Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иван Динев: "Голямото хранене на Устата" е подарък за феновете, но ще е още по-голямо забавление за хейтърите

КОМЕДИЙНО ПЕЧЕНЕ

Иван Динев: "Голямото хранене на Устата" е подарък за феновете, но ще е още по-голямо забавление за хейтърите

Рапърът празнува рожден ден на сцената на Joy Station с най-голямото Stand Up Comedy Roast шоу в България

Иван Динев - Устата (Снимка: Георги Божков)

"Поводът да се занимавам със стендъп комедия е такъв - както аз пораствам, така порастват и хората, които ме харесват", казва Иван Динев - Устата, който ще бъде специалитетa в менюто, което ще се сервира на първото голямо Comedy Roast Show в България, едно различно и сравнително непознато у нас направление на комедийния жанр - "Комедийно печене".

Още

Заредете се с много смях за "Голямото хранене на Устата"

Заредете се с много смях за "Голямото хранене на Устата"

Първото публично шоу от този тип е проведено в Ню Йорк в далечната 1949 г. от New York Friars Club, когато почетен гост е бил френският актьор и кабаретен певец Maurice Chevalier.

На 10 октомври от 20 часа гостите на столичния клуб Joy Station ще имат възможността да се потопят в света на Първото Stand Up Comedy Roast на публична личност в България. 

Само една единствена вечер, в която 12 от най-добрите комедианти ще "нахранят" Иван Динев - Устата до преяждане с ирония и сарказъм, точно на рождения му ден:

- Защо реши да отбележиш с комедиен роуст рождения си ден и вместо подаръци да получиш яко смях за твоя сметка?
- Рождения ден е точно обратното на погребението - като се прощаваш с човека се говорят само хубави неща за него, а на моя празник ще събера любими приятели и комедианти, за да ме нахейтят яко. Ще направим едно специално събитие, което ще разсмее тези, които ме харесват, но ще забавлява в пъти повече тези, които никога не са ме понасяли особено.

Аз лично ще се почерпя с остроумието и ударите под кръста на хора, които много са ме радвали с техните стендъп комедита, като съм ги гледал по клубовете. Нямам търпение и усещам, че ще се получи един прекрасен рожден ден и едно хубаво погребение на всичко минало.

С "Голямото хранене на Устата" затварям една страница от моя творчески път и започвам нещо ново. Дали съм поел в правилна посока ще видя в очите на хората. Вярна е приказката "Добре че е майтапа, да си кажем истината."

- Каква е разликата между комедийния роуст като формат и добре познатото на публиката стенд ъп комеди?
- Стендъп комеди спешъл на практика е моноспектакъл, артистът разказва личната си болка през призмата на комедията - децата как го изнервят, жената къде го е настъпила, кой го е засякъл на кръстовището. Роуста е така наречената "обидна комедия", изпълнена със сърказъм и ирония. Буквално този пред теб го печеш на бавен огън с думи.

В чужбина често се правят двубои, шоумените застават един срещу друг и се иронизират, като хумора е близък до английския джентълменски, тип "Изненадвам се да ви видя сър Не знаех, че зоопарка е отворен."

В Америка нашумяха поредиците Celebrity Roast, в който комици "пекат" недостатъците и всички ръбове от егото на една звезда. Усмиват пред приятелите и гостите тази популярна личност, като Чарли Шийн, Доналд Тръмп и Брус Уилис са част от героите в тези формати. При мен битката ще е неравна, защото ще ме пекат 12 комика. За тяхно съжаление те нямат шанс, защото последната дума ще е моя.

Иван Динев - Устата (Снимка: Георги Божков)

- Кои са майсторите на комедийния грил и защо подбра точно тях за "Голямото хранене на Устата"?
- Драгомир Симеонов е ерудиран журналист с тънко чувство за ирония, гледал съм го много пъти на сцена и изключително много ми допада. За водещ съм избрал Миро Симеонов, моята пълна противоположност - висок, слаб и не се облича в папагалски нюанси. Много добър в е импро театъра.

Купи билет

Inside Joke е една от най-добрите комедийни групи в България, там са Георги Кючуков, Моника - една много нахакана дама без цедка на устата. Тео Чепилов е приятен сценарист на сериали с красив ум и ужасна външност. Дими Деянски е мениджър на тяхната група, бил е дълги години в Канада, пали се по стендъп комедито, връща се и създава Inside Joke. Група "Нема к"во" са ми може би най-близки от цялата тумба, която ще ме роуства. С тях съм имал най-много излизания на сцена.

Още

Бай Тъньо: Съсипаха я тая държава (видео)

Бай Тъньо: Съсипаха я тая държава (видео)

Ние си говорим на сарказъм, все едно сме пред камера нон-стоп, няма в учтивата форма на общуване "Здравей, как си?", ами се хапем здраво с лафове. Ще ми е интересен роуста на Димитър Иванов-Капитана, тъй като не знам Митко дали въобще се обади, или ще даде думата на бай Тъньо.

Това е неговата кукла, той е изключителен вентролог. Капитанът е силен импровизатор със светкавична мисъл. Теньо Гогов носи една от най-сполучливите млади говорещи глави у нас. Винаги като отвори уста, има какво да каже и научавам нещо ново. Александър Маринков е добър човек и в същото време в него се крие зъл демон, когато започне да пише стендъп комедия.

Важно е да уточня, че моите гости няма да чуят случайно подхвърлени обиди, ала "Уста, много си напълнял последните години". Хуморът ще бъде адски интелигентно и тънко поднесен. Чак ме е яд, че това ще се случи само една единствена вечер.

