Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ангел Дюлгеров за музикалните "шамари" и Tube Hedzzz

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Ангел Дюлгеров за музикалните "шамари" и Tube Hedzzz

Рокмузикантът за сцената, музиката извън рамките и социалното послание, което носи най-новото видео към сингъла "Broken Machine" от втория студиен албум на Tube Hedzzz

Ангел Дюлгеров (Снимка: Радослав Кирков/Rock Bar Download Plovdiv)

Ангел Дюлгеров е един от най-добрите китаристи в българската поп и рок музика през последните години. Работи с Лили Иванова като китарист и музикален директор на групата й, както и по последните два албума на певицата.

Роден е и живее в Пловдив, където е завършил музикалното училище с цигулка. Вокалист и автор на повечето песни в блусгрупата Tube Hedzzz, заедно с Веселин Веселинов - Еко (бас) и Росен Ватев (барабани) и Пламен Денчев (клавишни). Свири и с групите Free Style (добре позната на пловдивската публика), Bobo & the Gang, Rubikub, Gabana, Nameless Day Ritual и е делил една сцена с Белослава, Орлин Павлов, Любо Киров.

Ангел Дюлгеров и Tube Hedzzz (Снимка: Радослав Кирков/Rock Bar Download Plovdiv)

В интервюто той разказва за един от личните си проекти, бандата Tube Hedzzz. В края на миналата година те представиха своя втори студиен албум "Beyond" пред меломаните в Пловдив и София. Сингълът "Broken Machine", чието сурово звучене безспорно спечели феновете на този стил, вече месец не спира да се върти по родните радио станции. Песента има социално послание, насочено към хората, които бягат от изкривените норми, наложени ни от общество.

"Broken machine" e за онези, които искат промяна. За онези, които искат да счупят машината, да излязат от общоприетите рамки. Членовете на бандата го определят като "един от шамарите в албума" и неслучайно са избрали точно него за сингъл.

Режисьор на видеото е Жоро Манов, който е работил по множество музикални клипове. Той изключително умело е успял да улови духа на самото парче и да го облече в кадри, благодарение на които музиката и текстът въздействат още по-силно на слушателя.

Героите във видеото са изключително интересни, специално подбрани от Жоро Манов и носят усещане за свобода, бягство от статутковото и онази непремерена доза лудост, от които определено имаме нужда в ежедневието си. Целият аудио-визуален продукт може да бъде погледнат като протест към всичко сбъркано в системата, не само у нас, но и по целия свят.

"Beyond" може да бъде намерен в Spotify, iTunes, Google Play или закупен на физически CD носител.

Ангел Дюлгеров и Tube Hedzzz (Снимка: Радослав Кирков/Rock Bar Download Plovdiv)

- Какво те привлече и задържа в музикалната индустрия?
- Тази професия е доста интересна. Най-много ми харесва това, че нямам работен ден, това че не съм в схемата "петък-събота-неделя". Точно обратното, нещата са много динамични, променят се постоянно и не знаеш какво ще ти се случи следващия месец. Това според мен е доста интересно и разнообразно.

- Работиш с имена като Лили Иванова, Любо Киров, Бобо. Разкажи ни за проектите, от които си част.
- Смело мога да кажа, че няма нито един проект, по който да работя с нежелание. Абсолютно всички ми доставят голямо удоволствие и страшно много уважавам изпълнителите, с които работя.

От най-големите и популярни, до тези които са инструменталисти като мен. Мисля, че всички са супер готини хора, стойностни и ценни. Чувствам се доста добре в тази среда.

Ангел Дюлгеров Веселин Веселинов - Еко (Снимка: Rock Bar Download Plovdiv) (Снимка: Радослав Кирков/Rock Bar Download Plovdiv)

Още

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

- Случавало ли ти се е да се притесняваш много преди концерт, въпреки опита, който имаш?
- Да, определено ми се е случвало. Скоро бях на турне с Васко Василев, където се оказа, че аз съм единствения българин поканен в състава. Всички други бяха чуждестранни музиканти, адски добри, събрани от целия свят буквално.

