Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Д-р Татяна Илиева: Джаз фестивалът "Д-р Емил Илиев" в Боровец е събитие на световно ниво

ДЖАЗ В ЛЯТОТО

Д-р Татяна Илиева: Джаз фестивалът "Д-р Емил Илиев" в Боровец е събитие на световно ниво

Джаз фестивалът тази година обединява различни стилове музика, престижни музиканти и прекрасни климатични условия на Боровец

Д-р Татяна Илиева (Личен архив)

Вчера беше открит джаз фестивала в Боровец "Д-р Емил Илиев" - едно от знаковите джаз събития на лятото.

Организиран в памет на д-р Емил Илиев, създател на джаз фестивала в Банско, това е втората поредна година, в която събитието се провежда в Боровец и с партньорството на община Самоков.

Д-р Татяна Илиева на откриването на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец (Снимка: Иван Ласкин/ БТА)

 

Още

Концерт в памет на Уитни Хюстън и всички жертви на домашно насилие тази вечер в Боровец

Концерт в памет на Уитни Хюстън и всички жертви на домашно насилие тази вечер в Боровец

Фестивалът бе открит снощи курортния град с Биг Бенда на Радио Благоеград, Михаил Йосифов и Новините в джаза, както и Манал ел Фейтури с програма в памет на Уитни Хюстън.

На сцената на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в предстоящите пет дни в Боровец ще се качат музиканти като Роберто Фонсека с неговия десетчленен кубински бенд, The Jive Aces, Мат Бианко, братята Васерфур, братята Владигерови, Dirty Purchase, Зона Це, Caliberty, 4th Element и много други.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев, дъщерята на доктор Емил и Татяна Илиеви - Лилия Илиева, секретарят по култура, образование и туризъм на Президента на Република България Илин Димитров, заместник-министърът на културата Виктор Стоянов, директорът на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" д-р Татяна Илиева (Снимка: Иван Ласкин/ БТА)

Д-р Татяна Илиева разказва пред Impressio повече за акцентите, фестивалната програма и климата, който курортния град Боровец създава за провеждането на джаз фестивал.

- Г-жо Илиева, кажете какъв климат ви дава Боровец за провеждането вече за втора поредна година на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев"?
- Изключително приятелски и комфортен климат, дори чисто географското положение на курортния комплекс, близостта му със София, близостта му с летището, перфектната хотелска база - това са само чисто логистичните аспекти. Тук срещнахме изключително разбиране, гостоприемство, а хората от Община Самоков имат категорична визия за бъдещето на техния курорт и регион.

Те искат да се популяризира джаз музиката и въобще - популяризирането и развитието на културата. Община Самоков прие домакинството на фестивала "Д-р Емил Илиев" с изключителна радост и прави много в тази посока.

Още

Второто издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец започва тази вечер

Второто издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец започва тази вечер

- Каква е вашата мисия като директор на фестивала? Как виждате създаването на връзка между публиката и музиката, която представяте?
- Тази връзка е много силна, защото ние имаме една концепция, върху която е изграден международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев".

Тя не е непозната за българската аудитория. Преди 26 години вече покойният ми съпруг д-р Емил Илиев създаде международният джаз фестивал в Банско, чийто продължител е този фестивал, вече носещ името на своя създател.

Целта му беше една единствена - да се развива летния туризъм в града. Това са курорти основно със зимна насоченост, но той искаше да започне припознаването им като целогодишни курорти.

Атмосфера от откриването на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец (Снимка: Иван Ласкин/ БТА)

Така може да се подпомага развитието им в чисто икономически план. Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" е второ издание в Боровец и Община Самоков, но това всъщност е едно четвъртвековно събитие, едно от малкото събития с културна насоченост, което оцеля през години на много сериозни политически и социални обществени кризи.

Затова това е изключително престижен фестивал и с невероятна история. Ние надграждаме и разширяваме фестивала вече и на новата му локация.

