклузивно пред Impressio:

 - Здравейте, много сме щастливи, че сте ни гости точно няколко дни преди големия концерт - премиера на вашия 13-и албум "Пъзел", който ще бъде на 13 октомври в Зала 1 на НДК. Не е ли всичко малко "локдаунско", като имаме предвид, че и самият албум е написан като музика и текстове от Славчо Николов по време на локдауна през 2020 година?

Славчо: Нашият колега Илиян, който като провери възможните дати за концерт, ни каза: "Тази, тази, тази дата и...13-ти!" Ние всички почти едновременно реагирахме: "Абе, давай, на 13-ти!" Не свързваме числото 13 с нещо лошо.

Смятам, че на нас като група ни се случва нещо хубаво - 13 албум. За нас винаги издаването на нов албум е свързано с много концерти, със срещи с публиката, представяне на новите песни.

Снимки: Архив Б.Т.Р.

Още

Б.Т.Р. с премиера на 13-ти албум на 13-ти октомври

Б.Т.Р. с премиера на 13-ти албум на 13-ти октомври

Всички много се вълнуваме при появата на всеки нов сингъл - как ще се ще се приеме от публиката. Слава Богу от 12-ия ни албум "Невидими стени" от 10 песни успяхме да пуснем 9 - и всички бяха приети много добре от публиката.

И сега гръбнакът на концертите ни през последните години са песните от "Невидими стени". Разбира се, големите ни хитове от преди също присъстват в сет листа.

Надяваме се с "Пъзел" да задържим позицията и да налагаме новата българска рок музика, музика, която се прави на български, която е адресирана до българския рок слушател.

"Пъзел" е много разнообразен албум - има и по-тежки песни, и по-акустично звучащи. Не сме следвали някаква строга формула. Направихме музика, която първо докосва нас като автори и изпълнители, като усещане как трябва да звучи Б.Т.Р. в новия си албум.

Снимки: Архив Б.Т.Р.

- Славчо, ще открехнеш ли завесата как написа тези 10 песни?
- Някои сънувах, други са започнати стари идеи...

Всъщност, когато ни затвориха първия път, на следващия ден беше първият концерт от европейското ни турне във Виена. Останахме шокирани, турнето пропадна, всички планове рухнаха. Беше много странно...

Ние трябваше да се окопитим, да видим накъде ще върви светът. Първите две седмици бях като избит електрон, чудех се какво да правя.

Снимки: Архив Б.Т.Р.

След това си казах:

"Никога няма да имам толкова свободно време да пиша песни... И така започнах работа по албума. Изпращах идеи и демо записи на колегите ми. И когато позволиха да се излиза навън, ние започнахме да се събираме в нашето студио, да работим по аранжиментите, по оформянето на песните.

Още

"Не за мен" - новата песен на Б.Т.Р. - с участието на Кирил Маричков и Валди Тотев

"Не за мен" - новата песен на Б.Т.Р. - с участието на Кирил Маричков и Валди Тотев

- Как ти подейства чисто психически на песните - на музиката, на текстовете, това състояние, в което се оказа светът?

Славчо: Не смятам, че само хората, които са творци, са си дали сметка всъщност колко малко неща са ни необходими, от колко много неща всъщност нямаме нужда и просто можеш да ги изхвърлиш ей така... Песента "Не за мен" разказва за тези истинските, малките неща.

Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

Както казва нашият приятел Кирил Маричков: "Най-хубавите неща на този свят са безплатни - слънцето, въздухът, любовта..."

В такъв момент си даваш сметка кои са стойностните хора за теб...

Снимки: Архив Б.Т.Р.

- Пилотното парче "Пъзел", чието име носи и албумът, е за приятелството. Посветили сте го на Петър Лисицов - Пърпъла, ваш приятел, който живее в Германия. Защо точно неговото име решихте да поставите като посвещение?

Славчо: Той е журналист, приятел на цялата група, но аз съм му и роднина, защото съм му кум. Когато написах тази песен, се сетих за него.

30 години всички имаме с него едно безоблачно приятелство, не сме си казали една дума накриво. Една такава песен осмисля подобно приятелство.

- Каква е историята на култовата песен от албума "Не за мен". В нея участват "щурците" Кирил Маричков и Валди Тотев. Как стигнахте до тази идея?

Наско: Славчо изпрати идеи, започнахме да ги работим и когато стигнахме до "Не за мен", завършихме аранжимента и си казахме:

"Ето, така ще звучи тази песен!" Тогава Славчо възкликна: "Аз чувам как тук Кирчо пее, как Валди пее!" Веднага им звънна. Кирчо веднага каза: "Разбира се, ще пея в песен на Б.Т.Р., но трябва да ми хареса." И така, слава Богу, му хареса!

Още

Наско от Б.Т.Р.: Когато ме поканиха за първи път за солов певец, щях да припадна от кеф! Славчо: Луд съм! Добре, че още ме търпят!

Наско от Б.Т.Р.: Когато ме поканиха за първи път за солов певец, щях да припадна от кеф! Славчо: Луд съм! Добре, че още ме търпят!

Славчо: Хареса му. Направи вокалите, както биха звучали в "Щурците"...

- Много е странно, чуваш Б.Т.Р., а после чуваш "Щурците"...

Славчо: Кирчо ме попита: "Ти какво искаш да чуеш, да го изпея, така, както ти си го направил или...?" Отговорих: "Може ли да поканим хора от "Щурците" и да им казваме как да го направят. Направете вокалите така, както вие искате!"

