Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Последно танго в Париж" на Бертолучи бе наказан с 5-годишна цензура

IN MEMORIAM

"Последно танго в Париж" на Бертолучи бе наказан с 5-годишна цензура

Режисьорът бе ключова фигура сред представителите на Новата вълна в италианското кино

Бернардо Бертолучи (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Светът загуби Бернардо Бертолучи - един от "последните императори" на Новата вълна в италианското кино. Той бе част от онзи киноелит на 60-те години на миналия век, който прослави италианското кино по света с шедьоври на филмовото изкуство. Едва ли някога ще се събере такава велика компания от талантливи творци и съмишленици като тази, която сформираха Бертолучи Микеланджело Антониони, Федерико Фелини и Пиер-Паоло Пазолини.

Бертолучи бе ключова фигура в т.нар. Нова вълна в италианското кино. Неговият принос се състои и в още нещо много важно - той направи респектиращ пробив в Холивуд. Филмът му "Последният император" /1987/ му донесе девет награди "Оскар" в различни категории, включително и за най-добър филм и най-добър режисьор.

През 2013 г. режисьорът бе удостоен със звезда на Холивудската алея на славата. Освен "Оскар"-ите приживе Бертолучи бе отличен с още много други награди: "Златна палма", "Сезар", "Златна камера", "БАФТА", "Европейски филмови награди", "Златен глобус" и пр. Режисьорът бе истинска легенда на световното кино.

Сред богатата му филмография е достатъчно да споменем дори само няколко заглавия, за да си дадем сметка колко голям бе приносът му в световното киноизкуство: "Последно танго в Париж", "Последният император", "Малкият Буда", "Двадесети век", "Чай в пустинята", "Открадната красота", "Мечтатели", "Аз и ти" - последният му филм и мн. др.

Последните години от живота си Бертолучи прекара в инвалидна количка, и въпреки това продължи да работи.

Още

Почина големият италиански режисьор Бернардо Бертолучи

Почина големият италиански режисьор Бернардо Бертолучи

Роден е в Парма през 1940 г. Военно време, в което домът на малкия Бернардо е като духовен оазис - там се събират интелектуалци като Пиер-Паоло Пазолини - близък приятел на баща му Атилио Бертолучи, поет. По онова време и Пазолини е писател и поет - дебютът му в киното е през 1961 г. с филма "Безделник", когато Бернардо Бертолучи е едва на 20.

От приятелски чувства към семейството му, Пазолини го взима за свой асистент. По време на съвместната им работа се запалва страстта на Бертолучи по киното. Година по-късно, когато написва сценарий за филм /"Сухата кумица"/, именно Пазолини му помага да го реализира като режисьор. Така започва славната история на Бернардо Бертолучи в киното.

Режисьорът, като млад (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Топ 5 на шедьоврите, които ни остави "последният император"

Топ 5 на шедьоврите, които ни остави "последният император"

Като дете на поет и учителка, още от момче литературата му се отдава. През целия си живот Бертолучи ще пише сценарии и ще се вълнува от въпроса как героите му да получат живот на екрана.

Темите са най-различни - от много сериозни, до развлекателни. Малцина знаят, че именно младият Бертолучи е автор на сценария на филма на Серджо Леоне "Имало едно време на Запад" /1968/, в който участват световни знаменитости като Хенри Фонда, Клаудия Кардинале и Чарлс Бронсън.

Кадър от филма "Последно танго в Париж" с участието на Марлон Брандо и Мария Шнайдер (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Бертолучи прави първия си филм едва 22-годишен. С типичния за младостта емоционален порив, той търси себе си като личност, на фона на съвремието си. В унисон с "будните 60", и младият режисьор е повлиян от левите идеи.

Вълнуват го герои-бунтари, като студента-марксист във филма му "Преди революцията", след който развива радикалните си възгледи за промяна на световния ред във филма "Конформистът". Самият Бертолучи признава в едно по-късно интервю, че по онова време "сънувал комунизъм".

По-късно филмите му ще добавят нови щрихи от характера на неговата пламенна натура, като увлечението му по еротиката. Филмът му "Последно танго в Париж" запали истински скандал, чиято забрана, всъщност, изигра ролята на реклама и предизвика нечуван фурор.

