Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Александър Хаджиев за фестивала 180°: Искаме да дадем пълна свобода на артистите от влияния, традиции и теми

ИНОВАЦИИ И ИЗКУСТВО

Александър Хаджиев за фестивала 180°: Искаме да дадем пълна свобода на артистите от влияния, традиции и теми

"Това, за което ние се борим още преди пандемията, е по някакъв начин да махнем границата между публика и изпълнители и да създадем атмосфера, в която те могат да общуват заедно и да комуникират" допълва още той

Александър Хаджиев (Снимка: Julian Paul)

За осма поредна година фестивалът за експериментално изкуство 180° събира в София иновативни артисти от различни държави.

В седмицата от 24 до 30 юли някои от най-актуалните имена в съвременната експериментална музика, танц, театър и визуални изкуства ще творят заедно и ще представят на публиката своята интерпретация на ZOOM - темата на 180° за 2021. Както винаги досега, организаторите не задават предварителни условия към участниците, а им предоставят пълна свобода да развиват творческите си идеи.

Основна мисия на фестивала е да провокира интереса към новото и експериментално изкуство у местната публика и да създаде платформа за изява на младите творци.

Като един от основните медийни партньори на фестивала, Impressio разговаря с творческия директор на 180° Александър Хаджиев. 

- С какво тази година фестивалът за иновативно изкуство 180° е по различен и какво ще ни предложи в своята програма?
- Тази година по-различното е сравнение с миналата е, че сме щастливи, че фестивалът може да се осъществи на живо, защото в един момент това изглеждаше като утопия. Миналата година го проведохме в дигитален формат и много се радваме, че тази година можем да го осъществим абсолютно на живо и да посрещнем нашите международни гости в София.

- Имате ли мото, обвързахте ли фестивала с начина, по който се наложи да живеем последната година, има ли подобни теми, които артистите ще засегнат?
- От една страна, това, което се случи според нас беше позитивно за изкуството, защото това, което ни прави по-различни като фестивал е, че ние не се концентрираме върху крайния продукт, а по-скоро върху артистичния процес.

Когато нашите артисти пристигнат в София, те започват да колаборират с български артисти, експериментират, мислят върху света и това, което се случва в него без да са притиснати, че трябва да създадат нещо накрая. В рамките на тези три дни те сами решават какво да представят на публиката и в какъв формат да бъде то. Това може да бъде и дискусия. Идеята в крайна сметка е да запознаем публиката с процеса, в който работят артистите, защото повечето пъти тя вижда само крайния резултат. Тук се опитваме да представим и процеса на работа на артистите, за да може той да бъде разбран.

Александър Хаджиев (Снимка: Julian Paul)

Още

Фестивалът за иновативно изкуство 180° среща в София международни артисти от съвременната сцена

Фестивалът за иновативно изкуство 180° среща в София международни артисти от съвременната сцена

- Нека поговорим за това какво точно означава иновативно изкуство? То идва от взаимодействието между изкуствата и новите технологии или е изкуство, основано на нетрадиционни медии и експерименти?
- Иновативността е много абстрактно понятие, то може да означава много неща. Както и Вие споменахте, може да бъде изкуство съчетано с модерна техника, същевременно може да бъде отбягване от традициите, които са се създали и опит да се намери нещо друго, но тук възниква и философският въпрос - възможно ли да започнем от нула и да изтрием всичко, което сме имали като опит?

Това е въпрос, който през последните 100 години всички артисти си задават, включително и през 20-те години на миналия век, когато по същия начин артисти са се опитвали да направят революция в изкуството. И това винаги е бил въпросът на артистите - възможно ли е или не?

Затова на фестивала предоставяме тази свобода на артистите те да намерят собствения си път без да бъдат повлияни от някаква специална тема, която повечето фестивали и събития изискват.

