Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тя не е красавица, но подлудява половин Европа

КРАСИВ УМ

Тя не е красавица, но подлудява половин Европа

Лу Саломе е музата на Ницше, Рилке, Фройд, и на десетки други забележителни мъже

Лу Саломе

Луиза Андреас Саломе, или Лу Саломе, както я наричат, е доказателство за това, как една жена, която не блести с изключителна красота, въпреки всичко може да бъде изключителна. До степен, че да се превърне в една от легендите на 19-и век и да завладее умовете и сърцата на най-големите мъже на своето време.

Нейни обожатели са били Фридрих Ницше, Райнер Мария Рилке и Зигмунд Фройд, както и цяла плеяда други забележителни мъже. Тя живеела с тях, но до 30-ата си година останала девствена.

Отхвърляла многобройните покани за брак и ненавиждала брака като институция. Не се прехласвала по религията, а още на 17 открито заявила, че е атеистка. Независимият й характер и умът й привличали до полуда мъжете, които срещала по пътя си, и тя почти без усилие властно ги подчинявала на волята си, по някакъв необясним, почти магически начин.

Коя е тя?

Луиза Саломе е родена в Петербург, но не е чистокръвна рускиня. Баща й е немец - Густав фон Саломе. Странно, но Луиза от малка твърдяла, че е рускиня - изглежда е искала да бъде такава. Покрай братята си отрано изучава мъжката психология и успешно използва познанията си - движи се свободно и без комплекси в мъжкия свят. 

17-годишна обянвява, че е атеистка

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

С името, с което става известна - Лу, започва да я нарича първият нещастно влюбен в нея - един холандски пастор, на име Гийо.

Лу не се интересува от мъжките въздишки, както и от женските, междувпрочем - през годините й се възхищават много жени, между които терористката Вера Засулич, която дори носела портрет на Лу Саломе, като неин верен фен.

Ницше оценява ума й

Лу заминава да учи философия в Швейцария. Пътува по света и живо се интересува от еманципацията на жените в развитите страни. В Италия дори се записва в такъв курс. Лекторът - 32-годишният Паул Ре от пръв поглед се влюбва в нея. До степен, че веднага й направил предложение за брак.

Още

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Лу му отказва, но му предлага компромисен вариант - да живее при него, като "с брат". Той, за да не я изгуби, се съгласява. Именно в дома на Паул, Лу се запознава с Фридрих Ницше, който е със 17 години по-възрастен от нея. Ницше е буквално поразен от ума й. Дори признава публично, че никога до тогава не бил срещал жена с ум, равен на неговия!?!

Очевидно Лу трябва да му е размътила ума, щом като и той, неследдълго, й прави предложение за брак. И тук следва нова изненада - Лу му отказва, но му предлага да заживеят заедно. Как? - Предлага на Ницше да живее при нея и Паул!..

Лу Саломе, Паул Ре и Фридрих Ницше

Още

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Ницше е поразен от това предложение, защото то противоречи на всички познати норми и тривиални представи за взаимооношенията между мъжете и жените.

По-късно той ще напише: "Тя е на 20 и е бърза като орел, силна като лъвица, и при всичко това - много женствено дете. Тя е поразително зряла и готова за моя начин на мислене. Освен това има много твърд характер и много ясно знае какво точно иска - не търси съвети и не се интересува от общественото мнение!"

Еманципираната завоевателка на мъжки сърца

Лу докарва големия философ до пълна лудост - от ревност, той се лута между обожанието и ненавистта си към нея. Ту я нарича "моят добър гений", ту "въплъщение на абсолютното зло". Според много от биографите на Ницше, именно Лу е първообразът на неговия Заратустра.

Лу Саломе, Фридрих Ницше

В крайна сметка, след като докарва до полуда двама философи, Лу се омъжва за преподавателя по източни езици Фридрих Андреас. Бракът бил странен като невестата - с две думи, Лу не допуснала физическа близост със съпруга си?..

Лу със съпруга си Фридрих Андреас

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

В същото време канела на гости в дома им мъже и се забавлявала в компанията на младите си обожатели. Докато траело всичко това, слугинята родила дете от мъжа й. 

Лу, обаче, ни най-малко не изглеждала учудена, или засегната от това развитие на нещата. Тя била заета със заниманията си по философия и обществени науки, както и да върти на пръста си цяла плеяда уникални мъже, като Райнер Мария Рилке, например.

Райнер Мария Рилке

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Двамата били любовници в продължение на три години. Когато започва връзката им, Лу е на 35, а Рилке - на 21.

"Без тази жена аз никога нямаше да открия своето призвание!", признава Рилке. Двамата с Лу обикалят цяла Русия по време на брака й с Фридрих.

Лу Саломе и Райнер Мария Рилке

Още

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

През 1910 г. Лу издава книгата "Еротика". В нея откровено написва:

Нищо не изразява любовта така, както боязливото приспособяване на единия към другия.

Но колкото повече и по-дълбоко се разкриват двама души един на друг, толкова по-лоши са последствията от връзката им: единият започва да паразитира за сметка на другия, вместо всеки да пусне дълбоки корени в собствения си свят и да направи нещо за света, и за другия!"

Трябва да признаем, че в това прозрение има много житейска логика, и Лу несъмнено е била добър психолог и философ.

Във века на психоанализата, Лу естествено е силно впечатлена от нея. Дори започва да я практикува, като привлича голям брой пациенти. Самият Зигмунд Фройд пък останал силно заинтригуван от последователката си - Лу Саломе.

Зигмунд Фройд

Когато се запознава с нея, Фройд е на 50, но кръвта му закипява като на младо момче. Лу успява да завладее и неговия неспокоен ум.

Лу Андреас Саломе умира на 76, надживявайки много от своите любовници и обожатели. Малко преди смъртта си, написва в своя личен дневник нещо, което можем да приемем като послание: "Каквито и болки и страдания да ни е носил животът, ние въпреки всичко трябва да му благодарим. Защото който се страхува от страданията, се бои и от радостта!.."

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

1/1

Лу Саломе

Зигмунд Фройд

Еманципираната завоевателка на мъжки сърца

17-годишна обянвява, че е атеистка

Лу Саломе, Фридрих Ницше

Ницше оценява ума й

Лу Саломе, Паул Ре и Фридрих Ницше

Лу със съпруга си Фридрих Андреас

Райнер Мария Рилке

Лу Саломе и Райнер Мария Рилке

Календар

Препоръчваме ви

Любовните писма на Катрин Хепбърн до Хауърд Хюз отиват на търг

Лотовете са от много рядко естество, тъй като Хюз е известен с изключителната си потайност, коментират от аукционната къща

Татяна Лолова: Усещам, че когато ми е най-отчаяно, някой ми помага и няма да ме остави

Моята учителка Анастасия Балабанова ми казваше, че никога не трябва да плача на сцената с истински сълзи. Публиката трябва да се просълзява от моето изпълнение, не аз, споделя голямата актриса

Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на наградата на името на Иван Вазов

На церемония в Народния театър за първи бе връчен новоучредения приз за духовен принос

Евгени Боянов: Стоянка Мутафова е без аналог, едва ли някога ще се роди такъв човек

Обща паметна плоча на Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова ще бъде поставена на 13 юли, на софийската уличка "Люботрън" 96, където те са живели до последните си дни, по идея на мениджъра на голямата ни актриса през последните пет години от живота й

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

"Нека показваме времето в истинската му дълбочина, нека престанем с опитите да мамим. Лъжем ли някого, в крайна сметка излъганите сме самите ние. Проявяваме ли агресия, в края на краищата самите ние ставаме жертва на агресия", категорична е писателката

Биляна Петринска: Щастието не се крещи

Най-новото й лице на сцената е свързано с любов, с женска съблазън и с... Вазов