Любомир Нейков, Иван Динев - Устата и Димитър Туджаров - Шкумбата (Снимка: Георги Божков)

Купи билет

- Какво се иска, за да си главен герой в шоу, в което всичките ти слаби страни се стриват на сол, буквално? Характер или здраво чувство за самоирония?
- Една приятелка ми казва "Добре бе, като ги слушаш там, няма ли да ти стане гадно?". Големият проблем не само в родния шоубизнес, е, че популярните личности не са толкова широко скроени. Има един огромен луфт между начинът, по който възприемат себе си, и начина, по който публиката ги вижда. Много родни знаменитости не ми говорят, когато се пошегувам с тях, особено някои фолк певици.

За мен това ще е едно голямо отлепяне на егото, хвърляш го и гледаш какво се случва с него в рамките на тези два часа, на които хората ще се насладят.

Поводът да се занимавам със стендъп комедия е такъв - както аз пораствам, така порастват и хората, които ме харесват. За да си актуален и да си им интересен, не трябва да правиш песни за тийнейджъри, при положение, че повечето тийнейджъри в България сигурно са зачевани на "Бурята в сърцето ми".

- Подготвяш ли се по специален начин за това шоу?
- Да, нали последната дума ще бъде моя. Нахвърлям си готини шеги в момента и задачата ми не е никак лесна, защото публиката не познава толкова добре комедиантите.

Трябва да вложа много импровизация, тъй като всеки ще се представи в някакъв образ - дали Моника ще е вулгарната, нахакана дама, дали Дими ще е студения шегоубиец... Ще имам някакъв набор от шеги, но много ще трябва да създам в движение и да стрелям с тях по образа, който комедиантите са си създали на място.

- Близките ти ще присъстват ли? Притесняваш ли се, че за разлика от теб могат да се засегнат от чутото?
- На всичките си близки казвам "Вие ще бъдете по-засегнати, отколкото аз, защото аз знам за какво става въпрос." Това се случва за пръв път в България - публична личност да се качи доброволно на сцената, за да бъде мишена. Представи си го малко като онази атракция в Слънчев бряг, където един човек е зад въртящо се колело и другите си плащат да го целят с яйца. Всеки го съжалява, а той, човекът, си е развил бизнес модел.

По същия начин и тук - аз искам това да ми се случи и знам как ще протече вечерта. Казал съм на всички "Искам да говорите само лоши неща за мен, само да са смешни!".

Иван Динев - Устата (Снимка: Георги Божков)

- И понеже все пак е рожден ден, какво ще си пожелаеш, освен да си добре нахранен?
- Последната година бе много интересна за мен. Точно след миналия си рожден ден направих първото си стендъп комеди шоу и за 4 месеца много се разви и започнах да гостувам в различни градове. След това дойде пандемията и лятото трябваше да започна на ново, защото хората като чуят "Устата" и смятат, че накрая след всички смешки трябва да изпея нещо.

Това, което си пожелавам чисто в професионален план, е хората вече да започнат да ме възприемат в тази нова роля. Май ще им бъде все по-лесно, защото в YouTube чета често за себе си коментари от типа "Абе, тоя Устата е голям смешник!", или "Тоя пък е страшен клоун!".

Показвам още един пласт от това, което, надявам се, ще развия, защото стендъп комедията и хип-хопа са много близки. Когато се занимавах с хип-хоп, постоянно мислех рими. Дъщеря ми питаше за рима на някоя дума, аз реагирах веднага и тя "Ама ти как може да си толкова добър?!"

Купи билет

А ти си тренираш мозъка и имаш рефлекса да създаваш рими, така е и с уличните рапъри в САЩ, които стават толкова добри, че като влязат в студио правят си бийт и изливат целия си текст от раз. По същия начин е и със стендъп комедията. Има някои, които не пишат шегите си предварително Това значи, че са минали един много сериозен път, занимавали са се 5-10 години, просто сканират човека и започват да го иронизират.

Надявам се хората да се наслаждават на това, което ще правя по-нататък. Защото колкото по-голям шанс ми дава публиката, толкова по-добър и остроумен би трябвало да стана аз.

Интервю на Надежда Попова

Още

Ники Станоев – мъжки мъж, чичак и универсален боец

Ники Станоев – мъжки мъж, чичак и универсален боец

Още

Милица Гладнишка: Артистът трябва да предизвика, когато прави нещо в изкуството

Милица Гладнишка: Артистът трябва да предизвика, когато прави нещо в изкуството

Още

Онлайн комедийно шоу от "ШиЗи Импро Театър" на живо на 8 май

Онлайн комедийно шоу от "ШиЗи Импро Театър" на живо на 8 май

Още

Актьорът Ники Станоев: Аз съм сериозен винаги, просто хората ми се смеят

Актьорът Ники Станоев: Аз съм сериозен винаги, просто хората ми се смеят

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

LP пред Dir.bg: Свирех на тенис ракета като дете и не вярвах, че е възможно да стана музикантка

Лаура Перголези, чийто специален глас и присъствие никога не можете да сбъркате

Борис Луканов: Сцената е храм, на нея не може да излезеш и да си свирукаш

Театърът трябва да е позиция, да излъчва послания, да бъде мисия. Поне аз така го приемам", казва големият актьор

Петър Петров-Перо: Някъде, някога, съм си се представял като режисьор и ето, че дойде моментът

"Дакота" на Жорди Галсеран под режисурата на Петър Петров - Перо - на 23 и 25 май в Yalta Art Room

Оле Фрам от немския колектив LIGNA: Танцът помага на децата да познават тялото си и пространството около тях

Танцовият градски пърформанс ще бъде на 14 май в парка на Топлоцентрала от 11.00 и 12.30 часа

Тонислав Христов: В "Добрият шофьор" Малин Кръстев и Геро разказват и свои лични истории

"Прототипът на главния герой вършеше незаконни неща, затова нямаше как да направя документален филм за него", разкрива режисьорът