Аз бях абсолютно поразен от професионализма и качеството на таланта. Там наистина се притеснявах за някои неща, защото не е и моята сфера.

В рокендрола се чувствам като у дома си, обаче там трябваше да се свирят малко по-класически и джазови неща. Справих се, но определено усетих сериозна сценична треска.

Ангел Дюлгеров и Tube Hedzzz (Снимка: Радослав Кирков/Rock Bar Download Plovdiv)

- Какво би казал на прохождащите музиканти, които искат това да бъде тяхна професия?
- Бих им казал да сядат и да свирят, аз също трябва да го направя (смее се). Практиката е много важна за нас, музикантите.

Много често губим енергия в това да мислим какво трябва да се случи и как трябва да се случи, а ние просто трябва да седнем и да свирим. Когато един музикант се грижи за себе си като артист и инструменталист, всичко е наред и той се чувства добре и готов за нещата, които предстоят да му се случат.

Ангел Дюлгеров (Снимка: Краси Андонов/ Визия: Жоро Манов)

- Трудно ли се балансира между музикалната сцена и семейството?
- Не е лесно, но мога да кажа със сигурност, че семейството е на първо място. Откакто станах баща мога да кажа, че това ми е приоритета. Трябва да има разбиране и от двете страни, за да се получат нещата.

- От кого се вдъхновяваш, каква музика слушаш и имаш ли любим изпълнител?
- Израстнал съм с рокендрол, във всичките му разновидности. Много се кефя на 60-те и 70-те години, много голям фен съм на Флойд. Напоследък много слушам Дейвид Бауи. Аз съм абсолютна мелачка за музика, смилам новите неща за няколко дни. Просто като чуя нещо, което ми харесва, то не излиза от ушите ми с дни. Постоянно слушам нова музика, има много готини нови артисти, стига човек да се интересува и да ги търси.

Много ме впечатли последният албум на Дони Макаслин, страшно много го слушах. Много добър музикант, който направи едни от последните неща на Дейвид Бауи. Препоръчвам ви да го чуете.

Още

Счупете "кутията" с новия албум на Tube Hedzzz

Счупете "кутията" с новия албум на Tube Hedzzz

- Съвсем скоро излезе вторият албум на Tube Hedzzz. Това е проект, който е доста личен за теб и събира сериозни имена на едно място. Как се роди идеята за тази банда?
- Идеята се роди на един саундчек, на който аз, Росен Ватев (барабани) и Веселин Веселинов - Еко (бас) решихме да засвирим някакво блусче абсолютно на шега, което всъщност довече до два студийни албума на групата в рамките на 3 години. Това е нашият проект, направихме го, за да не съобразяваме с нищо и да изразяваме рокендрола такъв, какъвто ние го виждаме.

Tube Hedzzz: Ангел Дюлгеров - китарa и вокал, Веселин Веселинов-Еко - бас, Пламен Денчев - клавишни и Росен Ватев - барабани (Снимки: Краси Андонов/ Визия: Жоро Манов)

- Какъв е стилът на бандата и какво провокира звученето, което имате?
- Самото име малко или много провокира звученето, защото Tube Hedzzz означава китарна лампова глава (китарен усилвател) и мога да кажа, че експериментите в тази насока и търсенето на различен звук раждат интересното звучене, което групата има.

- Разкажи ни за творческия процес по създаването на един албум.
- Доста интересно е, защото след като нещата вече са измислени и завършени, поглеждайки ги отстрани е много странно човек да си представи как се е появило това нещо. Това е един процес от дребни, качествени наслагвания на идеи.

Ангел Дюлгеров и Tube Hedzzz (Снимка: Радослав Кирков/Rock Bar Download Plovdiv)

Първо се ражда някаква поредица от акорди, които се аранжират по някакъв начин, след това се появява мелодията. После малко по малко идва и текстът и когато тези неща се наредят, се получава новото парче. Обаче погледнато назад, не можеш да си представиш как точно се е случило.

Замислял съм се понякога, когато си чуя нещата "Добре сега това как съм го измислил" и не мога да се сетя. Просто се получават, може би, абсолютно в настоящето. Тогава излиза нещо чисто от човека, без той да го е очаквал дори.

