Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

ЖИВОТ КАТО РОМАН

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Двамата с Едуард VIII били в България преди скандала с абдикацията

Има човешки истории, които приличат на роман. Тази е една от тях. "Англия не ми е простила, и аз не съм простила на Англия!", са последните думи на Уолис Симпсън /англ. Wallis Simpson/, преди да почине.

Тя остава в световната история като жената, заради която кралят на Великобритания Едуард VIII се отказва от престола. Мадам Симпсън е американка, която преди да се омъжи за абдикиралия крал, вече има два брака зад гърба си. Непосредствено преди скандала с английската корона, двамата влюбени са били на посещение в Далмация и... България!

Едуард обожавал Уолис

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Отказът на Едуард VIII от трона се превръща в световно събитие. Английските специални служби вече са правили множество опити да го "вразумят" с информацията, че мадам Симпсън е "жена със съмнителен морал", но безуспешно. Непосредствено преди скандала - през септември 1936 г., крал Едуард VIII е на посещение в Далмация и България, придружаван от дамата на сърцето си.

След завръщането си в Англия, на 11 декември 1936 година Едуард VIII, в радиообръщение към своите сънародници, обявява своята абдикация.

Предишния ден, в присъствието на тримата си братя и министър-председателя Стенли Болдуин, той подписва официалното си отричане от английския престол. По това време любимата му Уолис е във Франция. Оттам, по телефона, тя чува думите на Едуард: "Аз реших - избирам теб!" - Именно тези думи правят Уолис Симпсън изключението, което я записва в световната история.

Радиообръщението на Едуард, в което се отказва от престола

Какви качества трябва да притежава една жена, за да се откаже крал от престола си заради нея? В едно от описанията на Уолис Симпсън, четем: "Тя е суха, корава и неженствена" - поне така са я виждали англичаните. На същото място разказват, че Уолис е потомка на американски обеднели плантатори, но има остър ум, добри маниери и весел нрав.

"Суха, сурова и неженствена", но всъщност - доста елегантна

Описват я още като "любовчийка по сметка", т.е. жена, която балансира между чувствата и портфейла на мъжете. Според биографите й се научила на това след първия си развод, когато мъжът й я оставил без пукната пара. Вторият й съпруг - Ърнест Симпсън, откъдето и фамилията й, бил доста семпъл, но затова пък - богат и добродушен. Управлявал параходна компания и въвел Уолис в светския елит. Тя е на 35, когато за пръв път вижда английския престолонаследник на гости у една високопоставена дама - Телма Фернис.

На светско парти

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Едуард я впечатлил с открития си характер и доброжелателност. Имал свенлива усмивка и Уолис бързо схванала, че той няма голям опит с жените. В светските среди се шушукало, че харесва по-възрастните от него и за предпочитане - омъжени /!/ дами. Информирана за всичко това, Уолис полага старание да впечатли Едуард. И успява, като се държи непринудено и без сянка на сервилност с него - сякаш за нея няма никакво значение кой е той.

Именно с това му става любопитна, защото преди Уолис, повечето от жените му се отдавали само защото знаели, че е бъдещ крал. За разлика от тях, Уолис Симпсън още първия път почнала да фамилиарничи, като го потупва по рамото и се държи с него като равна.

Танц на влюбени

Няколко седмици по-късно Едуард й се обяснява в любов. Тя не казва нищо, приема признанието с усмивка. В началото се опитва да запази приличие в брака си и не афишира срещите си с Едуард. Той, обаче, тъкмо обратното - сякаш нарочно открито демонстрира интереса си към нея и без всякакво притеснение от съпруга й, всеки ден й праща цветя и подаръци.

Според някои, интимността между двамата изиграла голяма роля - Уолис буквално го "омагьосала" сексуално. Някои жени от светските среди почнали да злословят, че мадам Симпсън е усъвъшенствала сексуалните си умения докато е живяла в Китай, където била усвоила "тайните на сладострастието".

През януари 1936 година умира крал Джордж V. Наследникът му - Едуард, слуша новините и коментарите за възкачването си на престола, в компанията на женената си американска приятелка. В разговор с майка си, обявява че по-важна от трона за него е любовта на Уолис.

Тя поддържала стандарт, достоен за съпруга на крал

Още

Съвременен любовен роман като приказка

Съвременен любовен роман като приказка

Дворецът, правителството и парламентът на Великобритания са в шок. Няма как да допуснат да стане кралица един път разведена и втори път омъжена американка. Едуард обаче е непреклонен - обявява, че няма да се яви на коронацията, ако не разрешат брака му с нея. Наема адвокат за развода на Уолис и двамата демонстративно тръгват на пътешествие. Клюките и неодобрението ги съпътстват на много места. Някъде дори ги причакват в хотелите, където отсядат - грубо протестират срещу Уолис и често я докарват до нервен срив.

Самата елегантност

Още

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

На 10 декември 1936 година Едуард официално се отказва от престола с думите: "Намирам за невъзможно да изпълнявам отговорностите си на крал, без помощта и подкрепата на жената, която обичам!". През май следващата година двамата с Уолис се венчават във Франция и устройват живота си там. Почти две десетилетия по-късно - през 1952 година, Уиндзорският херцог Едуард за пръв път е допуснат сред своите в Англия - за погребението на крал Джордж VI . Но, ...без Уолис!

През всичкото време на брака им, Уолис се старае да изглежда перфектно заради Едуард. Прославя се като най-елегантната жена в света - дори я снимат за сп. "Вог", но Англия продължава да не иска и да чуе за "омразната американка". Уолис въпреки това прави всичко, за да бъде на нивото на краля на сърцето си - иска Едуард да се чувства щастлив. Тя съзнавала, че природата не я е дарила с красота, и се опитвала да компенсира недостатъците си със строга дисциплина на живот, за да изглежда добре. Не прекалявала нито с храната, нито с алкохола, поддържала бита, грижела се за здравето и ангажиментите на Едуард.

В лимузината, напът към поредното светско събитие

Още

Ремарк написал "Триумфалната арка", вдъхновен от Марлене Дитрих

Ремарк написал "Триумфалната арка", вдъхновен от Марлене Дитрих

Въпреки хармоничния им брак, обаче, английският двор докрай не приема Уолис и се сърди на Едуард. За всичките години на брака им, кралица Елизабет посещава Едуард един-единствен път след брака му с американката - когато й съобщават, че той е болен от рак на гърлото. По време на срещата, Едуард вече е в последния стадий на болестта - едва се надига от леглото си, за да поздрави кралицата, както е по етикет. Умира на 77, през 1972-ра.

Венчават се във Франция

След смъртта му, Уолис се усамотява и запазва мълчание пред пресата. Само един-единствен път, малко преди края си, си позволява да каже публично: "Англия не ми е простила, и аз не съм простила на Англия!", Това са последните й думи.

Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Средновековна кула в центъра на Прага ще бъде продадена

Индржишката кула беше обявена за продажба в края на миналата година. Според архиепископията кулата няма значение за вярващите и е най-вече туристическа забележителност. Първоначално обявената цена е била 75 млн. крони

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Музеят в Луксор отбелязва сезона на прииждането на Нил с изложба за земеделието в Древен Египет

Посетителите могат да видят останки от зърна от царевица, боб и лупина, както и сухи цветя и грозде

Британският музей оповести "изключително необичайна" кражба на предмети

По-голямата част от предметите, които са "изчезнали" са "малки експонати", съхранявани в трезори - златни бижута, полускъпоценни камъни и стъклени изделия, датиращи от 15-и век пр. н. е. до 19-и век сл. н. е.

Храм на водата от 2-3 век е имало в южния квартал на Перперикон

Проф. Николай Овчаров подчерта важността на градските нимфеуми в римско време, но в България подобни съоръжения, свързани с почитането и обожествяването на водата, са рядкост