Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ТЕАТРАЛИ

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

Още

"Сцена на кръстопът" отдава почит на режисьора Юлия Огнянова и драматурга Константин Илиев

"Сцена на кръстопът" отдава почит на режисьора Юлия Огнянова и драматурга Константин Илиев

НАТФИЗ отбелязва един век от рождението на Юлия Огнянова, който се навършва на 22 февруари. Годишнината стана повод театрите, в които е работила, да представят на сцените си различни спектакли с участието на нейни ученици - актьори и режисьори.

Между тях са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев, разказват от НАТФИЗ.

На 22 февруари в корпус на академия на ул. "Сапунджийска" 4 ще има работно ателие "Нравствената сила на театралната клоунада" с водещ проф. д-р Велимир Велев. Същия ден, във фоайето на ул. "Стефан Караджа" 20, се открива изложба, посветена на живота и творчеството на Юлия Огнянова.

В следващите дни, в кинозалата на НАТФИЗ, ще бъдат излъчени четирите филма за Юлия Огнянова. Планирани са разговори с част от участващите актьори и авторите на филмите, успели да присъстват на прожекциите: 23 февруари - "Това име го забравете" (документален филм на Боян Папазов),

27 февруари - "Юлия" (документален филм на Стефан Джамбазов), 6 март - "Юлия и нейната странна компания" (режисьор - Владимир Люцканов), 13 март - "Юлия и клоуните" (документален филм на режисьора Иван Ковачев).

Юлия Огнянова завършва театрознание" в ГИТИС, Москва. Между 1954 и 1957 г. преподава театрознание във ВИТИЗ. Получава режисьорско звание през 1959 г. Като съветник в Комитета за наука, изкуство и култура се запознава с Вили Цанков и Леон Даниел. През 1958 г. тримата започват работа в Бургаския драматичен театър.

Заедно с Методи Андонов основават "бургаската четворка", с която успешно реформират средствата и драматургията в театъра. След прекратяването на дейността на "бургаската група" през 1960 г., Юлия Огнянова е разпределена в "Трудов фронт".

През 1964 г. започва работа в ЦКТ, а през 1966 г. пренася търсенията си върху театрално-клоунадния модел в Куклен театър, Пловдив. От 1978 г. е на свободна практика. Поставяла е в театрите в Ямбол, Смолян, Хасково, в частния театър "Ла страда". Създава театър "Сириус".

В чужбина е режисирала спектакли в Латвия, Полша, Италия, Кипър, преподавала е в Италия и Франция. През 1981 г. Юлия Огнянова поема обучението на куклено-театралните режисьори във ВИТИЗ - Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев.

Юлия Огнянова е носител на международни и национални отличия, сред които почетните "Аскеер" (1999) и "Икар" (2009) - за цялостно творчество.

Още

Филм за проф. Надежда Сейкова ще има премиера в НАТФИЗ

Филм за проф. Надежда Сейкова ще има премиера в НАТФИЗ

Още

Последният клас на проф. Снежина Танковска с премиера на "Бесове" - в НАТФИЗ

Последният клас на проф. Снежина Танковска с премиера на "Бесове" - в НАТФИЗ

Още

Леон Даниел, Морфов, Куркински с Икари за 2007

Леон Даниел, Морфов, Куркински с Икари за 2007

Още

"Козият рог" на Методи Андонов все още е единственият ни "световен" филм

"Козият рог" на Методи Андонов все още е единственият ни "световен" филм

 

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Да си Рьорих е божествен печат

30 години от смъртта на големия художник и мислител

Луи дьо Фюнес - размисъл за тъжната сянка на смеха

40 години от смъртта на великия комик

Одри Хепбърн между вечността и болката

30 години от смъртта на превърналата се във вечна класика актриса и модна икона