Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

УСПЕЛИТЕ БЪЛГАРИ

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

На корицата на #URBN тази седмица е най-успешният български музикант за последните две десетилетия

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

Васко Василев е единственият български класически музикант със самостоятелен концерт в най-голямата зала у нас - Арена Армеец. На 29 февруари 2017 г. пред 12 000 фенове виртуозният цигулар изнесе един запомнящ се и незабравим спектакъл.
Изключителен талант. Като малък е определян като "дете-чудо".
Васко Василев се нарежда сред най-успелите цигулари в света. Концертирал е в над 40 страни. Любимец на по-младата аудитория.

Роден е на 14 октомври 1970 г. в София. Първите си уроци по цигулки взема на 5-годишна възраст. През 1978 г., след участие в Международната асамблея "Знаме на мира" записва първата си дългосвиреща плоча със Софийска филхармония. Същата година дебютира като актьор на сцената на Народния театър в ролята на Леонардо Да Винчи. Когато става на девет години, след участие в кастинг, печели главна роля в детския филм "Слънце над детството", където Невена Коканова играе майка му.

През 1980 г. е изпратен от българското правителство в Москва, където учи в Централното музикално училище към Московската консерватория.

През 1988 г. печели 3-те най-големи международни конкурси за цигулка - "Жак Тибо" в Париж, "Карл Флеш" в Лондон и "Паганини" в Генуа. Това му дава възможност да замине за Лондон, където продължава образованието си в Кралския музикален колеж и между 19 и 21-годишна възраст е канен като гост-концертмайстор на Лондонския Симфоничен Оркестър и Лондонската Филхармония.

На 21 години печели титлата "Супер солист" на Лионската опера във Франция.

На 23 години става най-младият първи концертмайстор на Кралската опера "Ковънт гардън" в Лондон, където работи и до момента. От 2012 г. е и творчески продуцент на операта.

Работил е с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Стинг, Рони Ууд от "Ролинг Стоунс", Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър.

Създател е на формацията "Лауреат", в която влизат различни музиканти, носители на престижни международни награди. С тях участва в множество концерти и записи на различни продукции.

2013 г. се дипломира в Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив, със специалности - цигулка & диригентско майсторство.

Откровения от автобиографичната му книга "Васко@40+5":

"Човек има предначертана съдба, но тя не прави подаръци. За да се случи най-добрата версия на живота ти, трябва да се стараеш, да се бориш."

"Аз обичам да обичам и за мен е по-лесно да раздавам любов. Това ме прави истински щастлив, чувствам се пълноценен, независимо дали съм дал усмивка, пари, или някакъв материален подарък. Да си на сцената пред толкова много хора е откровеност. Когато свиря, давам част от съкровената си емоция на хората. Публиката е единствената причина да искам да се развивам."

"Ковънт Гардън ми даде една огромна свобода да правя свои проекти, даде ми възможността да работя с артисти, като Хосе Карерас, Павароти, Доминго, с голямата английска актриса Хелън Мирън, с Питър Устинов и много други, сред които с поне 10 български певци - с Анна Томова-Синтова, Светла Василева..."

"Свирил съм в най-добрите зали на света. Но не залата, а публиката е определящата."

"Най-доброто оръжие срещу бедността, материална или духовна е културата. Когато един човек от малък е захранен с нея, тя ще бъде с него завинаги. Можеш да си материално беден, но богат и щастлив отвътре."

"Мисля, че съм късметлия. Старая се всеки ден да оценявам това, което имам. Животът ми е дал много и се опитвам да го запазя и да се грижа за него. Не искам нищо повече от това, което имам в момента."

"Цената на съвършенството не е висока, когато не е самоцел. Аз правя това, което обичам."

Представяме Ви Васко Василев в едно ексклузивно интервю пред Dir.bg:

  Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Казваш, че си щастлив човек. Ще издадеш ли тайните съставки?
- Правя това, което обичам, с хората, които обичам.

- На пет години заявяваш на баща си, че ще станеш цигулар. Откъде тази увереност?
- Хммм... малко по-различно е. (Смее се.) Имах избор между пиано и цигулка - просто избрах цигулката. Просто и двамата ми родители са музиканти и май никога не е стоял друг избор... никога не съм съжалявал за това.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Винаги ли си знаел какво искаш?
- Имам лекота в желанията си... обикновено не са крайно нереални, а по-скоро са спонтанни планове.