Ангел Дюлгеров и Tube Hedzzz (Снимка: Радослав Кирков/Rock Bar Download Plovdiv)

- Има три години разстояние между първия и втория албум. С какво дебютния албум се различава от сегашния "Beyond"?
- Доста се различава. В първия албум всички идеи и парчета се получиха много бързо. При втория албум имаше нужда от малко повече време, идеите трябваше да отлежат, за да стигнат до финална фаза. Това, че Пламен Денчев (клавишни) се присъедини към групата много промени и обогати звученето. Мисля, че парчетата там са доста по-измислени, ако мога така да го кажа. Повече енергия вложихме в тях.

- Едно от парчетата, които са включени в албума е кавър на популярната песен "Кучето от крайния квартал" на Васко Кръпката. Какво ви накара точно него да пречупите през своята призма?
- Малко след като излезе първият албум "Back to the bluezzz", имахме съвместен концерт с Васко и когато той изсвири това парче, с Росен Ватев (барабани) доста бързо го усетихме и двамата си казахме колко е яко - като текст и всичко останало. След това седнах и помислих как можем да го пречупим през нашия звук. Мисля че успяхме да го направим доста интересно и хората много му се кефят.

Tube Hedzzz: Ангел Дюлгеров - китарa и вокал, Веселин Веселинов-Еко - бас, Пламен Денчев - клавишни и Росен Ватев - барабани (Снимки: Краси Андонов/ Визия: Жоро Манов)

- Излезе официалното видео към песента "Broken Machine". Какво е посланието на парчето и защо точно него избрахте за сингъл?
- Това е кратко и ясно парче. Ударно, бих казал един от "шамарите" в албума. Не е случайно, че го избрахме за първи сингъл. В песента има леко социално послание за това как сме доста зациклили напоследък, как боксуваме на едно място.

Опитваме се да променим схемата, да счупим машината, обаче продължаваме да седим вътре в нея. За съжаление абсолютно безпомощни, без да можем да променим нищо в системата. В целия свят нещата са доста неприятни и в социален, и в политически аспект. Мисля, че емоциите и настроението в парчето са свързани именно с това.

- Как решихте да работите с Жоро Манов, който е режисьор на видеото?
- Имам наблюдение над работата му от клиповете на Jeremy и Росен Ватев ме запозна с него. Когато ние самите чухме завършеното парче, решихме че трябва да го пуснем точно на него. Той много му се изкефи и веднага прояви желание да работи по видеото, което за мен специално беше супер. Когато видях финалния продукт за първи път наистина разбрах защо е трябвало да го направим точно с него.

Шапки долу за Жоро Манов.

Ангел Дюлгеров и Tube Hedzzz (Снимка: Радослав Кирков/Rock Bar Download Plovdiv)

- Какво предстои на бандата?
- Надявам се да свирим малко по-често. Принципно никога целта ни не е била да свирим някъде всеки месец, нито да обикаляме и да си търсим публика. Но мисля, че вече има доста готини места в София и Пловдив предимно, където можем спокойно да представим нашата музика по нашия начин, на нашите хора.

Другият месец имаме две участия, едно от тях е в столичния клуб Терминал 1 на 6-ти февруари, а другото в Пловдив на 22-ри в Bee Bop кафе.

Интервю на Златина Ричева

Още

Изключителната Виктория Динкова пред Impressio: Не сте сами!

Изключителната Виктория Динкова пред Impressio: Не сте сами!

Още

Дани Ганчев от Тангра II - оловният войник на българския ню уейв

Дани Ганчев от Тангра II - оловният войник на българския ню уейв

Още

Николо Коцев:  Не гледам на себе си като на звезда, а като на човек, който не спира да работи

Николо Коцев: Не гледам на себе си като на звезда, а като на човек, който не спира да работи

Още

Славин Славчев: Не съм забравил старите кучета, но душата ми принадлежи на Julian's Laughter

Славин Славчев: Не съм забравил старите кучета, но душата ми принадлежи на Julian's Laughter

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи