Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тя не е красавица, но подлудява половин Европа

КРАСИВ УМ

Тя не е красавица, но подлудява половин Европа

Лу Саломе е музата на Ницше, Рилке, Фройд, и на десетки други забележителни мъже

Лу Саломе

Луиза Андреас Саломе, или Лу Саломе, както я наричат, е доказателство за това, как една жена, която не блести с изключителна красота, въпреки всичко може да бъде изключителна. До степен, че да се превърне в една от легендите на 19-и век и да завладее умовете и сърцата на най-големите мъже на своето време.

Нейни обожатели са били Фридрих Ницше, Райнер Мария Рилке и Зигмунд Фройд, както и цяла плеяда други забележителни мъже. Тя живеела с тях, но до 30-ата си година останала девствена.

Отхвърляла многобройните покани за брак и ненавиждала брака като институция. Не се прехласвала по религията, а още на 17 открито заявила, че е атеистка. Независимият й характер и умът й привличали до полуда мъжете, които срещала по пътя си, и тя почти без усилие властно ги подчинявала на волята си, по някакъв необясним, почти магически начин.

Коя е тя?

Луиза Саломе е родена в Петербург, но не е чистокръвна рускиня. Баща й е немец - Густав фон Саломе. Странно, но Луиза от малка твърдяла, че е рускиня - изглежда е искала да бъде такава. Покрай братята си отрано изучава мъжката психология и успешно използва познанията си - движи се свободно и без комплекси в мъжкия свят. 

17-годишна обянвява, че е атеистка

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

С името, с което става известна - Лу, започва да я нарича първият нещастно влюбен в нея - един холандски пастор, на име Гийо.

Лу не се интересува от мъжките въздишки, както и от женските, междувпрочем - през годините й се възхищават много жени, между които терористката Вера Засулич, която дори носела портрет на Лу Саломе, като неин верен фен.

Ницше оценява ума й

Лу заминава да учи философия в Швейцария. Пътува по света и живо се интересува от еманципацията на жените в развитите страни. В Италия дори се записва в такъв курс. Лекторът - 32-годишният Паул Ре от пръв поглед се влюбва в нея. До степен, че веднага й направил предложение за брак.

Още

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Лу му отказва, но му предлага компромисен вариант - да живее при него, като "с брат". Той, за да не я изгуби, се съгласява. Именно в дома на Паул, Лу се запознава с Фридрих Ницше, който е със 17 години по-възрастен от нея. Ницше е буквално поразен от ума й. Дори признава публично, че никога до тогава не бил срещал жена с ум, равен на неговия!?!

Очевидно Лу трябва да му е размътила ума, щом като и той, неследдълго, й прави предложение за брак. И тук следва нова изненада - Лу му отказва, но му предлага да заживеят заедно. Как? - Предлага на Ницше да живее при нея и Паул!..

Лу Саломе, Паул Ре и Фридрих Ницше

Още

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Ницше е поразен от това предложение, защото то противоречи на всички познати норми и тривиални представи за взаимооношенията между мъжете и жените.

По-късно той ще напише: "Тя е на 20 и е бърза като орел, силна като лъвица, и при всичко това - много женствено дете. Тя е поразително зряла и готова за моя начин на мислене. Освен това има много твърд характер и много ясно знае какво точно иска - не търси съвети и не се интересува от общественото мнение!"

Еманципираната завоевателка на мъжки сърца

Лу докарва големия философ до пълна лудост - от ревност, той се лута между обожанието и ненавистта си към нея. Ту я нарича "моят добър гений", ту "въплъщение на абсолютното зло". Според много от биографите на Ницше, именно Лу е първообразът на неговия Заратустра.

Лу Саломе, Фридрих Ницше

В крайна сметка, след като докарва до полуда двама философи, Лу се омъжва за преподавателя по източни езици Фридрих Андреас. Бракът бил странен като невестата - с две думи, Лу не допуснала физическа близост със съпруга си?..

Лу със съпруга си Фридрих Андреас

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

В същото време канела на гости в дома им мъже и се забавлявала в компанията на младите си обожатели. Докато траело всичко това, слугинята родила дете от мъжа й. 

Лу, обаче, ни най-малко не изглеждала учудена, или засегната от това развитие на нещата. Тя била заета със заниманията си по философия и обществени науки, както и да върти на пръста си цяла плеяда уникални мъже, като Райнер Мария Рилке, например.

Райнер Мария Рилке

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Двамата били любовници в продължение на три години. Когато започва връзката им, Лу е на 35, а Рилке - на 21.

"Без тази жена аз никога нямаше да открия своето призвание!", признава Рилке. Двамата с Лу обикалят цяла Русия по време на брака й с Фридрих.

Лу Саломе и Райнер Мария Рилке

Още

Музата на Реноар и Лотрек умира в нищета и забрава

През 1910 г. Лу издава книгата "Еротика". В нея откровено написва:

Нищо не изразява любовта така, както боязливото приспособяване на единия към другия.

Но колкото повече и по-дълбоко се разкриват двама души един на друг, толкова по-лоши са последствията от връзката им: единият започва да паразитира за сметка на другия, вместо всеки да пусне дълбоки корени в собствения си свят и да направи нещо за света, и за другия!"

Трябва да признаем, че в това прозрение има много житейска логика, и Лу несъмнено е била добър психолог и философ.

Във века на психоанализата, Лу естествено е силно впечатлена от нея. Дори започва да я практикува, като привлича голям брой пациенти. Самият Зигмунд Фройд пък останал силно заинтригуван от последователката си - Лу Саломе.

Зигмунд Фройд

Когато се запознава с нея, Фройд е на 50, но кръвта му закипява като на младо момче. Лу успява да завладее и неговия неспокоен ум.

Лу Андреас Саломе умира на 76, надживявайки много от своите любовници и обожатели. Малко преди смъртта си, написва в своя личен дневник нещо, което можем да приемем като послание: "Каквито и болки и страдания да ни е носил животът, ние въпреки всичко трябва да му благодарим. Защото който се страхува от страданията, се бои и от радостта!.."

Еми МАРИЯНСКА

1/1

Лу Саломе

Еманципираната завоевателка на мъжки сърца

17-годишна обянвява, че е атеистка

Лу Саломе, Фридрих Ницше

Ницше оценява ума й

Лу Саломе, Паул Ре и Фридрих Ницше

Лу със съпруга си Фридрих Андреас

Райнер Мария Рилке

Лу Саломе и Райнер Мария Рилке

Зигмунд Фройд

Календар

Препоръчваме ви

Йосиф Сърчаджиев: Това, което имам и с което работя, това е "вик на кръвта"

Очерк от книгата, включваща 15 изповеди на наградените творци на Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13" за 2016 г. - Димитровград

Тайната любов на Албер Камю и Мария Казарес

"Свързани един с друг чрез връзките на земята, на ума, на сърцето и на плътта, знам, че нищо не може да ни изненада, нито да ни раздели"

Аве, Парий!

Кевин Спейси, актьор и мъченик на сексуалния маккартизъм. Неговото творчество? какво творчество? Неговите Оскари, наградата му “Тони”, 83-те му филма и сериали? Изчезнали са. Този гениален актьор се превърна в човек, до когото никой не се докосва, за да не се омърси.

Славин Славчев: Не съм забравил старите кучета, но душата ми принадлежи на Julian's Laughter

"Падам си малко калпазанин", споделя рок факторът в откровено интервю пред Impressio

Готвели бореца срещу мафията и църквата Мартин Скорсезе за духовник

75-годишният режисьор е обявен за втория след Хичкок, най-добър режисьор на всички времена

Галин Стоев: Пропуснах срещата си с Изабел Юпер в "Комеди франсез"

Ще си търся ателие в Тулуза, в което задължително да има стая за приятели, когато ми идват на гости, разкрива директорът на тамошния театър