Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За Густав Климт, "Целувката" и Емили

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

За Густав Климт, "Целувката" и Емили

100 години от смъртта на художника-основател на Виенския сецесион

"Целувката" на Густав Климт /1907-1908 г./

Густав Климт умира точно преди 100 години - на 6 февруари 1918 г. във Виена, от пневмония след прекаран инсулт. Тогава е на 55. Художникът е основател на направлението Виенски сецесион в изобразителното изкуство. Той е автор на една от най-скъпо продадените навремето картини - "Целувката", която е купена дори недовършена.

Още

Италиански художник раздвижва световноизвестни шедьоври на живописта

Италиански художник раздвижва световноизвестни шедьоври на живописта

Музеят "Белведере" я купува за някога баснословната сума от 25 000 австро-унгарски крони, равняващи се на 240 000 долара. За сравнение, по онова време най-скъпо продадената картина е била оценена на 500 крони, или 4800 долара.

"Целувката" днес може да видите като изображение върху различни предмети с арт стойност - дори върху... чайници. През 2003 г. Австрия изсече възпоменателна серия монети в памет на Густав Климт - монети от 50 крони с изображение на най-популярната му картина - "Целувката".

Фотография на Густав Климт

Още

Художник нарисува картина на Ван Гог на 5000 кв. м

Художник нарисува картина на Ван Гог на 5000 кв. м

Густав Климт е роден през 1852 г. в Баумгартен - предградие на Виена, в многодетното семейство на художника-гравьор Ернст Климт и неосъществената музикантка Анна Климт. Густав е второто от седемте деца на родителите си и израства в почти постоянна бедност.

Като другите си братя се учи от баща си на рисуване и постъпва във Виенското художествено-занаятчийско училище, при Австрийския музей на изкуствата и промишлеността. Там специализира архитектурна живопис, като се придържа към консервативния академизъм.

Още

Художник аутист погледнал Манхатън от хеликоптер и го нарисувал в детайли

Художник аутист погледнал Манхатън от хеликоптер и го нарисувал в детайли

С брат си Ернст и техен приятели изписват фреските в театрите на Райхенберг, Риека и Карлови вари; оформят интериора на виенския "Бургтеатър" и на Художествено-историческия музей във Виена.

На 36 Климт вече е признат за голям художник. За заслуги в развитието на изобразителното изкуство, е награден лично от император Франц Йосиф със "Златен кръст". Избран е за почетен член на два университета - Мюнхенския и Виенския.

Густав Климт

След смъртта на баща си, Густав поема отговорността за издръжката на голямото си семейство.

През 1890 г. се жени за Емили Фльоге - негова верна спътница до края на дните му.

Емили Фльоге

През 1897 г. Климт става един от основателите и президент на Виенския сецесион и сп. "Ver Sacrum" /"Свещена пролет"/.

Символът на това общество е богинята на мъдростта Атина Палада.

Емили Фльоге, худ. Г. Климт, 1902 г.

Още

Сляп художник създава уникални цветни картини

Сляп художник създава уникални цветни картини

1894 г. е тежка за художника. Той е жестоко разкритикуван за три картини, които рисува по поръчка на Виенския университет. Експертите се произнасят, че творбите му"Философия", "Медицина" и "Правосъдие" са "порнографски".

Тези картини така и не намират своето достойно място в университета, не ги приемат и в нито една изложбена зала, а малко преди края на Втората световна война са унищожени от нацистите.

Портрет на Емили Фльоге, худ. Г. Климт, 1891 г.

И други картини на художника са обречени на отхвърляне. Една от тях е "Голата истина" /1899 г./.

Още

Художник рисува  уникални портрети на знаменитости с цветни моливи

Художник рисува уникални портрети на знаменитости с цветни моливи

Животът на художника минава между "Осанна" и "Разпни го" от страна на критиката. Така нареченият му "Златен период" е единственият, в който е оставен от критиците на мира, но наименованието "златен" съвсем не се дължи на добро отношение от тяхна страна, а на позлатата, която художникът използвал в творбите си.

Една от картините от този период е "Целувката" /1907 - 1908 г./ - най-популярната му творба.

Фотография на Емили Фльоге

Като човек Климт бил затворен, не поддържал много приятелски контакти - предпочитал да работи в усамотение в ателието си.

Когато придобива известност, става и по-взискателен - подбира частните поръчки - не поема да рисува съжети, които не са му интересни.

Густав Климт и Емили Фльоге

Още

Еротични картини бяха отхвърлени като "неморални"

Еротични картини бяха отхвърлени като "неморални"

Свободолюбив е и в личния си живот. Въпреки устойчивия си брак, често залитал по еротичните си фантазии, и дори и в работите си не прикривал сексуалния си интерес към жените. Еротиката остава централна тема в неговите творби.

За картината си "Живот и смърт" /1911 г./ получава наградата на Световната изложба в Рим.

Емили Фльоге, худ. Г.Климт, 1893 г.

Още

Жената-ангел от ретро картичките умира при бомбардировка

Жената-ангел от ретро картичките умира при бомбардировка

Инсултът го поваля три години след смъртта на майка му, към която бил силно привързан. Още не се бил възстановил от удара, когато го поваля на легло тежка пневмония и именно тя става причина за смъртта му.

Умира, като оставя много недовършени картини.

Густав Климт със сестрите Емили и Хелене

Още

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

Погребан е в гробището "Хицинг" във Виена.

Една жена посвещава целия си живот на художника и не може да приеме смъртта му, защото от началото до Края на Климт е живяла като негова сянка, в болезнена зависимост от него.

Емили Фльоге обичала Густав Климт не само предано, но според Фройд - "безпаметно".

"Климт също я обичаше, но не... само нея", казва един от биографите му.

Емили Фльоге

Как се запознават двамата с Климт? - Нейната майка поръчала на модния художник портрети на трите си дъщери. На този първи портрет на Емили от Густав Климт, девойката изглеждала толкова некрасива, че по-късно, когато платното изчезва безследно, тя се почувствала искрено щастлива. В същото време вече била безумно влюбена в художника.

Още

Музата на Ботичели умира само на 23 години от туберкулоза

Музата на Ботичели умира само на 23 години от туберкулоза

А Густав Климт не само че не бил красавец, ами имал и лоши маниери. Емили, обаче, харесвала неговото вглъбено изражение, докато рисува. Тя можела с часове да го наблюдава, докато той е напълно откъснат от заобикалящия го свят.

Двамата се сближават истински, когато умира бащата на Климт, а след него и брат му Ернст, чиято съпруга била сестра на Емили. Густав Климт изпада в страшна депресия, а Емили се превръща в негов ангел спасител.

Емили Фльоге, 1910 г.

Още

Музата на Рубенс е втората му жена

Музата на Рубенс е втората му жена

Двамат прекарвали голяма част от времето си заедно - разхождали се, водели разговори за изкуството, заедно учели френски език.

Емили изучавала характера на Густав Климт и се научила да обуздава пристъпите му на агресия. Както и да му вдъхва увереност, в моменти на творческа криза.

Густав Климт и Емили Фльоге

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Чувствената природа на Климт не му давала мира. Той често попадал в плен на еротичните си фантазии и дори се влюбвал в момичетата, които му позирали. После бързо ги забравял и заменял с нови, но Емили страдала от всяко негово увлечение. Въпреки това оставала неотлъчно до него.

В един момент Емили осъзнала, че не може да преодолее психическата си зависимост от Густав Климт. Когато усетила, че губи самоуважение, решила да се обърне за помощ към д-р Зигмунд Фройд.

Густав Климт през 1914 г.

Психотерапевтът скоро прозрял в "диагнозата" на пациентката си - Емили била болестно увлечена по съпруга си. Ревността й я изяждала отвътре, но тя подтискала това чувство и се примирявала без съпротива на многобройните забежки на художника.

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Дори и Фройд не успял да я научи как да живее самостоятелно, а не като робиня на любовта си. Емили се измъчвала и едновременно с това харесвала ролята си на доброволна жертва.

Какво е било отношението на Климт към нея? - За това красноречиво говорят последните думи на художника:

"Емили трябва да дойде!..."

Още

Тя не е красавица, но подлудява половин Европа

Тя не е красавица, но подлудява половин Европа

Макар да не го показвал, Густав Климт бил силно привързан към тази удивителна жена. Художникът завещал всичките си платна на нея. Според изкуствоведи, нарисувал именно Емили в "Целувката" - картината-емблема на творчеството му.

Самата Емили след смъртта му ще каже самочувствено, че за Климт не е имало друга важна жена, освен нея. Приживе на художника тя не била толкова уверена в това, но явно то е самата истина. В много от картините си Климт е рисувал...Емили! Без тя дори да подозира!..

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне