Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Съвременен любовен роман като приказка

КУЛТУРНИЯТ ПРОГРЕС

Съвременен любовен роман като приказка

Монархът на Бутан и избраницата му се срещнали, когато тя била на 7

Една от най-красивите истински любовни истории, подобна на тези от приказките, е тази на краля на Бутан - Джигме Кхесар Намгиял Вангчук и неговата избраница - Джецун Пема Вангчук. Те са любимци на поданиците си, а през миналата година им се роди и син. Двойката монарси на Бутан са млади, красиви и много образовани. Вижте как съдбата сякаш "чува" едно обещание, и го превръща в щастлива реалност.

И как образованите хора могат да променят света - да го правят по-красив и човечен.  

Още

Трогателната история на китайските "Ромео и Жулиета"

Трогателната история на китайските "Ромео и Жулиета"

Тяхната първа среща е, когато преди години, на пикник в чест на краля на Бутан в град Тхимпху, принц Джигме - тогава 18-годишно момче, и малката Джецун се виждат за пръв път. Тогава тя е на 7, и съвсем по детски доближава принца и го прегръща. Джигме, в знак на любезност, я погалва и й казва, че ще се омъжи за нея, когато порасне, ако дотогава все още е свободен?... В онзи момент и двамата не подозират как един ден съдбата ще им припомни този миг.

Принц Джигме

И двамата има да извървят много път до този ден. Самата Джецун Пема дори не си и помисляла, че принцът ще помни детската й прегръдка. Освен това, макар че баща й е летец, т.е. семейството попада в една по-висока каста на обществото, произходът на Джецун не се счита за достатъчно "достоен" кралското семейство.

Красивата Джецун

Докато Джецун все още е ученичка, принц Джигме вече следва в Америка, после в Англия - завършва "Оксфорд". Младият мъж се отличава с отлично образование и гради големи планове за бъдещето на родината си - Бутан да напредне в цивилизационно отношение, като запази самобитността си.

Още

Сватбена фотосесия, която младоженците чакат 70 години

Сватбена фотосесия, която младоженците чакат 70 години

Джигме Кхесар Намгиял приема трона от баща си - Кхесар Намгиял Вангчук, през 2006 г., когато е на 28. От онзи момент нататък поданиците, естествено, живо почнали да се вълнуват от задомяването на младия монарх. "Краля Дракон", както го наричали феновете му, бил обаятелен, красив и... ерген.

Короноцията на принц Джигме за крал на Бутан

Джецун през това време, естествено, пораснала. Първото си образование получила в Индия, а после постъпила да следва Международни отношения в Регентския колеж в Лондон.

Незнайно по какви пътища, защото това до момента е интимна тайна между двамата, но принцът и девойката се срещнали отново, и от онзи момент нататък са заедно - вече като съпруг и съпруга.

Съдбата ги срещнала отново...

Двойката е възприемана от народа на Бутан като символ на любовта. В тази мистична страна не е прието чувствата между мъжа и жената да бъдат на показ, но любовта между крал Джигме и спътницата му Джецун разчупила тези традиции и видимо радвала всички. Това е смела крачка напред в една страна, в която много трудно се прекрачват традиционните норми на поведение.

Още преди сватбата им, поданиците на Бутан свикнали да виждат как техният млад крал държи ръката на възлюблената си и я гледа с нежност и любов. Красавицата Джецун винаги била редом до "Краля Дракон", като равна на него.

Още

Красавица пропътува 3 000 км, за да се омъжи за момче в инвалидна количка

Красавица пропътува 3 000 км, за да се омъжи за момче в инвалидна количка

На 20 май 2011 г., по време на откриването на сесия на парламента, крал Джигме Кхесар Намгиел Вангчук официално се обърнал към народа на Бутан, за да съобщи, че ще вземе за своя законна съпруга 21-годишната Джецун Пема.

На 13 октомври същата година двамата влюбени се женят. Цялата страна е украсена с портретите на влюбените младоженци. Самото бракосъчетание и кралската сватба, разбира се, са проведени според древните будистки традиции.

Сватбената церемония

Невестата пристигнала пеша до мястото на церемонията, където вече я чакали будистки монаси. В края на ритуала, обаче, крал Джигме пак направил нещо "не по традицията" - целунал булката. И тук се случило нещо още по-необичайно - народът почнал бурно да ликува в израз на надеждата, че това ще донесе щастие и късмет на всички поданици на Бутан.

Плакатите за кралската сватба

След сватбата младоженците не се отправили на сватбено пътешествие, а провели медения си месец в държавни дела. Продължили навсякъде да бъдат заедно, хванати за ръце.

На 5 февруари 2016 г. в семейството на краля на Бутан се ражда наследник на Джигме Намгиял Вангчук. В чест на раждането на престолонаследника, в страната били засадени 108 дървета.

С новородения престолонаследник

Това не е приказка с щастлив край, а реална история - как любовта може да променя не само отделни човешки животи, но съдбата на цели народи. Поданиците на Бутан вярват, че младият и образован крал ще осигури по-добро бъдеще на страната.

Вижте ВИДЕО от кралската сватба ТУК: 

 Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

1/1

С новородения престолонаследник

Красивата Джецун

Сватбената церемония

Принц Джигме

Плакатите за кралската сватба

Короноцията на принц Джигме за крал на Бутан

Съдбата ги срещнала отново...

Календар

Препоръчваме ви

Паметник на Захарий Стоянов вече зае своето достойно място в Двора на кирилицата

Той е дар от родолюбивата българка Пека Ганчева, а негов автор е проф. Иван Славов

Строят храм на името на Свети Паисий Хилендарски в село Баничан

"Иконостасът ще бъде само с икони на български светители", казва отец Николай, чиято мисия е строителството на християнски храмове

Чудесата, сътворени от Христос, според евангелията

Ето какво пишат Матей, Марк, Лука и Йоан или "четиримата евангелисти"

Виртуална разходка на Големия празник в Рилския манастир (ВИДЕО)

Eдна възможност да почетем светинята в трудните времена, в които нямаме физически досег до нея

Опустелите градове на света - ужасяващи, но и вдъхващи надежда

Хората не са загубили способността да се обединяват за общото спасение