Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

ЖИВОТ КАТО РОМАН

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Двамата с Едуард VIII били в България преди скандала с абдикацията

Има човешки истории, които приличат на роман. Тази е една от тях. "Англия не ми е простила, и аз не съм простила на Англия!", са последните думи на Уолис Симпсън /англ. Wallis Simpson/, преди да почине.

Тя остава в световната история като жената, заради която кралят на Великобритания Едуард VIII се отказва от престола. Мадам Симпсън е американка, която преди да се омъжи за абдикиралия крал, вече има два брака зад гърба си. Непосредствено преди скандала с английската корона, двамата влюбени са били на посещение в Далмация и... България!

Едуард обожавал Уолис

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Отказът на Едуард VIII от трона се превръща в световно събитие. Английските специални служби вече са правили множество опити да го "вразумят" с информацията, че мадам Симпсън е "жена със съмнителен морал", но безуспешно. Непосредствено преди скандала - през септември 1936 г., крал Едуард VIII е на посещение в Далмация и България, придружаван от дамата на сърцето си.

След завръщането си в Англия, на 11 декември 1936 година Едуард VIII, в радиообръщение към своите сънародници, обявява своята абдикация.

Предишния ден, в присъствието на тримата си братя и министър-председателя Стенли Болдуин, той подписва официалното си отричане от английския престол. По това време любимата му Уолис е във Франция. Оттам, по телефона, тя чува думите на Едуард: "Аз реших - избирам теб!" - Именно тези думи правят Уолис Симпсън изключението, което я записва в световната история.

Радиообръщението на Едуард, в което се отказва от престола

Какви качества трябва да притежава една жена, за да се откаже крал от престола си заради нея? В едно от описанията на Уолис Симпсън, четем: "Тя е суха, корава и неженствена" - поне така са я виждали англичаните. На същото място разказват, че Уолис е потомка на американски обеднели плантатори, но има остър ум, добри маниери и весел нрав.

"Суха, сурова и неженствена", но всъщност - доста елегантна

Описват я още като "любовчийка по сметка", т.е. жена, която балансира между чувствата и портфейла на мъжете. Според биографите й се научила на това след първия си развод, когато мъжът й я оставил без пукната пара. Вторият й съпруг - Ърнест Симпсън, откъдето и фамилията й, бил доста семпъл, но затова пък - богат и добродушен. Управлявал параходна компания и въвел Уолис в светския елит. Тя е на 35, когато за пръв път вижда английския престолонаследник на гости у една високопоставена дама - Телма Фернис.

На светско парти

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Едуард я впечатлил с открития си характер и доброжелателност. Имал свенлива усмивка и Уолис бързо схванала, че той няма голям опит с жените. В светските среди се шушукало, че харесва по-възрастните от него и за предпочитане - омъжени /!/ дами. Информирана за всичко това, Уолис полага старание да впечатли Едуард. И успява, като се държи непринудено и без сянка на сервилност с него - сякаш за нея няма никакво значение кой е той.

Именно с това му става любопитна, защото преди Уолис, повечето от жените му се отдавали само защото знаели, че е бъдещ крал. За разлика от тях, Уолис Симпсън още първия път почнала да фамилиарничи, като го потупва по рамото и се държи с него като равна.

Танц на влюбени

Няколко седмици по-късно Едуард й се обяснява в любов. Тя не казва нищо, приема признанието с усмивка. В началото се опитва да запази приличие в брака си и не афишира срещите си с Едуард. Той, обаче, тъкмо обратното - сякаш нарочно открито демонстрира интереса си към нея и без всякакво притеснение от съпруга й, всеки ден й праща цветя и подаръци.

Според някои, интимността между двамата изиграла голяма роля - Уолис буквално го "омагьосала" сексуално. Някои жени от светските среди почнали да злословят, че мадам Симпсън е усъвъшенствала сексуалните си умения докато е живяла в Китай, където била усвоила "тайните на сладострастието".

През януари 1936 година умира крал Джордж V. Наследникът му - Едуард, слуша новините и коментарите за възкачването си на престола, в компанията на женената си американска приятелка. В разговор с майка си, обявява че по-важна от трона за него е любовта на Уолис.

Тя поддържала стандарт, достоен за съпруга на крал

Още

Съвременен любовен роман като приказка

Дворецът, правителството и парламентът на Великобритания са в шок. Няма как да допуснат да стане кралица един път разведена и втори път омъжена американка. Едуард обаче е непреклонен - обявява, че няма да се яви на коронацията, ако не разрешат брака му с нея. Наема адвокат за развода на Уолис и двамата демонстративно тръгват на пътешествие. Клюките и неодобрението ги съпътстват на много места. Някъде дори ги причакват в хотелите, където отсядат - грубо протестират срещу Уолис и често я докарват до нервен срив.

Самата елегантност

Още

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

На 10 декември 1936 година Едуард официално се отказва от престола с думите: "Намирам за невъзможно да изпълнявам отговорностите си на крал, без помощта и подкрепата на жената, която обичам!". През май следващата година двамата с Уолис се венчават във Франция и устройват живота си там. Почти две десетилетия по-късно - през 1952 година, Уиндзорският херцог Едуард за пръв път е допуснат сред своите в Англия - за погребението на крал Джордж VI . Но, ...без Уолис!

През всичкото време на брака им, Уолис се старае да изглежда перфектно заради Едуард. Прославя се като най-елегантната жена в света - дори я снимат за сп. "Вог", но Англия продължава да не иска и да чуе за "омразната американка". Уолис въпреки това прави всичко, за да бъде на нивото на краля на сърцето си - иска Едуард да се чувства щастлив. Тя съзнавала, че природата не я е дарила с красота, и се опитвала да компенсира недостатъците си със строга дисциплина на живот, за да изглежда добре. Не прекалявала нито с храната, нито с алкохола, поддържала бита, грижела се за здравето и ангажиментите на Едуард.

В лимузината, напът към поредното светско събитие

Още

Ремарк написал "Триумфалната арка", вдъхновен от Марлене Дитрих

Въпреки хармоничния им брак, обаче, английският двор докрай не приема Уолис и се сърди на Едуард. За всичките години на брака им, кралица Елизабет посещава Едуард един-единствен път след брака му с американката - когато й съобщават, че той е болен от рак на гърлото. По време на срещата, Едуард вече е в последния стадий на болестта - едва се надига от леглото си, за да поздрави кралицата, както е по етикет. Умира на 77, през 1972-ра.

Венчават се във Франция

След смъртта му, Уолис се усамотява и запазва мълчание пред пресата. Само един-единствен път, малко преди края си, си позволява да каже публично: "Англия не ми е простила, и аз не съм простила на Англия!", Това са последните й думи.

Еми МАРИЯНСКА 

1/1

Едуард обожавал Уолис

Самата елегантност

Танц на влюбени

В лимузината, напът към поредното светско събитие

Тя поддържала стандарт, достоен за съпруга на крал

"Суха, сурова и неженствена", но всъщност - доста елегантна

На светско парти

Радиообръщението на Едуард, в което се отказва от престола

Венчават се във Франция

Календар

Препоръчваме ви

В Годината на кучето водещо ще бъде Знанието

Китай и Югоизточна Азия посрещнаха лунната Нова година

Забележителни музейни експонати от цяла България на "Салона на музеите" в НДК

На 26 февруари в рамките на "Салона" ще се проведе и дискусия на тема "Отвъд съкровищата – съвременно управление на културното наследство"

Парижката опера ще чества 350-ата си годишнина

При отбелязването на юбилея ще бъде почетен френският репертоар, от Жан-Филип Рамо до Ектор Берлиоз

Какво можем да си измайсторим от сняг

Безгранични са просторите за творчество, стига да го има необходимият материал

Художници с тежки двигателни проблеми, вдъхновяват с таланта си

Питър Лонгстаф се ражда без ръце, но се научил да рисува с десния си крак

Неконтактните общества в съвременния свят

Учени спорят дали да ги приобщим, или да ги оставим в покоя им, извън времето