Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гробът на Оскар Уайлд се руши от... целувки, "Beatles" и "Rolling Stones" издигнали писателя в култ

ЗНАМЕНИТИ АВТОРИ

Гробът на Оскар Уайлд се руши от... целувки, "Beatles" и "Rolling Stones" издигнали писателя в култ

Авторът на "Портретът на Дориан Грей" влязъл в затвора заради увлечението си по... прототипа на героя

Оскар Уайлд

Името на Оскар Уайлд остава завинаги записано в златния фонд на световната литература с романа му "Портретът на Дориан Грей". Може да се каже, че Уайлд е истински феномен в това отношение, защото става знаменитост с една-единствена творба. Самият той е необикновена личност с необикновена съдба. Уайлд е различен и като мислене, и като сексуална ориентация, а живее във време, в което пуританите напълно отричат различността, и направо заклеймяват като тежък грях сексуалната различност.

Още

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Животът на Оскар Уайлд в голяма степен е митологизиран от тези негативни обществени нагласи. Личността на писателя често е идентифицирана с тази на героя му Дориан Грей - като олицетворение на съчетанието от красиво лице и грозна душа. Ако трябва накратко да охарактеризираме личността на Уайлд, то той е бил един изключително интелигентен човек, обичащ в еднаква степен порока, разкоша и риска.

Нищо в младостта на Уайлд не предвещава по-късната му "лоша промяна". Още от малък, той се увлича по литературата, получава добро образование. Като юноша рисува и същевременно изучава катаревусите старогръцки и латински, дори е награден с премия за знанията си по класически текстове.

През 1871 г. завършва със златен медал Кралското училище и получава стипендия за следване в "Тринити колеж" в Дъблин. През 1872 г. показва отличен успех и е награден с още една стипендия. Отива да учи в знаменития Оксфордски университет.

Кралското училище, в която учи Уайлд

Именно там става привърженик на движението, известно под името "изкуство заради самото изкуство". То предполага пълна свобода на авторите да изразяват себе си по начин, който смятат за естетически приемлив, независимо дали ще срещне, или не, одобрението на публиката.

Уайлд е естет по природа и издига в култ красотата, която според апологетите на движението, не е длъжна да служи на нравствени цели. Девиз и житейско кредо в живота на писателя става:

"Живей красиво и свободно, за да се сдобиеш с щастие!"

Девизът на писателя бил "Живей красиво и свободно, за да бъдеш щастлив!"

Още

Бойко Илиев поставя продължение на хит на Оскар Уайлд в Народния театър

Бойко Илиев поставя продължение на хит на Оскар Уайлд в Народния театър

По времето, в което пише знаменития си роман "Портретът на Дориан Грей", Оскар Уайлд работи като редактор в "Lady's World". Романът излиза през 1891 г. и е първият и единствен роман на писателя. След него Уайлд пише поезия, а през 1988 г. издава сборник с детски разкази.

Автор е и на много пиеси, от които най-популярната в Европа е играната и днес "Колко е важно да бъдеш сериозен" - жестока сатира за лицемерието на викторианското общество.

Една от художествените интерпретации на романа за Дориан Грей и неговият портрет

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Какво друго знаем за писателя: Оскар Уайлд бил женен и възпитавал деца, докато през цялото това време бил безумно влюбен в... мъж. За отношенията му с оксфордския бакалавър - лорд Алфред Дъглас-Бози, се разчува в годината, в която излиза "Портретът на Дориан Грей".

Всъщност, според съвременни на писателя критици, именно Бози е прототипът на Дориан Грей. Бози е любовник и муза на Уайлд. Писателят е свръхпродуктивен по времето на тази любов - написва множество творби, включително и пиесата си "Саломея", считана от критиците за най-добрата му драматична творба.

Уайлд и Бози си пишат писма. В едно от тях писателят пише:

"Мое скъпо момче, аз не мога да живея без теб. Ти си толкова мил, толкова прекрасен!..." Тези отношения, обаче, са прекъснати от бащата на Бози, който изиграва фатална роля в живота на Оскар Уайлд.

Оскар Уайлд и неговот фатално увлечение - Бози

Още

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Бози бил истински денди - умен и развратен. Може би тъкмо тези негови черти привлекли вниманието на Оскар Уайлд. Писателят бил подложен на капризи и скандали от страна на Бози, но вместо това да го отблъсне, все повече се превръщал в жертва на своето увлечение по младежа.

