Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Задава се осмото издание на фестивала за иновативно изкуство 180°

Задава се осмото издание на фестивала за иновативно изкуство 180°

Във фестивалната селекция попадат десет международни участници, сред които музиканти, композитори, танцьори, актьори, визуални артисти, звукови дизайнери, сценографи и др. За осемте си години платформата е доказала способността си да бъде адекватно сверяване на часовника със съвременно изкуство от различни области

Фестивалната визия за 2021 г. е дело на дизайнера Кирил Пейчев

Предстоящото осмо издание на фестивала 180°, едно от най-иновативните събития за съвременно изкуство в България, ще се настани в дните от 24 до 30 юли и по традиция ще превземе различни локации в столицата.

След изминалата пандемична 2020, в която фестивалът за първи път се проведе в хибриден, преобладаващо дигитален формат, тази година платформата за съвременна музика, танц, театър и дизайн, отново се завръща в дневния ред на живо в столицата, за да срещне чуждестранни и български артисти, които ще обменят креативни похвати и новости в сферата на съвременното изкуство.

Във фестивалната селекция попадат десет международни участници, сред които музиканти, композитори, танцьори, актьори, визуални артисти, звукови дизайнери, сценографи и др. За осемте си години платформата е доказала способността си да бъде адекватно сверяване на часовника със съвременно изкуство от различни области.

Още

Жените в българското кино през погледа на Боряна Росса

Жените в българското кино през погледа на Боряна Росса

За някои от тях платформата 180° е още една крачка в развитието, за други пък - първо представяне в София и въобще в България. Общото между тях е темата на фестивала, върху която всички имат задача да разсъждават.

Тази година темата е ZOOM, а участниците ще трябва да потърсят своята дефиниця, която ще бъде отправна точка за артистичния им експеримент. В рамките на фестивалната седмица артистите имат пълната творческа свобода да потърсят своето значение на думата, да разгърнат личната си интерпретация по темата и да представят пред публиката най-нестандартните си и смели идеи.

Новост и акцент в програмата тази година e In-Situ:Friction, образователен колаборационен проект между 180° и Международната академия на Ансамбъл Модерн (IEMA, Германия), музикална консерватория с фокус върху съвременната музика.

Фестивалната визия за 2021 г. е дело на дизайнера Кирил Пейчев

Още

Албена Баева: Дали си даваме сметка за контрола на машините върху нас?

Албена Баева: Дали си даваме сметка за контрола на машините върху нас?

Проектът позволява на български и немски студенти да изследват различните културни ценности на градовете София и Франкфурт на Майн, като ги вдъхновява да създадат нови иновативни формати и културни проекти и да срещнат многобройните лица на двата града. Проектът е част от програмата на Ulysses Network.

И тази година фестивалът обявява открита покана към професионални и непрофесионални режисьори над 18-годишна възраст с конкурса си за късометражен ням филм Videomotion.

Селектираните от международно жури филми ще бъдат озвучени с импровизация на живо от гост-музикантите на 180° и ще бъдат прожектирани пред публика в последния фестивален ден. Срокът за изпращане на видеа е 23-ти юли, темата е ZOOM, а в конкурса мoже да се включи всеки с видео до 1 минута, като видеата-кандидати задължително трябва да бъдат заснети с мобилен телефон или таблет. Условията за кандидатстване ще откриете тук.

Още

Креативни роботи: артисти обсъждат изкуствения интелект в изкуството

Креативни роботи: артисти обсъждат изкуствения интелект в изкуството

Началото на 180° ще бъде поставено на 24 юли, когато Гьоте-институт България ще бъде домакин на откриването на осмото издание. Тогава на публиката официално ще бъдат представени участниците във фестивала, а зрителите ще бъдат изненадани със специален експеримент. Фестивалът ще завърши на 30 юли във Фабрика 126 с официално закриване, което ще провокира публиката да се превърне в изпълнител.

Подробности за участниците и всички събития в рамките на фестивала очаквайте съвсем скоро. Пълната програма следете онлайн на сайта на фестивала 180°, както и на Фейсбук-страницата на 180°. Последвайте 180° и в Инстаграм на @180degreesfest.

За осма поредна година фестивалът се осъществява с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2021 г. и програма "Култура", както и благодарение на Гьоте-институт България, Про Хелвеция и Полския институт в София. Партньори на събитието са Националната художествена академия, Международната академия Ансамбъл Модерн, Фабрика 126, BOBBINA и хотел Рила. Медийни партньори: Дарик радио, ВИЖ!, Impressio и BOYSCOUT.

Още

Започва Фестивалът за нова драматургия

Започва Фестивалът за нова драматургия

Още

Писателят Александър Мануилов: Новата ни драматургия е изтикана в кьошето и не се подкрепя от театрите

Писателят Александър Мануилов: Новата ни драматургия е изтикана в кьошето и не се подкрепя от театрите

Още

Задава се първото издание на фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт

Задава се първото издание на фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт

Още

"Сигурно е просто вятърът": обновената галерия на Гьоте-институт с първа изложба за 2021 г.

"Сигурно е просто вятърът": обновената галерия на Гьоте-институт с първа изложба за 2021 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Двама дебютанти излизат на сцената на Софийската опера в "Дама Пика"

Двата спектакъла с музиката на Пьотр Илич Чайковски са на 19 и 21 април

На 19 април е премиерата на "Анна непоправимата", постановка за Политковская

Поради големия интерес, екипът обявява две нови дати - на 15 май и 5 юни в "Топлоцентрала"

Българският актьор Любен Кънев дебютира на West End в Лондон

По думите му представлението е композиция от текстовете на няколко автори и ще бъде показано на широката публика, както и на критици, продуценти, театрални и филмови агенти и кастинг режисьори от най-високото световно ниво в този бизнес

Лилия Абаджиева предизвика дъжд в бургаския театър с най-новия си спектакъл "Ромео и Жулиета"

"Посвещавам този спектакъл с цялата си любов и безкрайната си благодарност на моя учител Борислав Чакринов", заяви от сцената режисьорът Лилия Абаджиева

Задава се 32-ият международен театрален фестивал „Варненско лято“

28 заглавия на живо, на киноекран и онлайн ни очакват между 1 и 15 юни

Пиеса на ливано-канадски режисьор беше отменена в Бейрут

Неправителствената организация "Комисия по въпросите на задържаните" призова за разследване срещу Важди Муавад заради контактите му с Израел