Винаги сме казвали, че "Щурците" са ни любимата българска група.

- Много странно какво очаквате от премиерата на новия си албум "Пъзел"? След такива грандиозни спектакли, като премиерите на "Защо", на "Невидими стени" преди години, които събраха акъла на всичките ви фенове, и не само, сега какво ли ще се случи на премиерата на "Пъзел"?

Наско: Това, което винаги сме успявали да направим, един хубав музикален концерт, не даже и спектакъл, наистина, един класически рок концерт.

В този специално, това, което ще бъде различно е наличието на толкова много гости, които ще участват в него. Кирил Маричков, Валди Тотев, Иван Лечев ще свири на цигулка, с приятелите ни от "Ахат" ще ударим заедно на сцената, Александър Филчев - Санеца, който ще се появи на сцената с целия си блясък, нашите приятели Добромир Поликов, Ясен Велчев, Трио "Вива" и Камен Донев, разбира се...

Снимки: Архив Б.Т.Р.

- Какво ще изпее Камен Донев, ще издадете ли тази малка тайна?

Наско: Няма да танцува, така да кажем...

Славчо: Това е една много специална песен. Знам, че когато Камен я изпее, тя ще стигне много дълбоко в сърцата на хората. В албума я пеем аз и Наско. Това е много лична и сантиментална песен. Камен знае как да докосне хората с гласа си. "Там, където" се казва песента. Ще бъде страхотно!

- Не стават ли вече 30 години, откакто Б.Т.Р. е в този състав? Не смятате ли да го отбележите?

Наско: Имахме намерение, но това интересно време последните 2 години, променя доста от плановете. Може би ще прескочим 30-те години и ще празнуваме, когато станем на 32. Не знам. Нямаме конкретни планове. През 2023 година, 29 септември е датата. Най-малкото, ще направим един концерт.

- През тези 30 години как подредихте "пъзела" на вашите мечти, на вашите идеи?

Славчо: Понякога си казвам:

"Браво, момчета, справихме се!" Защото, когато се върна назад, когато бяхме ъндърграунд група и свирехме само по клубове, ние имахме своя фокус и имахме идеята да направим нашата група такава, каквато я виждаме сега. И след такива големи концерти, като премиерата на "Защо" в зала "Универсиада" и на "Невидими стени" в зала 1 на НДК, си казваш, че целият този труд и всичко, което си направил, си е заслужавало, след като видиш реакцията на хората.

И можеш да си кажеш: "Добре се справихме!" Може още, винаги може още! Ние обичаме да се вадим от зоната си на комфорт и да се предизвикваме сами себе си.

Още

Игра на Impressio: Спечели билети за концерта - премиера на Б.Т.Р.

Игра на Impressio: Спечели билети за концерта - премиера на Б.Т.Р.

- И ако трябва след 30 години да продължите: "Не за мен..."?

Наско: Не за мен, а за всички... Трябва да даваш. Ако не даваш, няма да получиш. На сцената е същото. Ние даваме всичко от себе си и получаваме много.

Незаменимо е това, което получаваш горе на сцената!

- Благодаря ви, желая успех както на концерта, така и на албума!
- Благодарим на любимия сайт "Импресио"!

Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

Вижте цялото интервю със Славчо и Наско от Б.Т.Р. пред Impressio и Валерия Калчева:

Още

Б.Т.Р. ще изнесе 15 концерта в САЩ и Канада

Б.Т.Р. ще изнесе 15 концерта в САЩ и Канада

Още

Б.Т.Р. взриви НДК с премиерата на новия си албум "Невидими стени"

Б.Т.Р. взриви НДК с премиерата на новия си албум "Невидими стени"

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Георги Господинов: Разказването на истории прогонва страховете

"Писането е самотно занимание, писателят стои сам, ден след ден, намираш се в убежището на една книга. Когато излезеш от това убежище след това, чувството е много особено, то е странно приятно, защото ти е липсвало през дните, в които си писал"

Маестро Найден Тодоров: Необходима ни е здравословна глухота

"Това, което човек вижда, това го спохожда. Свикнал съм да виждам хубавото по света, в повечето случаи и в хората. Понякога ми се натрапват и другите неща. Онова, нехубавото, е много по-малко, но е много по-шумно...", сподели пред гостите на He's the Man директорът на Софийската филхармония

"Нашата професия не се работи, а се живее": Той е Човекът - Малин Кръстев

"Защо бедуините правят чести почивки в пустинята? Не само, за да си починат камилите , а и за да позволят на душата им да ги настигне... От време на време искам да седна в себе си и да изчакам моята душица да ме настигне...", разкри актьорът

"Сестра" на Светла Цоцоркова тръгва по кината

Филмът на режисьорката разказва историята за нерадостната съдба на майка и двете ѝ дъщери в малък град в България

Дълго цензурираната картина с голо тяло от Артемизия Джентилески ще бъде реставрирана

Воали и драперии са добавени към оригиналната творба "Алегория на склонността" около 70 години след като през 1616 г. художничката рисува женското голо тяло, за което се смята, че е автопортрет

Актьорите от "Петък вечер" с премиера на авторска песен и видео към нея

Павел Иванов, Стоян Дойчев, Филип Буков и Христо Пъдев разказват с музика за онази вечер от седмицата, която обикновено чакаме с нетърпение

Виж всички

Календар