Всъщност, "благодарение" на Бози, писателят попада зад решетките на затвора. Как се стига дотам: Оскар Уайлд пишел пиесата "Саломея" на френски, а Бози я превеждал на английски. Писателят, обаче, не одобрил превода му. Между любовниците възникнал спор, който прераснал в скандал. Именно тогава в отношенията между двамата се намесил и бащата на Бози. Джон Дъглас написал писмо до сина си, в което в прав текст му обявил, че го ненавижда заради връзката му с Оскар Уайлд, и дори обвинил писателя в содомия.

Красавецът Алфред Дъглас-Бози

Оскар Уайлд намерил писмото за гнусен опит младият му любовник да го напусне заради баща си, и дал на съд Дъглас-старши. В съда, обаче, нещата се оказали не на негова страна. Съдиите гледали с лошо око на хомосексуализма му, и Уайлд загубва делото. На всичкото отгоре го арестуват за непристойно поведение и е осъден на две години затвор.

Още

Писмата на Айнщайн - най-скъпата "стока" на неговия гениален ум

Писмата на Айнщайн - най-скъпата "стока" на неговия гениален ум

Затворът го сломява и физически, и емоционално. Именно в затвора Оскар Уайлд написва пиесата "De Profundis" /от лат. "От дълбините"/. Тя е своеобразно писмо до възлюбления, с нюанси на обвинение към Бози, че именно той е станал причината за съдебното дело срещу баща му и последвалият арест на Уайлд.

За разлика от Бози, един човек остава открай-докрай верен на Оскар Уайлд. Човек, който не го съди, приема го безрезервно и въпреки Бози. Този човек е първата любов на писателя - Робърт /Роби/ Рос. Двамата се срещат през 1886 г. и всъщност, според техни съвременници, именно Роби запознал Оскар Уайлд с Бози. Тримата работели съвместно над пиесата "Саломея". Докато не избухнал скандалът!...

Робърт Бози - най-верният приятел на писателя

Рос постоянно посещавал приятеля си Оскар в затвора и тази негова лоялност била възнаградена от писателя. След излизането си на свобода, Оскар Уайлд направил Рос свой литературен агент.Дружбата между двамата мъже продължила до смъртта на Уайлд.

Именно Рос изплаща дълговете на писателя след смъртта му, и пожелава да бъде погребан близо до него след смъртта си. Така и става - двамата са погребани един до друг в гробището "Пер Лашез" в Париж.

"Бъди себе си! Всички други роли вече са заети!"

Тази фраза се приписва на Оскар Уайлд, макар да няма доказателства за автентичността на авторството й, а именно - че е изречена именно от него. Затова пък чудесно му подхожда!

Още

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Именно тази фраза през 60-те години на миналия век вдъхновява култовите групи "Beatles" и "Rolling Stones" да използват идеите на Уайлд в албумите си. Джон Ленън бил направо фанатик на тема Оскар Уайлд. Образът на писателя даже се появява на обложката на знаменития албум "Sgt. Pepper"s Lonely Hearts Club Band".

Оскар Уайлд остави следа в рокендрола...

Скоро след Ленън, и "Rolling Stones" използват образа на Оскар Уайлд. Това става след скандала с наркотиците, а песента "We Love You" е своеобразна проява на благодарност към онази част от публиката, която ги е подкрепила след обвиненията в пресата. По време на презентацията на албума, Мик Джагър е облечен в стил Оскар Уайлд, но като рок-звезда.

Гробът на Оскар Уайлд

Въпреки "безпътния" си живот, Оскар Уайлд бил много обичан от съвременниците си. В една комедия той казва: "Целувките могат да разрушат човешкия живот". Тази фраза се оказва пророческа за гроба на писателя. По ирония на съдбата, почитателите започнали да целуват надгробната му плоча, от което тя все повече се разклащала, и с времето, почнала да се руши.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Още

Джон Ленън и Йоко Оно - любов като на кино, и филм за любовта им

Джон Ленън и Йоко Оно - любов като на кино, и филм за любовта им

Още

Рок иконата Джон Бон Джоуви на 55

Рок иконата Джон Бон Джоуви на 55

Още

Световните рок икони пред обектива на знаменития Боб Груен

Световните рок икони пред обектива на знаменития Боб Груен

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Одри Хепбърн между вечността и болката

30 години от смъртта на превърналата се във вечна класика актриса и модна икона