Винаги съм знаел, че има място за всеки под слънцето и това ми е давало спокойствие в амбициите. А в личен план, винаги съм искал само здраве - за хората, които обичам.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Замислял ли си се някога на какво дължиш успеха си?
- Опитвам се да съм максимално честен - рядко правя нещо, което не ми е приятно. Това много помага, защото всичко останало е като игра и удоволствие. Часове репетиции, пътуванията в различни точки на света, смяната на среда, държава, работата с различни музиканти - за мен това е щастие и когато получа удовлетореност и публиката е доволна, това е успех.

Така че дължа успеха на това, да съм лоялен към желанията си.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Непрекъснатата ти ангажираност в различни точки на планетата, отдавна те е превърнала в гражданин на света. Не се ли уморяваш да пътуваш?

- Обожавам да не оставам дълго на едно място... изключително съм благодарен на музиката, че заради нея имам този шанс.

Понякога се шегувам, че всъщност работя повече хамалин отколкото цигулар - един концерт е 2 часа, а за да се случи обикновено съм станал в 4 сутринта, придвижил съм се с куфар и цигулка до летище, пил съм кафе на терминала със сънени хора, които отиват или се прибират от ваканция... после такси, после хотелска стая за кратко и отивам в концертната зала, където следва репетиция, ново кафе, кратка почивка за обяд и концерт. Често след концерта отиваме на вечеря, след това имам няколко часа за сън и отново път към летище. Когато през голямата част от живота си живял в този ритъм е много трудно да искаш нещо различно.

- Кое е твоето място? Това, от което черпиш вдъхновение? Има ли такова?
- Обичам природата, храната и срещите с приятели.

- А какво те зарежда емоционално?
- Промяната и всичко, което предстои... сега чакам с нетърпение концертите в България.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- А любовта?
- Разбира се. Tя е навсякъде.

- Каква музика слушаш в първата свободна вечер?
- Сега слушам LP - всички предишни албуми, докато излезе новият в началото на декември.

- Коя е любимата ти социална мрежа?
- Нямам. Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа и ми остава много малко време да се огледам за друга. (Усмихва се.) 

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Забележителната ти музикална кариера ти дава шанс да си партнираш с големи музиканти и истински знаменитости. Срещите с кои от тях са ценни за теб?
- Всички са ценни, защото нито един от тези хора не е станал популярен случайно. Имам голямо уважение към успеха на всеки, защото знам колко е трудно да постигнеш нещо наистина значително, което да вълнува повече хора.

Най-голяма симпатия изпитвам към хора, които са запазили спонтанността и чувствителността си и не са променили същността си. Много голям пример в това отношение например е Пласидо Доминго - извън великанския си талант, той е разкошен човек с голямо и щедро сърце. Трудно е да не обичаш такъв човек.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Няма как да не попитам специално за краля на поп музиката Майкъл Джексън. Какво си спомняш от тези концерти?
-
Всичко помня. Аз съм огромен почитател на творчеството му и

възможността да бъде на една сцена с Майкъл Джексън в няколко концерта от турнето му е сред най-големите подаръци в живота ми.

Това, което имам като впечатление в личен план, е за много деликатен, възпитан и мил човек, а в професионално - истински учебник по професионализъм, прецизност до най-малкия детайл и взискателност. Никога няма да забравя как 2 минути след като кацнахме в Мюнхен и ни взеха с лимузини от летището към стадиона, новината номер 1 във всички емисии беше това. Тогава си дадох сметка каква огромна отговорност е тази популярност и колко умно и внимателно трябва да се отнасяш към нея. Времето, в което живеем сега, е много различно, твърде динамично, прекалено гъвкаво понякога - трудно е да се изработи такъв ролеви модел какъвто е Майкъл Джексън, но вярвам, че много хора от няколко поколения са променили жизнените си планове и съдба, повлияни и вдъхновени от историята и примера на артист към него и това е огромното му постижение.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- А има ли такива, които се превърнаха в приятелства?
- Да, разбира се... и това не е само с хора от моята среда.
- Едно от най-ценните ми приятелства е това с Албена и Максим...

