Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

УСПЕЛИТЕ БЪЛГАРИ

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

На корицата на #URBN тази седмица е най-успешният български музикант за последните две десетилетия

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

Васко Василев е единственият български класически музикант със самостоятелен концерт в най-голямата зала у нас - Арена Армеец. На 29 февруари 2017 г. пред 12 000 фенове виртуозният цигулар изнесе един запомнящ се и незабравим спектакъл.
Изключителен талант. Като малък е определян като "дете-чудо".
Васко Василев се нарежда сред най-успелите цигулари в света. Концертирал е в над 40 страни. Любимец на по-младата аудитория.

Роден е на 14 октомври 1970 г. в София. Първите си уроци по цигулки взема на 5-годишна възраст. През 1978 г., след участие в Международната асамблея "Знаме на мира" записва първата си дългосвиреща плоча със Софийска филхармония. Същата година дебютира като актьор на сцената на Народния театър в ролята на Леонардо Да Винчи. Когато става на девет години, след участие в кастинг, печели главна роля в детския филм "Слънце над детството", където Невена Коканова играе майка му.

През 1980 г. е изпратен от българското правителство в Москва, където учи в Централното музикално училище към Московската консерватория.

През 1988 г. печели 3-те най-големи международни конкурси за цигулка - "Жак Тибо" в Париж, "Карл Флеш" в Лондон и "Паганини" в Генуа. Това му дава възможност да замине за Лондон, където продължава образованието си в Кралския музикален колеж и между 19 и 21-годишна възраст е канен като гост-концертмайстор на Лондонския Симфоничен Оркестър и Лондонската Филхармония.

На 21 години печели титлата "Супер солист" на Лионската опера във Франция.

На 23 години става най-младият първи концертмайстор на Кралската опера "Ковънт гардън" в Лондон, където работи и до момента. От 2012 г. е и творчески продуцент на операта.

Работил е с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Стинг, Рони Ууд от "Ролинг Стоунс", Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър.

Създател е на формацията "Лауреат", в която влизат различни музиканти, носители на престижни международни награди. С тях участва в множество концерти и записи на различни продукции.

2013 г. се дипломира в Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив, със специалности - цигулка & диригентско майсторство.

Откровения от автобиографичната му книга "Васко@40+5":

"Човек има предначертана съдба, но тя не прави подаръци. За да се случи най-добрата версия на живота ти, трябва да се стараеш, да се бориш."

"Аз обичам да обичам и за мен е по-лесно да раздавам любов. Това ме прави истински щастлив, чувствам се пълноценен, независимо дали съм дал усмивка, пари, или някакъв материален подарък. Да си на сцената пред толкова много хора е откровеност. Когато свиря, давам част от съкровената си емоция на хората. Публиката е единствената причина да искам да се развивам."

"Ковънт Гардън ми даде една огромна свобода да правя свои проекти, даде ми възможността да работя с артисти, като Хосе Карерас, Павароти, Доминго, с голямата английска актриса Хелън Мирън, с Питър Устинов и много други, сред които с поне 10 български певци - с Анна Томова-Синтова, Светла Василева..."

"Свирил съм в най-добрите зали на света. Но не залата, а публиката е определящата."

"Най-доброто оръжие срещу бедността, материална или духовна е културата. Когато един човек от малък е захранен с нея, тя ще бъде с него завинаги. Можеш да си материално беден, но богат и щастлив отвътре."

"Мисля, че съм късметлия. Старая се всеки ден да оценявам това, което имам. Животът ми е дал много и се опитвам да го запазя и да се грижа за него. Не искам нищо повече от това, което имам в момента."

"Цената на съвършенството не е висока, когато не е самоцел. Аз правя това, което обичам."

Представяме Ви Васко Василев в едно ексклузивно интервю пред Dir.bg:

  Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Казваш, че си щастлив човек. Ще издадеш ли тайните съставки?
- Правя това, което обичам, с хората, които обичам.

- На пет години заявяваш на баща си, че ще станеш цигулар. Откъде тази увереност?
- Хммм... малко по-различно е. (Смее се.) Имах избор между пиано и цигулка - просто избрах цигулката. Просто и двамата ми родители са музиканти и май никога не е стоял друг избор... никога не съм съжалявал за това.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Винаги ли си знаел какво искаш?
- Имам лекота в желанията си... обикновено не са крайно нереални, а по-скоро са спонтанни планове.

