Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иван Динев: "Голямото хранене на Устата" е подарък за феновете, но ще е още по-голямо забавление за хейтърите

КОМЕДИЙНО ПЕЧЕНЕ

Иван Динев: "Голямото хранене на Устата" е подарък за феновете, но ще е още по-голямо забавление за хейтърите

Рапърът празнува рожден ден на сцената на Joy Station с най-голямото Stand Up Comedy Roast шоу в България

Иван Динев - Устата (Снимка: Георги Божков)

"Поводът да се занимавам със стендъп комедия е такъв - както аз пораствам, така порастват и хората, които ме харесват", казва Иван Динев - Устата, който ще бъде специалитетa в менюто, което ще се сервира на първото голямо Comedy Roast Show в България, едно различно и сравнително непознато у нас направление на комедийния жанр - "Комедийно печене".

Още

Заредете се с много смях за "Голямото хранене на Устата"

Заредете се с много смях за "Голямото хранене на Устата"

Първото публично шоу от този тип е проведено в Ню Йорк в далечната 1949 г. от New York Friars Club, когато почетен гост е бил френският актьор и кабаретен певец Maurice Chevalier.

На 10 октомври от 20 часа гостите на столичния клуб Joy Station ще имат възможността да се потопят в света на Първото Stand Up Comedy Roast на публична личност в България. 

Само една единствена вечер, в която 12 от най-добрите комедианти ще "нахранят" Иван Динев - Устата до преяждане с ирония и сарказъм, точно на рождения му ден:

- Защо реши да отбележиш с комедиен роуст рождения си ден и вместо подаръци да получиш яко смях за твоя сметка?
- Рождения ден е точно обратното на погребението - като се прощаваш с човека се говорят само хубави неща за него, а на моя празник ще събера любими приятели и комедианти, за да ме нахейтят яко. Ще направим едно специално събитие, което ще разсмее тези, които ме харесват, но ще забавлява в пъти повече тези, които никога не са ме понасяли особено.

Аз лично ще се почерпя с остроумието и ударите под кръста на хора, които много са ме радвали с техните стендъп комедита, като съм ги гледал по клубовете. Нямам търпение и усещам, че ще се получи един прекрасен рожден ден и едно хубаво погребение на всичко минало.

С "Голямото хранене на Устата" затварям една страница от моя творчески път и започвам нещо ново. Дали съм поел в правилна посока ще видя в очите на хората. Вярна е приказката "Добре че е майтапа, да си кажем истината."

- Каква е разликата между комедийния роуст като формат и добре познатото на публиката стенд ъп комеди?
- Стендъп комеди спешъл на практика е моноспектакъл, артистът разказва личната си болка през призмата на комедията - децата как го изнервят, жената къде го е настъпила, кой го е засякъл на кръстовището. Роуста е така наречената "обидна комедия", изпълнена със сърказъм и ирония. Буквално този пред теб го печеш на бавен огън с думи.

В чужбина често се правят двубои, шоумените застават един срещу друг и се иронизират, като хумора е близък до английския джентълменски, тип "Изненадвам се да ви видя сър Не знаех, че зоопарка е отворен."

В Америка нашумяха поредиците Celebrity Roast, в който комици "пекат" недостатъците и всички ръбове от егото на една звезда. Усмиват пред приятелите и гостите тази популярна личност, като Чарли Шийн, Доналд Тръмп и Брус Уилис са част от героите в тези формати. При мен битката ще е неравна, защото ще ме пекат 12 комика. За тяхно съжаление те нямат шанс, защото последната дума ще е моя.

Иван Динев - Устата (Снимка: Георги Божков)

- Кои са майсторите на комедийния грил и защо подбра точно тях за "Голямото хранене на Устата"?
- Драгомир Симеонов е ерудиран журналист с тънко чувство за ирония, гледал съм го много пъти на сцена и изключително много ми допада. За водещ съм избрал Миро Симеонов, моята пълна противоположност - висок, слаб и не се облича в папагалски нюанси. Много добър в е импро театъра.

Купи билет

Inside Joke е една от най-добрите комедийни групи в България, там са Георги Кючуков, Моника - една много нахакана дама без цедка на устата. Тео Чепилов е приятен сценарист на сериали с красив ум и ужасна външност. Дими Деянски е мениджър на тяхната група, бил е дълги години в Канада, пали се по стендъп комедито, връща се и създава Inside Joke. Група "Нема к"во" са ми може би най-близки от цялата тумба, която ще ме роуства. С тях съм имал най-много излизания на сцена.

Още

Бай Тъньо: Съсипаха я тая държава (видео)

Бай Тъньо: Съсипаха я тая държава (видео)

Ние си говорим на сарказъм, все едно сме пред камера нон-стоп, няма в учтивата форма на общуване "Здравей, как си?", ами се хапем здраво с лафове. Ще ми е интересен роуста на Димитър Иванов-Капитана, тъй като не знам Митко дали въобще се обади, или ще даде думата на бай Тъньо.

Това е неговата кукла, той е изключителен вентролог. Капитанът е силен импровизатор със светкавична мисъл. Теньо Гогов носи една от най-сполучливите млади говорещи глави у нас. Винаги като отвори уста, има какво да каже и научавам нещо ново. Александър Маринков е добър човек и в същото време в него се крие зъл демон, когато започне да пише стендъп комедия.

Важно е да уточня, че моите гости няма да чуят случайно подхвърлени обиди, ала "Уста, много си напълнял последните години". Хуморът ще бъде адски интелигентно и тънко поднесен. Чак ме е яд, че това ще се случи само една единствена вечер.

Любомир Нейков, Иван Динев - Устата и Димитър Туджаров - Шкумбата (Снимка: Георги Божков)

Купи билет

- Какво се иска, за да си главен герой в шоу, в което всичките ти слаби страни се стриват на сол, буквално? Характер или здраво чувство за самоирония?
- Една приятелка ми казва "Добре бе, като ги слушаш там, няма ли да ти стане гадно?". Големият проблем не само в родния шоубизнес, е, че популярните личности не са толкова широко скроени. Има един огромен луфт между начинът, по който възприемат себе си, и начина, по който публиката ги вижда. Много родни знаменитости не ми говорят, когато се пошегувам с тях, особено някои фолк певици.

За мен това ще е едно голямо отлепяне на егото, хвърляш го и гледаш какво се случва с него в рамките на тези два часа, на които хората ще се насладят.

Поводът да се занимавам със стендъп комедия е такъв - както аз пораствам, така порастват и хората, които ме харесват. За да си актуален и да си им интересен, не трябва да правиш песни за тийнейджъри, при положение, че повечето тийнейджъри в България сигурно са зачевани на "Бурята в сърцето ми".

- Подготвяш ли се по специален начин за това шоу?
- Да, нали последната дума ще бъде моя. Нахвърлям си готини шеги в момента и задачата ми не е никак лесна, защото публиката не познава толкова добре комедиантите.

Трябва да вложа много импровизация, тъй като всеки ще се представи в някакъв образ - дали Моника ще е вулгарната, нахакана дама, дали Дими ще е студения шегоубиец... Ще имам някакъв набор от шеги, но много ще трябва да създам в движение и да стрелям с тях по образа, който комедиантите са си създали на място.

- Близките ти ще присъстват ли? Притесняваш ли се, че за разлика от теб могат да се засегнат от чутото?
- На всичките си близки казвам "Вие ще бъдете по-засегнати, отколкото аз, защото аз знам за какво става въпрос." Това се случва за пръв път в България - публична личност да се качи доброволно на сцената, за да бъде мишена. Представи си го малко като онази атракция в Слънчев бряг, където един човек е зад въртящо се колело и другите си плащат да го целят с яйца. Всеки го съжалява, а той, човекът, си е развил бизнес модел.

По същия начин и тук - аз искам това да ми се случи и знам как ще протече вечерта. Казал съм на всички "Искам да говорите само лоши неща за мен, само да са смешни!".

Иван Динев - Устата (Снимка: Георги Божков)

- И понеже все пак е рожден ден, какво ще си пожелаеш, освен да си добре нахранен?
- Последната година бе много интересна за мен. Точно след миналия си рожден ден направих първото си стендъп комеди шоу и за 4 месеца много се разви и започнах да гостувам в различни градове. След това дойде пандемията и лятото трябваше да започна на ново, защото хората като чуят "Устата" и смятат, че накрая след всички смешки трябва да изпея нещо.

Това, което си пожелавам чисто в професионален план, е хората вече да започнат да ме възприемат в тази нова роля. Май ще им бъде все по-лесно, защото в YouTube чета често за себе си коментари от типа "Абе, тоя Устата е голям смешник!", или "Тоя пък е страшен клоун!".

Показвам още един пласт от това, което, надявам се, ще развия, защото стендъп комедията и хип-хопа са много близки. Когато се занимавах с хип-хоп, постоянно мислех рими. Дъщеря ми питаше за рима на някоя дума, аз реагирах веднага и тя "Ама ти как може да си толкова добър?!"

Купи билет

А ти си тренираш мозъка и имаш рефлекса да създаваш рими, така е и с уличните рапъри в САЩ, които стават толкова добри, че като влязат в студио правят си бийт и изливат целия си текст от раз. По същия начин е и със стендъп комедията. Има някои, които не пишат шегите си предварително Това значи, че са минали един много сериозен път, занимавали са се 5-10 години, просто сканират човека и започват да го иронизират.

Надявам се хората да се наслаждават на това, което ще правя по-нататък. Защото колкото по-голям шанс ми дава публиката, толкова по-добър и остроумен би трябвало да стана аз.

Интервю на Надежда Попова

Още

Ники Станоев – мъжки мъж, чичак и универсален боец

Ники Станоев – мъжки мъж, чичак и универсален боец

Още

Милица Гладнишка: Артистът трябва да предизвика, когато прави нещо в изкуството

Милица Гладнишка: Артистът трябва да предизвика, когато прави нещо в изкуството

Още

Онлайн комедийно шоу от "ШиЗи Импро Театър" на живо на 8 май

Онлайн комедийно шоу от "ШиЗи Импро Театър" на живо на 8 май

Още

Актьорът Ники Станоев: Аз съм сериозен винаги, просто хората ми се смеят

Актьорът Ники Станоев: Аз съм сериозен винаги, просто хората ми се смеят

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спенс: Какво като няма ДС, да не би да не сме всички агенти на системата?

Новият рап стана новата чалга, "задухаха комерсиалните вятъри, не мога да се размина от рапери" споделя рапърът

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

Двете сестри - накратко IVA, ни пренасят в различните измерения на едно музикално пътешествие с прелюбопитния им дебютен албум "Beautiful Madness"

Касиел Ноа Ашер: Колкото въздухът не стига, толкова се съвкупляваш с вълшебството

"Коко Азарян - моят професор - винаги ни е казвал, че на репетиция идваш като за любовна среща" споделя актрисата

За българското кино, думите и хората

Интервю с Йордан Георгиев и Таня Димова - авторите на подкаста "Кино с думи"

Младият руски пианист Сергей Редкин: Вдъхновението идва само, когато то реши

"Дори цялата тази история със социалната изолация да продължи още дълго време, бих искал душите ни да не отиват в самоизолация", споделя музикантът

Документалистът Николай Василев: Имаме нужда от сакрална революция

"В моите филми се опитвам да търся и утвърждавам нещо повече от вяра, търся знание за духовното. Интересни са ми хора, които не са победени от баналното или от традициите, които са конфекция за улеснение на непробудените", споделя режисьорът