Михаил Йосифов и "Новините в джаза"

Още

Джаз фестът в Боровец посреща за първи път у нас музиканти от Германия и Индия

Джаз фестът в Боровец посреща за първи път у нас музиканти от Германия и Индия

- Фестивалът е безплатен за публиката, което в днешно време е голямо усилие, но по този начин пък отваряте сцената си и артистите към всеки, който може свободно да ги чуе, а не това да бъде джаз събитие за затворена, отбрана джаз публика. Това е много важна и смислена политика на достъп.
- Ние предоставяме на меломаните един висококачествен продукт, който те могат да използват безплатно, а това са групи, които са достигнали връх в своето професионално развитие.

На фестивала идват много гости от чужбина, хора от региона и от цяла България.

Всеки има възможност да се докосне до великолепни музиканти абсолютно безплатно и това ни отличава от много други културни събития в България. Радвам се, че изпълняваме тази наша задача и в сложни времена.

Братята Васерфур (Източник: Джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", Боровец

Още

Един от най-младите проекти на родната музикална сцена, воден от Михаил Йосифов - "Новините в джаза", акостира във Варна и Бургас

Един от най-младите проекти на родната музикална сцена, воден от Михаил Йосифов - "Новините в джаза", акостира във Варна и Бургас

- Вече започнахте с първата фестивална вечер снощи, тази година дните са общо шест. Програмата ви е изключително богата, разкажете повече акценти и подробности за това, което си струва да видим.
- Искам да наблегна на няколко неща, както на различните стилове, които обединяваме, така и на соловите изпълнения, оркестрови, български и международни изпълнители.

Радвам се, че запазихме традицията голям оркестър като Биг бенда на Благоевград да открие фестивала. Това е традиция по всички джаз форуми по света. Биг Бенд Благоевград честват тази година 30-годишния си юбилей, а към прекрасните им солистки Христина Кацарска и Марияна Костова, тази година се присъедини и Жаклин Таракчи.

Биг бенд Благоевград получи награда от Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" по повод своята 30-годишнина (Снимка: Иван Ласкин/ БТА)

Михаил Йосифоф пък с неговите студенти от Националната музикална академия имат зад гърба си сериозен репертоар и се радвам, че и те се включиха в откриването с Михаил Йосифов и Джаз новините, а черешката на тортата бе певицата и актриса Манал ел Фейтури с концерт по музиката на Уитни Хюстън и проекта "Бодигард" в памет на голямата американска певица.

The Jive Aces, формирани през 1989 г. и станали полуфиналисти на "Великобритания търси талант" през 2012 г.

Още

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" с турне и дебютен албум

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" с турне и дебютен албум

Имате и няколко големи отличителни световни имена като The Jive Aces, Роберто Фонсека, Мат Бианко...
- Това са световни звезди, които дори не знам дали има нужда по някакъв начин да представям.

Това са музиканти, които са доказали своя невероятен талант и професионализъм и вярвайте ми, че за да осигуря тяхното участие на фестивала, съм преминала през невероятни перипети, както и те самите, за да могат да гостуват в Боровец, тъй като програмите им са препълнени.

Те направиха големи жестове с видео обръщения в социалните мрежи, с които рекламират фестивала и самия Боровец като локация пред света. А това вече означава нещо, тъй като Боровец става място и за световни музикални събития.

Роберто Фонсека в зала "България" по време на коцнерта с "Нови български гласове" и проф. Георги Петков (Снимка: Цветомир Петров/ БТА)

Роберто Фонсека идва със своя оригинален десетчленен кубински бенд и ви казвам - няма да има равно на това събитие. Съмнявам се, че ще има хора, които ще си седят по местата, латино шоуто ще е горещо и гарантирано!

Още

Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club: Винаги нося парче от Куба там, където свиря

Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club: Винаги нося парче от Куба там, където свиря

Разбира се нямаме търпение за големите Мат Бианко, а група като "Зона Це" с имена като Стунджи, Веселин Веселинов-Еко също показват, че имаме абсолютни музиканти на световни ниво. Не мога да не спомена и The Jive Aces, които вече няколко пъти са гостували на джаз фестивала в Банско.