Винаги съм знаел, че има място за всеки под слънцето и това ми е давало спокойствие в амбициите. А в личен план, винаги съм искал само здраве - за хората, които обичам.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Замислял ли си се някога на какво дължиш успеха си?
- Опитвам се да съм максимално честен - рядко правя нещо, което не ми е приятно. Това много помага, защото всичко останало е като игра и удоволствие. Часове репетиции, пътуванията в различни точки на света, смяната на среда, държава, работата с различни музиканти - за мен това е щастие и когато получа удовлетореност и публиката е доволна, това е успех.

Така че дължа успеха на това, да съм лоялен към желанията си.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Непрекъснатата ти ангажираност в различни точки на планетата, отдавна те е превърнала в гражданин на света. Не се ли уморяваш да пътуваш?

- Обожавам да не оставам дълго на едно място... изключително съм благодарен на музиката, че заради нея имам този шанс.

Понякога се шегувам, че всъщност работя повече хамалин отколкото цигулар - един концерт е 2 часа, а за да се случи обикновено съм станал в 4 сутринта, придвижил съм се с куфар и цигулка до летище, пил съм кафе на терминала със сънени хора, които отиват или се прибират от ваканция... после такси, после хотелска стая за кратко и отивам в концертната зала, където следва репетиция, ново кафе, кратка почивка за обяд и концерт. Често след концерта отиваме на вечеря, след това имам няколко часа за сън и отново път към летище. Когато през голямата част от живота си живял в този ритъм е много трудно да искаш нещо различно.

- Кое е твоето място? Това, от което черпиш вдъхновение? Има ли такова?
- Обичам природата, храната и срещите с приятели.

- А какво те зарежда емоционално?
- Промяната и всичко, което предстои... сега чакам с нетърпение концертите в България.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- А любовта?
- Разбира се. Tя е навсякъде.

- Каква музика слушаш в първата свободна вечер?
- Сега слушам LP - всички предишни албуми, докато излезе новият в началото на декември.

- Коя е любимата ти социална мрежа?
- Нямам. Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа и ми остава много малко време да се огледам за друга. (Усмихва се.) 

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Забележителната ти музикална кариера ти дава шанс да си партнираш с големи музиканти и истински знаменитости. Срещите с кои от тях са ценни за теб?
- Всички са ценни, защото нито един от тези хора не е станал популярен случайно. Имам голямо уважение към успеха на всеки, защото знам колко е трудно да постигнеш нещо наистина значително, което да вълнува повече хора.

Най-голяма симпатия изпитвам към хора, които са запазили спонтанността и чувствителността си и не са променили същността си. Много голям пример в това отношение например е Пласидо Доминго - извън великанския си талант, той е разкошен човек с голямо и щедро сърце. Трудно е да не обичаш такъв човек.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Няма как да не попитам специално за краля на поп музиката Майкъл Джексън. Какво си спомняш от тези концерти?
-
Всичко помня. Аз съм огромен почитател на творчеството му и

възможността да бъде на една сцена с Майкъл Джексън в няколко концерта от турнето му е сред най-големите подаръци в живота ми.

Това, което имам като впечатление в личен план, е за много деликатен, възпитан и мил човек, а в професионално - истински учебник по професионализъм, прецизност до най-малкия детайл и взискателност. Никога няма да забравя как 2 минути след като кацнахме в Мюнхен и ни взеха с лимузини от летището към стадиона, новината номер 1 във всички емисии беше това. Тогава си дадох сметка каква огромна отговорност е тази популярност и колко умно и внимателно трябва да се отнасяш към нея. Времето, в което живеем сега, е много различно, твърде динамично, прекалено гъвкаво понякога - трудно е да се изработи такъв ролеви модел какъвто е Майкъл Джексън, но вярвам, че много хора от няколко поколения са променили жизнените си планове и съдба, повлияни и вдъхновени от историята и примера на артист към него и това е огромното му постижение.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- А има ли такива, които се превърнаха в приятелства?
- Да, разбира се... и това не е само с хора от моята среда.
- Едно от най-ценните ми приятелства е това с Албена и Максим...

- Докато учиш при проф. Ифра Нийман в Лондон си бил съквартирант с ексцентричния цигулар Ара Маликян, който тези дни също има концерт в София. Намирате ли време да се виждате?
- С Ара не сме прекъсвали контакта си... следим кой какво прави, понякога си гостуваме, смеем се много... той вече е в България по-често от мен, а аз май по-често от него съм в Испания.  (Смее се.) Последният път, в който се видяхме беше преди месеци на негов концерт в зала "Барбикан" в Лондон. Сега му желая голям успех на предстоящите концерти в София и Варна, които са няколко дни преди нашите!

- Имаш привилегията да познаваш отблизо Лили Иванова. Какъв човек е Лили извън сцената?
- Лили Иванова е най-сериозният и влиятелен артист, който сме имали някога в България. Тя е изключителен пример за талант, характер и устойчивост отвъд обяснимите за един човек възприятия. Моето отношение към нея е свързано с голяма обич, респект и вълнение.

