Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Задава се осмото издание на фестивала за иновативно изкуство 180°

Задава се осмото издание на фестивала за иновативно изкуство 180°

Във фестивалната селекция попадат десет международни участници, сред които музиканти, композитори, танцьори, актьори, визуални артисти, звукови дизайнери, сценографи и др. За осемте си години платформата е доказала способността си да бъде адекватно сверяване на часовника със съвременно изкуство от различни области

Фестивалната визия за 2021 г. е дело на дизайнера Кирил Пейчев

Предстоящото осмо издание на фестивала 180°, едно от най-иновативните събития за съвременно изкуство в България, ще се настани в дните от 24 до 30 юли и по традиция ще превземе различни локации в столицата.

След изминалата пандемична 2020, в която фестивалът за първи път се проведе в хибриден, преобладаващо дигитален формат, тази година платформата за съвременна музика, танц, театър и дизайн, отново се завръща в дневния ред на живо в столицата, за да срещне чуждестранни и български артисти, които ще обменят креативни похвати и новости в сферата на съвременното изкуство.

Във фестивалната селекция попадат десет международни участници, сред които музиканти, композитори, танцьори, актьори, визуални артисти, звукови дизайнери, сценографи и др. За осемте си години платформата е доказала способността си да бъде адекватно сверяване на часовника със съвременно изкуство от различни области.

Още

Жените в българското кино през погледа на Боряна Росса

Жените в българското кино през погледа на Боряна Росса

За някои от тях платформата 180° е още една крачка в развитието, за други пък - първо представяне в София и въобще в България. Общото между тях е темата на фестивала, върху която всички имат задача да разсъждават.

Тази година темата е ZOOM, а участниците ще трябва да потърсят своята дефиниця, която ще бъде отправна точка за артистичния им експеримент. В рамките на фестивалната седмица артистите имат пълната творческа свобода да потърсят своето значение на думата, да разгърнат личната си интерпретация по темата и да представят пред публиката най-нестандартните си и смели идеи.

Новост и акцент в програмата тази година e In-Situ:Friction, образователен колаборационен проект между 180° и Международната академия на Ансамбъл Модерн (IEMA, Германия), музикална консерватория с фокус върху съвременната музика.

Фестивалната визия за 2021 г. е дело на дизайнера Кирил Пейчев

Още

Албена Баева: Дали си даваме сметка за контрола на машините върху нас?

Албена Баева: Дали си даваме сметка за контрола на машините върху нас?

Проектът позволява на български и немски студенти да изследват различните културни ценности на градовете София и Франкфурт на Майн, като ги вдъхновява да създадат нови иновативни формати и културни проекти и да срещнат многобройните лица на двата града. Проектът е част от програмата на Ulysses Network.

И тази година фестивалът обявява открита покана към професионални и непрофесионални режисьори над 18-годишна възраст с конкурса си за късометражен ням филм Videomotion.

Селектираните от международно жури филми ще бъдат озвучени с импровизация на живо от гост-музикантите на 180° и ще бъдат прожектирани пред публика в последния фестивален ден. Срокът за изпращане на видеа е 23-ти юли, темата е ZOOM, а в конкурса мoже да се включи всеки с видео до 1 минута, като видеата-кандидати задължително трябва да бъдат заснети с мобилен телефон или таблет. Условията за кандидатстване ще откриете тук.

Още

Креативни роботи: артисти обсъждат изкуствения интелект в изкуството

Креативни роботи: артисти обсъждат изкуствения интелект в изкуството

Началото на 180° ще бъде поставено на 24 юли, когато Гьоте-институт България ще бъде домакин на откриването на осмото издание. Тогава на публиката официално ще бъдат представени участниците във фестивала, а зрителите ще бъдат изненадани със специален експеримент. Фестивалът ще завърши на 30 юли във Фабрика 126 с официално закриване, което ще провокира публиката да се превърне в изпълнител.

Подробности за участниците и всички събития в рамките на фестивала очаквайте съвсем скоро. Пълната програма следете онлайн на сайта на фестивала 180°, както и на Фейсбук-страницата на 180°. Последвайте 180° и в Инстаграм на @180degreesfest.

За осма поредна година фестивалът се осъществява с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2021 г. и програма "Култура", както и благодарение на Гьоте-институт България, Про Хелвеция и Полския институт в София. Партньори на събитието са Националната художествена академия, Международната академия Ансамбъл Модерн, Фабрика 126, BOBBINA и хотел Рила. Медийни партньори: Дарик радио, ВИЖ!, Impressio и BOYSCOUT.

Още

Започва Фестивалът за нова драматургия

Започва Фестивалът за нова драматургия

Още

Писателят Александър Мануилов: Новата ни драматургия е изтикана в кьошето и не се подкрепя от театрите

Писателят Александър Мануилов: Новата ни драматургия е изтикана в кьошето и не се подкрепя от театрите

Още

Задава се първото издание на фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт

Задава се първото издание на фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт

Още

"Сигурно е просто вятърът": обновената галерия на Гьоте-институт с първа изложба за 2021 г.

"Сигурно е просто вятърът": обновената галерия на Гьоте-институт с първа изложба за 2021 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пласидо Доминго се завръща в България през септември

Кралят на операта ще изнесе концерт с популярни арии

Бойко Илиев прави нов сценичен прочит на „Язовецът“ от Емилиян Станев

Премиерното представление на спектакъла "ЯЗОВЕЦЪТ" или "Жажда за живот" по Емилиян Станев на 30 май 2023 г. от 19.30 часа в Нов театър НДК

„Драма и политика“ в третото издание на New Stages Southeast

За трета година Гьоте-институт организира фестивала New Stages Southeast, който поставя акцент върху нова драматургия на автори от региона на Югоизточна Европа. Темата на тазгодишното издание е „Драма и политика“

Да преживееш театър в кутия – артисти от Италия, Чили, Бразилия и Барселона идват за „Театроскоп“

Международният фестивал на театралната миниатюра ще радва малки и големи от 12 до 16 юни

Първият моноспектакъл на Деян Донков с премиера в Народния театър

Многоликият актьор бие "Камбаната" на вярата в образа на сериен убиец

Фурор и любов след Зиях Соколович

С повече от 30 участници премина 3-дневната творческа работилница на босненския актьор Зиях Соколович в Народния театър, организирана от Сдружението за независимо изкуство Spam Studios