Тези музиканти са следващите, на които няма да има седнал човек по местата си. Много са атрактивни, а техният клип "Bring me Sunshine" има милиони гледания в ютюб. Те няма да бъдат за първи път в България, но за първи път на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец.

Искам да спомена и братята Васерфур от Германия, които вече са достигнали такова ниво в своето професионално развитие и кариера, че имат Златна плоча. Доколкото знам, те са единствените, които имат Златна плоча. Внуците на Панчо Владигеров - братя Владигерови също - те нямат нужда от представяне, защото са чудо в пълния смисъл на думата.

Още

Роберто Фонсека взриви зала "България" с кубински и български мелодии

Роберто Фонсека взриви зала "България" с кубински и български мелодии

Те са и композитори, и аранжори, пишат авторска музика, пишат музика за други изпълнители и са направили аранжиментите за концерта на Линда Манчева, която заедно със свои колеги от Германия и България, ще направят концерта "Пресечни точки". Това е барокова музика, направена в джаз аранжименти. С това продължаваме създаденото от нас направление "Класика в джаза". Това ще се случи на втората фестивална вечер на 5 август.

И тъй като тази година стилово разширяваме фестивала сме поканили и две рок групи - едната е Caliberty, а другата е Dirty Purchcase, така че и феновете на по-тежката музика и жиците, ще имат възможност да слушат и рок изпълнения в Боровец.

Dirty Purchase (Снимка: BulFoto)

- Една друга прекрасна идея е, че всяка вечер ще има джем сешъни след концертите и музикантите от съответната вечер ще свирят и импровизират.
- Това е традиция за нас. Музикантите от всяка музикална вечер ще могат да се донадсвирват в бара на хотел "Рила" след 23.00 часа, а там пък съответно в приятна обстановка на чашка питие, меломаните и бизнесмените ще могат да се видят и да обменят мисли, контакти и дасе насладят на тази прекрасна музика.

Още

Роберто Фонсека пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Пианистът на Buena Vista Social Club пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

- Ще имате и Джаз академия за деца. Разкажете повече за тази хубава идея.
- В неделя Виолета Ангелова, млада и прекрасна преподавателка по музика, ще направи под формата на приказка лятна джаз академия за деца.

Там децата ше получат първи познания какво е джаз музика, как е възникнала, какви са инструментите, които се използват в джаз музиката и т.н. Така децата ще имат възможност да покажат своите таланти, ще могат да свирят и да се качат на сцената. Всички ще получат награди и сертификати за своето обучение.

Фестивалът събра редица културни, политически и обществени личности пред хотел "Рила" (Снимка: Иван Ласкин/ БТА)

- Организирали сте среща и отвъд джаза - с Георги Господинов и Анджела Родел.
- Срещата беше от 11.30 часа днес в Художествената галерия на град Самоков. Това е голям престиж за нас и също така голяма гордост за фестивала и Боровец.

Още

Васил Петров с лятно турне "Световни хитове в симфоничен джаз"

Васил Петров с лятно турне "Световни хитове в симфоничен джаз"

Още

"Classic Impro" и триото на Франческо Беардзати закриха 32-рия Международен джаз фестивал "Варненско лято"

"Classic Impro" и триото на Франческо Беардзати закриха 32-рия Международен джаз фестивал "Варненско лято"

Още

"Златните години на джаза" откриват августовската програма на Sofia Summer Fest

"Златните години на джаза" откриват августовската програма на Sofia Summer Fest

Още

Jazz FM представя творците на Бургас в пътуващия фестивал "Джаз в цялата страна"

Jazz FM представя творците на Бургас в пътуващия фестивал "Джаз в цялата страна"

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"

"Ваклуш" с премиерна прожекция в Рим

Почитателите на киното в италианската столица очаровани от 100 минутната си среща с българския духовен учител

Камий Тома: Oбичам музиканти, които горят на сцената и почти умират за всяка нота

Френската виолончелистка Камий Тома подхожда с почти религиозна отдаденост към концертите си, ето какво сподели тя пред Impressio

Акад. Пламен Карталов: Българското оперно дело е съизмеримо с европейските върхове

Директорът на Софийската опера отбелязва днес 75-ата си годишнина