Истински се гордея, когато трябва да разкажа на някой музикант от колегите си за Лили - пускам клипове от концертите й и се наслаждавам на реакцията на всеки.

Тя пее на български, а всички, независимо от националността, разбират за какво пее. Това е най-голямото признание. А в личен план - привилегията да говорим за музика и да обменяме нови вицове, е огромна.

- Музиката те среща и с държавни глави, премиери, кралски особи, сред които Тодор Живков, кралица Елизабет II, Михаил Горбачов, Николае Чаушеску. Какво си спомняш от тези моменти?
- Повечето от тези срещи бяха когато бях малък и спомените ми са за комични моменти, които са ги направили незабравими. В моята представа това са били обикновени поводи за концерт, но целият протокол, правила за сигурност и суета обикновено са довеждали до нещо неловко и смешно.

От срещите си с Тодор Живков помня, че ми донесоха кофа сладолед, която бях поискал.

На Чаушеско си спомням мокасините, с които беше. Когато свирих на Горбачов, майка ми акомпанира на пианото - когато отидохме за репетицията в залата, охранявани от въоръжена охрана, пианото се оказа със счупен крак, закрепен на магия. Разбира се, когато майка ми засвири, то се разпадна, чу се страшен тътен и охраната насочи оръжието си срещу нас... беше и страшно, и смешно.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Срещата ти с Живков те отвежда в Москва, където учиш осем години. Какво ти даде руската култура?
- Реално намесата на Людмила Живкова ме изпрати в Москва и това промени целия ми жизнен път.

Благодарен съм за 2 основни събития от този период на живота ми - срещата ми с проф. Майа Самуиловна, моят професор по цигулка и широтата на мисленето, което дава мащабът в Русия. След 10 години в Москва, навсякъде по света е много по-лесно да се справиш.

- А сред хората на изкуството? Ти участваш в един филм като малък заедно с Невена Коканова. После запазихте ли във времето контакта с нея?
- Имам само прекрасни спомени от това приключение с детския филм. Тя играеше майка ми и беше истински прекрасна. Малко след това аз заминах за Русия и попаднах в съвсем друг кръговрат.

Още

Васко Василев сътвори виртуозен спектакъл пред 4000 зрители в НДК

Васко Василев сътвори виртуозен спектакъл пред 4000 зрители в НДК

- В едно интервю казваш, че имаш желание за общ проект с Филип Киркоров. Ще го реализираш ли?

- (Усмихва се...) Това е другото хубаво на нашата професия - винаги имаш много планове и идеи, независимо кои се реализират и кои не, понякога е просто приятно да планираш.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Предстоят ти пет концерта в България, два които в зала 1 на НДК, към които има голям интерес, без дори да си обявил програма. Как си обясняваш тази любов на публиката?
- Това е най-голямото признание - доверието. Ще се постарая да го оправдая.

- Успех на турнето!

- Благодаря! Ще ви чакам!

_____________________________

Аксесоари: Uno De 50

Гардероб: Marc O'Polo

Благодарим на Bar Caldo за гостоприемството!

Фотограф: Вихро Ласков за #URBN.dir.bg

Стайлинг: Сирма Маркова

Грим: Росина Георгиева

Интервюто взе: Мая Филипова

PM: Йорданка Вълчева

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Спенс: Какво като няма ДС, да не би да не сме всички агенти на системата?

Новият рап стана новата чалга, "задухаха комерсиалните вятъри, не мога да се размина от рапери" споделя рапърът

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

Двете сестри - накратко IVA, ни пренасят в различните измерения на едно музикално пътешествие с прелюбопитния им дебютен албум "Beautiful Madness"

Касиел Ноа Ашер: Колкото въздухът не стига, толкова се съвкупляваш с вълшебството

"Коко Азарян - моят професор - винаги ни е казвал, че на репетиция идваш като за любовна среща" споделя актрисата

За българското кино, думите и хората

Интервю с Йордан Георгиев и Таня Димова - авторите на подкаста "Кино с думи"

Младият руски пианист Сергей Редкин: Вдъхновението идва само, когато то реши

"Дори цялата тази история със социалната изолация да продължи още дълго време, бих искал душите ни да не отиват в самоизолация", споделя музикантът

Документалистът Николай Василев: Имаме нужда от сакрална революция

"В моите филми се опитвам да търся и утвърждавам нещо повече от вяра, търся знание за духовното. Интересни са ми хора, които не са победени от баналното или от традициите, които са конфекция за улеснение на непробудените", споделя режисьорът