- Докато учиш при проф. Ифра Нийман в Лондон си бил съквартирант с ексцентричния цигулар Ара Маликян, който тези дни също има концерт в София. Намирате ли време да се виждате?
- С Ара не сме прекъсвали контакта си... следим кой какво прави, понякога си гостуваме, смеем се много... той вече е в България по-често от мен, а аз май по-често от него съм в Испания.  (Смее се.) Последният път, в който се видяхме беше преди месеци на негов концерт в зала "Барбикан" в Лондон. Сега му желая голям успех на предстоящите концерти в София и Варна, които са няколко дни преди нашите!

- Имаш привилегията да познаваш отблизо Лили Иванова. Какъв човек е Лили извън сцената?
- Лили Иванова е най-сериозният и влиятелен артист, който сме имали някога в България. Тя е изключителен пример за талант, характер и устойчивост отвъд обяснимите за един човек възприятия. Моето отношение към нея е свързано с голяма обич, респект и вълнение.

Истински се гордея, когато трябва да разкажа на някой музикант от колегите си за Лили - пускам клипове от концертите й и се наслаждавам на реакцията на всеки.

Тя пее на български, а всички, независимо от националността, разбират за какво пее. Това е най-голямото признание. А в личен план - привилегията да говорим за музика и да обменяме нови вицове, е огромна.

- Музиката те среща и с държавни глави, премиери, кралски особи, сред които Тодор Живков, кралица Елизабет II, Михаил Горбачов, Николае Чаушеску. Какво си спомняш от тези моменти?
- Повечето от тези срещи бяха когато бях малък и спомените ми са за комични моменти, които са ги направили незабравими. В моята представа това са били обикновени поводи за концерт, но целият протокол, правила за сигурност и суета обикновено са довеждали до нещо неловко и смешно.

От срещите си с Тодор Живков помня, че ми донесоха кофа сладолед, която бях поискал.

На Чаушеско си спомням мокасините, с които беше. Когато свирих на Горбачов, майка ми акомпанира на пианото - когато отидохме за репетицията в залата, охранявани от въоръжена охрана, пианото се оказа със счупен крак, закрепен на магия. Разбира се, когато майка ми засвири, то се разпадна, чу се страшен тътен и охраната насочи оръжието си срещу нас... беше и страшно, и смешно.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Срещата ти с Живков те отвежда в Москва, където учиш осем години. Какво ти даде руската култура?
- Реално намесата на Людмила Живкова ме изпрати в Москва и това промени целия ми жизнен път.

Благодарен съм за 2 основни събития от този период на живота ми - срещата ми с проф. Майа Самуиловна, моят професор по цигулка и широтата на мисленето, което дава мащабът в Русия. След 10 години в Москва, навсякъде по света е много по-лесно да се справиш.

- А сред хората на изкуството? Ти участваш в един филм като малък заедно с Невена Коканова. После запазихте ли във времето контакта с нея?
- Имам само прекрасни спомени от това приключение с детския филм. Тя играеше майка ми и беше истински прекрасна. Малко след това аз заминах за Русия и попаднах в съвсем друг кръговрат.

Още

Васко Василев сътвори виртуозен спектакъл пред 4000 зрители в НДК

Васко Василев сътвори виртуозен спектакъл пред 4000 зрители в НДК

- В едно интервю казваш, че имаш желание за общ проект с Филип Киркоров. Ще го реализираш ли?

- (Усмихва се...) Това е другото хубаво на нашата професия - винаги имаш много планове и идеи, независимо кои се реализират и кои не, понякога е просто приятно да планираш.

Снимки: Вихро Ласков за URBN.dir.bg. Аксесоари: UnoDe50. Гардероб: Marc O'Polo.

- Предстоят ти пет концерта в България, два които в зала 1 на НДК, към които има голям интерес, без дори да си обявил програма. Как си обясняваш тази любов на публиката?
- Това е най-голямото признание - доверието. Ще се постарая да го оправдая.

- Успех на турнето!

- Благодаря! Ще ви чакам!

_____________________________

Аксесоари: Uno De 50

Гардероб: Marc O'Polo

Благодарим на Bar Caldo за гостоприемството!

Фотограф: Вихро Ласков за #URBN.dir.bg

Стайлинг: Сирма Маркова

Грим: Росина Георгиева

Интервюто взе: Мая Филипова

PM: Йорданка Вълчева

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев

Нина Николина Haute couture: Фолклорът и любовта като от музикален бутик

"Важно е да познаваме корените си, за да можем да гледаме напред в бъдещето. Това те прави уверен, здраво стъпил на земята човек, знаещ, оттам нататък можеш да превземеш света", казва певицата