Още

Задава се осмото издание на фестивала за иновативно изкуство 180°

Задава се осмото издание на фестивала за иновативно изкуство 180°

- Направи ми впечатление, че тази година сте поканили световни артисти в София. Нека разкажем повече за тях и техните интереси.
- Както винаги сме избрали много интересни млади артисти. Например Лена Флайг, която е известна танцьорка в Германия, също така композиторът Сирил Лим от Швейцария, който развива много интересни иновативни музикални проекти.

При нас ще бъде и актьорът от театъра на Мюнстер Валентин Шрьотелер, който се занимава с актьорско майсторство. Имаме и сценографка, Ива Иванова от България. Идеята е тези девет артисти, които ще са тук да бъдат съчетани в три малки артистични екипа, които ще работят паралелно и всеки ден от фестивала публиката ще може да види резултата на всеки един от тях.

Целта е самите екипи да бъдат в нестандартна среда и съчетания. Например сценограф със звуков дизайнер и виолончелист.

Още

Интимност и публичност в епохата на спектакъла: Съвременно изкуство в подлеза на Ларгото

Интимност и публичност в епохата на спектакъла: Съвременно изкуство в подлеза на Ларгото

Една комбинация, която не би била първия избор на артистите. Всеки ден ще има много интересна колаборация, която може да се наблюдава, а в четвъртък ще бъдат показани резултатите от колаборацията на студентите от Международната академия на Ансамбъл Модерн във Франкфурт, които се занимават със съвременна класическа музика и е една от най-известните в света.

Те ще си колаборират с трима страхотни студенти от Националната художествена академия в София. Техния проект е насочен към проучване на градската среда на София и ще развиват идеи и концепции за случки на открито в градска среда. Същият проект ще го осъществят и след края на фестивала във Франкфурт на Майн в Германия.

В седмицата от 24 до 30 юли някои от най-актуалните имена в съвременната експериментална музика, танц, театър и визуални изкуства ще творят заедно и ще представят на публиката своята интерпретация на ZOOM – темата на 180° за 2021 (Снимка: Иван-Александър Кютев)

- Звучи наистина много интересно...
- До този момент те работиха и дигитално, опитваха се да представят двата града Франкфурт и София дигитално, без да са били в София, затова е интересно дали ще имат същите впечатления след като пристигнат и обратното, когато българските студенти отидат във Франкфурт... Това проучва също така въпросът дали бъдещето е в дигиталните техники, провокира въпросът това ли ще бъде бъдещето ни, в което не трябва да пътуваме чак толкова много?

Още

За албанското съвременно изкуство и артиста без извинения

За албанското съвременно изкуство и артиста без извинения

- Подобен щеше да е следващият ми въпрос. Основната тема е ZOOM. Доста актуална и предразполагаща към интересни асоциации и анализи за настощето, срещите, работата на хората по света.
- Много е интересно, така е. Ние всяка година даваме тема на фестивала, която се състои от една дума или нещо много абстрактно, което е начална точка на всички екипи да тръгнат от едно място, а къде ще се озоват накрая - вече никой не знае. Когато измислихме темата ZOOM, това беше повече от година и този софтуер все още не беше толкова популярен.

Мотивацията ни беше съвсем друга, но някак така се получи, че темата се оказа доста актуална, без ние да го планираме по този начин.

Така че това е една от задачите както на артистите, така и за късометражния филмов конкурс. Идеята е всеки да намери дефиницията на тази дума и какво тя означава за него, или пък да намери някаква друга интерпретация. Затова избягваме да обясняваме какво е значението на тази тема, за да не повлияем на артистите.

Александър Хаджиев (Снимка: Мирела Въвова)

Още

Жените в българското кино през погледа на Боряна Росса

Жените в българското кино през погледа на Боряна Росса

- Какви са подробностите около програмата, които е добре да знаем?
- На 24 юли откриваме в Гьоте-институт, където ще представим участниците по много абстрактен начин и много изненадващо. Ще завършим с леко и приятно парти, един от артистите на фестивала ще пуска музика. В понеделник ще бъдем в едно ново пространство, намира се в така наречения kvARTal, казва се BOBBINA. Там ще видим резултатите на Екип 1, това са пианистката Инес Симеонова, полската танцьорка Кашя Кижор и композитора от Швейцария Сирил Лим.

Още

Съвременното изкуство: Политично или за удоволствие?

Съвременното изкуство: Политично или за удоволствие?

Във вторник ще бъдем в камерната зала на Студентски дом, там ще видим резултатите от Екип 2, които са актьорът Валентин Шрьотелер, Лена Фрайг и Zero 1, български колектив за дигитални изкуства. В сряда ще бъдем отново в Студентски дом, където ще видим резултатите от Екип 3, които са Лаура Ендрес - звуков дизайн, Ива Иванова - българска сценографка и американският виолончелист Нейтън Уотс.

В четвъртък ще бъдем отново в Гьоте-институт, където ще видим резултатите на студентите и градския им проект с Франкфуртската музикална академия. В петък ще закрием във "Фабрика 126", където ще се случи инсталация, която ще направи публиката изпълнител в нея. Ще се случи и финалът на късометражния конкурс.

В седмицата от 24 до 30 юли някои от най-актуалните имена в съвременната експериментална музика, танц, театър и визуални изкуства ще творят заедно и ще представят на публиката своята интерпретация на ZOOM – темата на 180° за 2021 (Снимка: Иван-Александър Кютев)

- Споменахте публиката няколко пъти, очаквате ли различна връзка между публика и артисти, не само заради идеята и формата на фестивала, но и заради изминалата година в изолация, може би и артисти и публика са различни и гледат различно един към друг?
- Със сигурност виждам разлика в това, че повечето публика, която видях в последните седмици, има огромно желание да посещава събития и се вижда как това им е липсвало. Това доста ме радва.

Това, за което ние се борим още преди пандемията, е по някакъв начин да махнем границата между публика и изпълнители и да създадем атмосфера, в която те могат да общуват заедно и да комуникират. Според нас един от най-големите проблеми на артистите е, че по някакъв начин те се изолират и имат страх от публиката, същевременно и обратно.

По този начин не се получава никакво развитие, защото всеки си е в един собствен балон. Надявам се, че това уединение, което се случи миналата година няма да повлияе още повече в тази посока артистите още повече да се отделят от обществото.

- Тоест фестивалът за иновативно изкуство 180° е опит и в тази посока - публика и артисти да бъдат в една обща ситуация, в която няма начертани граници и дистанция.
- Така е, това е наша основна мисия още от самото начало на фестивала. По някакъв начин да се прекъсне тази изкуствено създадена традиция, в която са се появили тези правила как трябва да изглежда едно събитие или как трябва да се държат едни артисти.

Опитваме се да премахнем това, защото за нас това е много важен аспект от развитието на едно общество.

Още

Нимфата на забравата и фотографиите на Елина Кешишева

Нимфата на забравата и фотографиите на Елина Кешишева

Още

Международното триенале на сценичния плакат почита своя създател Божидар Икономов

Международното триенале на сценичния плакат почита своя създател Божидар Икономов

Още

NEW. FUTURE. EDIT в галерия "Аросита"

NEW. FUTURE. EDIT в галерия "Аросита"

Още

 Улица на времето - историите на София оживяват този петък на “Малко Търново”

Улица на времето - историите на София оживяват този петък на “Малко Търново”

Още

Първата къща на Гауди в Барселона се дава под наем в Airbnb

Първата къща на Гауди в Барселона се дава под наем в Airbnb

Още

Изложба на открито представя 35 паметници на френското културно наследство

Изложба на открито представя 35 паметници на френското културно наследство

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli

JP3 - Живко Петров трио с премиера на "Beyond the Flesh"

На 13 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2024 триото ще представи композициите на Живко Петров от дебютния филм на Дими Стоянович "Плът"

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

"Общи приятели ми пуснаха парчето "Опа хей" и после по интернет намерих всичко останало", разкрива режисьорът на "Балканска черна кутия" първата си среща с музиката на Никола Груев - Котарашки