Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Трогателната история на китайските "Ромео и Жулиета"

ДУХОВНОСТ

Трогателната история на китайските "Ромео и Жулиета"

"Стълбището на любовта" им е обявено за недосегаемо

Ксю и Лю - 50 години щастие

Преди близо 60 години, един 19-годишен младеж от Китай - Лю, се влюбва в 29-годишната вдовица Ксю. Това не е нещо необичайно днес, но навремето е повече от скандално. При това, действието се развива в Китай.

Подобно на трагедията на Шекспир "Ромео и Жулиета", роднините и на двамата влюбени са против връзката им. Наричат любовта им "позорна" и се отричат от тях. Това е история, която затрогва с изпитанията, през които е преминала влюбената двойка.

Лю винаги повтарял"Ние ще бъдем щастливи!"

Още

Красавица пропътува 3 000 км, за да се омъжи за момче в инвалидна количка

Красавица пропътува 3 000 км, за да се омъжи за момче в инвалидна количка

Лю Гуоджан /Liu Guojiang/ и Ксю Чаокин /Xu Chaoqin/ не смятали, че разликата в годините им прави връзката им "неприлична". Да останат при роднините си на село, обаче, става невъзможно. Тогава двамата се решили на дръзка крачка - оставили всичко зад гърба си, и тръгнали заедно към планината. Нанесли се да живеят в една пещера, без абсолютно нищо - без електричество, без удобна постеля, без храна и посуда - само с дрехите на гърба си.

Когато заживели в пещерата не притежавали абсолютно нищо

Още

Влюбени разменят пръстени на Еверест

Влюбени разменят пръстени на Еверест

Първоначално се хранели само с треви и корени. Първото "изобретение" на Лю била една керосинова лампа, която се превърнала в нещо като символ на тяхната любов - лъч надежда, че един ден в живота им ще има светлина.

Ксю, като по-възрастна и зряла, неведнъж изпитвала угризенията, че заради нея Лю си е провалил живота, но Лю винаги я окуражавал с едни и същи думи: "Ние ще бъдем щастливи!"

На втората година от съвместния им живот в пещерата, Лю започнал грандиозна битка с един склон - неуморно копаел стъпала за своята любима - за да може по-лесно да слиза надолу, към гората. Бавно, с течение на времето, Лю изсякал в скалистата местност над... 6000 стъпала.

Лю неуморно копаел в скалите, за да може любимата му да слиза по склона

"Стълбището на любовта"

Още

Сватбена фотосесия, която младоженците чакат 70 години

Сватбена фотосесия, която младоженците чакат 70 години

Лю и Ксю живеели ден след ден със своята мечта - да останат заедно и един ден да бъдат щастливи. Вероятно мнозина ще се усмихнат снизходително, че всичко това звучи като в приказка, но фактите са си факти - Ксю родила седем деца на своя любим, които двамата отгледали с любов.

Още

Момиче изрязва над 800 хартиени пеперуди в памет на покойната си баба

Момиче изрязва над 800 хартиени пеперуди в памет на покойната си баба

Широката общественост в Китай разбира за семейството през 2001 г. от една изследователска група, която вижда стъпалата към пещерата. За невероятната история на своите родители разказва едно от децата на Лю и Ксю - Лю Минг Ченг. Той разказва как през половинвековния си семеен живот, родителите му са преминали през много изпитания. Лю, макар и по-млад, умира пръв - на 72. Ксю го държала в обятията си и плачела: "Ти обеща да се грижиш за мен до смъртта ми, а ме изостави!.." - Това повтаряла до края на дните си.

След като става обществено достояние, историята така трогнала всички китайци, че през 2006 г. местната власт в региона законодателно забранява стълбите, изсечени някога от Лю, да бъдат променяни, или повреждани по какъвто и да било начин.

Това "стълбище на любовта" днес е туристическа дестинация. Мнозина искат да го видят с очите си и да му се поклонят!..

Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Какво е толкова доброто на Разпети петък, че на английски го наричат Good Friday (Добър петък)

Защо наричаме Разпети петък "добър", когато си припомняме толкова мрачно събитие, ден на страдание и смърт за Иисус Христос?

В търсене на Вярата, Надеждата и Любовта

Преди 30 години фотографът Иван Григоров засне масова молитва на стадион "Васил Левски"

Международни балетни звезди с благотворителен "Танц за Украйна"

Балетисти от цял свят се събраха в Лондон за събиране на средства за изпращането на хуманитарна помощ за страдащите от войната украинци

Концерт в опера "Метрополитън" набра средства в подкрепа на Украйна

С три огромни украински флага, с които е покрита фасадата на сградата, операта в Ню Йорк проведе концерт в подкрепа на Украйна

В Италия започна петиция срещу културната изолация на Русия

Тя е подписана вече от повече от 20 хиляди души

От библейските текстове: Къде е Армагедон и там ли ще се състои Апокалипсисът?

Богослови, археолози, историци и хора на изкуството за Края на света