Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Трогателната история на китайските "Ромео и Жулиета"

ДУХОВНОСТ

Трогателната история на китайските "Ромео и Жулиета"

"Стълбището на любовта" им е обявено за недосегаемо

Ксю и Лю - 50 години щастие

Преди близо 60 години, един 19-годишен младеж от Китай - Лю, се влюбва в 29-годишната вдовица Ксю. Това не е нещо необичайно днес, но навремето е повече от скандално. При това, действието се развива в Китай.

Подобно на трагедията на Шекспир "Ромео и Жулиета", роднините и на двамата влюбени са против връзката им. Наричат любовта им "позорна" и се отричат от тях. Това е история, която затрогва с изпитанията, през които е преминала влюбената двойка.

Лю винаги повтарял"Ние ще бъдем щастливи!"

Още

Красавица пропътува 3 000 км, за да се омъжи за момче в инвалидна количка

Красавица пропътува 3 000 км, за да се омъжи за момче в инвалидна количка

Лю Гуоджан /Liu Guojiang/ и Ксю Чаокин /Xu Chaoqin/ не смятали, че разликата в годините им прави връзката им "неприлична". Да останат при роднините си на село, обаче, става невъзможно. Тогава двамата се решили на дръзка крачка - оставили всичко зад гърба си, и тръгнали заедно към планината. Нанесли се да живеят в една пещера, без абсолютно нищо - без електричество, без удобна постеля, без храна и посуда - само с дрехите на гърба си.

Когато заживели в пещерата не притежавали абсолютно нищо

Още

Влюбени разменят пръстени на Еверест

Влюбени разменят пръстени на Еверест

Първоначално се хранели само с треви и корени. Първото "изобретение" на Лю била една керосинова лампа, която се превърнала в нещо като символ на тяхната любов - лъч надежда, че един ден в живота им ще има светлина.

Ксю, като по-възрастна и зряла, неведнъж изпитвала угризенията, че заради нея Лю си е провалил живота, но Лю винаги я окуражавал с едни и същи думи: "Ние ще бъдем щастливи!"

На втората година от съвместния им живот в пещерата, Лю започнал грандиозна битка с един склон - неуморно копаел стъпала за своята любима - за да може по-лесно да слиза надолу, към гората. Бавно, с течение на времето, Лю изсякал в скалистата местност над... 6000 стъпала.

Лю неуморно копаел в скалите, за да може любимата му да слиза по склона

"Стълбището на любовта"

Още

Сватбена фотосесия, която младоженците чакат 70 години

Сватбена фотосесия, която младоженците чакат 70 години

Лю и Ксю живеели ден след ден със своята мечта - да останат заедно и един ден да бъдат щастливи. Вероятно мнозина ще се усмихнат снизходително, че всичко това звучи като в приказка, но фактите са си факти - Ксю родила седем деца на своя любим, които двамата отгледали с любов.

Още

Момиче изрязва над 800 хартиени пеперуди в памет на покойната си баба

Момиче изрязва над 800 хартиени пеперуди в памет на покойната си баба

Широката общественост в Китай разбира за семейството през 2001 г. от една изследователска група, която вижда стъпалата към пещерата. За невероятната история на своите родители разказва едно от децата на Лю и Ксю - Лю Минг Ченг. Той разказва как през половинвековния си семеен живот, родителите му са преминали през много изпитания. Лю, макар и по-млад, умира пръв - на 72. Ксю го държала в обятията си и плачела: "Ти обеща да се грижиш за мен до смъртта ми, а ме изостави!.." - Това повтаряла до края на дните си.

След като става обществено достояние, историята така трогнала всички китайци, че през 2006 г. местната власт в региона законодателно забранява стълбите, изсечени някога от Лю, да бъдат променяни, или повреждани по какъвто и да било начин.

Това "стълбище на любовта" днес е туристическа дестинация. Мнозина искат да го видят с очите си и да му се поклонят!..

Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Политическо напрежение в Гърция заради връщането на скулптурите от Партенона

Обвинения и остра критика отправи опозицията към правителството за начина, по който действа по темата

Илиян Джевелеков: Моята 2022 година

"Приемам поканата на Impressio леко смутен, защото се страхувам да не изпадна в ролята на анализатори, които обожават да дават мнение по всички въпроси и да говорят обилно за себе си, а и защото има риск по светлите празници да дам израз на омерзението, натрупано в мен от действията на т. нар. ни политически "елит"

След 46 години български бас отново записа "На многая лета" (ВИДЕО)

"В навечерието на новата 2023 г. исках да направя подарък на моите сънародници. Затова записах този клип и с екипа ми го предоставихме за безвъзмездно излъчване на медиите. Нека тази молитва достигне до всички и да има здраве и благоденствие във всеки български дом", заяви Хари Драганов

Как и Чайковски стана жертва на войната на Путин

Не на руския език, не на руския балет, не на руската култура - ударената от руската инвазия Украйна отказва да има каквото и да било общо с Русия и в това отношение. "Болезнено ни е да четем на руски", казват украинците.

Вандали в Австралия унищожиха скално изкуство на 30 000 години

"Актът е шокиращ. Тези пещери свидетелстват за най-ранното присъствие на аборигени в тази част на страната", каза Киам Махер, министър по въпросите на аборигените

БНР търси новите "Български посланици на културата"

Със старта на кампанията БНР покани своите слушатели да предложат имена на творци, допринесли за популяризирането на българската култура извън границите на страната ни