На няколко етапа филмът припомняше за себе си и за своя режисьор по различни поводи, но това само засилваше зрителския интерес към него и филмът все повече затвърждаваше своето място сред вечните шедьоври на световното кино.

"Последно танго в Париж" постигна истински триумф.

В началото на кариерата си (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Години след създаването на филма и много преди да почине през 2011-а година, актрисата Мария Шнайдер извади нелицеприятни факти от задкулисието на снимките, по време на които се била почувствала засегната от една сексуална сцена във филма.

Тогава Бертолучи направи изявление в типично негов стил - на горещ италианец, като каза, че Шнайдер е била предупредена за въпросната сцена и макар тогава да е била само на 19, е била способна да изрази несъгласие с нея. Нещо, което тя не е направила?!?

Леко сприхав, но честен - истински италианец. Снимка: Getty Images

Отривистият характер на Бертолучи му помагаше да респектира само с няколко думи опонентите си. "Честността, въпреки понякога избухливия му характер, правеше да го заобичаш за цял живот", казва за Бертолучи в едно свое интервю Пиер Паоло Пазолини.

Бернардо Бертолучи и Жерар Депардийо, Рим, 2011 г. Снимка: Getty Images

Още

Помните ли "Последно танго в Париж" и "Последният император"?

Помните ли "Последно танго в Париж" и "Последният император"?

Филмът "Последно танго в Париж" е създаден в най-трудния период за световното кино - всъщност, за цялата култура - 70-те години на миналия век - времето на Голямата депресия. След първата прожекция на филма в Ню Йорк, той е цензуриран в Щатите, а едновременно с това и в Италия.

В продължение на пет години лентата е под цензура, но това само засилва зрителския интерес към филма, както и популярността на режисьора.

Марлон Брандо и Мария Шнайдер, в скандалния филм "Последно танго в Париж". Снимка: Getty Images

Филмът е заснет от оператора Виторио Стораро, с когото Бертолучи за пръв път работи по филма "Конформистът", и това е началото на един неразривен творчески тандем между режисьор и оператор.

Двамата със Стораро обсъждали с часове визуалната естетика на екрана. В резултат на тези детайлни по съдържанието си разговори, двамата ще създадат инстински шедьоври на екрана, като "Последно танго в Париж", "Двадесети век", Стратегията на паяка" и др.

С почетната грамота от звездата си в Холивудската алея на славата. Снимка: Getty Images

Във филмите на Бертолучи са участвали най-големите звезди от края на миналия и началото на новия век: Марлон Брандо, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо, Бърт Ланкастър, Джеръми Айрънс, Лив Тайлър, Джон Малкович, Дебра Уингър и мн. др.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От Милениума нататък, заради тежка операция, която довежда Бертолучи до обездвижване и инвалидна количка, той изпада в почти 10-годишно творческо мълчание. През 2012-а, обаче, излиза на екран филмът му "Аз и ти".

В него режисьорът сякаш проецира собствената си интровертност от "мълчаливия" период чрез героя си - 14-годишен тийнейджър. Сюжетът се разгръща основно в едно мазе, в което в продължение на седмица младежът и наркозависимата му сестра се преборват със страховете си, споделяйки най-болезнените си чувства.

В последните години се появяваше на световните фестивали в инвалидната си количка (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Какъв бе Бертолучи в личния си живот? - Той се жени доста късно - на 38, за британската сценаристка и режисьор Клеър Пелоу. Двамата нямат деца, но връзката им остава здрава в духовно отношение, за което вероятно са спомагали общите им интереси в областта на литературата и киното.

Така или иначе, обаче, големият режисьор няма наследници. За сметка на това 77-годишният Бернардо Бертолучи е личност, издигната в култ от своите сънародници. И ще остане такава не само за италианците, но за много хора в целия цивилизован свят.

Италианците го издигат в култ (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Назад и на високи токчета, тя грабва "Оскар"-а в съревнование с Катрин Хепбърн

110 години от рождението на Джинджър Роджърс - неповторимата партньорка на Фред Астер

Жената, която разсекрети тайните на Пентагона и изгони Никсън от Белия дом

Издателката на "Вашингтон поуст" Катрин Греъм почина след нещастен случай преди 20 години

Откриха живи наследници на Леонардо

Италиански генеалози проследиха 14 живи наследници на ренесансовия гений